ZADAR / ŽUPANIJA
DONOSIMO: Lučka uprava Zadar objavila novu virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica, te noćne fotografije putničke i ribarske luke. Pogledajte…

Lučka uprava Zadar izradila je novu virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica te je ista ovog tjedna objavljena na službenim web stranicama.
U odnosu na prethodnu verziju koja je napravljena 2019. godine, novom virtualnom šetnjom moguće je vidjeti obalne zidove i zaštitu nasipa koji radovi su okončani početkom 2020. godine, a realizirani su u sklopu Projekta Nova luka Zadar – faza LOT IIIc. U novoj virtualnoj šetnji prikazani su i izvršeni radovi rekonstrukcije i dogradnje postojeće ribarske luke Gaženica, koji su sufinancirani sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a završeni su sredinom ove godine.
Za potrebe izrade virtualne šetnje luke Gaženica, u cijelosti je modernizirano njeno sučelje koje je sada još preglednije. Virtualnom šetnjom prikazano je ukupno 8 lokacija na prostoru putničke luke, a posebna atraktivnost je prelazak iz virtualne šetnje lukom Gaženica u našu gradsku luku na poluotoku, kao i mogućnost pregleda interaktivne mape same luke.
Šetnja je kao i u prethodnim verzijama, dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku.
Lučka uprava Zadar ujedno je iskoristila i jučerašnji dolazak kruzera AIDABlu kako bi izvršila noćno fotografiranje putničke luke Gaženica, kao i nedavno rekonstruirane i dograđene ribarske luke Gaženica, sa željom da napravimo jedan odmak od uobičajenih dosadašnjih fotografija.
Virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica možete pogledati na sljedećoj poveznici www.port-authority-zadar.hr/virtual-gazenica/, a noćne fotografije putničke luke Gaženica s kruzerom AIDABlu kao i fotografije ribarske luke Gaženica možete pronaći ispod ovoga teksta.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.
Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy
Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.
Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.
Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.
Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/
ZADAR / ŽUPANIJA
HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.
U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.
Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:
Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)
Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.
Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.
Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.
Cijena ulaznice iznosi 10 eura.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.
Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:
“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.“
Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:
30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00
U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.
Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) Subotnja špica by Saša Čuka
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
SPEKTAKL! Danas na Višnjiku Nagrada Grada Zadra ’23.
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
IZ NADBISKUPIJE: Preminuo fra Grgo Sikirić
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
FOTO / Dani otvorenih vrata na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru