Connect with us

Tech

PROVJERITE MOBITELE SVOJE DJECE! Ovo su aplikacije koje biste trebali obrisati

Objavljeno

-

Ako ste roditelj, trebali biste pripaziti što točno vaša djeca rade na mobitelu kako ne bi bili izloženi neprimjerenom sadržaju. Brojne aplikacije koje su označene kao primjerene za djecu su bile kritizirane zbog toga što je neprimjeren sadržaj prošao kroz njihove filtere.

Make use of je napravio popis aplikacija i internetskih stranica koje bi mogle biti neprimjerene za djecu.

1. Ask.fm

Ask.fm je popularna stranica koju pretežno koriste osobe između 13 i 17 godina, a riječ je o stranici u formi pitanja i odgovora. No, Make use of navodi da je njihovo istraživanje pokazalo da stranica sadrži mnoštvo seksualnih zahtjeva, aluzija, internetskog zlostavljanja i drugih neprimjerenih sadržaja za maloljetnike.

Također, ranije izvješće Guardiana pokazalo je da je 10 posto djece u dobi od 11 do 16 godina na Ask.fm-u barem jednom dnevno bilo izloženo raznim prijetnjama i drugim opasnim radnjama.

2. Omegle

Omegle je web stranica za video chat. Ne morate se registrirati za korištenje usluge. Funkcionira tako da nasumično uparuje strance za razgovor, iako možete izraziti neke preferencije kao što su interesi i željeni spol.

Omegle nudi “nadzirani” video chat, no postoji i verzija bez nadzora koju mogu koristiti i maloljetnici. Nema registracije, slabo moderiranje, anonimnost i video chat: to je očito recept za probleme pa se stoga savjetuje da maloljetnici izbjegavaju takve stranice.

3. Kik

Kik je anonimna aplikacija za razmjenu poruka putem koje možete tražiti anonimne partnere za chat odabirom do pet kompatibilnih interesa s Kikovog popisa, od kojih mnogi namjerno aludiraju na seksualno ponašanje. Osim toga, svatko vam na toj aplikaciji može poslati poruku. Korisnici mogu slati neželjene poruke na razna korisnička imena u nadi da postoje.

Anonimnost i sloboda čavrljanja sa strancima neki su od razloga zašto tinejdžeri vole Kik, ali stoga može i biti potencijalna prijetnja za maloljetnike jer može biti raj za grabežljivce.

4. Chatroulette

Chatroulette radi na sličnom principu kao Omegle – nasumično uparuje strance u video poziv. Kada odete na početnu stranicu, možete odabrati želite li sudjelovati u filtriranom ili nefiltriranom chatu. Dob se ne pritom ne provjerava.

“Roditelji bi trebali držati svu svoju djecu podalje od ove stranice jer je previše opasna za djecu. To je raj za predatore. Ovo je jedno od najgorih lica interneta koje sam vidio”, rekao je psihijatar Keith Ablow.

5. Tinder

Iako je riječ o aplikaciji za upoznavanje odraslih, roditelji bi trebali obratiti pažnju na ovu aplikaciju jer je neprimjerena za maloljetnike. Da biste se prijavili na Tinder, potreban vam je samo Facebook ili Google račun ili broj telefona. Treba naglasiti da stranice ne prihvaća maloljetnike, no na Facebooku se može kreirati profil s lažnim datumom rođenja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

OČISTITE MOBITEL! Stručnjak otkrio koje uređaje i aplikacije treba ukloniti

Objavljeno

-

By

Unsplash

Skup u Zagrebu dao je zanimljive savjete na temu obrane od sve češćeg oblika napada.

Najčešće posljedice uspješnog kibernetičkog napada na poslovni ili državni sektor su financijske štete, zastoj u radu, krađa intelektualnog vlasništva i gubitak reputacije, jedna je od poruka prvog Adriatic MSP Summita održanog u Zagrebu. Predavanja na temu unaprjeđenja kibernetičke sigurnosti održali su međunarodni IT stručnjaci iz Škotske, Brazila, Portugala, Njemačke, Češke i Hrvatske.

Slabe lozinke

Što se ključnih mjera opreza tiče, kako se organizacije i pojedinci mogu zaštititi od kibernetičkih napada, Mark Lamb, osnivač i izvršni direktor HighGround.io i izvršni direktor M3 Networksa, savjetuje da se krene od analize digitalnog okruženja.

Ostavite samo najnužnije

“Definirajte koje aplikacije i uređaji su vam zaista potrebni, sve što je zastarjelo i suvišno uklonite. Deaktivirajte sve servise koji vam nisu potrebni ili vam njihova svrha nije u potpunosti jasna. Zatim, krenite smanjivati površinu napada. Ostavite samo najnužnije. Ono što je ostalo, osnažite primjenom zdravih sigurnosnih praksi kao što su multi-faktorna autentikacija (MFA), snažne lozinke i konstantan nadzor nad konfiguracijskim promjenama”, navodi Lamb.

Brazilski stručnjak za kibernetičku sigurnost Filipi Zanoello Pires, inače osnivač Black&White Technologyja, koji kroz projekt i neprofitnu organizaciju ‘Hakiranje NIJE zločin’ zagovara globalnu reformu politike da bi se dekriminaliziralo hakiranje, posljednjih je godina puno istraživao sigurnosne sustave i prijetnje tvrtki kroz simulaciju napada, piše Poslovni.hr.

“Imao sam priliku raditi s rješenjima sigurnosnih dobavljača te sam trebao simulirati napade kako bih zaobišao ta rješenja bez otkrivanja. Postigao sam vrlo pozitivne rezultate, što je generiralo poboljšanja u testiranim rješenjima, sustavima za otkrivanje i u tehnologiji”, kaže Pires dodajući da je glavni krivac za sigurnosne propuste “nedostatak vidljivosti kibernetičkog prostora, kao i to da gotovo svatko na neki način koristi pružatelja usluga u oblaku, što je uzrokovalo značajan porast napada”.

Tvrtke trebaju ulagati, ističe, u osvještavanje zaposlenika i obuku za obranu od socijalnog inženjeringa. Nove tehnologije poput interneta stvari (IoT) i umjetne inteligencije (AI) uvode nove opasnosti u području kibernetičke sigurnosti te je, prema Piresu, to još jedna velika prednost za “stranu koja napada, posebno kada se govori o IoT-u, jer proizvođači stvaraju okoline sa slabim lozinkama, s četiri ili pet brojeva, te još postoje brojne zastarjele verzije softvera koje su lako implementirane, ali s mnogim ranjivostima”.

Ljudski faktor i dalje tu

“AI je nešto drugačiji slučaj. Već postoje neki napadi koji koriste AI, ali AI je došao kako bi pomogao i olakšao tehnologiju, a ljudski faktor i dalje je potreban za upravljanje i poboljšanja, posebno za kreativnost”, ustvrdio je Pires ukazavši i na izuzetnu važnost edukacije ljudi, a njegova je preporuka “mjesečna akcija i razgovori pomoću raznih aktivnosti i stručnjaka iz industrije”.

Prema organizatoru konferencije direktoru Nestec IT Solutionsa Siniši Vojteku, glavni cilj i ovog događanja je razmjena stručnosti i primjera iz prakse koji mogu poslužiti kao odgovor na izazove s kojima se susreću pružatelji IT usluga u Adria regiji.

 
Nastavi čitati

Tech

Otkriveno koliko bi trebala koštati nova “Tesla za narod”: Dolazit će i bez volana i pedala

Objavljeno

-

By

Tesla

Novi Teslin automobil “za narod” trebao bi koštati ispod 25.000 dolara. Otkriveno je to u ulomku iz knjige Waltera Isaacsona – Elon Musk.

Tako doznajemo da će pristupačni električni automobil biti futurističkog stila, nešto poput već predstavljenog Tesla Cybertrucka, prenosi Axios.

Drugim riječima, mogli bismo očekivati sličan aerodinamički pristup, iako u manjem paketu. Ako je vjerovati autoru Isaacsonu, upravo se jedan takav prijedlog svidio čelniku Tesle. “Kad jedan od ovih dođe iza ugla. ljudi će misliti da vide nešto iz budućnosti”, rekao je Elon Musk.

Početni model planira se proizvoditi uz koncept autonomnog robotaksija. Musk se zalaže za razvoj potonjeg unatoč protivljenju Teslinih direktora, rekavši da bi se program mogao suočiti s preprekama u odnosu na vladine sigurnosne standarde.

“Ovo vozilo mora biti dizajnirano kao čisti robotaksi. Preuzet ćemo taj rizik. Moja je greška ako se pokvari”, rekao je Musk koji želi da robotaksiji budu potpuno automatizirani, bez upravljača i pedala.

Isprva, Musk nije pristajao na da najpovoljniji model bude i robotaksi, prognozirajući da bi to učinilo pristupačni automobil “nepotrebnim”. Ali kako se priča razvijala, on sada planira napraviti oba modela u tvornici u Austinu.

 
Nastavi čitati

Tech

Znanstvenici izračunali kada će Zemlju pogoditi asteroid snage 22 atomske bombe

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Znanstvenici NASA-e napravili su proračun da će asteroid Bennu udariti u Zemlju za 159 godina, točnije 24. rujna 2182.

S obzirom da datum ulazi u 22. stoljeće, ne moramo još dugo brinuti zbog ovog asteroida.

Asteroid, nazvan Bennu, prođe Zemlju svakih šest godina i upola je manji od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosaure.

Ako se Bennu sruši na Zemlju, to će izazvati pustoš 965 kilometara od mjesta nesreće, ali nije dovoljno veliki da izazove izumiranje širom svijeta.

NASA radi na planovima da usmjeri smjer sudara asteroida i preusmjeri asteroid Bennu. Njihova misija je sada u završnoj fazi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu