Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Putnici koji stižu u Zadarsku županiju niskotarifnim zračnim prijevoznicima dnevno troše 120 eura

Objavljeno

-

U Zadarskoj županiji su u prosjeku proveli nešto više od 6 noćenja, a dnevno su prosječno potrošili oko 120 eura. Primarni motiv putovanja im je uživanje u suncu i moru, a zatim nova iskustva i doživljaji. Najznačajniji su to rezultati istraživanja provedenog na turistima, putnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika koji su u 2022. godini boravili u Zadarskoj županiji. Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, a rezultati su predstavljeni u Velikoj vijećnici Zadarske županije.

Ukupno zadovoljstvo odredištem ispitanici ocjenjuju relativno visokom ocjenom, kao i većinu elemenata turističke ponude. Najniže ocjene zadovoljstva daju razini cijena, gužvi te kvaliteti javnog transporta u odredištu, dok je najviše ocijenjena pogodnost za kratki odmor i mlade ljude, te ljepota i očuvanost okoliša.

Sukladno tome, ispitanici bi preporučili grad Zadar i Zadarsku županiju svojim prijateljima, kolegama i rodbini. No, iako su ispitani turisti zadovoljni turističkom ponudom odredišta, iz rezultata je razvidno kako ispitanici traže dodatne sadržaje vezane uz gastronomiju, prirodna i kulturna baština te aktivni turizam na otvorenome. Upravo ovi elementi bi ih privukli izvan glavne sezone kada ne mogu uživati u suncu i moru.

Drugi motivi koji ih potiču da posjete odredište su uživanje u gastronomiji i očuvanoj prirodi te povoljna ponuda i blizina odredišta. Valja istaknuti kako turisti traže dodatne sadržaje poput obilaska vinskih cesta i aktivnosti na otvorenome (ronjenje, jahanje, avanturistički i drugi sportovi). Ispitanici su bili vrlo zadovoljni sigurnosnim uvjetima i zaštitom od koronavirusa u odredištu. Štoviše, obzirom na smirivanje učinaka pandemije, vidljivo je kako se ponašanje turista u destinaciji vraća u slobodna planiranja odmora i kretanja u destinaciji, odnosno normalne obrasce turističkog ponašanja, utvrđeno je istraživanjem.

U uzorku je veća zastupljenost mlađe populacije, koji su inače najčešći korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika. U skladu s takvom dobnom strukturom, najveći udio ispitanika ima primanja na razini prosječnih primanja Europske unije. Ispitanici su iskusni putnici i iskusni korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika. Međutim, više od tri četvrtine njih u Zadru i Zadarskoj županiji boravilo je prvi put.

Rezultat je u skladu s prijašnjim godinama istraživanja i suvremenim trendovima prema kojima turist često odabire nova odredišta. Najznačajniji izvor prve informacije vezane za odredište bili su internet te preporuka prijatelja i rodbine. Od prijatelja i rodbine su saznali i druge informacije o Zadru i Zadarskoj županiji, kao i iz putničkih web stranica poput TripAdvisora te s društvenih medija. Većina ih je, osim Zadra i Zadarske županije, posjetila otok Pag (Zrće) te Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Od zaštićenih područja ispitani turisti najčešće posjećuju NP Krka, a zatim NP Plitvička jezera i NP Kornati.

Istraživanje je provedeno na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od srpnja do listopada 2022. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je putnike/turiste starije od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Njemačke i Velike Britanije, što je uvjetovano postojećim zračnim linijama niskotarifnih zračnih prijevoznika sa zadarskom zračnom lukom.

Ovime je završeno desetogodišnje razdoblje provođenja istraživanja na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zračnoj luci Zadar. Osim što su utvrđena glavna obilježja profila, ponašanja i zadovoljstva turista koji borave u Zadru i Zadarskoj županiji, ovim kontinuiranim istraživanjem utvrđene su mogućnosti i ograničenja na kojima Zadar i Zadarska županija kao turističke destinacije moraju poraditi. Između ostalog, potrebno je neprestano unaprjeđivati, diversificirati i disperzirati sadržaje kako bi se prilagodili specifičnoj niši turista koji dolaze niskotarfinim zračnim prijevozom. Iz tog razloga ovo istraživanje planira se nastaviti u drugačijoj formi i sadržaju prilagođenom pojedinim segmentima ponude i potražnje, kako bi se dublje spoznali elementi utvrđeni dosadašnjim istraživanjima.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

26.000 KUNA / Zekanović Dukiću uručio zahvalnicu na donaciji Lige protiv raka

Objavljeno

-

By

Dana 31. ožujka 2023. udruzi Liga protiv raka Zadar uručena je zahvalnica za donaciju financijskih sredstava u svrhu kupnje kreveta za potrebe Odjela za hematologiju Opće bolnice Zadar.

Zahvalnicu je u ime Udruge primio predsjednik Lige protiv raka Branko Dukić, dr. med. kojemu su djelatnici istaknuli kako je riječ o opremi koja će poboljšati rad Odjela.

U ime Opće bolnice Zadar na donaciji su se zahvalili pročelnik Službe za interne bolesti izv. prof. dr. sc. Dražen Zekanović, prim. dr. med., glavna medicinska sestra Službe za interne bolesti Ivana Galić Varga, bacc. med. techn. i voditeljica Odjela za hematologiju Martina Morić Perić, dr. med.

Ukupna vrijednost donacije iznosi 3.450,80 EUR (26.000,00 kn).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PANEL O OPTIMIZACIJI UPOTREBE PESTICIDA I KLIMATSKIM PROMJENAMA Porast temperature povećat će broj kukaca i ugroziti poljoprivredu na Mediteranu

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je u okviru projekta „Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu“ održana panel rasprava „Optimizacija upotrebe pesticida za smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju“.

Panel rasprava dio je aktivnosti projekta koje Sveučilište u Zadru provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a koji  obuhvaća primijenjena istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina.

– Klimatske promjene i povećane temperature otvaraju prostor za nove štetnike i veću pojavnost plijesni, čime se izravno utječe na kvalitetu i sanitarnu neispravnost. Te su promjene nažalost vrelo izvjesne a na nama je da vidimo kojom će brzinom nastupati i kako se za njih možemo pripremiti. Ne možemo to napraviti tako da potpuno ukinemo pesticide, a zamijenimo ih prirodnim proizvodima. Neke od najotrovnijih stvari na svijetu su potpuno prirodne. Naravno, trebamo podizati svijest, optimalno koristiti preparate kako bismo u naše kulture unosili što manje toksina, bilo prirodnih ili sintetičkih, istaknuo je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorio je o utjecaju klimatskih promjena na kukce kao vektora spora mikotoksigenih gljiva. Mediteransko podneblje je klimatski vrlo osjetljivo i promjena će zasigurno biti, a neke od njih odnose se na kukce kojih prije nije bilo ili ih je bilo u znatno manjem broju. U istraživanju koje je provedeno na prikupljenim kukuruznim zlaticama i kukuruznim moljcima otkrivena je velika vjerojatnost prijenosa mikotoksina preko ovih kukaca.

– Na područjima gdje se suzbijala zlatica pojava mikotoksina je bila značajno manja. Neupitno je da će se mjere zaštite morati nastaviti provoditi, a naši poljoprivrednici nisu  skloni praćenju pojave štetnih organizama u polju. Jedan od izlaza je sadnja lokalno prilagođenih kultivara, rekao je Kos.

Dr. sc. Dario Ivić, rukovoditelj Odjela za biljno zdravstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, izlagao je o posljedicama ukidanja djelatnih tvari i padu kvalitete i kvantitete prinosa pri promjeni klime. S jedne strane tu su brojni pritisci za visokom kvalitetom i zdravstvenim standardima, a s druge dostupnost proizvoda po prihvatljivim cijenama.

– EU kaže da se poljoprivreda mora promijeniti i u tom cilju je donijela Europski zeleni plan, uz koji bi do 2050. postala klimatski neutralan kontinent. Strategija je “Od polja do stola” nalaže sigurnu i cjenovno pristupačnu hranu, poštivanje načela održivosti i zaštite okoliša, prelazak na pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav. To je sve lijepo na papiru, nema baš previše veze sa stvarnim životom. Do 2030. uporna kemijskih pesticida bi se trebala smanjiti za pola, a veliki teret pritom pada na leđa samih poljoprivrednika. Pitanje je kako će se oni u tome snaći, kaže Ivić.

Izv. prof. dr. sc. Darija Lemić  sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu izlagala je o učinku klimatskih promjena na unesene i autohtone invazivne kukce štetne u poljoprivredi. Temperatura je najvažniji čimbenik koji utječe na populaciju kukaca – kada se poveća, utječe utiče na dinamiku populacije, ubrzava metabolizam, potiče na više hranjenja i razmnožavanja, a zbog blagih zima preživljava zimu te je u proljeće vrlo brojna. Ako je temperatura preniska ili previsoka populacija raste sporije, zbog čega su gubici veći u umjerenim područja nego u tropima.

– Nužne su nove strategije suzbijanja kukaca, temeljene na najsuvremenijim alatima kao što su znanstvena predviđanja i znanstveno potvrđeni ekonomski pragovi odluke za suzbijanje, zaključila je panel dr. Lemić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MOST, DNEVNE BOLNICE, BUNKER ZA LINEARNI AKCELERATOR… Evo dokle se došlo sa radovima u OB Zadar…

Objavljeno

-

By

Radovi na izgradnji mosta tj. interne komunikacije između zgrade Nova interna i zgrade Dnevnih bolnica, koji će služiti za neometanu komunikaciju između zgrada te prijevoza pacijenata, trenutno su u fazi izvođenja. Veza se izvodi temeljem Glavnog projekta i dobivene građevinske dozvole.

Podrum, tj. bunker za smještaj linearnog akceleratora je građevinski završen, te sukladno dosadašnjim provedenim ispitivanjima zadovoljava sve uvjete, stoji u obavijesti iz zadarske bolnice.

Trenutno je u fazi projektiranje dviju prostorija (prostor linearnog akceleratora i CT simulatora), sukladno traženim karakteristikama uređaja (tehničkoj specifikaciji uređaja).
Tehničku specifikaciju izradilo je stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva. Projektom unutarnjeg uređenja nabavit će se vrata bunkera koji su određeni Elaboratom instituta Ruđer Bošković. Dok Povjerenstvo za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj nije izradilo svoj elaborat temeljem kojeg je Stručno povjerenstvo za izradu tehničkih specifikacija izradilo specifikacije kojima se definira jakost i ostale karakteristike uređaja, nije se moglo pristupiti u unutarnje uređenje ovih dvaju prostora. Unutarnje uređenje određuje snaga instaliranog uređaja, vrsta i jakost zračenja, da li će se montirati na strop ili pod, mikrolokacije instalacija, snaga sustava za hlađenje, potrebna snaga električne energije, potreba za tehničkim sobama i sl.

Nakon okončanja postupka za unutarnje uređenje prostor će biti u potpunosti spreman za prihvat uređaja. Ovim putem napominjemo da je prostor („bunker“) Opće bolnice Zadar u najvišem stupnju gotovosti od svih drugih 21 bunkera u Republici Hrvatskoj tj. svih kliničkih bolničkih centara u RH a za koje će se ovim projektom nabavljati oprema (Zagreb, Osijek, KBCSM, Split, Rijeka). Naime svim ostalim centrima, bez obzira što već imaju akcelerator predstoji isti proces nabave izvedbenog projekta uređenja sukladno performansa uređaja, dodaje se iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu