Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BOŽIĆNA ČESTITKA Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i koadjutor Milan Zgrablić: “Neka svjetlo iz Betlehema prosvjetljuje svakog čovjeka”

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

U nastavku donosimo Božićnu čestitku zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića:

Božić nas svake godine podsjeća da je Božji Sin, Isus Krist čovjekom postao i došao među nas kako bi se ostvarila nova ljudska povijest, zavladala Božja ljubav i božićni mir. Svijetu opterećenom nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima, Isus objavljuje „kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira“.

Otajstvom utjelovljenja združilo se božansko s ljudskim, nadnaravno s naravnim, izvanvremensko s vremenskim. Zato je rođenje Isusa Krista najsvjetliji događaj ljudske povijesti: Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan.

Ovogodišnje božićno vrijeme pamtit ćemo po dva važna događaja. Prvo je izvrstan uspjeh naših nogometaša na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a drugo ulazak Hrvatske u Schengen zonu i uvođenje eura.

Našim „Vatrenima“ i izborniku Zlatku Daliću od srca čestitamo za njihovo zajedništvo i ljubav prema sportu i Domovini. Izvrsnom igrom i pozitivnim odnosom prema suparnicima, probudili su nam osjećaj ponosa na čemu im zahvaljujemo i od srca čestitamo.

Proces ulaska naše zemlje u Euro-zonu započeo je prije devetnaest godina, 21. kolovoza 2003., kad je Hrvatska predala u Ateni službenu molbu za članstvo u Europsku Uniju (EU).

Uključili smo se u taj proces jer znamo da nismo u Europi od jučer. I nismo bez „osobne karte i vlastite prtljage“. Prepoznatljivi smo po nasljeđenoj baštini i vlastitom imenu po kojemu nas i drugi prepoznaju.

Zadnjih tjedana, istina, najviše nas prepoznaju po dobrim rezultatima nogometa i šahovnici. Hrvatski biskupi, svjesni poslanja koje su „primili od Gospodina“, aktivno su pratili proces pristupanja u EU, pa s crkvenih zrenika ukazivali na već iskolčane miljokaze uvaženih kršćanskih teologa i naučitelja Crkve.

U svom pismu iz 2010. biskupi su napisali da „Hrvatska ne ulazi u Europu praznih ruku, već s bogatom vjerskom i kulturnom baštinom kojom je oblikovan ovaj dio starog kontinenta, kojeg od milja Lijepom našom zovemo.

Stoga, ulazak u Schengensku zonu označava zapravo okvir tisućljetne pripadnosti srednjoeuropskom kulturalnom i civilizacijskom krugu.

Biskupi su posebice naglasili kako u tom procesu žele hoditi „uz pomoć evanđeoskog svjetla“. Tim svjetlom obasjani žele „poći ususret novih povijesnih izazova“, a svoje suvremenike upozoriti na „važnost duhovnosti i ulogu religijskih i filozofskih sustava“ za razvoj i budućnost ovog kontinenta. To su tijekom 20. st. neumorno ponavljali i rimski prvosvećenici kad su govorili ili pisali o budućnosti Europe. Kratke izjave dvojice papa, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., pokazuju njihovu osobitu pastirsku brigu za Europu.

Nezaboravan je npr. „zov pun ljubavi“ Ivana Pavla II. iz Santiaga de Compostele, kad je „pozvao Europu neka otkrije sebe i oživi svoje korijene“ (9. studenog 1982.).

Ili pak njegova poruka sastavljačima europskog ustava „da se nada kako će uz puno poštivanje svjetovnog karaktera europskih ustanova, uvažiti tri komplementarna elementa: prvo, da se Crkvama osigura slobodno organiziranje u skladu s vlastitim pravilima i uvjerenjima; drugo, da se poštuje identitet različitih vjerskih konfesija i treće, da se poštuje pravni položaj crkava i vjerskih ustanova“ (Ecclesia in Europa, br. 114.).

Njegov nasljednik Benedikt XVI., sada Papa u miru, u svezi s europskom budućnošću smatra da „postoje tri temeljna moralna elementa koje se ne bi smjelo izostaviti, a to su „ljudsko dostojanstvo, brak i obitelj te poštivanje onoga što je ljudima sveto“.

U vidu zaštitite tih „triju temeljnih moralnih elemenata, kršćani imaju častan i odgovoran zadatak“, veli Benedikt XVI.

Krist je, naime, svojim utjelovljenjem objavio čovjeku punu istinu o njegovom dostojanstvu, pa se od njegovog silaska u ovu suznu dolinu događaju postupne pozitivne promjene.

Nestaju, naime, razlike među staležima, rasama i narodima, pa apostol Pavao u zanosu veli „nema više Židov, Grk, rob i slobodnjak, a niti muško, žensko“. Svi smo mi „jedno u Kristu Gospodinu“ (Gal 3, 28).

Takvim zapravo naukom i svjedočanstvom njegovih učenika kršćana udarani su temelji nove uljudbe i humanijeg poretka. A u središtu svega bio je Isus Krist koga treba upoznati, ljubiti i nasljedovati, da bi se s njim i po njemu preobražavalo ljudsku povijest, sve do „njezinoga ispunjenja u nebeskom Jeruzalemu“.

Nadamo se i želimo da svi ljudi i narodi ovog kontinenta priznaju i prihvate, poput utemeljitelja ujedinjene Europe, „važnost duhovnosti, religijskih i filozofskih sustava” za njezinu izgradnju i jedinstvo, „od Portugala do Urala“, kako je govorio i sanjao sveti Ivan Pavao II.

S tim mislima želimo vjernicima Zadarske nadbiskupije sretne i blagoslovljene božićne blagdane, uz žarku molitvu novorođenom Kralju neka donese mir napaćenim stanovnicima u Ukrajini i u svim drugim dijelovima svijeta gdje vladaju nemiri i ratovi.

Posebice želimo i molimo neka nas Novorođeni obdari mirom i blagoslovom, kako bismo bili „ spremni davati odgovor svakome tko zatraži obrazloženje nade koja je u nama“ (1 Pt 3, 15).

Čestit Božić i svakim mirom i blagoslovom ispunjenu Novu 2023. godinu, žele uz pozdrav u Gospodinu,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i
✠ Milan Zgrablić, nadbiskup koadjutor

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI PRVAK U PARATAEKWONDOU / Gradonačelnik Dukić primio Matea Škaru

Objavljeno

-

By

Matea Škaru, svjetskog prvaka u taekwondou, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Grada Zadra, a od nekidan i europskog prvaka primio je gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicama, pročelnicom za kulturu i sport Dinom Bušić i njenom zamjenicom Snježanom Jurinić.

Mateo je došao u pratnji majke i trenera iz Taekwondo kluba Donat, Đinom Bajlo i Miljenkom Lisicom. 

Ovo je još jedan uspjeh u nizu i Matea, ali i Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Donat te njegovih trenera pod čijim je vodstvom ostvario svoje brojne sportske uspjehe.

Gradonačelnik Dukić čestitao mu je na rezultatima i zaželio uspješan nastavak sportske karijere, te obećao podršku Grada Zadra u osiguravanju uvjeta i za taekwondo i za sve ostale sportove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GODINA – SVE PO STAROM / Mate Lukić (HSP): “SDP i nezavisni mijenjaju stavove i raspoloženja kao godišnja doba. Malo su za graditi, malo za rušiti”

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Gradski vijećnik HSP-a, Mate Lukić, objavio je novi osvrt na aktualnu političku situaciju u Zadru.

Lukićev tekst pod naslovom “Nova godina, opet sve isto”, u cijelosti prenosimo:

“Ponovna blokada grada ili rušenje proračuna?

Jedna oporbena stranka je opsjednuta i dalje grafitima pa traže uklanjanje njima spornih murala od Tornada, spomen ploče Imotskog viteza Rajka Loze.

Drugi nezavisni su malo za betoniranje, malo za zelenilo.

Na sastanku sa Turcima iz Dogus grupe jedino sam ja bio protiv gradnje kompleksa novih stanova na Marasci, istine radi AM i HDZ nisu bili na sastanku. Ali SDP i Nezavisni su bili žustro za. Eto sad su protiv. Oni su nešto kao godišnja doba, mijenjaju stavove i raspoloženja. Malo su za graditi malo za rušiti.

Sazna sam iz portala danas točnije da su pomaci vidljivi oko bitnog mi amandmana, točnije 057 koji kaže Grad unajmio teren od HEP-a na Sinjoretovu gdje će se graditi vrtić i igralište.

Zanimljivo da su projekt kočili pojedini građani Sinjoretova i bojkotirali prvu lokaciju gradnje. OK i njih razumijem imaju svoje razloge. Puno toga još fali po periferiji, od dječjih igrališta, škola i vrtića.

Zajedno možemo puno više korisnoga napraviti. Ovim blokadama idemo korak naprijed pa dva natrag.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽUTA TOČKA” / Počinje treći ciklus natječaja za udruge u Republici Hrvatskoj! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Cilj natječaja je odabrati neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su sudjelovale i ranijih godina, uz uvjet da nisu osvojile novčanu nagradu na završnom predstavljanju donatorima. Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Kroz natječaj u organizaciji Zaklade Žuta točka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova,  Zakladom Konrad Adenauer i Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, birat će se neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

Akademija „Žuta točka“ do sada je okupila 38 neprofitnih organizacija iz čitave Hrvatske, koje su, uz priliku za osvajanje sredstava za konkretnu kampanju, dobile besplatnu edukaciju kroz šest modula te mentorsku podršku u izradi prijedloga za doniranje i fundraising plana za prezentaciju za donatore. Na završnim događanjima – fundraising pitch-evima 2022. i 2023 godine dodijeljene su financijske podrške najboljim organizacijama za provedbu fundraising aktivnosti koje su osigurale tvrtke – partneri, sponzori i donatori Zaklade Žuta točka.

Dobitnici  podrške za fundraising aktivnosti u 2022. godini bile su udruge LISINA AVANTURA MATULJI I DEBRA HRVATSKA, a u 2023. godini udruge PUŽ i KRIJESNICA.

NATJEČAJ – pravila, uvjeti i kriteriji odabira  

Predviđeno trajanje natječaja je do 20. prosinca 2023. Prijaviti se mogu neprofitne organizacije koje su registrirane i djeluju na području Hrvatske najmanje dvije godine. Određeno razdoblje trajanja organizacije je polazna točka za planiranje fundraising aktivnosti koje su u odnosu s prepoznatljivošću organizacije u javnosti i razini socijalnog kapitala, kojeg je organizacija stvorila ili za koji postoji potencijal.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su prošle godine sudjelovale, uz uvjet da nisu osvojile financijsku podršku na završnom predstavljanju donatorima.

Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Video uradci se šalju na hrvatskom jeziku i ne smiju biti duži od 90 sekundi. Moraju biti autentični, originalni, kreativni i kvalitetni te dostupni u obliku poveznice na YouTube ili sličnim servisima za dijeljenje sadržaja.  Mogu biti snimani i mobitelom.

Video bi trebao dati odgovor na neka od sljedećih pitanja:

Zašto organizacija postoji i po čemu je prepoznatljiva?

Koji je san organizacije, čemu teži i kako mijenja svijet na bolje?

Koje su vrijednosti organizacije i kako ih demonstrira kroz svoje aktivnosti, komunikaciju i odnose?

Navedena pitanja služe kao putokaz, a u videu nije potrebno doslovno odgovarati na navedena pitanja niti će se video ocjenjivati po količini sadržaja, već po kvaliteti poruke i kreativnosti sadržaja.

Svoj video uradak možete prijaviti putem obrasca: NATJEČAJ.

Organizacija koja se prijavljuje daje dopuštenje Zakladi Žuta točka da javno objavi videa na svojim komunikacijskim kanalima. Video ne smije sadržavati neprimjerene, uvredljive ni diskriminirajuće sadržaje.

Stručni žiri će po završetku natječaja odabrati najviše 21 organizaciju (s područja svake županije i Grada Zagreba) koje će osvojiti besplatno sudjelovanje na trećem ciklusu Akademije Žuta točka, koja će se održati tijekom prvog kvartala 2024. godine. Žiri se sastoji od predstavnika Zaklade Žuta točka, Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer i Udruge gradova.

Kriteriji za odabir videa su jasnoća vizije i misije organizacije, kvaliteta komunikacijske poruke, kreativnost i originalnost videa te usmjerenost na ciljanu publiku (donatore – građane i tvrtke) i snaga društvenog utjecaja organizacije u lokalnoj zajednici ili potencijal za isti. Najbolja videa bit će odabrana prema ukupnom broju dobivenih bodova u skladu s navedenim kriterijima.

Nagrađene organizacije bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici i FB profilu Zaklade Žuta točka, a pobjednici obaviješteni putem e-maila. Dobitnike planiramo objaviti u siječnju 2024 godine.

Edukacija je planirana kroz 6 modula i održat će se on-line u prvom kvartalu 2024. uz završni susret uživo svih sudionika edukacije. Sudjelovanje za dobitnike natječaja je besplatno i svaki sudionik će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji.

Dodatna vrijednost edukacije je mogućnost dobivanja financijskih i drugih vrsta podrški za najbolje donacijske kampanje koje će sudionici natječaja pripremiti i predstaviti na završnom susretu, koji je planiran uživo u proljeće 2024. godine.

Ne propustite priliku dobiti edukacije koje vam mogu pomoći u uspješnijem upravljanju vašim organizacijama, proširiti mrežu vaših kontakata i dobiti vrijednu financijsku podršku za vaš rad!

O Zakladi Žuta točka

Zaklada Žuta točka, osnovana je sa svrhom izgradnje filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj kroz međusektorsku suradnju civilnog, javnog i poslovnog sektora te aktivnu ulogu građana-donatora. Cilj Zaklade poticanje neprofitnih organizacija na pokretanje filantropskih i fundraising aktivnosti kako bi postale financijski održive, povećale svoj društveni utjecaj i socijalni kapital, poboljšale svoju komunikaciju u javnosti, postigle veću razinu transparentnosti u financijskom upravljanju te imale visoku razinu etičkih standarda u prikupljanju donacija od građana i tvrtki.

Kontakt: info@zuta-tocka.hr

Mladenka Majerić 091 125 0512 Maja Glavaš Vodopija 098 9827 390

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu