Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Vican, Erlić i Dukić obišli radove na staroj Tehničkoj školi

Objavljeno

-

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Zadra Branko Dukić obišli su danas gradilište stare Tehničke škole na Poluotoku, projekt Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće.

Završeni su grubi građevinski radovi u unutrašnjosti objekta, u tijeku su obrtnički radovi, s vanjske strane objekta dovršava se fasada što je najzahtjevniji dio posla.

Budući da je riječ o rekonstrukciji i sanaciji povijesnog zdanja momentalno nisu vidljive velike promjene sa vanjske strane zgrade, dok se ne uklone skele. Prilikom obnove strogo se pazi na poštivanje konzervatorskih uvjeta. U tijeku je rekonstrukcija pročelja s pripadajućim dekorima koji su ukrašavali izvornu građevinu sagrađenu 1910. godine. Unutar objekta završen je veliki dio radova i gradilište je na 80% izvršenosti.

Sveučilište u Zadru i svi sudionici u projektu ulažu napore kako bi projekt završili u što skorijem roku.

– Radovi na gradilištu napreduju prema planovima. Ovo je važan projekt, kako za Sveučilište, tako i za grad, jer naši studenti jesu i trebaju biti srce grada. Grada bez mladih nema i zajednički činimo sve da mladi iz dana u dan u Zadru imaju sve bolje uvjete za studiranje. Obnovljena zgrada Tehničke škole promijenit će vizuru Poluotoka i dati novi zamah razvoju suvremenoga sveučilišnog Zadra i, naravno, razvoju Sveučilišta sa višestoljetnom tradicijom. Otvorili smo Studentski dom s restoranom, radost su nam radovi na staroj Tehničkoj školi a intenzivno radimo i na skorom rješenju za uređenje ruševnih radionica kraj stare Tehničke škole, izjavila je prilikom obilaska gradilišta rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Grad Zadar i Sveučilište su primjer kako suradnja sveučilišta i lokalne zajednice može i treba izgledati. Podržavamo Sveučilište u naporima da Zadar svakim danom postaje sve privlačniji grad za studiranje. Studenti su naša snaga i budućnost i s ovakvim projektima pružamo im sve veću priliku i prostor za sudjelovanje u svakodnevnom životu grada. Dovršetkom ovog objekta ali i realizacijom budućih planova Zadar postaje atraktivno i relevantno sveučilišno središte. Sveučilište u Gradu Zadru ima pouzdanog partnera, izjavio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

– Moram naglasiti da su Grad Zadar i Sveučilište primjer uspješnog korištenja EU fondova, i da je ovaj projekt dio većeg mozaika koji se realizira kroz EU fondove u Zadru. Mnoge Zadrane vežu uspomene za prostor Tehničke škole i mislim da će projekt ispuniti očekivanja kao prostor javnog sadržaja, znanstveno nastavni centar za studente i profesore i da će biti na korist Sveučilištu i cijelom gradu. Čestitke izvođačima i projektantima, Rektorici i timu za EU fondove sa Sveučilišta, te Gradu Zadru koji koordinirano rade izvanredan posao, rekao je danas Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i Investinženjeringa, a ukupna vrijednost projekta je 34.3 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 26 milijuna.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu