Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) TRADICIONALNI SUSRET MINISTRANATA U “ZMAJEVIĆU” Nadbiskup Zgrablić: “Kada molimo, vježbamo dušu. Ne može se dobro igrati, a da se ne trenira”

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Dvodnevni susret ministranata Zadarske nadbiskupije koji je okupio ministrante iz raznih župa Nadbiskupije, završen je u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

Susreti ministranata u zadarskom sjemeništu duga su tradicija u organizaciji Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante. „Cilj je upoznati ministrante sa životom u sjemeništu i provesti vrijeme u zajedništvu korisno za njihov duhovni i ljudski rast. Smisao toga susreta je okupiti ministrante iz Nadbiskupije, da vide da nisu sami u svojim župama, nego da ih ima u svim župama. Jer danas nije baš često da u našim župama ministriraju djeca iz viših razreda osnovne škole“ rekao je don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajević’ i povjerenik za ministrante u Zadarskoj nadbiskupiji.

„Takvi susreti ministrantima poticaj su da se odvaže, da ustraju biti uz oltar i služiti Gospodinu uz oltar. Taj susret je i prilika da upoznaju život sjemeništa i sjemeništaraca. Ako Bog da, da se mogu odazvati pozivu, da jednog dana mogu reći, meni je bilo lijepo u tom sjemeništu, volio bih vidjeti kako je tamo, volio bih ostati u sjemeništu i vidjeti želi li Bog to uistinu od mene. Taj je susret prilika da ministranti vide i jednog dana možda dođu u sjemenište“ rekao je rektor Dražina. Na tom susretu neki ministranti izrazili su želju da će doći u sjemenište.

Ministrante je 21. siječnja pohodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Uručio je nagrade ministrantima koji su imali točan odgovor u kvizu o mjesnoj Crkvi i medalje pobjedničkoj ekipi iz sportskih aktivnosti. Na tom tragu govorio je o cjelovitosti ljudskog bića koje čine tijelo i duša.

Kako osjetimo tjelesnu bol od nekog udarca, tako nas od ružne riječi koju nam netko uputi može zaboljeti duša, rekao je mons. Zgrablić.

„Čovjek je stvarnost koju vidimo i koju ne vidimo. Čovjek nije samo tijelo, nego  i duša. Vidimo i osjećamo da nas boli neki dio tijela koji se i izvanjski vidi. Ali, osim tijela, imamo i dušu. Kad nam netko nešto ružno kaže, mi kažemo da nas boli srce. Ne boli nas srce kao organ, ali mi tako kažemo, boli nas srce. Boli nas duša, u nama se nešto događa, iznutra nas nešto boli“ rekao je mons. Zgrablić.

Podsjetio je da tijelo ne bi bilo zdravo i ne bismo se dobro osjećali kad bismo cijeli život samo ležali. „Nakon nekog vremena teško bismo hodali, jer nismo u pokretu. Jer naše tijelo je stvoreno na način da se mora razvijati, mora se gibati, mora se kretati. Naši mišići moraju raditi. Ako se ne krećemo, naši mišići oslabe i ne možemo biti stabilni. Nije dovoljno da nas kosti drže stabilnima, na nogama, nego i mišići nas drže stabilnima.

Tako je i s našom dušom. Ako duša miruje, spava, ako naša duša ništa ne radi, s njom će se dogoditi što i s našim tijelom. Mi ćemo se razboljeti, biti nezadovoljni, u našem srcu će biti nemir“ upozorio je nadbiskup Zgrablić.

U tom kontekstu, rekao je kako je lijepo da su ministranti došli na taj susret, da su zajedno, zabavili su se, ali je lijepo da su ministranti i molili.

„Kada molimo, mi vježbamo našu dušu. Ne može se dobro igrati, a da se ne trenira. Što si veći sportaš, moraš više trenirati. Duša nas čini sretnim ili nesretnim. Prema tome, ako želimo biti sretni u duši, moramo trenirati i razvijati našu dušu. Moramo je donositi pred svjetlo, pred svjetlo Božje, pred Boga, jer Bog nas prosvjetljuje, vodi, Bog trenira našu dušu, jer On nas liječi. Bog povija naše rane. Moramo staviti našu dušu u Gospodinovu prisutnost. Moramo voditi računa i o našoj duši. Zato ima smisao i dolazak ministranata“ poručio je nadbiskup Zgrablić, rekavši da mu je drago da su se ministranti igrali, ali i da su molili.

„Nemojte to zaboraviti, da uvijek trenirate, vježbate i svoju dušu, svoju nutrinu. To znači da postajemo sve više radosni i sretni, a to što postajemo je odgovor naše duše. Što budemo više radili na svojoj duši, to ćemo biti sretniji i to će nam biti ljepše u životu“ potaknuo je mons. Zgrablić.

Kao što čovjek treba održavati higijenu i čistoću tijela, to treba činiti i s dušom: čistiti je, njegovati, obavljati higijenu duše.

„Radujem se vašem dolasku u sjemenište, da nosite sjemenište u lijepoj uspomeni. Da je i tim susretom Gospodin razvježbao vašu dušu, da osjećate koliko vas Gospodin ljubi i nosi u životu. Zahvaljujući Gospodinu živite i On vas želi učiniti sretnima, a to možete biti ako Isus bude živ u vašem srcu i duši, ako ga nosite u srcu“ poručio je nadbiskup Zgrablić ministrantima.        

Aktivnosti tijekom toga susreta su u svrhu rasta u ljudskoj, intelektualnoj i duhovnoj dimenziji.

Ministranti su imali prigodu za ispovijed, molitvu i sudjelovanje u misnom slavlju oba dana. Igrali su i društvene igre, posjetili su Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. i znamenitosti Zadra.

Sada je u zadarskom sjemeništu pet sjemeništaraca. Dan započinju molitvom Časoslova, predvečer slave misu a onda mole povečerje. Četvrtkom imaju euharistijsko klanjanje kad osobito mole za svećenička i redovnička zvanja i za sve koji razmišljaju o svećeništvu ili redovništvu. Uz zajedničku, sjemeništarci imaju vrijeme i za osobnu molitvu, sabranost i razmatranje Svetog Pisma. Ponedjeljkom i srijedom imaju zajednička razmatranja s duhovnikom.

Vikendom sjemeništarci pohode župe ili idu na izlete. Jednom mjesečno odlaze svojim kućama, kao i za vrijeme školskih praznika.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA ZADAR: Odabrani ponuditelji za vođenje projekta “Solarna elektrana Opće bolnice Zadar”

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar je na temelju Ugovora o financiranju za projekt Solarna elektrana s odabranim pružateljima usluga sklopila ugovore za vođenje projekta i za PR aktivnosti na projektu.

Projekt Solarne elektrane podijeljen je na tri osnovne aktivnosti:

  • Upravljanje projektom
  • Informiranje i komunikacija
  • Izgradnja solarne elektrane

Projektnim pravilima OB Zadar je dužna slijediti procedure nadzornih tijela te nakon odobrenja provesti javne nabave za usluge kojima će se osigurati provedba projektnih aktivnosti.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je u listopadu 2022. za PR usluge potpisan je u veljači 2023. Navedene usluge su obvezne su za provedbu projektnih aktivnosti i financiraju iz sredstava Programa „Energija i klimatske promjene“.

Tijekom veljače nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela bit će objavljena nabava izgradnju solarne elektrane, stoji u priopćenju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.

Sve detalje možete pronaći OVDJE.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu