Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Prvi Dan klasične filologije na Sveučilištu u Zadru: što su jeli stari Grci i Rimljani?

Objavljeno

-

Odjel za klasičnu filologiju u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organizirao je prvi Dan klasične filologije u svrhu upoznavanja antičke kulture i civilizacije.

U prvom dijelu programa, u okviru tematskog bloka „Hrana u antici”, studenti te učenici Gimnazije Vladimira Nazora i Nadbiskupske klasične gimnazije Ivana Pavla II., prevođeni svojim profesoricama Sandrom Gospić, Teom Jerkušić i Ines Rakvin, jučer su mogli čuti tri kratka predavanja o proizvodnji hrane u antici te o tome što su jeli stari Grci i Rimljani, uz prezentaciju nekoliko starogrčkih i rimskih jela. U drugom dijelu programa odvijala se radionica iz antičke kozmetike, edukativna aktivnost „Šetnja antičkim svijetom” i kviz znanja iz antičke civilizacije.

– Dan klasične filologije nastavnici našeg Odjela osmislili su kako bi svima zainteresiranima, a ponajprije mladima, približili neke aspekte antičke kulture i civilizacije te ukazali na važnost antičkog naslijeđa u našem svakodnevnom životu. Cilj nam je osvijestiti društvo kako antika nije neka zaboravljena prošlost, neko davno doba koje na vremenskoj crti datiramo prije 2000 godina. Antika je svugdje oko nas u nama, a da često puta togo nismo svjesni, istaknula je u pozdravnoj riječi pročelnica Odjela doc. dr. sc. Teuta Serreqi Jurić.

Mr. sc. Sanja Smodlaka Vitas održala je zanimljivu prezentaciju o proizvodnji hrane u antici, nekim namirnicama koje su i danas temelj prehrane na Mediteranu, ali i nekim gotovo zaboravljenima. Mediteransku trijadu i onda i danas činile su tri glavne kulture – žitarice, masline i vinova loza. Neke od tadašnjih žitarica danas su gotovo zaboravljene, bilo zbog toga što se zbog većeg profita razvijala monokultura, bilo zbog namirnica iz „Novog svijeta“ poput kukuruza. Zanimljivo je da su rimsku riječ za žitarice – frumenta – u zadarskom kraju preuzeli i prilagodili za označavanje kukuruza, koji se tako isključivo u ovom kraju nazivao „vrmenta“.

Uz prezentaciju i kušanje nekadašnjih jela i začina predavanje o tome što su jeli stari Rimljani održala je doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković, dok je Serreqi izlagala o prehrani starih Grka.

U drugom dijelu programa učenici su imali priliku pogledati izradu preparata za čišćenje lica po recepturi rimskog pjesnika Ovidija, sudjelovati u edukativnoj aktivnosti pod nazivom „Šetnja antičkim svijetom“ te igrati kviz znanja iz antičke civilizacije.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA ZADAR: Odabrani ponuditelji za vođenje projekta “Solarna elektrana Opće bolnice Zadar”

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar je na temelju Ugovora o financiranju za projekt Solarna elektrana s odabranim pružateljima usluga sklopila ugovore za vođenje projekta i za PR aktivnosti na projektu.

Projekt Solarne elektrane podijeljen je na tri osnovne aktivnosti:

  • Upravljanje projektom
  • Informiranje i komunikacija
  • Izgradnja solarne elektrane

Projektnim pravilima OB Zadar je dužna slijediti procedure nadzornih tijela te nakon odobrenja provesti javne nabave za usluge kojima će se osigurati provedba projektnih aktivnosti.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je u listopadu 2022. za PR usluge potpisan je u veljači 2023. Navedene usluge su obvezne su za provedbu projektnih aktivnosti i financiraju iz sredstava Programa „Energija i klimatske promjene“.

Tijekom veljače nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela bit će objavljena nabava izgradnju solarne elektrane, stoji u priopćenju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.

Sve detalje možete pronaći OVDJE.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu