Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV Načelnik Pelicarić: “Proračun od 12 milijuna eura nije prevelik san”

Objavljeno

-

Foto: Općina Sv. Filip i Jakov

Općina Sv. Filip i Jakov u novu godinu ulazi s proračunom teškim 12 milijuna eura, što je gotovo duplo od ovogodišnjeg ostvarenog u iznosu od 6,5 milijuna eura. Prema riječima načelnika Zorana Pelicarića, sredstva iz proračuna usmjerena su na brojne projekte koji će se započeti ili će se realizirati u nadolazećoj 2023. godini te na poboljšanje kvalitete života u ovoj općini.

Zona zanatskih i servisnih djelatnosti

– Iznos proračuna od 12 milijuna eura nije prevelik san, jer primjerice, ove godine imamo ostvareni proračun, o čemu će izviješće biti u ožujku, u iznosu od preko 50 milijuna kuna, odnosno 6,5 milijuna eura. S obzirom na inflaciju da bismo samo pratili ovu godinu i ostvarenja, morali bismo imati negdje između sedam i osam milijuna eura. Tako bi zadržali ovaj standard, istaknuo je Pelicarić.

Tvrtka Komunalac Biograd ima trenutno nekoliko odobrenih investicija na području Sv. Filipa i Jakova od kojih je jedna, vrijedna 15 milijuna kuna, odnosno 2 milijuna eura već krenula u realizaciju. Radi se o poduzetničkoj »Zoni zanatskih i servisnih djelatnosti«.

– Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata. To nam je najbitniji projekt financiran iz sredstava RH, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Hrvatskih voda, od čega lokalna samouprava pokriva 20 posto, a država 80 posto sredstava, odnosno resorno ministarstvo iz njihovih prihoda, kazao je.

U ovoj godini kreće i dugoočekivani projekt vodovodizacije zaobalja (Sikovo, Raštane Gornje i Donje) kojeg načelnik Pelicarić naziva najvećom osobnom sramotom.

– Dobili smo iz NPOO-a 40 milijuna kuna baš za općinu Sv. Filip i Jakov, a to je kompletno zaobalje Sikovo, Raštane Gornje i Raštane Donje. Osim toga u Sv. Filipu i Jakovu imamo problem i jednog mjesta gdje nema dovoljno tlaka, gdje se ide na njegovo podizanje za nekih 50 kućanstava, dakle za 200-ak ljudi.

To je jako bitno. U zaobalju imamo oko 1.500 kuća, od čega smo 400 spojili na vodovodni priključak, isključivo financijama žitelja, koji su sudjelovali u iznosu s 1/3, te isto toliko Općina, dakle opet žitelji, plus 1/3 od strane Komunalca. Tako smo u nekih šest godina ipak napravili male pomake.

Mi u prosjeku svako ljeto vozimo 1.000 cisterni u sezoni, pa i ove godine smo to radili s dvije cisterne, jednom općinskom i jednom iz državnih rezervi. Želim reći i da je država prepoznala taj problem koji smo pokušavali riješiti. No, mi smo mala općina, htjeli bismo imati potpuno isti standard kao u gradovima, no u realnosti to drugačije funkcionira.

Problem je što je stalno nazočan populizam, sa svih strana. Imamo kapacitete za izvrsnost, ali nemamo alate za korištenje i stvaranje izvrsnosti. Sada ide natječaj za vodovodizaciju, što se trebalo dogoditi prije 50 godina, ljudi nemaju vodu, a samo su 3 kilometra udaljeni odavde.

U Sikovu kao u New Yorku

Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Sv. Filip i Jakov radi, revolucionarni je projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, optička mreža i turbo brzi internet će doći u svaku kuću.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, objavilo je listu od 21 prihvatljivog prijavitelja druge faze natječaja za Plan razvoja širokopojasnog interneta, među kojima je i projekt Razvoj širokopojasne infrastrukture na području »Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja«, jedini u Zadarskoj županiji.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje super brze mreže procijenjen je na 50 milijuna kuna. U sklopu investicijskog prioriteta 2a Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a EU financira 85 posto.

– Cilj projekta je šira primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvitak digitalne ekonomije te ubrzanje gospodarskog rasta i povećanje društvenog boljitka. Radi se o brzom internetu, koji je svojevrsna revolucija za naša sela. Najbitnije je što ne ide preko repetitora već optičkim kabelima ispod zemlje, i preko stupova Elektre i T-coma.

U ruralnim dijelovima, ovo je alat budućnosti zbog čega će naša djeca možda ostajati u našim selima. Primjerice, u Sikovu će imati sve kao da žive u New Yorku. Čak i mi nismo svjesni koje će sve benefite ovaj projekt donijeti našoj zajednici. Samo pet ih je odobreno na razini države. Ovaj projekt mora biti završen do konca 2023. godine.

Njegova vrijednost je 50 milijuna kuna, od čega naša Općina povlači u svoju lokalnu samoupravu 19 milijuna. Projekt je zanimljiv i po tome jer nema penalizacije jer je takav način financiranja, a i može se. Koliko se napravi do prosinca, toliko imate. Ako vi povučete 40, to je 40 milijuna. To je projekt gdje vi možete stati, ne treba biti kompletno zatvoren.

Dva su izvođača u klasteru, tako da će dinamika biti jako bitna. Mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode. Konačni cilj je brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu, istaknuo je Pelicarić.

Dom za starije vrijedan 50 milijuna kuna

Od većih projekata općina Sv. Filip i Jakov, Preko i Poličnik te u partnerstvu sa Zadarskom županijom, iako sve troškove snosi lokalna samouprava, može se izdvojiti izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe.

– Objavljen je i poziv na natječaj koji kreće koncem siječnja i traje do ožujka 2023, godine. U taj projekt, odnosno projektnu dokumentaciju, smo uložili oko 100 tisuća eura i spremni smo u suradnji sa Županijom za natječaj.

Radi se o institucionalnom domu u predjelu Rabatin kraj osnovne škole, kao što je ovaj u Zadru na Sfingi. To je zapravo produžetak Sfinge za 99 osoba. Investicija je vrijedna oko 50 milijuna kuna. To je jako ozbiljan projekt u kojeg smo uložili puno energije i financija. Osim toga, prije dvije godine uložili smo 100 tisuća eura u projektnu dokumentaciju, kupnju zemljišta u Raštanima Gornjim za deinstitucionalni dom, projekt »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III«.

Nismo prošli na prvom natječaju koji je jedan od najzanimljivijih natječaja koji je bio u ovom prvom Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Sada smo spremni, a prema informacijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ponovno možemo aplicirati na natječaj u 2023, godini. Vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna eura. To ide kroz operativni program Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju od 2023. do 2029. godine, kazao je Pelicarić.

Izbrendirati Galešnjak – otok ljubavi

Kroz 20-ak dana biti će završen natječaj i za cestu dužine 1.000 m, Put Primorja, odnosno šetnicu koja je povezana s Biogradom.

– Ide se s kompletnim uređenjem kolnika, nogostupa, rasvjete, optika i struja su podzemne, a vrijednost investicije je 6 milijuna, odnosno 700 tisuća eura, i to bi trebalo biti realizirano do lipnja 2023. godine, ističe Pelicarić te dodaje kako, što se tiče plaža, nastavljaju s uređenjem plaže Morovićka u Turnju, a počeli su s uređenjem plaže Iza Banja, pješčani dio u Sv. Filipu i Jakovu.

Radovi na prvoj su vrijedni 1,5 milijuna kuna, a druga će stajati i do 4,5 milijuna kuna. Osim toga, u suradnji s Lučkom upravom radimo na rekonstrukciji postojeće komunalne luke. Vrijednost te investicije je pola milijuna eura.

U tijeku je i natječaj za nastavak biciklističke staze u Turnju, od Groblja do Krša uz D8 magistralu te za budućnost jedna od velikih turističkih investicija što se tiče brendiranja ovog područja.

– Radi se o autoodmorištu koje se nalazi pored table Galešnjak – otok ljubavi. Tu se radi odmorište za 30-ak automobila i autobus. Smatram da taj otok kao općina nismo dovoljno izbrendirali. S obzirom da katastarski pripada Općini Pašman, skupa s njima pokušavamo sve to podići na jednu višu razinu. Vrijednost toga je četiri milijuna kuna, pojasnio je Pelicarić.

Obnova zemljišnih knjiga

Nakon obavljene geodetsko-katastarske izmjere najveće katastarske općine na području Općine Sv. Filip i Jakov u vrijednosti približno 3,87 milijuna kuna, a koja uključuje naselja Sikovo, Sv. Petar i Turanj, te postupka predočavanja eloborata katastarske izmjere, prije godinu i pol započeo je rad djelatnika katastra i suda u zgradi u središtu Sv. Filipa i Jakova za čiji rad je Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila značajna novčana sredstva.

– Imamo tri katastarske općine. Ulažemo u zadnju katastarsku općinu Turanj koja obuhvača tri mjesta, Sv. Petar, Turanj i Sikovo. Kada završite s novom izmjerom, obnovom knjiga vi imate imovinskopravne temelje za razvoja društva. Taj projekt, odnosno sam rad suda financiramo sa 100 tisuća eura godišnje.

Imamo iskustva s dosadašnje naše dvije katastarske općine: k.o. Sv. Filip i Jakov i k.o. Raštane. Znamo da je temelj svih temelja nova katastarska izmjera odnosno obnova zemljišnih knjiga. Ni pojedinac ni zajednica ne mogu ići naprijed ako nije riješeno vlasništvo, rekao je Pelicarić.

Važno je, osim brojnih drugih projekata u ovoj općini, istaknuti kako se radi o jednoj od rijetkih općina koja nema liste čekanja djece na vrtić, a nastava se odvija u jednoj smjeni. Općina trenutno nabavlja vozilo kojim bi se razvozili besplatni obroci osnovnoškolcima što financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Osim toga, ova Općina prednjači i po iznosima stipendija, ali i po iznosima naknada za novorođenu djecu, koja za prvo dijete iznosi 1.500 kuna, drugo 3.000 kuna, treće 6.000 kuna, za četvrto 12.000 kuna dok se za peto i više, iznos penje do 48.000 kuna.

– Općini Sv. Filip i Jakov je želja održati i povećati broj stanovnika našeg područja te ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Osim stalnih komunalnih i infrastrukturnih projekata odlučili smo i povećati naknade za novorođeno dijete, istaknuo je načelnik Pelicarić.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu