Connect with us

Svijet

Europa se zagrijava brže od bilo koje druge regije

Objavljeno

-

Izvor: Windy.com

Klimatska kriza se pogoršava, a Europa se zagrijava brže od bilo koje druge regije u svijetu, donosi posljednje izvješće o stanju klime u Europi koje je objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Izvješće WMO-a objavljeno je uoči UN-ovog međunarodnog klimatskog summita u Egiptu, a ono je tek jedno u nizu izvješća objavljenih tijekom proteklih nekoliko tjedana koja pokazuju da svijet nije na dobrom putu da ispuni svoje klimatske ciljeve. Ne samo da zemlje ne ispunjavaju očekivanja o smanjenju emisija fosilnih goriva, već i mjerenja pokazuju kako temperature već sada ubrzano rastu, prenosi CNN.

Globalna temperatura porasla je za oko 1.2 stupnja Celzijusa od industrijske revolucije, a znanstvenici upozoravaju da bi se porast trebao ograničiti na tek 1.5 stupnjeva kako bi se izbjegle najozbiljnije posljedice klimatske krize.

Na nekim kontinentima taj porast vidljiviji je nego na drugima. Izvješće od srijede pokazuje da su temperature u Europi porasle više nego dvostruko od svjetskog prosjeka u proteklih 30 godina – stopa rasta iznosila je otprilike 0.5 stupnjeva Celzijusa svako desetljeće.

“Živa slika svijeta koji se zagrijava”

Nedavna izvješća pokazuju kako porast temperature u regiji pridonosi sve učestalijim ekstremnim vremenskim prilikama.

Od početka godine do srpnja, broj šumskih požara u EU četverostruko je porastao u odnosu na prosjek u posljednjih 15 godina. Smrtonosni rekordni toplinski val u Britaniji do točke pucanja je doveo tamošnji zdravstveni sustav, ali i nanio štetu infrastrukturi. Netipične suše harale su kontinentom cijelo ljeto, zbog čega su presušile neke od ekonomski najvažnijih rijeka na svijetu. A ta suša došla je nakon što su Europu pogodile najrazornije poplave u njenoj povijesti.

Prošle godine je više od pola milijuna ljudi trpjelo posljedice vremenskih prilika izazvanih klimatskim promjenama. Ekstremne vremenske prilike izazvale su ekonomsku štetu veću od 50 milijardi dolara. Ubrzano zagrijavanje od 1997. do 2021. izazvalo je topljenje 30 metara sloja leda na alpskim glečerima, piše u izvješću.

“Europa predstavlja živus liku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni najbolje pripremljena društva nisu sigurna od posljedica koje izazivaju ekstremni vremenski uvjeti,” rekao je u predgovoru izvješća glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. “Ove godine, kao i u 2021., veliki dijelovi Europe pogođeni su značajnim toplinskim udarima i sušom, što je dovelo do požara. Prošle godine netipične poplave izazvale su smrt i uništenje.”

Sloj leda debljine 30 metara nestao je s alpskih glečera zbog ubrzanog zagrijavanja. Na Greenlandu je prošle godine prvi put u povijesti pala kiša na postaji visoko na ledenoj površini – to je dio trenda topljenja koji ubrzava povećanje razine mora.

“Europska društva ranjiva su na promjene u klimi, ali Europa također predvodi međunarodne napore da se umanje posljednice klimatske krize i razviju inovativna rješenja kojima će se Europljani prilagoditi na novu klimu s kojom će morati živjeti,” rekao je direktor Copernicusa Carlo Buontempo.

Taalas je u svom predgovoru izvješću napisao da je brzina kojom Europa čini korake da bi smanjila emisije plinova koji zagrijavaju planet “dobra,” no ambicija kontinenta u ovom pogledu “mora biti još veća.”

Izvješće navodi da su se emisije stakleničkih plinova smanjile za 31 posto između 1990. i 2020. EU želi srezati emisije stakleničkih plinova u odnosu na 1990. za 55 posto do 2030.

“Budući da rizici i posljedice klimatskih promjena postaju sve očitiji u našem svakodnevnom životu, potreba i ambicija rastu za klimatskom inteligencijom, što je i ispravno. Ovim izvješćem želimo umanjiti jaz između podataka i analiza kako bi pružili znanstveno utemeljene, ali pristupačne informacije temeljem kojih se odmah mogu donositi odluke u svim sektorima i profesijama,” rekao je Buontempo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Lažna vijest preplavila BiH: Proširio se poziv muškarcima da uzmu oružje za obranu domovine

Objavljeno

-

By

Portal Raskrinkavanje.ba objavio je više informacija o lažnoj vijesti koja se proširila u susjednoj BiH.

Institucije, mediji i korisnici/e društvenih mreža reagirali su na falsficirani dokument o zatvaranju granica i pozivu muškarcima da preuzmu oružje “za obranu domovine”. Ipak, širenje ovog falsifikata, čija jedina svrha je izazivanje straha, nije lako zaustaviti.

Na društvenim mrežama je 25.4.2024. godine počeo kružiti navodni dokument u kojem piše da će “zbog nemira” granice biti zatvorene i pozivaju se muškarci od 16. do 63. godine da preuzmu oružja za “obranu domovine”. Na slici dokumenta su vidljivi memorandum Parlamenta Federacije BiH i potpisi Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i predsjednika stranke Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, piše Raskrinkavanje.ba.

Slika ovog “poziva na oružje” dijelila se na FacebookuInstagramu i TikToku od ranih jutarnjih sati 25. travnja. Trenutno nije moguće utvrditi tko je njen kreator ili izvor, a na Facebooku je objavljivana uz tvrdnje da se dijelila i putem privatnih kanala na Viberu.

Izazivanje straha

“Dokument” je očiti falsifikat – napisan je nečitko i prepun je pravopisnih, gramatičkih i činjeničnih grešaka, u mjeri u kojoj je razumno zaključiti da se ne radi o službenom dokumentu neke institucije. Osim toga, na njemu je memorandum entitetskog parlamenta, ali su ga “potpisali” Fahrudin Radončić, koji trenutno ne obnaša javnu funkciju, i Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Sličnog dokumenta nema na web stranici Predsjedništva BiH, kao ni na web stranici Parlamenta FBiH.

O falsifikatu je pisalo i nekoliko domaćih medija, a na njega upozoravaju i mnogi korisnici/e društvenih mreža. Za portal Klix govorio je šef kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Alija Kožljak, potvrdivši da je riječ o lažiranom dokumentu.

On naglašava da se radi o neistini, dezinformaciji i lažnom pamfletu i da Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović ozbiljno radi s domaćim i međunarodnim akterima da se poštuje Daytonski sporazum, da svi u skladu s mandatom osiguraju da mir, stabilnost i sigurnost ne budu ugroženi.

“Pozivam medije i građane da ne nasjedaju na ovakve pamflete, a sigurnosne i policijske organizacije će sigurno obaviti svoj dio posla i pronaći one koji uznemiravaju nedužne građane”, poručio je Kožljak.

Kako je objavio portal Avaz, Fahrudin Radončić je demantirao da je potpisao ovakav dokument, naglasio da je riječ o falsifikatu i pozvao nadležne institucije da otkriju ko su njegovi autori/ce.

Unatoč demantijima i upozorenjima medija i drugih korisnika/ca, slika se i dalje dijeli na društvenim mrežama. Budući da nije moguće utvrditi tko je prvi objavio falsificirani dokument i “poziv na oružje” kao autentičan, sliku na kojoj se vidi Raskrinkavanje.ba kao prenošenje lažnih vijesti.

 
Nastavi čitati

Svijet

Djevojka (19) iz Ukrajine pokušala prodati sina, za njega tražila 23.500 eura

Objavljeno

-

By

Iz Ukrajine stiže nevjerojatna priča: 19-godišnja majka pokušala je prodati dvogodišnjeg sina, a za njega je tražila oko 23.500 eura.

U ukrajinskom gradu Dnjepru 19-godišnjakinja je pokušala prodati vlastitog sina, navode ukrajinski mediji prenoseći policijska priopćenja.

Majka je ponudila dijete poznaniku i dogovorila susret. Muškarca je policija privela u utorak kada je nosio novac na dogovoreno mjesto.

Majka je navodno rekla da se na tako ekstreman čin odlučila jer ne želi brinuti o sinu.

Dijete je preuzela policija i predala ga nadležnim tijelima. Majka mu je optužena za trgovinu ljudima.

 
Nastavi čitati

Svijet

SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja su danas uputile apel Hamasu da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi. “Pozivamo na trenutačno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana”, stoji u priopćenju zemalja, što je visoki američki dužnosnik nazvao izvanrednom slikom jednoglasja.

Tih 18 zemalja ima državljane koje drži Hamas šest mjeseci nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula napad na južni Izrael i ubila 1200 ljudi. Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Tajlanda i Britanije.

“To bi dovelo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi”

“Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i do vjerodostojnog kraja neprijateljstava”, rečeno je u izjavi.

Visoki američki dužnosnik, informirajući novinare o izjavi, rekao je da bi mogao postojati put za postizanje sporazuma o talačkoj krizi, ali da nije potpuno uvjeren. Nije pojasnio, ali je rekao da rješenje ovisi o “jednom čovjeku”, vođi Hamasa, Yahyi Sinwaru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu