Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VIŠAK PRIHODA 6 MILIJUNA – IDE PRVI REBALANS Dukić najavio: Od Rive do Plovanije i Novog Bokanjca novi gradski parkovi i zeleni otoci. Donosimo vizuale…

Objavljeno

-

Slijedi prvi ovogodišnji rebalans Proračuna Grada Zadra, višak prihoda 6 milijuna kuna

Kreće provedba „zelenog“ programa Grada Zadra koji obuhvaća niz komunalnih zahvata na zelenim površinama i ugradnje novih sadržaja na njima. Najavljeno je to na današnjem Kolegiju u Gradskoj upravi.

Jedan od prvih projekata u sklopu tog programa je uređenje parka s dječjim igralištima i ostalim javnim sadržajima na području između MO Plovanija i MO Višnjik. Grad Zadar pokrenuo je proceduru za otkup zemljišta u vlasništvu društva Odašiljači i veze d.o.o. na ukupne površine 9 220 m2. Kako su u proračunu za ovu godinu osigurana sredstva u iznosu od 5 milijuna kuna do kraja godine planira se dovršiti i kompletna procedura vezana za otkup.

Započeo je i postupak izrade projektne dokumentacije za realizaciju velikog edukativnog parka na toj čestici koja bi iduće godine trebala postati novo mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena ne samo stanovnika ove gradske četvrti.

Uređenje još jednog gradskog parka između Ulice Kažimira Zankija i Puta Vrela spreman je za realizaciju. Za ovaj konkretni novi gradski park riješeni su imovinsko pravni odnosi s Hrvatskim šumama i resornim ministarstvom. Riječ je o obuhvatu šume veličine 11 500 m2 za koju je izrađen projekt krajobraznog uređenja i valorizacije zelenila, troškovnik i projekt javne rasvjete. U sklopu EU projekta „Dostupnost javnih usluga i zelenih površina za ranjive skupine (DORAS)” Sveučilište u Zadru je primjenom različitih kriterija utvrdilo da je  ovo područje najbolje za pristup zelena površina ranjivim skupinama društva. Natječaj za početak radova bit će raspisan do konca ovog mjeseca, a procijenjena vrijednost radova je 2.000.000,00 kuna.

Pročelnik Kasap istaknuo je kako se na području MO Novi Bokanjac u sklopu aglomeracije izvode izvodi 3 retencijska bazena koje će po dovršetku projekta u sušnim periodima služiti kao zelene oaze i parkovi.

Konačno, na ovogodišnji poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama Grad Zadar prijavio je dva projekta.

Jedan se odnosi na parterno uređenje Rive ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna, a drugi na zelene otoke na 24 lokacije od čega 7 na otocima koji se planiraju realizirati u sljedećoj godini. Planira se sadnja pojedinačnih stabala i drvoreda kao doprinos razvoju „zelene infrastrukture“ u Zadru.

– Ovi projekti, kao komunalni zahvati, usporedivi su s projektima uređenja obalnog pojasa, odnosno gradskih plaža. Dakle, novi funkcionalni i uređeni javni prostori za boravak građana, ali i ljepšu sliku Zadra – zaključio je gradonačelnik Dukić.

Spreman je novi program poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u Zadru. Riječ je o poticanju gradnje obiteljskih kuća na području MO Crno. U sljedećih nekoliko mjeseci raspisuje se javni natječaj za osnivanje prava građenja na građevnim česticama u vlasništvu Grada Zadra na području tog mjesnog odbora. Cilj ovog programa je demografska obnova te poticanje mladih obitelji na planiranje svoje budućnosti u Zadru. Pogodnosti programa osnivanja prava građenja sastoje se u mogućnosti gradnje obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Zadra, uz mjesečnu otplatu cijene zemljišta (cijene prava građenja) na dulje vremensko razdoblje, uz mogućnost otkupa zemljišta.

-I ovo je dio naših politika usmjerenih prema mladim obiteljima. Dok čekamo useljenje u nove POS stanove na Crvenim kućama, planiramo i novu sličnu zgradu na Smiljevcu. Istovremeno krećemo i s ovim projektom poticanja gradnje obiteljskih kuća, a u pripremi je i poticajni najam gradskih stanova za mlade obitelji. O tome ćemo više govoriti u idućem razdoblju – najavio je Dukić.

U Gradskoj upravi pripremljen je prvi, ujedno i jedini, ovogodišnji rebalans proračuna.

Kako je istaknuto, izmjene i dopune proračuna uvjetovane su ponajprije zbog porasta cijena energenata kod proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra, a sve sa ciljem kako bi im se osigurala dostatna sredstva za normalno funkcioniranje. Isto tako, izmjenama i dopunama je nužno osigurati dostatna sredstva za ustanove predškolskog odgoja, jer je tijekom godine porasla minimalna plaća, te osnovica za plaće i putni troškovi, a zaposleno je i dodatno osoblje zbog otvorenja novog vrtića.

Ovim rebalansom osiguravaju se također sredstava za rashode u EU projektima koji se ove godine dovršavaju, poput ITS, ZUM, GZ Crno, Centar za mlade…, a za koje će se prihodi ostvariti u 2023. godini. Ostatak izmjena i dopuna proračuna se u najvećoj mjeri odnosi na usklađivanje ostvarenih namjenskih prihoda sa rashodima.

– Mogu zaključiti kako smo vrlo dobro prebrodili mnoge izazove sa kojima smo se ove godine suočavali, te da smo unatoč svim tim pritiscima vrlo dobro planirali i izvršavali gradski proračun. U tome smo svakako imali potporu Vlade RH koja je svojim mjerama omogućila stabilne prihode i sigurnost u redovitom izvršavanju proračunskih obveza. U ovom trenutku stanje gradskih financija stabilno, a u prvih 6 mjeseci 2022. godine bilježimo višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima od 6 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić te najavio za ovaj tjedan sastanak sa svim predsjednicima klubova na temu rebalansa proračuna i proračuna za 2023. godinu.

 

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu