Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BLACK FRIDAY, ADVENT… Apel iz zadarske Policije: “Pripazite na svoje torbice i novčanike u gužvama u gradu te trgovačkim centrima!”

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Zadnji je petak u studenom, poznat kao i Crni petak / Black Friday, odnosno dan kada trgovine za svoje kupce pripremaju snižene cijene te se u trgovačkim centrima ovih dana očekuje veći broj ljudi. Također, gužve se očekuju i na javnim mjestima diljem županije, gdje započinje održavanje predblagdanskih manifestacija- Advent. Zadarska policija tom je prigodom uputila apel koji u nastavku prenosimo:

“Krađe torbica i novčanika najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima i drugim frekventnim mjestima.

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki:

odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili  verbalnim kontaktom

(raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće krađom novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene).

Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, policija savjetuje kako izbjeći krađu:

 ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje
 nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje
 torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga
 novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
 ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.

Savjeti kako zaštititi svoju bankovnu karticu

Bankovna kartica siguran je način čuvanja i upotrebe vašeg novca, no za to je potrebno držati se osnovnih sigurnosnih pravila kako biste je zaštitili od prijevare.

 nemojte ostavljati svoju karticu na mjestu gdje je netko može uzeti, čuvajte je kod sebe u novčaniku tako da je možete upotrebljavati za sve kupnje i potrebe za gotovinom
 nikad nemojte unositi ili otkrivati svoj PIN pri kupnji stvari putem interneta, telefona ili pošte

 ako vam se kartica izgubi ili je ukradena, odmah kontaktirajte svoju financijsku instituciju jer time smanjujete svoju odgovornost u slučaju gubitaka zbog prijevare
 provjeravajte svoje mjesečne izvode i ako identificirate bilo kakvu neovlaštenu transakciju, odmah o njoj obavijestite svoju banku
 ako izgubite svoju bankovnu karticu ili vam je netko ukrade, odmah nazovite svoju banku i blokirajte svoju karticu kako biste zaštitili svoj novac i spriječili njezinu neovlaštenu upotrebu.

Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu