Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POČELI RADOVI NA VIŠNJIKU Uređuje se prostor i postavljaju senzoričke sprave!

Objavljeno

-

U Športskom centru Višnjik, u neposrednoj blizini Dječjega parka, počeli su radovi na uređenju prostora i postavljanju senzoričkih sprava za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Grad Zadar je vodeći partner u provedbi projekta pod nazivom Inclusive Play koji je sufinanciran u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020. ukupne vrijednosti 948.203,25 EUR, od čega proračun Grada Zadra iznosi 394.563,00 EUR. Projekt se sufinancira sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije uz stopu sufinanciranja 85 posto.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dječji-park-senzoričke-sprave-za-djecu-s-teškoćama-u-razvoju

U naravi planirano je postavljanje opreme i sprava za osobe s poteškoćama i bez njih na području ŠC-a Višnjik, koje za cilj imaju osiguravanje minimalne razine uključivosti djece s poteškoćama u lokalnu zajednicu, te dodatnog podizanja kvalitete života, sadržaja i usluga za najranjivije skupine društva.

Postavljanje senzoričkih sprava u ŠC-u Višnjik dio je cjelovitoga uređenja i opremanja prostora, a radovi su u tijeku. Po završetku cijeloga zahvata, senzoričke će sprave biti dostupne korisnicima o čemu će ŠC Višnjik pravodobno informirati javnost.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

DANI HRVATSKOG JEZIKA / Predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: “Zašto je Matoš aktualan i danas?” 

Objavljeno

-

By

Uz Dane hrvatskoga jezika 2024. godine, Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: „Zašto je Matoš aktualan i danas?”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u četvrtak 21. ožujka, s početkom u 18:00.

  U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika svake se godine obilježavaju  Dani hrvatskoga jezika. Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu, od 11. do 17. ožujka 1967.  Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997., Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika, u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989. Ove godine posebno ističemo svoju radost i ponos što je na inicijativu Matice hrvatske Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio  Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

   Akademkinja Dubravka Oraić Tolić, književna je teoretičarka, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica. Za svoj rad primila je brojna priznanja, između ostaloga i Državnu nagradu za životno djelo u području humanističkih znanosti za 2012. godinu i Nagradu HAZU 2013. za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području književnosti za knjigu Akademsko pismo. Redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2014. godine u Razredu za književnost. Potpredsjednica je Matice hrvatske (od 2018), kao prva žena u povijesti te institucije izabrana na tu dužnost.

    Kao istaknuta kroatistica napisala je osobito poticajne radove o Antunu Gustavu Matošu, objedinjene u knjizi Čitanja Matoša. U svojim interpretacijama Matoševih djela Dubravka  Oraić Tolić pomiče analitički interes s teksta na kontekst, na društvene i kulturalne probleme i varijable, dok se rasprave pozicioniraju u interdisciplinarnom području.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zadarski HGSS spasio psa s litice

Objavljeno

-

By

foto: HGSS

Dežurni spašavatelj Stanice Zadar, 17. ožujka u 17:00 zaprima poziv osobe s informacijom da na maloj polici u starom rudniku stoji pas koji ne može samostalno izaći iz jame.

Ekipe kreću prema lokaciji iz nekoliko smjerova (Karin, Bibinje, Zadar, Starigrad). Dolaskom prvih spašavatelja na teren (17:57) izrađuju se sidrišta i priprema linija za izvlačenje.

Pas se nalazio na 70-ak metara ispod površine na uskoj polici. Dva spašavatelja spuštena su dvostrukim užetom do psa, nakon zbrinjavanja i pakiranja u „pelenu“ započelo je izvlačenje. Bez većih poteškoća spašavatelji i pas izvučeni su iz jame u 20:30.

Pas je zadržan do jutra i nakon toga odveden u zadarski azil radi utvrđivanja vlasništva očitanjem čipa i veterinarskog pregleda.

Akcija je završila u 21:00 povratkom svih spašavatelja kućama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA POKUŠAJA ATENTATA NA TUĐMANA / HSP AS: “Bio je istinski lider!”

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS se s posebnim pijetetom prisjeća jednog od važnijih događaja iz hrvatske povijesti – pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana uoči prvih parlamentarnih izbora u Benkovcu, stoji u najnovijem priopćenju iz ove stranke.

“Od samog početka skupa atmosfera je bila vrlo napeta jer su lokalni Srbi prijetili, psovali i bacali različite predmete na binu želeći na sve načine onemogućiti skup. Par stotina nezadovoljnih Srba koji su nosili slike zločinca Slobodana Miloševića, zastave Socijalističke Republike Srbije i SPC dovoljno nam jasno pokazuje ideju svesrpskog okupljanja i zamaha velikosrpskog ekstremizma.

Dok je dr. Franjo Tuđman slao poruke ljubavi i mira među narodima propagirajući punu ravnopravnost svim narodima, nitko nije mogao pretpostaviti da će doći do pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana.

Atentat je spriječen zahvaljujući brzoj reakciji g. Željka Kučića koji je atentatora Boška Čubrilovića  srušio na pod oduzevši mu pištolj.

Osoba vrlo poznata u emigraciji i četničkom pokretu, a nažalost  scenarij nama vrlo  poznat iz hrvatske povijesti ( op. Puniša Račić 1928. pucao u poslanike HSS  usmrtivši Stjepana Radića ).

Umjesto civiliziranih metoda koje je zagovarao dr. Franjo Tuđman, tragom  stavova i načela dr. Ante Starčevića, pribjeglo se nasilnim metodama. Nedugo nakon ovog događaja dr. Franjo Tuđman postaje 1. hrvatski predsjednik ostvarujući devetstoljetni san o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi.

Često naglašavamo kao je sa svojom karizmom i vizijom bio istinski lider i autentična osoba koja je dala nemjerljiv doprinos  suvremenoj hrvatskoj povijesti”- kaže predsjednica GO HSP AS Miranda Jamnicki.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu