Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ KAZALIŠTA Večeras u HNK Zadar predstavljanje knjige Živka Nižića i predstava “A di smo sad, moja Stoše”

Objavljeno

-

Hrvatsko narodno kazalište Zadar ove godine obilježava Noć kazališta u subotu, 19. studenoga predstavljanjem knjige Živka Nižića A di smo sad, moja Stoše? i izvedbom predstave istoga naslova.

Knjiga objavljena u nakladi Hrvatskog narodnog kazališta Zadar sadržajno se nastavlja na tekstove objavljene 2012. godine u knjizi Od Foše do Atlantide (moja Stoše! / Stoše od Foše, u suizdavaštvu Hrvatskog narodnog kazališta i Sveučiišta u Zadru. U prvoj knjizi objavljene su Stoše od Foše – adaptacija i prijevod na zadarski govor komedije Kate Kapuralica Vlahe Stullija, i  autorska komedija Od Foše do Atlantide (moja Stoše!), originalno umjetničko djelo autora Živka Nižića. A di smo sad, moja Stoše? je, dakle, svojevrsni treći dio priče o fikcionalnim likovima Zadrana, u čijim se sudbinama zrcali specifični mentalitet mediteranske provincijske kršćanske civilizacije. Dok u prva dva dijela čitatelji susreću galeriju likova koji odražavaju prepoznatljivi zadarski tradicionalni kolorit, u trećem dijelu, autor svodi priču na troje protagonista: Stošu, Šimu i Perku, koji u monološkoj formi, prilagođenoj novom vremenu izolacije, izoliranosti i posljedično samoće, u retrospektivnom ozračju analiziraju sebe, svoje padove i uspjehe ali i sredinu u kojoj žive sada, povezujući svoja iskustva s vlastitim spoznajama o povijesti i tradiciji rodnoga grada. Taj pokušaj subjektivne spoznaje sebe i povijesti uvjerljivo je izražen odgovarajućim lokalnim zadarskim idiomom. Posebnu vrijednost knjizi daje glosar na kraju knjige, s korisnim objašnjenjima značenja vokabulara korištenog u tekstu, kao prinos očuvanju tog specifično zadarskog govora koji izumire. U knjizi su korištene stare fotografije Zadra iz arhive Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar kao i fotografije Željka Karavide K&K iz predstave A di smo sad, moja Stoše u režiji Zorana Mužića koja je premijerno izvedena 28.4.2021.

Knjigu će predstaviti:

Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar

prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, urednica knjige

izv. prof. dr. sc. Andrijana Jusup Magazin, recenzentica

doc. dr. sc. Ana Bukvić

i autor Živko Nižić

Moderatorica predstavljanja: Žana Bumber, glumica HNK Zadar

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Napreduju radovi na izgradnji Poduzetničke zone!

Objavljeno

-

By

Napreduju radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov!

Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu