Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA Slasni i mirisni Advent: glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (3.dio)

Objavljeno

-

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Forty Five

Brat i sestra Marta i Marino Vučkov,  koji u Pakoštanima imaju uspješan burger bar, uz svesrdnu pomoć roditelja na zadarskom su se Adventu predstavili svojim maštovitim specijalitetima: vrhunskim Steak burgerom, pilećim i veganskim  burgerima, kubanskim sendvičima i odličnim kobasicama koje im stižu iz Vinkovaca. Meso za svoje sendviče, inače, nabavljaju kod poznate obitelji mesara Lepur, a kruh iz sjajne pakoštanske pekare Kroštula  pa su i time stigli do vrlo visoke razine fast food produkcije. Povremeno, vikendima, gostima znaju ponuditi i neka stara, dugo kuhana jela poput brudeta od hobotnice.

Fusherica

Ovu kućicu vodi Zadranima poznati Gugi Egić, inače voditelj poznatog zadarskog restorana Harbor. Angažirao je kuhara Andreja Azuca koji gostima priprema sočne burgere  obogaćene coleslaw salatom od kupusa. U burger uz junetinu stavlja i laganu prženu piletinu, a u kotliću kuhaju više vrsta odličnih dalmatinskih divenica iz poznatog OPG-a Butić iz Briševa. Odlično kuhano vino iz podruma plješivičke obitelji Šoškić također je jedan od aduta u ponudi Fusherice, ali i odlične cimet rolice, pravi božićni desert.

Lavova kućica; Kod rođe

Obitelj Surać iz Murvice redovito je prisutna na Adventu u Zadru sa svoje dvije svoje kućice. Aduti ovih kućica su kobasice: domaća divenica, kranjska, pikantna, bijela, debrecinka, slavonska, panonska… vjerovatno bi se našla još koja. Znači, ljubitelji dobrih kobasica – znate gdje ćete ih pronaći. Uz to će vam na ovim kućicama ponuditi i dobru pljeskavicu i prave domaće fritule.

Letters to Santa

Ninjanin Drago Štulić u svojoj kućici nudi tek dvije vrste kobasica, a Tortilja OMG je također napunjena kobasicom i coleslow salatom koja joj daje sočnost. Međutim, glavni aduti ove kućice su pića, prvenstveno domaće rakije koje Štulić proizvodi u svom OPG-u. U ponudi je nekoliko sjajnih rakija: od limuna, žižule, smokve, rogača iu šipka. Tako da svatko može izabrati svog favorita.

Lord’s House

Ova kućica se, zajedno sa susjednom Petrunjelom na zapadnoj strani Trga pet bunara, nameće pogođenim odnosom cijene i kvalitete, te atmosferom kvartovskog kafića za „domaću ekipu“. Lord’s House vodi Đani Milin iz Briševa, koji je u ponudu uvrstio i najbogatiji burger cijelog sajma. Dupli Lord’s Burger stoji tek 47 kuna i svakako je najpovoljniji zalogaj uzevši u obzir cijenu, kvalitetu i količinu. Ni Milinova trgana svinjetina u sendviču nije skupa, tek 42 kune. Sočna piletina sa sirom također je odličan izbor, kao i sjajna torta s tri vrste čokolade koja je i jedna od rijetkih ‘ozbiljnih’ slastica na cijelom adventskom sajmu.

Petrunjela

Luka Žilić i Matej Segarić, uz angažman prijatelja Nikole Jadrijeva, pojednostavili su svoju ponudu na burgere s odležanom junetinom i kobasicama iz OPG-a Butić. S tim sočnim jelima na visokoj su razini ponude zadarskog adventskog sajma, ali konkuriraju i cijenama – ni jedno jelo s njihove karte nije skuplje od 40 kn. Burgere slažu s cheddar sirom, zrnima slatkog kukuruza, hrskavom preprženom kapulom i zelenom salatom, a domaću divenicu serviraju u sendviču s kiselim kupusom.

Plan B

Ova je ekipa već godinama prisutna na zadarskom advenskom sajmu, uvijek na istoj lokaciji, a Plan B je jedina kućica koja nudi isključivo slatke delikatese iz domaće radinosti. Fritule i palačinke, arancini i limuncini, prženi lješnjaci i ušećereni bademi, karamelizirane jabuke i šarene lizalice – ponuda je koja najviše raduje mališane. Naravno, i ponekog odraslog koji kroz ove okuse evocira uspomene na djetinjstvo.

Winter Paradise by Gušti

Zadarska Pizzerija Gušti poznata je po svojim sjajnim dalmatinskim picama, ali je ovaj tim kojeg predvodi Toni Zurak odlučio na adventskom sajmu predstaviti s drugačijom ponudom – kombinacijom dobrog fast fooda (pohana rolana piletina u tijestu) i dalmatinskim gastro klasicima poput pašticade s njokima. U kućici se pari iz povećeg kotlića punog domaćih kobasica, a Winter Paradise jedina nudi i bogatu hladnu platu, složenu u praktičnoj i odličnoj dizajniranoj kutiji. „Mali zalogaj za veliki događaj“ kombinacija je nekoliko vrsta vrhunskih sireva, pršuta, voća i grisina. Praktično i ukusno za hladnije zimske večeri uz kuhano vino ili gin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VESELI RITMOVI / Jet Set Band na Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu

Objavljeno

-

By

Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu oživjet će veselim ritmovima i virtuoznom svirkom trojice zadarskih glazbenika poznatih po svojoj nevjerojatnoj glazbenoj sinergiji – grupom Jet Set Band. Besplatni koncert će početi u 10 sati. 

Na prvi pogled možda ne izgledaju poput klasičnog benda, ali Ernest Masnov, Renato “Renči” Babić i Luka Mavra su upravo to – vrsni glazbenici koji svojim talentom oblikuju zvuk i emocije na sceni. Iako su sva trojica ponaosob vrsni pjevači, instrumentalisti i aranžeri, na pozornici Renči osvaja gitarskim dionicama, dok Luka svojim klavijaturama dodaje slojeve boja i dubine u bogati zvuk. Ernest sa saksofonom, flautom i kongama stvara dinamiku i ritam koji potiču publiku na ples i emotivno putovanje.

Osim uskrsnog kutka u atriju palače Cedulin i glazbenog nastupa, Turistička zajednica grada Zadra je na Veliku subotu i Uskrsni ponedjeljak od 10 do 13 sati organizirala i promenadno dijeljenje pisanica i promidžbenih materijala na Poluotoku za sve Zadrane i turiste koji se ovih dana nalaze u našem gradu.

 
Nastavi čitati

magazin

Eksplozija koja se događa jednom u životu: Nebeski ples moći se vidjeti danima, a evo kada ga očekujemo

Objavljeno

-

By

Nebeski ples između dviju zvijezda udaljenih 3000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, rekli su u petak astronomi sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Eksplozija u sustavu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva ‘nova’, kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava.

Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do rujna mjeseca.

“Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu”, rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

“Pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”

“Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”, rekao je astronom.

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown.

Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.

“Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost”, rekao je Brown.

“Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva dalekozorom na tamnom nebu, povećati na 2mag, usporedivo sa zvijezdama u sustavu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. ‘Nova’ će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula.

Astronomi objašnjavaju da su te ‘nove’, u suštini, poput hidrogenskih bombi.

 
Nastavi čitati

magazin

Glamurozne pisanice: Evo kako obojiti jaja prirodnim sastojcima s daškom luksuza

Objavljeno

-

By

Unsplash

S približavanjem Uskrsa, vrijeme je da se upoznamo s najnovijim načinima u ukrašavanju jaja kako bismo ove godine imali priliku dati si kreativnog oduška i u dekoriranju pisanica nadmašili sami sebe.

Kupovne boje su, dakako, uvijek najpraktičnija opcija koja daje provjerene rezultate, ali činjenica jest da nas nerijetko neugodno iznenade ostavljanjem mrlja na površinama i loncima koje je gotovo nemoguće skinuti, kao i prodiranjem kroz ljusku sve do samog jajeta.

Iako proizvođači tvrde da boje nisu toksično, nije sporno da postoje znatno zdravija i zabavnija rješenja za bojanje pisanica, a koja su podjednako jednostavna.

Jedno takvo posljednji je hit na društvenim mrežama, s nekoliko milijuna pregleda i mnogobrojnim komentarima pohvale, piše tportal.

Glamurozne pisanice

Riječ je o glamuroznim pisanicama nalik mramoru, a sve što vam treba su jaja bijele ljuske, čaj od hibiskusa, voda, ocat, bjelanjci i listići zlatne ili klasične srebrne (aluminijske) folije.

Unsplash/Ilustracija

Stavite sirova, oprana jaja u lonac, dodajte 80 g čaja od hibiskusa, dovoljno hladne vode da potpuno prekrije jaja, a potom dodajte 2 žlice octa.

Stavite lonac na srednje jaku vatru, pustite da zavrije, zatim smanjite temperaturu na nisku i kuhajte jaja još 10 minuta, a ona će postepeno dobivati ljubičasto-crnu nijansu.

Nakon što su kuhana, ostavite ih da se hlade barem jedan sat na sobnoj temperaturi kako ljuska ne bi ispucala.

Tada ih premažite sirovim bjelanjkom koji će poslužiti kao lijepilo i na jaja stavite komadiće zlatne ili srebrne folije za glamurozan efekt. I to je to – uživajte u izradi!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu