Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADI SE PRVI HRVATSKI HYATT HOTEL Hotel u povijesnoj gradskoj jezgri raspolagat će sa 133 smještajne jedinice na razini 5 zvjezdica, a u njemu će posao naći i do 140 ljudi

Objavljeno

-

Na mjestu nekadašnje tvornice Maraska u centru Zadra odmah uz more proljetos je počela gradnja hotela Hyatt Regency Zadar Maraska, luksuznog objekta koji će Zadru donijeti novo turističko ruho i gostima pružiti nove doživljaje. Vrijednost investicije iznosi 55 milijuna eura, a investitor, Doğuş grupa, potvrđuje da se finalizacija projekta očekuje tijekom 2024. godine.

Radovi na objektu znatno su ubrzani, čime je započela druga faza realizacije projekta. Ojačani su temelji i konstrukcija povijesne zgrade Maraske iza koje se grade novi objekti, a građevinski operativni radovi u punom su pogonu. Gradnja novog hotela u Zadru predstavlja veliki iskorak u realizaciji planova Doğuş grupe koja je u hrvatski turizam značajno ulagala tijekom posljednjih 14 godina.

“U prošlosti smo ulagali u turistički sektor kroz marine i hotele u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Drago nam je što sada ulažemo u ovu povijesnu zgradu Maraske koja će služiti hrvatskom turizmu s našim dugogodišnjim partnerom Hyattom. Također, planiramo investirati i u razvoj rezidencijalnog dijela oko samog hotela, čime će ukupna investicija iznositi 120 milijuna eura. Vjerujemo da ćemo ovime dodatno osnažiti urbanu kvalitetu destinacije. Za sada nam je prioritet Hyatt Regency Zadar Maraska Hotel. Zadru je takav vrhunski hotel sa svim pogodnostima u centru grada uistinu potreban”, naglasio je predsjednik Uprave i CEO Doğuş grupe Ferit Şahenk.

Hotel u povijesnoj zadarskoj jezgri imat će 133 smještajne jedinice na razini 5 zvjezdica i po tome biti perjanica zadarske turističke ponude. Hyatt je jedan od najvećih svjetskih hotelskih lanaca, koji u 72 zemlje raspolaže s oko 1200 hotela s više od 300.000 soba.

“Veseli nas što na ovom projektu surađujemo s Doğuş grupom koja je vrlo uspješna u razvoju i upravljanju vrhunskim hotelima. Vjerujemo da Hyatt Regency Zadar Maraska hotel neće proći nezapaženo na ovoj predivnoj lokaciji koja je simbol zadarske povijesti 20. stoljeća, te da će ujedno postati poželjno “go-to” mjesto, ne samo za izvrstan odmor, već i za različita društvena događanja i poslovne sastanke. Ovaj hotel svidjet će se svima koji žele istražiti prekrasan grad Zadar i okolne otoke, onima koje zanima jedrenje, gurmanima te onima koji samo žele uživati u prekrasnom suncu i moru”, ističe Takuya Aoyama, potpredsjednik za razvoj iz Hyatta.

O važnosti novih investicija u hrvatskom turizmu govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, te izjavila:

„Drago mi je da je Doğuş grupa prepoznala Hrvatsku i Zadar kao odredište za ulaganje i gradnju prvog Hyatt hotela koji će ovom gradu bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine donijeti još jedan motiv za posjete, budući da ovaj globalno prepoznati brend svakoj destinaciji donosi dodatnu vrijednost svojom kvalitetom i vrhunskom uslugom. Strateški cilj Vlade RH je razvijanje cjelogodišnjeg turizma, a jedan od temelja za ostvarivanje tog cilja je povećanje broja smještajnih kapaciteta visoke kvalitete koji cijele godine nude dodatne sadržaje. Zato smo novi investicijski ciklus u hrvatskom turizmu usmjerili u skladu s našim strateškim odrednicama putem sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Višegodišnjeg financijskog okvira, ali i novog Zakona o turizmu koji je u izradi i koji će dati novi okvir za sustav poticanja investicija imajući u vidu sve pokazatelje održivosti. Poticanjem investicija omogućuje se uz ostalo i gospodarski razvoj i kvalitetan život i rad u turističkim destinacijama stoga vjerujem kako će ovaj hotel otvoriti nove mogućnosti za Zadar i pridonijeti njegovom pozicioniranju kao destinacije koja kvalitetom i ponudom zadovoljava sve potrebe suvremenih turista.“

Hyatt Regency Zadar Maraska će osim visokog komfora u sobama pružati bogatu i raznovrsnu ponudu spa i wellness sadržaja. Za potrebe poslovnih događanja, na raspolaganju je konferencijska dvorana koja se prostire na čak 400 četvornih metara te sobe za sastanke koje će podići razinu ove vrste turizma u Dalmaciji. U sklopu hotela najavljeno je i otvaranje vrhunskog restorana iz portfelja Doğuş grupe.

U prvom hrvatskom Hyatt Regency hotelu planirano je zapošljavanje do 140 ljudi. Doğuş grupa i Hyatt namjeravaju angažirati domaće talente, s ciljem stvaranja tima koji je najbolje osposobljen za pružanje vrhunske razine usluge i profesionalnosti koje gosti očekuju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

10. VELJAČE, PUNTA SKALA Dan vina i gastronomije Zadarske županije. Pogledajte PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije poziva na drugo izdanje događanja DAN VINA I GASTRONOMIJE ZADARSKE ŽUPANIJE, koje će se održati u petak, 10. veljače 2023. s početkom u 14:00h, u kongresnoj dvorani FORTIS, Falkensteiner Punta Skala Resort.

Tradicija i autohtonost predstavljaju jednu od temeljnih karakteristika koji obilježavaju jednu kulturu, dok trendovi koji se nameću u suvremenom načinu života, poput užurbanosti i nepovjerenja prema industrijskoj proizvodnji hrane, uzrokuju jačanje brige za zdravlje, usmjeruju interese upravo ka autohtonom, prirodnom, ekološkom, te posljedično jačaju potražnju za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora, i potrebu za kraćim lancima opskrbe.

Tome stremi i jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana – strategija „Od polja do stola” čiji je cilj prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu.

Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala eno-gastronomije.

Ovim događanjem Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Zadarske županije, stvara snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i ponude s turizmom, podižući prepoznatljivost lokalne eno-gastronomske ponude, stoji u najavi.

PROGRAM:

WELCOME by MARASCHINO KISS
…uz zalogaje koje spremaju učenici Ugostiteljske škole Zadar i Pag.

B2B BURZA*
Mjesto susreta, upoznavanja i kušanja proizvoda Zadarske županije.

MASTERCLASSEVI
Prezentacija suvremenih i tradicionalnih načina korištenja namirnica Zadarske županije koje će voditi renomirani chefovi s degustacijom za sudionike (DAMIR TOMLJANOVIĆ, MasterChef, SAŠA BEGAN, JRE chef, restoran Foša, JOSIP VRSALJKO, predavač i chef, restoran Corte)

PANEL RASPRAVA
Razgovor stručnjaka na aktualne teme razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.

SAŠA ŠPIRANEC, vinski stručnjak, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinarta

BORIS ŠULJIĆ, vinar, vlasnik hotela i restorana Boškinac (Michelin 1*)

INGRID BADURINA DANIELSSON, direktorica Gault&Millau Croatia

FILIP ERCEG, stručnjak za maslinova ulja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do kraja tjedna. Hladnoća popušta tek od subote?

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Na Jadranu većinom sunčano, no na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na moru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 3 do 8 °C.

U četvrtak sunčano uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku. U noći i ujutro u gorju još može biti i pokoje pahulje snijega. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između -10 i -5, na Jadranu -3 i 3, a najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro, a u subotu porast naoblake. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i danju u okretanju na sjeverozapadnjak. Ujutro vrlo hladno, a dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu