Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA 2023. Donosimo program Narodnog muzeja Zadar…

Objavljeno

-

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat.

U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružio se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

IZLOŽBE

Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače

Postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kustoska koncepcija: Branko Franceschi, organizacija: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zadar – UO za kulturu i šport, Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Muzej partner: Narodni muzej Zadar.

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, a atrij je posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.

Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

Na izložbi su izložene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja. Znakovlje, odore i ostali predmeti prikazani na izložbi dio su kolekcije gospodina Tomislava Lonića koji godinama skuplja razne predmete i priče vezane uz Domovinski rat i hrvatske branitelje. Svaki predmet na izložbi ima nekoliko života; uporabni za vrijeme Domovinskog rata, život kao dio kolekcije koja čuva uspomenu na iznimno teško razdoblje hrvatske povijesti te život kao predmet izlaganja i prenošenja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske. Vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem ″Vojne oznake Bibinje″ 20-22h

Izložba  Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

Izložba je osmišljena  kao  priča o kazališnim  kostimima i  maskama povezanim s likovima Commedie dell’arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinella, Arlecchino i Colombina kao preteča svih  komičnih slugu, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama i u maškarama danas. Naglasak je stavljen na razvoj likova i njihovu transformaciju u likove: Pierrota i Colombine;Klauna i Balerine. Izložbom predstavljamo kazališne kostime, skice i fotografije, interpretirane ili original likove Commedie dell’arte: Pulcinella,  Arlecchino i Colombina  iz različitih predstava, kostimografkinje Marije Šarić-Ban. Bit će izložene i maske oblikovane na stručnim radionicama izrade Maske posebno osmišljenim za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u suradnji s njihovim profesoricama: Kate Prskalo, Sandra Bačić i Vilma Mazija. Izložbi će biti pridruženi i novi radovi koje će realizirati polaznici na ovogodišnjim radionicama Maske. Ovom edukativnom izložbom uz radionicu dajemo mogućnost sudionicima radionica i posjetiteljima muzeja da se upoznaju s kazališnim kostimom i maskom, likovnom i scenskom umjetnosti, na koji način tematizirati masku i kostim i kao kostim za maškare, kako kostim i maska funkcioniraju kao muzejski predmet – izložak, kako osmisliti i oblikovati masku/lik i kako nastaje izložba od ideje do realizacije. Izložbom tematiziramo muzej kao mjesto čuvanja i izlaganja, mjesto susreta, izmjenjivanja iskustava i prenošenja znanja.

Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

Izložba govori o šest povijesnih razdoblja u gradu Zadru. One su tragovi, segmenti povijesnog mozaika s kojima se nastojalo dočarati ono što je u našem Gradu postojalo i sve ono što je zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika kroz povijest stizalo u grad. Šest salonskih priča je naslov ambijenata složenih u povijesni kontekst i cjeline. Fundus koji je predstavljen u postavu nije došao s jednog mjesta, on je sakupljan bilo iz Sabirnog centra, bilo otkupom ili donacijama. Za razliku od muzeja koji imaju u svom fundusu čitave cjeline zbog ratnih razaranja Zadra (ponajviše u Drugom svjetskom ratu) vrlo malo je cjelina koje su kao takve došle u posjed Narodnog muzeja Zadar. S druge strane prostor za izlaganje zbog svoje povijesne i kulturne važnosti također je poput eksponata te smo i njega nastojali valorizirati. Stoga se činilo najsretnije rješenje da umjesto školskih naslova Salon baroka, Salon klasicizma itd. salone imenujemo po povijesnim događanjima i eksponatima koji se u njima nalaze.

Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

U Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima. Izložba će biti postavljena povodom Noći muzeja, a moći će se pogledati sve do 3. veljače 2023. godine te će biti popraćena istoimenom radionicom za djecu u prostoru knjižnice. Ovo je prva u nizu izložbi u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar. 

Izložba fotografija autora Miljenka Domijana Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Gradska loža.

Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, a svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.

Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Etnološkom odjelu NMZ predstavljeno je 18 tapiserija i dio dokumentacije vezan uz umjetnički rad bračnog para Tomljanović. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspirirana je velebitskom prirodom, Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, Kršćanska tematika, Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

RADIONICE

 • Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače.
  Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h. Organizatori: Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ. Radionica je primjerena svim dobnim skupinama. Voditeljice radionice: Lucija Sekula, Marija Šarić Ban.
 • STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20:15 – 21:30h. Organizatori: Pedagoška služba NMZ  i Tinker labs Zadar. Voditeljica radionice: Ružica Gašparović Fantov.
 • Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače.
  Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18h i u 19h.  Kroz male plesne sekvence i koreografije djeca će istraživati različite plesne tehnike i čaroban svijet muzeja. Organizator: Pedagoška služba NMZ, voditeljica radionice: Ivona Kovačević.
 • Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18:00 – 19:00h, organizator Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

Radionica Ljepotica i zvijer namijenjena je djeci te je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru knjižnice. Uz čitanje slikovnice ″Ljepotica i zvijer″, djeca će se upoznati s originalnom, ali i onim kasnijim verzijama bajke. U kreativnom dijelu radionice izrađivat će se straničnik (bookmarker) origami tehnikom te potom rješavati tematski kviz. Radionicu vode knjižničarke Eva Domijan i Martina Sterle. 

PERFORMANS

 • Pierrot; Izložba kroz pokret u 20:30 h, atrij Kneževe i Providurove palače

Performativna izvedba Zadarskog plesnog ansambla. Umjetničkim performasom ZPA će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski. Idejni i stručni koncept: Marija Šarić-Ban kustosica NMZ. Koreografija performansa: Sanja Petrovski, Natali Perić, Patricija Gospić. Trajanje performansa: 15 min.

PROJEKCIJE

Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća
Koncertna dvorana braće Bersa (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar. Zadarska salonska glazba 19. stoljeća projekt je muzikologinje dr. sc. Katice Burić Ćenan u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, kojim se nastoji popularizirati i revitalizirati vrijedna zadarska glazbena baština tog perioda.
Radi se o djelima zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driolija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija. Skladbe ovih zadarskih profesionalnih glazbenika za njihova su života, i godinama poslije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina – skladbe Salghetti-Driolija tiskane su kod najpoznatijih milanskih nakladnika, a izvodile su se u Italiji i Americi; opera La madre slava Nikole Strmića praizvedena je u Trstu, a o njoj su pisale hrvatske, talijanske i njemačke novine; Antonio Pini-Corsi, inače jedan od najboljih svjetskih komičnih bas- baritona krajem 19. stoljeća, kojega je i Giuseppe Verdi tražio da mu pjeva na premijeri posljednje opere (Falstaff), bio je veliki prijatelj Enrica Carusa koji je jednu njegovu pjesmu snimio i popularizirao diljem svijeta.
Djela zadarskih skladatelja izveli su zadarski umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, te zadarski zet, violinist Marco Graziani, a uz nekoliko gostujućih glazbenika: baritona Matije Meića, tenora Roka Radovana te pijanista Marijana Đuzela.

Projekcija programa za djecu Karneval životinja
Multimedijalna dvorana (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar. Nakon višegodišnjih uspješnih izvedbi Petra i vuka, Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar 2022. godine započeli su s novim programom za djecu. Riječ je o Karnevalu životinja, poznatom glazbenom djelu za koje je francuski skladatelj Camille Saint-Saëns inspiraciju našao u veličanstvenoj priči iz Starog zavjeta – Noinoj arci. Svaki stavak posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja: Kraljevski marš lava, Kokoške i pilići, Mazge, Kornjače, Slon, Klokani, Akvarij, Kukavica na kraju šume, Ptičji kavez, Labud…

PROGRAM JEDNA DONACIJA I JEDNA PROJEKCIJA U NOĆI MUZEJA

 • Predstavljanje slike Giovannia Marinonia – Dominikanski fratar i predstavljanje dokumentarnog filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije 19h – Kneževa palača, Svečana dvorana na prvom katu

NFCACF (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) darovala je odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar sliku Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, dimenzija 112.4 x 47 cm koja će ovom prilikom prvi put biti prezentirana javnosti. Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije redatelja Branka Ivande također će se predstaviti prije same projekcije.

 • Projekcija filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, 20h – Polivalentna dvorana Providurove palače.

Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

PROJEKT MUZEJ U ŠKOLI- BAŠTINA I KULTURA MIRA

Naslov događanja: Manifestacija Zadarski mir (deset godina obilježavanja manifestacije)

Mjesto događanja OŠ Zadarski otoci Zadar, Trg Damira Tomljenovića Gavrana 2, 17:00h

Program:

 • Izložba fotografija manifestacije Zadarski mir
 • Uprizorenje potpisivanja mirovnog ugovora
 • Prezentacija tradicijskih i viteških igara DFS “Donatići” 
 • Vitezovi Vranski; vitez Ante Šarić
 • ZADARSKA ALKA – najstarija viteška kopljo-igra na istočnoj obali Jadrana, turnir, vojvoda: Tomislav Klarica, alajčauš: Slobodan Mijolović, predsjednik Časnog suda: Mile Nimac

Narodni muzej Zadar u suradnji s OŠ Zadarski otoci (ravnatelj škole: Davor Barić, koordinatorica, voditeljica Muzeja u školi: Anamarija Botica Miljanović, muzejska pedagoginja: Lucija Sekula).

KNJIŽNICA U NOĆI MUZEJA

Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača), 18:00 – 22:00h

 • Naj knjiga Noći muzeja – posjetitelji biraju najbolju knjigu od ponuđenih, prema zadanim kriterijima
 • O muzejima – izlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do kraja tjedna. Hladnoća popušta tek od subote?

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Na Jadranu većinom sunčano, no na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na moru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 3 do 8 °C.

U četvrtak sunčano uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku. U noći i ujutro u gorju još može biti i pokoje pahulje snijega. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između -10 i -5, na Jadranu -3 i 3, a najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro, a u subotu porast naoblake. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i danju u okretanju na sjeverozapadnjak. Ujutro vrlo hladno, a dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA KNJIŽNICA Danas predstavljanje knjige “Živa fizika”, autora dr. sc. Zdeslava Hrepića

Objavljeno

-

By

Danas u 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održat će se predstavljanje knjige Živa fizika, autora dr. sc. Zdeslava Hrepića.

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMF-a u Splitu 1998., a zatim kroz dvije godine predavao fiziku, “tehnički” i informatiku u dvije splitske osnovne škole. Za to vrijeme je dobio stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku prirodnih znanosti te postao redoviti profesor fizike. Danas je vanjski suradnik na poslijediplomskom studiju edukacije fizike na splitskom PMF-u kao i nastavnik fizike u OŠ Milna na Braču.

Objavio je 70-tak znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju itd.

Ovoga ljeta se vratio u Hrvatsku, a sa sobom uz 20-godišnje iskustvo u obrazovanju prirodnih znanosti donosi i neobičnu knjigu koja je spoj fizike i životnog treninga ili life coachinga. Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira.

Autor će vam u ovom predavanju predstaviti Živu fiziku kao način na koji se može sustavno objediniti ova dva fascinantna područja i pretvoriti zakone fizike u transformativne životne metafore.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu