Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) TRADICIONALNI SUSRET MINISTRANATA U “ZMAJEVIĆU” Nadbiskup Zgrablić: “Kada molimo, vježbamo dušu. Ne može se dobro igrati, a da se ne trenira”

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Dvodnevni susret ministranata Zadarske nadbiskupije koji je okupio ministrante iz raznih župa Nadbiskupije, završen je u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

Susreti ministranata u zadarskom sjemeništu duga su tradicija u organizaciji Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante. „Cilj je upoznati ministrante sa životom u sjemeništu i provesti vrijeme u zajedništvu korisno za njihov duhovni i ljudski rast. Smisao toga susreta je okupiti ministrante iz Nadbiskupije, da vide da nisu sami u svojim župama, nego da ih ima u svim župama. Jer danas nije baš često da u našim župama ministriraju djeca iz viših razreda osnovne škole“ rekao je don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajević’ i povjerenik za ministrante u Zadarskoj nadbiskupiji.

„Takvi susreti ministrantima poticaj su da se odvaže, da ustraju biti uz oltar i služiti Gospodinu uz oltar. Taj susret je i prilika da upoznaju život sjemeništa i sjemeništaraca. Ako Bog da, da se mogu odazvati pozivu, da jednog dana mogu reći, meni je bilo lijepo u tom sjemeništu, volio bih vidjeti kako je tamo, volio bih ostati u sjemeništu i vidjeti želi li Bog to uistinu od mene. Taj je susret prilika da ministranti vide i jednog dana možda dođu u sjemenište“ rekao je rektor Dražina. Na tom susretu neki ministranti izrazili su želju da će doći u sjemenište.

Ministrante je 21. siječnja pohodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Uručio je nagrade ministrantima koji su imali točan odgovor u kvizu o mjesnoj Crkvi i medalje pobjedničkoj ekipi iz sportskih aktivnosti. Na tom tragu govorio je o cjelovitosti ljudskog bića koje čine tijelo i duša.

Kako osjetimo tjelesnu bol od nekog udarca, tako nas od ružne riječi koju nam netko uputi može zaboljeti duša, rekao je mons. Zgrablić.

„Čovjek je stvarnost koju vidimo i koju ne vidimo. Čovjek nije samo tijelo, nego  i duša. Vidimo i osjećamo da nas boli neki dio tijela koji se i izvanjski vidi. Ali, osim tijela, imamo i dušu. Kad nam netko nešto ružno kaže, mi kažemo da nas boli srce. Ne boli nas srce kao organ, ali mi tako kažemo, boli nas srce. Boli nas duša, u nama se nešto događa, iznutra nas nešto boli“ rekao je mons. Zgrablić.

Podsjetio je da tijelo ne bi bilo zdravo i ne bismo se dobro osjećali kad bismo cijeli život samo ležali. „Nakon nekog vremena teško bismo hodali, jer nismo u pokretu. Jer naše tijelo je stvoreno na način da se mora razvijati, mora se gibati, mora se kretati. Naši mišići moraju raditi. Ako se ne krećemo, naši mišići oslabe i ne možemo biti stabilni. Nije dovoljno da nas kosti drže stabilnima, na nogama, nego i mišići nas drže stabilnima.

Tako je i s našom dušom. Ako duša miruje, spava, ako naša duša ništa ne radi, s njom će se dogoditi što i s našim tijelom. Mi ćemo se razboljeti, biti nezadovoljni, u našem srcu će biti nemir“ upozorio je nadbiskup Zgrablić.

U tom kontekstu, rekao je kako je lijepo da su ministranti došli na taj susret, da su zajedno, zabavili su se, ali je lijepo da su ministranti i molili.

„Kada molimo, mi vježbamo našu dušu. Ne može se dobro igrati, a da se ne trenira. Što si veći sportaš, moraš više trenirati. Duša nas čini sretnim ili nesretnim. Prema tome, ako želimo biti sretni u duši, moramo trenirati i razvijati našu dušu. Moramo je donositi pred svjetlo, pred svjetlo Božje, pred Boga, jer Bog nas prosvjetljuje, vodi, Bog trenira našu dušu, jer On nas liječi. Bog povija naše rane. Moramo staviti našu dušu u Gospodinovu prisutnost. Moramo voditi računa i o našoj duši. Zato ima smisao i dolazak ministranata“ poručio je nadbiskup Zgrablić, rekavši da mu je drago da su se ministranti igrali, ali i da su molili.

„Nemojte to zaboraviti, da uvijek trenirate, vježbate i svoju dušu, svoju nutrinu. To znači da postajemo sve više radosni i sretni, a to što postajemo je odgovor naše duše. Što budemo više radili na svojoj duši, to ćemo biti sretniji i to će nam biti ljepše u životu“ potaknuo je mons. Zgrablić.

Kao što čovjek treba održavati higijenu i čistoću tijela, to treba činiti i s dušom: čistiti je, njegovati, obavljati higijenu duše.

„Radujem se vašem dolasku u sjemenište, da nosite sjemenište u lijepoj uspomeni. Da je i tim susretom Gospodin razvježbao vašu dušu, da osjećate koliko vas Gospodin ljubi i nosi u životu. Zahvaljujući Gospodinu živite i On vas želi učiniti sretnima, a to možete biti ako Isus bude živ u vašem srcu i duši, ako ga nosite u srcu“ poručio je nadbiskup Zgrablić ministrantima.        

Aktivnosti tijekom toga susreta su u svrhu rasta u ljudskoj, intelektualnoj i duhovnoj dimenziji.

Ministranti su imali prigodu za ispovijed, molitvu i sudjelovanje u misnom slavlju oba dana. Igrali su i društvene igre, posjetili su Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. i znamenitosti Zadra.

Sada je u zadarskom sjemeništu pet sjemeništaraca. Dan započinju molitvom Časoslova, predvečer slave misu a onda mole povečerje. Četvrtkom imaju euharistijsko klanjanje kad osobito mole za svećenička i redovnička zvanja i za sve koji razmišljaju o svećeništvu ili redovništvu. Uz zajedničku, sjemeništarci imaju vrijeme i za osobnu molitvu, sabranost i razmatranje Svetog Pisma. Ponedjeljkom i srijedom imaju zajednička razmatranja s duhovnikom.

Vikendom sjemeništarci pohode župe ili idu na izlete. Jednom mjesečno odlaze svojim kućama, kao i za vrijeme školskih praznika.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

MEDICINSKA+ / Medicinska škola Ante Kuzmanića bit će centar izvrsnosti u kojem će svoje snove ostvariti generacije mladih ljudi

Objavljeno

-

By

U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića održana je završna konferencija projekta „Medicinska+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva”.

Projekt je to koji je Medicinskoj školi u Zadru, kao regionalnom centru kompetentnosti u sektoru zdravstva, omogućio uvođenje novih programa obrazovanja i osposobljavanja te unaprjeđenje ljudskih potencijala i kadrovskih uvjeta.

„Pri samom završetku ovog projekta, pomalo umorni, ali i ponosni svjedočimo plodovima rada učenika, djelatnika i projektnih partnera. Međutim, ovo nije kraj, nego produžetak našeg puta jer smo dobili novu akreditaciju za regionalni centar kompetentnosti i idemo dalje još najmanje pet godina“, istaknula je u pozdravnoj riječi ravnateljica Anita Basioli zahvalivši bivšem ravnatelju Davoru Vidakoviću na velikom doprinosu.

Podsjetimo, Medicinska škola Ante Kuzmanića je 2018. godine odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana, uz još 24 strukovne škole, Centrom kompetentnosti za područje pet županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske u sektoru zdravstva. U županiji takav status ima još samo Strukovna škola Vice Vlatkovića.

Medicinska škola će kao regionalni centar biti otvorena obrazovanju odraslih i dodatnu edukaciju nastavnicima iz šireg okruženja. Oprema koja je naručena kroz projekt stiže idući tjedan, nakon će nastavnici i učenici stečena znanja moći promijeniti u praksi.

„Razvojem novih standarda zanimanja i kvalifikacija te kurikuluma postavit će se temelj za unaprjeđenje i provedbu programa redovitoga strukovnog obrazovanja i programa za obrazovanje odraslih. Modernizacijom programa obrazovanja poboljšat će se njihove kompetencije pri ulasku na tržište rada. Studijski posjeti, edukacije i usavršavanja temeljena na stvarnim potrebama i vještinama ojačali su kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika, odnosno projekt je dao značajan doprinos unaprjeđenju ljudskih potencijala. Vjerujem da će ovo biti centar izvrsnosti u kojem će svoje snove ostvariti generacije mladih ljudi“, poručila je Basioli.

Župan Božidar Longin iskazao je zadovoljstvo kvalitetnim radom škole, ne samo na ovom projektu.

„Nije nužno ni isticati koliko je kvalitetan medicinski kadar ono za čim tržište rada vapi. Ulaganje u neprestano podizanje kvalitete obrazovanja upravo u medicinskom sektoru, ono je bez čega ne možemo očekivati razvoj zdravstvenog sustava općenito. Ova je škola izuzetno dobar primjer ustanove koja je shvatila svoju misiju te se potpuno usredotočila u njeno izvršavanje. Mi kao osnivači moramo se pobrinuti za ono temeljno – za što bolje materijalne i infrastrukturne uvjete u kojima se kvalitetni obrazovni programi mogu provoditi“, ustvrdio je župan dodavši da je za novi iskorak izuzetno važan dovršetak projekta izgradnje nove zgrade Medicinske škole na Relji, na mjestu nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma.

„Naravno, kao i uvijek s gradnjom radovi znaju zastajkivati. Niz objektivnih okolnosti utječe na njih, no važno je da ipak napreduju te da će budućnost donijeti učenicima i njihovim profesorima kvalitetne nove prostore na lokaciji koja je znatno bolja od postojeće, jer je u neposrednoj blizini glavne nastavne baze – Opće bolnice Zadar“, kazao je župan.

Zamjenica ravnateljice agenije ZADRA NOVA Jadranka Petek izrazila je zadovoljstvo što je razvojna agancija bila važan kotačić u uspjehu i ovog projekta, dok je Zvonimir Stanić, direktor projekata Profil Kletta predstavio digitalne obrazovne sadržaje koje su jedan od najvažnijih segmenata projekta, iz predmeta kao što su Zdravstvena njega, Zdravstvena njega kirurških bolesnika, Zdravstvena njega starijih osoba, Higijena i socijalna medicina, Osnove fizikalne i radne terapije za medicinske sestre i sl.

Ukupna vijednost projekta „Medicinska +“ je 43.232.316,51 kuna, uz 100-postotno EU financiranje kroz operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Projektni partneri bili su Zadarska županija, Medicinska škola u Rijeci, Strukovna škola Gospić, Sveučilište u Splitu-Medicinski fakultet, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora- obrtnička komora Zadarske županije, Profil Klett, Fiziovita – centar za fizikalnu terapiju, rehabilitaciju i edukaciju, Poliklinika Akropolis, Dental Zadar, Hrvatska katolička udruga Medicinskih sestara i tehničara Zadar te Hrvatska komora medicinskih sestara.

Kroz provođenje projekta, Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru je, u suradnji s partnerima, ciljanoj skupini – učenicima i odraslim polaznicima pružila relevantne praktične vještine u strukovnom obrazovanju kako bi se povećale njihove mogućnosti za ulazak na tržište rada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA: Zadarska Urologija slavi dvije velike obljetnice!

Objavljeno

-

By

Odjel za urologiju Opće bolnice Zadar ove godine slavi dvije velike obljetnice: 30 godina od osamostaljenja od Službe za kirurgiju i osnivanja zasebnog Odjela te 20 godina od uvođenja laparoskopije na Odjelu i prve laparoskopske radikalne prostatektomije u Hrvatskoj. U svjetlu tih značajnih obljetnica, Odjel za urologiju, a u suradnji s Hrvatskim urološkim društvom i tvrtkom Olympus, bio je domaćin treninga stručnog usavršavanja, pod nazivom „Radionica laparoskopije“.

Program radionice osmišljen je kao praktično usavršavanje s fokusom na 3D vizualizaciju slike u kombinaciji s naprednim elektrokirurškim sustavom za hemostazu i njihovu uspješnu primjenu u laparoskopskoj urološkoj kirurgiji. Ranije se laparoskopska kirurgija koristila kao ablativno sredstvo. Tehnički napredak i poboljšane kirurške vještine sada omogućuju primjenu i na maligne bolesti i slučajeve koji zahtijevaju složenu rekonstrukciju.

Cilj radionice je učenje novih operativnih tehnika te njihova implementacija u kirurški program po povratku sudionika u matične ustanove. Oni su ove godine stigli iz KBC Sestre Milosrdnice i OB Sisak, dok je skup, kao i do sada, bodovan od strane Hrvatske liječničke komore.

Teoretski dio se sastojao od dva predavanja: „Laparoskopske operacije u urologiji“, predavač doc.dr.sc. Tomislav Sorić, voditelj Odjela za urologiju OB Zadar i „Laparoskopija: prostor, oprema i instrumentarij“, predavač dr. Ivan Vidić, specijalist Odjela za urologiju OB Zadar. U praktičnom su dijelu izvedeni pokazni laparoskopski operativni zahvati. Za ovu su radionicu pripremljeni onkološki bolesnici s karcinomom prostate za laparoskopsku radikalnu prostatektomiju i s karcinomom bubrega za radikalnu i parcijalnu nefrektomiju. Sudionici su se, nakon upoznavanja s laparoskopskom opremom i instrumentarijem, aktivno uključili asistirajući na navedenim operativnim zahvatima.

Odjel za urologiju Opće bolnice Zadar iznova se potvrdio kao centar izvrsnosti urološke laparoskopije uz dugogodišnju tradiciju edukacije zainteresiranih kolega iz drugih ustanova, a sve u svrhu usavršavanja kirurške tehnike i razvoja urologije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GRAD ZADAR SPREMAN ZA NOVI EU INVESTICIJSKI CIKLUS / Zadarskom urbanom području 43 milijuna eura iz ITU mehanizma

Objavljeno

-

By

U sklopu konferencije „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ koja se održava u Šibeniku, večeras je upriličeno uručenje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. – 2027. predstavnicima ITU urbanih područja. Time je i službeno potvrđena nova financijska omotnica ITU mehanizma i za urbano područje Zadar.

Grad Zadar kao središte, i njegovo urbano područje koje obuhvaća Grad Nin te općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji, na raspolaganju ima 43 milijuna eura namijenjenih nizu programa i mjera za održivi urbani razvoj. Riječ je o integriranim sredstvima iz različitih europskih fondova kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

– Pozdravljam odluku Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na čelu s ministrom Erlićem o povećanom ulaganju sredstava u aktivnosti kojima se jača uloga gradova i njihovih funkcionalnih urbanih područja i zahvaljujem svim kolegama gradonačelnicima i načelnicima iz našeg urbanog područja na izvrsnoj suradnji koju smo započeli u prethodnoj ITU omotnici. U novoj EU omotnici, dvostruko većoj od prethodne, koja nam je na raspolaganju u razdoblju do 2027. godine,  otvaraju nam se izvanredne prilike za novi razvoj kroz realizaciju devet kapitalnih projekata – kazao je gradonačelnik Dukić ističući kako je Grad Zadar spreman za raspisivanje prvih natječaja za nove projekte koje će se putem ITU mehanizma realizirati na području Grada Zadra:

–  U projektima revitalizacije kulturne baštine slijedi nam obnova Trga Sv. Frane u Zadru i druga faza uređenja kompleksa stare Tehničke škole. Na području prometa pripremljen je projekt 2. faze ITS-a s nastavkom rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana, modernizacijom Autobusnog kolodvora te izgradnjom Park&Ride sustava. Nastavlja se i projekt ZUM širenjem sustava pametnog parkiranja. U tom projektu predviđeno je postavljanje multifunkcionalnih kamera, daljinski kontroliranih prepreka za ulaz vozila u pješačke zone i sličnih aktivnosti usmjerenih na povećanje sigurnosti javnih površina u gradu Zadru. Također, širi se i sustav  javnih bicikala na urbano područje s popratnom biciklističkom infrastrukturom. Posebno je područje razvoja zelene infrastrukture koje uključuje uređenje šume Musapstan. Konačno, značajna sredstva iz ove omotnice predviđena su za modernizaciju sportske infrastrukture koja obuhvaćaju projekte izgradnje olimpijskog bazena i opremanja centra za dijagnostiku sportaša u ŠC Višnjik, ali i rekonstrukciju i izgradnju  sportskih kvartovskih i mjesnih igrališta.

Treba podsjetiti kako je u prošlom financijskom razdoblju ITU mehanizma za Urbano područje Zadar započeo potpuno novi investicijski ciklus u Zadru u kojemu su provedi strateški razvojni projekti izgradnje infrastrukture Gospodarske zone Crno, novog Poduzetničkog inkubatora, rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škole i Centra za mlade s okolišem, obnove kompleksa Svetog Nikole te  rekonstrukcije Tuđmanove ulice s uvođenjem digitalnih tehnologija u sektoru prometa i javnog prijevoza.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu