Connect with us

magazin

Mjesečni horoskop za siječanj 2023.

Objavljeno

-

Ovan

Prvi mjesec u godini će Ovnovima donijeti uglavnom pozitivne dojmove. Dogodit će se mnogo ugodnih iznenađenja, a sreća će vam pomoći u malim stvarima.

Početkom mjeseca obratite pozornost na nedovršene poslove. Bolje ih je završiti, inače vas mogu podsjetiti na sebe u najneprikladnijem trenutku.

Sredinom siječnja pripazite na svoje zdravlje i opustite se. Nemojte se iscrpljivati ​​do krajnjih granica – nađite vremena za opuštanje i uživanje u svojim hobijima.

Krajem siječnja Ovnove očekuje unosna ponuda za posao. Čak i ako niste previše sigurni u svoje sposobnosti, nemojte odmah odbiti – razmislite o tome.

U sferi ljubavi izbjegavajte neozbiljnost: može donijeti velike probleme.

Bik

Siječanj će svakako biti dobro razdoblje za Bikove. I u početku vam se možda neće svidjeti što se događa, ali što dalje idete, to ćete više osjećati njegove dobrobiti.

Prva dekada mjeseca omogućit će vam sklapanje brojnih potrebnih poznanstava. Novi prijatelji pomoći će vam da shvatite svoje istinske težnje i počnete djelovati u željenom smjeru. Na financijskom planu sve će ispasti više nego uspješno. Moći ćete napraviti veliku kupnju o kojoj ste dugo sanjali, potpisati isplativ ugovor, uložiti novac uz dobar profit. Ako planirate selidbu, onda je najbolje vrijeme za to sredina siječnja.

Na osobnom planu sve će biti stabilno, ali to je sve što vam treba. Usamljeni Bikovi shvaćaju da sreću prije svega trebaju tražiti u sebi. Obiteljski pripadnici znaka shvatit će da je u njihovim životima počelo razdoblje harmonije.

Blizanci

Siječanj će Blizancima donijeti mnoga iznenađenja. Neće sve ići po planu od samog početka. Međutim, navikli ste na promjene i uživat ćete u tome. Vaše raspoloženje će se promijeniti. Nemojte se prepustiti emocijama, inače riskirate pokvariti odnose s drugima na duže vreme. Racionalno razmišljanje će vam pomoći da pobijedite u svakoj situaciji.

Na polju financija moguće su privremene nevolje. Pokušajte ne trošiti previše. Uspješan posao sa skraćenim radnim vremenom će vam omogućiti “dopuniti” svoj novčanik. Ako to shvatite ozbiljno, u bliskoj budućnosti može postati osnova vašeg prihoda.

Privatni život će na neko vrijeme biti u pozadini. Ne očekuju se nove veze, ali od sadašnjeg partnera ćete dobiti sve što vam je potrebno.

Rak

U siječnju će Rakovi konačno moći da živjeti ovdje i sada, ne razmišljajući baš o budućim planovima. Stvari će ići dobro i glatko na svim frontovima. Rad će biti umjereno rutinski i istovremeno ostaviti vremena za kreativnost.

Sredinom mjeseca možete dobiti zanimljivu ponudu od nadređenih. Prije nego što pristanete, razmislite: da, bit će više novca, ali ćete morati da uložite cijelog sebe u novo zanimanje. U drugoj dekadi siječnja moguća su velika primanja, kako u vidu novca, tako i u vidu vrijednih sredstava.

Ne trošite novac na kućne troškove. Bolje je stvoriti financijsku osnovu za budućnost.

U vašem privatnom životu sve će ovisiti o vama. U siječnju se svaka vaša želja može ostvariti, glavna stvar je da pravilno formulirate svoju listu želja.

Lav

Lavove u siječnju očekuju promjene na bolje na mnogim područjima života. Sada vam je najvažnije ne pokušavati kontrolirati situaciju sa svih strana, već promatrati i iskoristiti sve prilike koje se otvaraju. To će vam omogućiti da postignete bolji rezultat od onoga što ste očekivali. Međutim, dok se probijate na ljestvici karijere, vodite računa o svom ugledu. Izbjegavajte sumnjive partnere i poslove.

U financijskoj sferi, Lavovi će imati sreće, ali samo ako pažljivo razmislite o svakom svom koraku. Nemarni postupci mogu dovesti do velikih gubitaka. Druga dekada siječnja bit će plodno vrijeme za sve pothvate.

To se također odnosi i na ljubavnu sferu.

Slobodni predstavnici znaka mogu započeti romantičnu vezu koja će prerasti u nešto više. Obiteljske Lavove očekuju ugodni susreti i druženja u užem obiteljskom krugu.

Djevica

Djevice će u siječnju imati puno planova i ideja koje će vam na prvi i drugi pogled djelovati fantastično i pomalo ludo. Ali ne zaboravite na njih: vrijeme će pokazati da su sasvim izvedivi.

Ne težite drastičnim promjenama na poslu. Pokušaji da se nešto poboljša prepuni su pogoršanja situacije. Pričekajte proljeće i dobro razmislite što točno želite raditi.

Siječanj je jedan od rijetkih mjeseci u godini kada svoj hobi možete pretvoriti u financijski. Osobito isplativi mogu biti projekti u području rukotvorina i humanističkih znanosti. Ali čak i ako Djevice nisu spremne otvoriti vlastiti posao, onda se definitivno nećete morati iscrpljivati ​​zarađujući za život.

Na ljubavnom planu stvari ne idu najbolje. Moguće su nesuglasice u odnosima s partnerima. Mogu biti povezani s ljubomorom i vašom nespremnošću da se pokoravate principima druge polovice. Ako želite spasiti vezu, pokušajte riješiti svađu mirnim razgovorom.

Vaga

Siječanj će Vagama biti možda najvažniji mjesec u godini. Ono što se učini u ovom razdoblju donijet će trostruku korist i dobit. Zato je u siječnju najbolje vrijeme provesti na poslu. Dovoljno snage – vaše rezerve energije bit će jednake vašim ambicioznim planovima. Kako se ne biste opterećivali sitnicama, odaberite najvažnija područja i krenite po njima. Samodisciplina će vas održati.

Financije u siječnju bit će upravo ono što vam treba, ni više, ni manje. Stoga, ne sanjajte o ekscesima, njihovo će vrijeme doći kasnije. Ali planiranje troškova bit će vrlo korisno.

Na ljubavnom planu pred Vagama će se otvoriti novi horizonti. Oni će biti povezani ne toliko s novim poznanikom, već s vašim oblikom svijesti. Naučit ćete vidjeti ljubav u malim stvarima i lakše će ući u vaš život.

Škorpion

Škorpioni će u siječnju doživjeti cijeli niz emocija, jer vole odgađati neriješene probleme za kasnije. Predstavnici znaka uhvatit će se nedovršenih poslova iz prošle godine i bit će prisiljeni baviti se sami sa sobom. To će potrajati sve novogodišnje praznike, koji će donekle zasjeniti praznik života. Povratak normalnom životu nakon odmora također će donijeti razočaranje. Kao i obično, doslovno jedan dan neće biti dovoljan za potpuni oporavak, a neće biti lako vratiti se na posao.

Sredinom mjeseca situacija će se početi popravljati. Mnogi događaji koji će se dogoditi u ovo vrijeme bit će teško objasniti sa stajališta uobičajene logike.

Financijski poslovi će se magično poboljšati, au romantičnoj sferi očekuju vas ugodna poznanstva koja se mogu pretvoriti u čarobnu priču.

Strijelac

Siječanj će za Strijelce biti praznik života u pravom smislu te riječi. Svaki dan donosi događaje koji se mogu nazvati darovima. Na ovaj ili onaj način, ako ste imali neke planove, slobodno se krenite u njihovu realizaciju. Pokazujući inicijativu, možete dobiti više nego što ste tražili.

Financijski gledano, siječanj će biti izuzetno povoljan mjesec. Ovaj put na vas neće utjecati tradicionalno iščekivanje plaće za veljaču. Planirajte za ovaj put velike kupnje o kojima ste dugo sanjali, čak i ako nisu neophodne.

Na osobnom planu nemojte se previše zanositi laganim flertom. Ono što vidite kao laku komunikaciju može povrijediti vašeg partnera.

Jarac

U siječnju će Jarci provesti mjesec u atmosferi mira i spokoja. Tijekom novogodišnjih praznika, predstavnici znaka moći će se pravilno opustiti i dobiti snagu za nova postignuća prvi put nakon nekoliko godina.

Sredinom mjeseca okolnosti će se razvijati na takav način da će vam omogućiti da u potpunosti otkrijete svoje talente: očite i neočite. U vašem životu mogu se pojaviti novi hobiji, koji su toliko ozbiljni da će s vremenom zasjeniti glavnu aktivnost.

S financijama neće biti problema, ali se ne očekuju veliki prihodi. Ako ste u nedoumici oko kupnje, nemojte to učiniti. Intuicija je u pravu – neće vam pomoći.

Na ljubavnom planu očekujte drastične promjene. Mogu, ali i ne moraju biti ugodne. Promjena će započeti malim stvarima koje mogu uvelike promijeniti način na koji razmišljate o ljudima oko sebe.

Vodenjak

Siječanj će za Vodenjaka biti ispit snage. Svi pažljivo napravljeni planovi mogu poći po zlu. Nema mjesta panici, ali ipak morate imati nekoliko rezervnih opcija u slučaju da nešto pođe po zlu. Stare veze, racionalan pristup kaosu oko vas i sposobnost da ne izgubite glavu u hitnim slučajevima pomoći će da sve dođe na svoje.

Suočavanje s financijskim pitanjima zahtijevat će oprez. Nije da je sve loše, ali opet, bolje je ne razmetati se. Ako prihod premašuje rashode, štedite novac. Na ljubavnom planu moguće su svađe i sukobi.

Partner će vam redovito testirati živce (bar će se tako činiti). Najpametnije će biti kloniti se svađa i pokazati malo više pažnje nego inače.

Riba

Prvi mjesec sljedeće godine donijet će mnogo ugodnih trenutaka u životu Riba. Početak siječnja bit će stabilan u svim vrstama slavlja, posjeta, gozbi. Očekuju vas romanse, lijepe prilike, pokloni, romanse.

Što se tiče karijere, ne računajte na lak uspjeh. Međutim, privremene poteškoće samo će povećati vaš ponos i natjerati vas da više cijenite ono što ste postigli.

Pazite na stanje svog novčanika – troškovi mogu značajno premašiti prihode. U kratkom vremenu ćete sve stići, ali ćete zažaliti zbog svoje ekstravagancije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

DRUŽENJE, EDUKACIJA I RAZGOVOR O NEZAVISNOJ KULTURI I DRUŠTVU: 16. Clubture Forum u Zadru od 5. do 7. listopada

Objavljeno

-

By

Savez udruga Klubtura u suradnji s članovima zadarske Platforme Scena, Udrugom za umjetnost i kulturu Punktum, Kino Zonom, te Kurzivom – Platformom za pitanja kulture, medija i društva organizira 16. Clubture Forum u Zadru od 5. do 7. 10. 2023. 

Program Foruma obuhvatit će diskurzivni, radionički i umjetnički sadržaj te će u trodnevnom događanju sudionici Foruma imati priliku za druženje, edukaciju i razgovor o aktualnim temama vezanim za nezavisnu kulturu i društvo.

Od programa izdvajamo: 

Četvrtak, 5.10.

17.30h Javna tribina –  Zajednica (bez) suvremene umjetnosti, kulture i mladih // Kneževa palača

Zadar nikada nije imao tradicionalni centar za kulturu, no u njemu su postojali prostori koji su funkcionirali kao mjesta okupljanja zajednice, gdje su se stvarala i producirala događanja u različitim umjetničkim područjima, gdje su se u aktivnosti kao korisnici i proizvođači mogli uključiti svi zainteresirani. Zadar je u tim prostorima već imao društveno-kulturne centre, koje tek danas prepoznajemo pod tim nazivom, a iza njih je stajala snažna nezavisna kulturna scena. Gdje su ti prostori i gdje je ta scena danas? Povodom objave studije “Kultura (bez) zajednice: Prema društveno-kulturnom centru u Zadru” (2022) s autorima studije, akterima scene i predstavnicima Grada razgovaramo o potrebama i izazovima zadarske nezavisne kulturne scene.

Sudjeluju: Juraj Aras – umjetnička organizacija Teatro Verrdi, Dina Bušić – pročelnica Odjela za kulturu i šport, Ante Ćurković – pročelnik Ureda gradonačelnika, Krešimir Krolo – izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Željka Tonković – izvanredna profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Mario Županović – Platforma Scena.

Moderatorica: Matija Mrakovčić – novinarka portala kulturpunkt.hr

Petak, 6.10.

10.00h Radionica jačanja partnerstava – umrežavanje // Knjigozemska

Radionica je usmjerena predstavnicima Clubture članica i predstavnicima organizacija nezavisne kulture te kulturnim akterima iz Zadra s ciljem međusobnog upoznavanja, te otvaranja novih prilika za međusobnu suradnju.

16.00h Predstavljanje poziva za Clubture-HR Programsku razmjenu i suradnju u 2024. // Knjigozemska

Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja temeljni je program Saveza udruga Klubtura kroz koji organizacije nezavisne kulture razmjenjuju sadržaje ili zajednički realiziraju nove partnerske projekte. Ususret otvaranju novog poziva za prijavu prijedloga projekata programske razmjene i suradnje koordinatorica programa predstavit će program i uvjete poziva svima onima koji bi željeli prijaviti svoj projekt na idućem pozivu.

20.00h Projekcija dokumentarnog filma Mekani brodovi (r. Željko Zorica – Šiš, 2022. 88′, produkcija: Studio Artless) i razgovor nakon projekcije // Kneževa palača

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetnička skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati član Kugla glumišta, dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić Kićo, producentica filma Ana Janjatović-Zorica i Mario Županović iz Kino Zone Zadar.

Subota, 7.10

17.00h Projekcije kratkih inkluzivnih filmova // Knjigozemska

Udruga Spirit iz Rijeke prikazat će kratke inkluzivne filmove s međunarodnog filmskog festivala Uhvati Film te kratke inkluzivne filmove iz vlastite produkcije: Tajni agent 010: Ni vremena za umirat (Spirit, 2021. 20´)

Tajni agent 010: Igre sudbine (Spirit, 2022. 25´) 

Tajni agent 010 duhovit je parodijski špijunski noir serijal kratkih filmova u kojem glavne uloge nose 4 mlade osobe s invaliditetom.

22.00h Glazbeni program // Nigdjezemska

VOADO – Akustični one man band, Pop Rock Funk s masu energije. Live izvedba debi albuma “Terra Madre” na engleskom te svježeg materijala na “domaćem” jeziku. Pored solo nastupa VOADO je također i član bendova From Another Mother, te Đutko i Plodovi zemlje.

DJ MAGGY RIP – Njen stil je nepredvidljiv, no plesan i zanosan techno/electro/breakbeat.

Cjelokupni program 16. Clubture Foruma dostupan je na linku i FB eventu. Više o programu Clubture Foruma nalazi se ovdje.

Program Clubture Foruma financijski podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva.

 
Nastavi čitati

magazin

FEMINIZAM / Književnica Ivana Bodrožić: “Ako muškarci traže da žene budu čednije, sebe izjednačavaju sa životinjama”

Objavljeno

-

By

N1

Književnica i kolumnistica Ivana Bodrožić gostovala je u Pressingu.

U Italiji je nedavno objavljen prijevod njenog zadnjeg romana “Sinovi, kćeri”, a osim dobrih kritika Bodrožićin roman je ušao među sedam finalista za međunarodnu književnu nagradu “Premio Rapallo”.

“Naći se u takvoj konkurenciji, stvarno sam sretna. Nadam se da će ta knjiga doprijeti do što više ljudi. Što se tiče nagrade, ja sam je već dobila”, kaže Bodrožić misleći na to da se u konkurenciji nalazi i dobitnica Nobelove nagrade.

Bodrožić, poznata po svojim feminističkim stajalištima, osvrnula se na takozvani raskol među feministicama po pitanju transrodnih žena. Dio ih potpuno podržava, a drugi dio smatra da ugrožavaju teško stečena prava žena. “Mogu donekle razumjeti argumente obje strane, ali bih uvijek dala prednost osobama koje jesu u toj situaciji – imaju najviše prava tražiti da im se prizna njihov identitet na temelju onoga što oni osjećaju.”

Bodrožić se osvrnula i na raspravu koja se povela nakon panela s festivala književnosti vRIsak. Jedan narativ je bio da je bio prisutan seksizma i mizoginija, a drugi da je to pokušaj, sve prisutnije, cancel kulture.

“Vrijeme se promijenilo i neki to sad počinju osjećati na vlastitoj koži. Kao što više nije prihvaljtivo raditi šale na račun ljudi koji su homoseksualni ili na račun druge rease, tako nije više prihvatljivo ponašati se na određeni način prema ženama u javnosti, pa ni privatno. Mislim da je problem kod naših muških kolega, autora, da nisu niti svjesni da daju seksitičke komentare i da su mizogini.”

“Nitko od njih neće reći da mrzi žene ili da bi žene trebale znati gdje im mjesto. Mi očekujemo kada upremo uprstom u nekakav seksizam, neki strašni skanadlozni komentar o ženama, ali toga više nema. Taj seksizam i mačizam se prenosi kapilarno, vrlo suptilnim načinima”, poručuje Bodrožić.

Kao primjer, Bodrožić je spomenula kako su je često na promocijama, kad su joj djeca bila manja, pitali tko joj čuva djecu.

Bodrožić je navela nekoliko hrvatskih nagrada književnosti u kojima muškarci puno češće dobivaju nagrade, iako hrvatske autorice veoma dobro prolaze u inozemstvu.

“Danas su naše autorice mahom, pa čak nekad i prevođenije vani i poznatije.”

“Ako ste mlada autorica vrlo često doživljavate, ako vas stariji kolege prepoznaju i proguraju, očekuju da ćete im vječno biti zahvalne. Ako se slučajno emancipirate od njihovih ideja i njihovih preporuka to je nešto što bih ja nazvala kulturom cancela.”

“Nikad nisam čula za slučaj da je neka autorica ili novinarka ili izdavačica se jednako tako ponašala prema kolegama i tražila neke velike zahvale i nešto zauzvrat na račun toga što je otkrila mladog pisca”, dodaje.

Bodrožić smatra da u Hrvatskoj nema tipične cancel kulture.

“Nije kultura otkazivanja to ako ste vi napričali koje kakve budalaštine, nekoga uvrijedili i obraćali se njoj s patronizirajuće pozicije pa onda trpite. To je javni prostor u kojem vi sudjelujete i onda samim time preuzimate odgovornost”, objašnjava.

Osvrnula se i na nedavni slučaj iz Ljubuškog, gdje je bivši rukometaš zlostavljao suprugu, pa su joj mnogi sugrađani prigovorili jer je odlučila javno o tome progovoriti.

“To je strašno, sramotno i ne znam koji bih izraz iskoristila da to dovoljno naglasim, ali nažalost to nije ništa novo. I nažalost to često vidimo i na mikrorazinama. Od nas se uvijek nekako očekuje da ne provociramo, da se ta sramota, koju bi zapravo trebao nositi nasilnik, projicira na ženu. O tome treba neprestano govoriti i ukazivati na to”, poručuje Bodrožić.

Komentirajući molitelje za čednost žena Ivana Bodrožić je rekla da nije sigurna treba li ih ignorirati ili doživljavati ozbiljno. “Meni je komično da netko moli Boga i da misli kako se Bog bavi time kolika će biti duga suknja. S druge strane, ako muškarci traže da netko moli Boga da se žene oblače čednije jer ne bi mogli kontrolirati svoje nagone, onda izjednačavaju sebe sa životinjama”, rekla je.

 
Nastavi čitati

magazin

“MEKANI BRODOVI” / Dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić Kićo gostuje u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Foto: Mladen Babić Baba

Ovog petka, u suradnji s Clubture forumom, imat ćemo čast ugostiti dobitnika nagrade Europske filmske akademije, Zlatka Burića Kiću, povodom projekcije filma „Mekani brodovi“ o kazališnoj grupi Kugla glumište čiji je bio istaknuti član!

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao „kocku“, u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

Jedini problem koji je Kugla oduvijek imala i nije ga uspjela razriješiti nalazio se u prijeporu: treba li se baviti teatrom kao nadopunom egzistenciji ili kao radom na egzistenciji?

U filmu sudjeluju članovi/ce Kugla glumišta, glazbenici iz Kugla benda, teatrolozi/nje, kazališni radnici i radnice, suvremenici/ce i suputnici/ce Kugla glumišta. Uz obilje glasnog zvučnog i vizualnog arhivskog materijala uz pitanje „čega se sjećam? čega se ne sjećam?“ prepliće se kronološko dokumentiranje rada tog kulturološki, umjetnički i teatarski važnog dijela nezavisne kulturne scene.

Film je jedan je od zadnjih radova intermedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša (1957.-2013.), člana Kugla glumišta. Zbog prerane smrti film su dovršili Ana Janjatović-Zorica i Viktor Krasnić. Montažu potpisuje Viktor Krasnić, fotografiju Dragan Ruljančić, a sudjeluju Zlatko Burić-Kićo, DB Indoš, Anica Vlašić Anić, Naco Oster, Branko Matan, Hrvoje Grgić, Igor Šuljić, Zoran Fiolić, Neven Jurić, Krunoslav Mavar, Mladen Babić, Ante Pamuković, Goran Šuljić, Branislava Stefanović, Zlatko Sviben, Branko Brezovac, Gordana Vnuk, Višnja Rogošić, Borka Pavićević, Jovan Ćirilov, Miki Milutinović, Ivan Ladislav Galeta.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati član Kugla glumišta, dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić Kićo, producentica filma Ana Janjatović-Zorica iz Studia Artless i Mario Županović iz Kino Zone Zadar.

Film ”Mekani brodovi“ je na rasporedu u petak 06. listopada s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura (30,14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcija filma „Mekani brodovi“ održava se u partnerstvu s Clubture forumom, Studiom Artless i Koncertnim uredom Zadar.

Željko Zorica Šiš (1957. ― 2013.) bio je multimedijalni umjetnik, sudionik kultnog Kugla glumišta, scenograf, kreator lutaka, dramskih tekstova, grafički dizajner, pisac i redatelj. Na kulturnoj sceni bio je aktivan od 1976., djelujući na različitim umjetničkim poljima. Osnivač je kazališnih grupa Ulješura, Kačinsky Trupa, Uplašene žirafe te multimedijalne grupe ZZOT. Oblikovao scenografije za kazališne predstave Zlatka Svibena, Marina Carića, Branka Brezovca i druge, u Zagrebu, Rijeci, Bitoli, Beogradu, Mostaru. Pokretač predstavljanja zagrebačkih umjetnika u Kopenhagenu 1993. Pokretač Festivala prvih i osnivač umjetničke organizacije Studio Artless. Autor plakata i stripova, dugogodišnji grafički dizajner Zareza, knjiga iz ciklusa „Fantastični bestijarij“, serijala i slikovnica o svemirskom lutku Bembu, performansa iz serije Die Freundschaften i drugih umjetničkih akcija i projekata. Dobitnik je brojnih nagrada u raznim umjetničkim disciplinama (dizajn, strip, scenografija, društvene akcije).

STUDIO ARTLESS

Studio Artless osnovao je Željko Zorica 2004. godine kao umjetničku organizaciju u području likovnog, multimedijalnog, primijenjenog i filmskog stvaralaštva, s ciljem kritičkog i inovativnog promišljanja projekata, akcija i umjetničkih radova tematski vezanih uz relevantne društvene probleme. Kroz djelovanje Studija Artless Željko Zorica je ostvarivao svoj umjetnički credo: kritički angažirane umjetničke projekte koji na inventivan i zanimljiv, neuobičajeni način progovaraju o društveno-političkoj situaciji suvremene Hrvatske i svijeta. Od 2013. Studio Artless vodi sociologinja, kustosica i producentica Ana Janjatović-Zorica.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu