Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE Šušković: “Negativnom kampanjom USPVRH nanosi veliku štetu hrvatskim vatrogascima!”

Objavljeno

-

U nastavku donosimo priopćenje za javnost Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) vezano uz sindikalno djelovanje SDLSN RH u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar:

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske već se godinama aktivno bori za donošenje Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu koji treba urediti materijalna i druga radna prava profesionalnih vatrogasca. Zbog nedonošenja Pravilnika događaju se sve veći problemi na terenu, a zbog neuređenog sustava hrvatski profesionalni vatrogasci suočavaju se s mnogim problemima.

SDLSN RH bio je jedan od važnijih partnera prilikom izrade Zakona o vatrogastvu te Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu. Taj Pravilnik trebao je biti donesen šest mjeseci od donošenja Zakona o vatrogastvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine.

„Mi se pitamo, gdje je zapelo s donošenjem Pravilnika u čijoj smo izradi aktivno sudjelovali kako bismo napokon uredili materijalna i druga radna prava za profesionalne vatrogasce u Hrvatskoj. Već više od dvije godine upozoravamo na sastancima i putem medija na hitno donošenje Pravilnika. Prema našim informacijama, Pravilnik je dostavljen Vladi RH, ali ondje je i zapeo jer očito je nekome u interesu da se taj Pravilnik ne donese. Zašto? Mi ne znamo, ali ono što znamo je da nećemo odustajati od našeg cilja – a to je da svi vatrogasci budu vjerodostojno plaćeni za svoj rad, da se uredi smjenski rad vatrogasaca, da rade u adekvatnoj i sigurnoj opremi prema najvišim sigurnosnim standardima“, dodala je Šušković.

Budući da je SDLSN RH bio jedan od ključnih savjetodavnih tijela za izradu Pravilnika ovim putem odbacujemo neistinite i neutvrđene tvrdnje Udruge sindikata profesionalnih vatrogasca RH, koje su predstavnici udruge iznijeli u javnost, optuživši SDLSN za nepovoljan položaj profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj.

Neistinitim informacijama USPVRH manipulira javnošću, a sve na štetu hrvatskih vatrogasaca koji riskiraju svoje živote kako bi spasili druge.

„Odjednom se na hrvatskoj sceni pojavljuje udruga koja radi suprotno svemu što sindikati rade za svoje članove i misli da će obmanama i izokretanjem činjenica pomoći hrvatskim vatrogascima. S takvim neprimjerenim načinom komunikacije zasigurno neće ništa postići, a tim više što USPVRH nema legitimno pravo ugovaranja većih prava za vatrogasce pa svojim članovima i javno širi laži i dezinformacije“, poručila je predsjednica sindikata koji u svom članstvu obuhvaća 45 profesionalnih vatrogasnih postrojbi, od 75 koliko ih ima trenutačno u Hrvatskoj, Iva Šušković.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka nova runda dezinsekcije komaraca na području Zadra!

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 25.09.2023. do 28.09.2023. godine prema dolje priloženoj dinamici, objavljeno je iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

29. RUJNA: Sveučilište u Zadru poziva na Europsku noć istraživača 

Objavljeno

-

By

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

Kako izgleda postati istraživač na jedan dan, moći ćete saznati na popularnim gradskim lokacijama u pet mediteranskih gradova.

Evo najave za Zadar:

Sveučilište u Zadru – obnovljena zgrada stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru – Pomorski simulator, Riva ispred Sveučilišta u Zadru, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Pomorska škola Zadar, Kazalište lutaka Zadar

Zadnjeg petka u rujnu zadarski poluotok postaje učionica i laboratorij na otvorenom. Znanstvenici Sveučilišta u Zadru, zajedno sa svojim kolegama iz brojnih zadarskih škola i vrtića, pripremili su raznolik program povodom ovogodišnje Europske noći istraživača: puno zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti, njih preko 60.

Djeca, mladi, ali i odrasli, svoje će istraživanje započeti u obnovljenoj Tehničkoj školi. Tamo će moći mjeriti, snimati, digitalizirati i raditi sve drugo što znanstvenici rade. Moći će istraživati plemenite periske i jezične frazeme, a pri izlasku iz zgrade imat će priliku zastati i pogledati zvijezde i planete. Laganom šetnjom uz bedem, stići će do sljedeće postaje svog istraživačkog puta. Na Trgu Pet bunara i Trgu Petra Zoranića čekat će ih mnoštvo znanstvenih i glazbenih iznenađenja, koja će trebati detaljnije analizirati. Ako se nakon toga odluče krenuti dalje prema Poljani Šime Budinića, iznenadit će ih zabavna igra u znanstvenom parku; a ako krenu prema moru, moći će napraviti đir brodom u Pomorskom simulatoru. U Pomorskoj će školi naučiti nešto o zaštiti mora i morskog ekosustava, u Kazalištu lutaka će pogledati predstavu, a ispred Sveučilišta na Rivi će ih dočekati podmornica kojom će istraživati dubine Jadranskoga mora. Zadarski muzeji će također otvoriti svoja vrata tijekom ove noći pa će posjetitelji imati priliku istraživati blaga koja se u njima čuvaju.

Pozivamo sve znatiželjne istraživače – male i velike, mlade i one malo starije – da s nama 29. rujna zakorače u nevjerojatan svijet znanosti.

Ovo je samo mali dio onoga što Vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ANTIFAŠISTI PRIJAVILI POLICIJI MATU LUKIĆA (HSP), ON IM ODGOVARA: “Pod zvijezdom su nekad ubijali, a danas gaze neistomišljenike!”

Objavljeno

-

By

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra prijavila je Matu Lukića, gradskog vijećnika HSP-a, a jer tvrde da su povrijeđeni ranije objavljenim njegovim priopćenjem, te procjenjuju da je u istome iznesena laž i mržnja prema antifašistima.

Nije dugo trebalo da Lukić odgovori na prijavu:

“Nakon konzultacija s odvjetnikom Davorinom Karačićem, koji je konstatirao da je ovo pravno smiješna, nebulozna i neutemeljena prijava mogu reći samo da je jasno kao dan kako bi “antifašisti” rješavali ovakve slučajeve da mogu.

Onima koji su krvarili za Knin daju se kazne za povijesne i herojske oznake i ne pušta u grad, dok su ovi koji su me prijavili zaštićeni na sve moguće načine. Pod ovom zvijezdom petokrakom uništavani su Zadar i Hrvatska, ubijani i progonjeni ljudi u Domovinskom ratu.

Danas opet pod tom zvijezdom pokušavaju pogaziti neistomišljenike uz pomoć institucija.

Žalosno je da matematički nitko od njih nije po godinama sudjelovao u tome čime se predstavljaju, a sišu proračun besramno.

Još je sramotnije da su i vjerojatno tu kaznenu prijavu pečatirali crvenom krvavom zvijezdom. Sreća da je 2023, godina a ne njihovo doba jer bi moja sudbina bila definirana vrlo brzo.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu