Connect with us

magazin

GRIZ 50-TIH OVOG VIKENDA U KINU U SV. FILIP I JAKOVU Tri kultna filma, svirka vinkovačkog rockabilly benda “Greasy Flat 4”, te izložba “Filipjakov u 50-ima”

Objavljeno

-

Nakon nostalgičnih 80-ih koje su ovo ljeto bili zastupljeni na filipjanskom kino platnu, udruga Super 8 i Platforma za Kino kroz “Kinoteku“ te filmsko-glazbenu manifestaciju “Boomer Cinemania” ovu jesen donose griz 50-ih!

“Kroz tri kultna filma: Edward Scissorhands, Last Picture Show, Rebel Without a Cause, svirku benda “Greasy Flat 4“  te izložbu fotografija “Filipjakov u 50-ima”, u kinu u Sv. Filip i Jakovu 7. i 8. listopada osjetit će se dašak razdoblja 50-ih, jednog od najzanimljivijih desetljeća u dvadesetom stoljeću“, najavljuju organizatori Roko Vodopija i Vedran Eškinja.

Baby boom, zlatno doba televizije i 3D kinematografije, pop-art i začetak hladnog rata samo su neka od važnih obilježja prve dekade nakon Drugog svjetskog rata. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata kada je većina filmova bila idealizirana konvencionalnim prikazima muškaraca i žena, mladi su željeli nove i uzbudljive simbole pobune. Hollywood je odgovorio na zahtjeve publike – kasne 1940-e i 1950-e doživjele su uspon antijunaka – sa zvijezdama poput pridošlica Jamesa Deana, Paula Newmana te Marlona Branda.

Tri kultna ostvarenja

Tjeskobni, introspektivni tinejdžer James Dean bio je oličenje adolescentske boli a njegov melodramatični film “Buntovnik bez razloga” koji je na rasporedu u subotu u 19.00 h,  prepun je tema o maloljetničkoj delinkvenciji i otuđenju.

“Buntovnik bez razloga” ostao je njegov najupečatljiviji film s ulogom zbunjenog, osjetljivog i prkosnog tinejdžera Jima Starka koji je upleten u različita delinkventna ponašanja; pijanstvo, tučnjava s noževima i smrtonosna utrka zvana “Chicken Run”, a ostao je i zapamćen njegov arhetipski vrisak upućen njegovim roditeljima: “Razdireš me!”, govori Vedran Eškinja.

Buntovnik bez razloga2.jpg

Upečatljivo ostvarenje koje je na rasporedu je i film “Posljednja kino predstava”, najpoznatije ostvarenje redatelja Petera Bogdanovicha snimljenog po romanu američkog pisca Larryja McMurtryja.

“Nostalgična je to drama snimljena sedamdesetih godina a obrađuje temu odrastanja u teksaškom gradiću u ranim pedesetima prošloga stoljeća, a glavne junake, srednjoškolce Duanea i Sonnyja, glume tada mladi Jeff Bridges i Timothy Bottoms“, kaže Roko Vodopija.

Njih dvojica uživaju u sitnim radostima koje im pruža njihovo rodno mjesto, među kojima se najviše ističe kino dvorana koju vodi njihov prijatelj i mentor, Sam (Ben Johnson). No, raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad njihovim životima i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj. “Posljednja kino predstava” jedan je od najboljih i najznačajnijih filmova što dokazuju dva Oscara te još 14 nagrada na značajnim svjetskim festivalima.

last-picture-show-poster.jpg

Ono što će se zasigurno svidjeti široj publici je i film “Edward Škaroruki” s Johnny Deppom u naslovnoj ulozi, fantastičnu priču iskrojenu od običnoga života u predgrađu i opasne kreativnosti, kako je naziva redatelj Tim Burton, vizionarski talent koji je zamislio i u detalje razradio maštovite svjetove Batmana, Bubimira i Velike avanture Pee-weeja. Tipičan Burtonovski film pomaknuto bajkovitog ugođaja osvojio je mnoštvo nagrada, a bio je nominiran i za Oscara, doduše samo u kategoriji za najbolju šminku.

Johnny Depp kao Edward Škaroruki.jpg

Svirka ispred kina, slušaona i tombola

Desetljeće 50-ih također je otvorilo doba rock and rolla i novo mlađe tržište tinejdžera. Chuck Berry, s “Johnny B. Goode” (1958), pročistio je i razvio glavne elemente koji su rock i roll učinili karakterističnim, fokusirajući se na život tinejdžera i showmanship koji će imati veliki utjecaj na kasniju glazbu. U to će nas ovu subotu, nakon projekcije filma “Buntovnik bez razloga”, uvjeriti i vinkovački rockabilly bend “Greasy Flat 4”. “Bend je to koji njeguje autentični zvuk pedesetih godina 20. stoljeća, no ponekad ih energija ponese i prema psychobilly svijetu. Uzore pronalaze u više ili manje poznatim autorima toga vremena – Charlie Feathersu, Johnny Powersu, Warren Smithu i Buddy Hollyu.

“Osim benda, čija će se svirka u slučaju kiše održati unutar kina, kroz oba dana održavanja ove manifestacije očekuje nas i rockabilly slušaona te originalna pića s tuluma iz pedesetih. Također, sve posjetioce koji na sebe nabace tematsku odjeću iz pedesetih očekuje besplatno piće i nagradni listić za tombolu na kojoj će se dijeliti gramofonska ploča“, kaže Tereza Brzić iz organizacije manifestacije.

Bend Greasy Flat 4.jpg

Izložba “Filipjakov u 50-ima”

Poznato je da je desetljeće 50-ih u Americi, koje se odrazilo na filmsku umjetnost, ostalo upamćeno po mnogim stvarima: poslijeratnom povećanju životnog standarda i rastu izboru aktivnosti u slobodno vrijeme, konformizmu, Korejskom ratu, vrijednostima srednje klase, usponu modernog jazza, usponu restorana brze hrane i drive-ina, pojava televizije i TV večera, apstraktne umjetnosti, prvih kreditnih kartica te usponu drive-in kina. A što se u to vrijeme događalo u Filip i Jakovu? Kako je život u pedesetima izgledao u malom dalmatinskom mjestu i da li je zapadna kultura već tada počela prodirati u našu svijest?

“E to provjerite na izložbi “Filipjakov u 50-ima”, kolekciju fotografija prikupljenu iz arhive Smiljana Mitrovića koji već godinama neumorno arhivira fotografije mještana Sv. Filip i Jakova iz svih razdoblja ovog mjesta“, kaže Anamarija Eškinja koja je pripremila izložbu. 

Izložba Filipjakov u pedesetima.jpg

I zato, 7. i 8. listopada, gel u kosu, tregere na ramena, točkice na suknje, rošule na noge i pravac kino u Sv. Filip i Jakovu da vidimo kako je tada disao zapad ususret nuklearnoj krizi, a Filip Jakov ususret električnoj struji. Besplatan ulaz na sva događanja, ulaz u atomsko sklonište plaćate po potrebi.

PROGRAM:

Petak, 7. listopada

18:00 Otvorenje izložbe “Filipjakov u 50-ima“

19:00 Edward Scissorhands (1990), 105 min

21:00 Last Picture Show (1971), 118 min

23:00 Rockabilly slušaona

Subota 8. listopada

18:00 Izložba “Filipjakov u 50-ima“

19:00 Rebel Without a Cause (1955), 111 min

21:00 Rockabilly slušaona

21:30 Svirka: Bend Greasy Flat 4 (VK)

Projekcije filmova održat će se u kinu u Sv. Filip i Jakovu, a koncert ispred kina.

Ulaz na sve događaje je besplatan!

 

magazin

Horoskop za 4. prosinca 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama shvatit će da je najbolje jednostavno voljeti bez previše riječi. Samci neka što manje pričaju, a naklonost neka pokažu djelima.
KARIJERA: Suradnja s drugima umarat će vas i činiti nervoznim jer ćete imati osjećaj da stalno nešto morate objašnjavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pođite ranije na počinak.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Svojom domišljatošću, maštom ili intuicijom vi biste danas mogli impresionirati mnoge oko sebe. Zapamtit će vas.
KARIJERA: Danas ćete utjecati na stvari iz sjene. Bit ćete nevidljivi, ali ćete vući konce na vrlo suptilan način.
ZDRAVLJE&SAVJET: I dalje vas muči umor.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne ideje kako razviti jedan odnos. Utjecat ćete na tu osobu, ali će vas ona ipak kritizirati.
KARIJERA: Sve što je tajno, zapetljano, skriveno ili neistraženo danas će vam dolaziti na dnevni red na poslu. Neki će biti pravi detektivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vizije u bojama kroz snove.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Danas ćete u ljubavi žariti i paliti sto na sat. Malo tko će vam moći odoljeti. Bit će strasti, erotike i zadovoljstva.
KARIJERA: Zagonetke koje postoje na vašem radnom mjestu vi ćete raskrinkati s lakoćom. Bit će to zanimljiva otkrića.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmišljate o novom sportu.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Potreba za dijeljenjem svega što vas snađe bit će jaka, ali će partner biti rezerviran prema vama. Odredite dokle možete ići.
KARIJERA: Svi poslovi u kojim mogu doći do izražaja vaše kvalifikacije i specifična znanja danas su dobro postavljeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki otkrivaju svoje nove talente.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Imat ćete vrlo specifične, ali dobre ideje kojim ćete uspjeti nadvladati distancu u osobnim odnosima.
KARIJERA: Dobit ćete posebna znanja. Neki će se iznenaditi kad shvate da otkrivaju dublje uvide u stvarnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojom intuicijom.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Imate sve adute u svojim rukama. Potrebno je samo pričati o svemu onom što vam leži na srcu.
KARIJERA: Pred vama je iznimno zanimljiv poslovni dan. Konačno će na dnevni red doći teme koje su vama sve, samo ne dosadne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uhvatite koju zraku sunca.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Neobaveza druženja uz kavicu mogla bi se lako pretvoriti u nešto više. Bit ćete ugodno iznenađeni ovom mogućnošću.
KARIJERA: Danas biste se na poslu mogli pokazati kao pravi financijski čarobnjak jer ćete se dosjetiti nečega što drugima neće pasti na pamet.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poradite na istraživanju detalja.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Pred vama su mnogobrojne ljubavne prilike, a neke od njih čekaju vas na putovanju. Bit će vam lijepo.
KARIJERA: Da bi stigli do svog cilja, morat ćete istražiti neke vrlo suptilne detalje koje mnogi guraju pod tepih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte izgubiti kompas.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Otvoreni ste za sve ljubavne prilike kojih neće nedostajati. Istovremeno se u vama rađaju posebni seksualni zahtjevi.
KARIJERA: Nema potrebe išta činiti na silu, jer će se uz malo više strpljenja sve otvarati baš onako kako treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od mračnih ljudi.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Nervozu i napetost zbog nerazumijevanja u osobnim odnosima možete ukloniti čistom esencijom ljubavi bez riječi – pomoću nježnosti.
KARIJERA: Mogući su mali nesporazumi u suradnjama ili verbalnim dogovaranjima. Mašta će vam pomoći da dokučite bit.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pričajte previše.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.12.2022.
LJUBAV: Zbog prolaznog otuđenja u osobnim odnosima vaše će ljubavno samopouzdanje pasti. Pomoći će izlazak i dobar provod.
KARIJERA: Na radnom mjestu ćete se baviti vrlo specifičnim temama o kojim neki možda samo sanjaju. One uključuju istraživanja i kreativnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Medalja ima dvije strane.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su najskuplji gradovi u svijetu!

Objavljeno

-

By

Izvor: Jimmy teoh/Pexels

New York i Singapur rangirani su kao najskuplji gradovi na svijetu, prema godišnjem svjetskom istraživanju troškova života Economist Intelligence Unita (EIU).

New York je prvi put na vrhu ljestvice, dok je Singapur na prvom mjestu osmi put u 10 godina.

Izraelski Tel Aviv, koji je 2021. godine proglašen najskupljim gradom na svijetu, ove je godine na trećem mjestu.

Osim New Yorka, Los Angeles i San Francisco također su napredovali na listi deset najskupljih gradova.

Sva 22 američka grada koje istraživanje pokriva porasla su na ljestvici zbog brzog rasta cijena i jakog dolara.

Šest od njih – Atlanta, Charlotte, Indianapolis, San Diego, Portland i Boston – bili su među 10 gradova koji su pokazali najveće skokove na ljestvici.

Najviše su se na ljestvici pomakli prema gore ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg, koji su skočili za 88, odnosno 70 mjesta.

Većina europskih gradova pala je na ljestvici.

Sirijski glavni grad Damask i libijski Tripoli i dalje su najjeftiniji gradovi.

Ovogodišnje istraživanje provedeno je od 16. kolovoza do 16. rujna u 172 velika grada u svijetu.

“Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nultog covida uzrokovali su probleme u opskrbnom lancu koji su, u kombinaciji s rastućim kamatama i promjenama tečaja, rezultirali krizom troškova života diljem svijeta”, rekla je Upasana Dutt, voditeljica odjela EIU-a koji se bavi troškovima života.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTO Slasni i mirisni Advent: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (2. dio)

Objavljeno

-

By

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Santa’s Barrel

Barrel mnogi Zadrani dobro znaju kao trgovinu s odličnim izborom vrhunskih vina i drugih alkoholnih pića, s tim da u asortimanu ovog butika prevladavaju domaći vinari. Naravno da je u ponudi adventske kućice ove tvrtke naglasak stavljen na ponudu odličnih vina, a u ponudi hrane su se odlučili na relativno kratak, ali ekskluzivan jelovnik. Jedini su na adventski sajam doveli originalnu istarsku kobasicu, onu od tamošnjeg goveda boškarina koju su jednostavno nazvali Boškarin Saur. Glavni kuhar u kućici, Antonio Božić, servira je u pecivu s kiselim kupusom i definitivno spada u sam vrh kobasičarske ponude na ovogodišnjem Adventu. Barrelov obilni burger Božić je autorizirao s vlastitim umakom od povrća i, čega bi drugog, crnog vina.

Brioche con Gelato

Jedan od zanimljivijih deserta na adventskim kućicama je svakako Brioche con Gelato, izvorno talijanski street food kolač, pa su ga prijatelji Goran Ležaić i mladi kuhar Josip Šantek odlučili ne samo staviti u ponudu nego i po njemu nazvati svoju kućicu. Sladoled od vanilije ili čokolade ubačen u toplo i mekano brioš pecivo rijedak je gastronomski doživljaj ma kako to jelo bilo jednostavno. U istoj kućici, osim sladoleda možete naručiti i fritto misto, frigadu od svježih kozica, gavuna ili liganja, ali sasvim pristojnu, umjereno pikantnu slavonsku kobasicu. A Goran i Josip su mislili i na vegane te za njih imaju Vege burger.

Finger Food, Finger Food & More, La Spiza

Ove tri kućice su dio iste priče koju je osmislio profesionalni kuhar Dino Barić koji za sebe kaže da je „kuhar koji je odustao od kuhanja“. Naravno, u šali, jer se pokazalo da Dino priprema neka od najzanimljivijih jela na adventskom sajmu. Meso koje priprema, recimo ramstek za sendvič, ili svinjska rebarca koje grila i servira na drvenoj podlozi, najprije dugo kuha sous vide tehnikom kako bi ga maksimalno omekšao. Ta jela kombinira s coleslaw salatom te ih je podigao do restoranske kvalitete. Domaću divenicu pak servira s kiselim kupusom na panceti i čipsom od kapule, a ni to više nije obični sendvič. Pikantna pileća krilca i trgana svinjetina također su u ponudi kućica Finger Food i La Spiza dok je Finger Food & More orijentirana prvenstveno na prodaju pića.

Hedonist Winter Tale

Popularni zadarski bistro Hedonist Dining & Hangout i ove je godine sa svojom kućicom stigao na Advent. Višeslav Magaš, voditelj Hedonistove priče objasnio nam je da su se ovaj put odmaknuli od svoje poznate ponude burgera te na Adventu ponudili drugačiju gastro priču. Ossobuco, svima poznati talijanski specijalitet od juneće koljenice, ubacili su u ciabattu, obogatili demi glace umakom i grana padana sirom i postigli – vrhunski doživljaj za nepca. Još jedno Hedonistovo jelo podiglo je adventsku uličnu hranu na višu razinu – Low & Slow Prasičica obogaćena Jack Daniels umakom s medom i hrskavom pancetom je vrhunski sendvič koji se ne bi sramio ni kraljevskih stolova. Zgodno je još napomenuti da ova kućica u ponudi ima vegansku ponudu te, uz ostalo, i selekciju od četiri vrste craft piva.

Maguro Street Food

Božić na azijski način – radni je naziv izlaska poznatog zadarskog restorana sa specijalitetima azijske kuhinje Maguro na ovogodišnji Advent. Dan Dan kineski žuti rezanci s mljevenom svinjetinom u umaku od crnog graha i shiitaki gljivama te tigraste kozice s rezancima i povrćem iz woka obogaćene yakisoba umakom dva su najvažnija jela koja ponudu ove kućice čine potpuno drugačijom od drugih. Jela Japana, kineskih pokrajina te drugih azijskih zemalja odavno su stekla mnoštvo poklonika i u Zadru pa je gastronomska multikulturalnost više nego dobrodošlo osvježenje Adventa. U Maguro kućici na svoje mogu doći i ljubitelji slatkog i to s odličnim Ginger tofee pudingom sa sladoledom od vanilije i datulom, ali i vegani koji mogu uživati u Dan Dan rezancima s povrće i gljivama.

Master & Chef Christmas House

Ovu zanimljivu i jelima bogatu priču vodi Roko Viduka koji u Novigradu ima jedini tamošnji hotel Roccia. Roko i njegov tim nude tri vrste odličnih kobasica – dvije vrste dalmatinskih divenica te jednu slavonsku, ali su im glavni aduti Master & Chef burger sa chedar sirom i umakom od tartufa te fenomenalne tanke sarme u sendviču s preprženom pancetom. Steak sendvič s whiskey umakom bogati je i sočan izbor za dobru marendu, ali Roko na tome nije stao. Friga fritule od bakalara i talijanske arancine s kozicama, petkom kuha brudete i bakalar, povremeno juneći gulaš i fažol s kobasicom, a za desert će uvijek ponuditi odličnu zimsku pitu s preljevom od vanilije.

Red Fox Burger

Vinka Faina sretali smo i na prijašnjim adventskim sajmovima i redovito je imao zanimljivu i hrabru ponudu, recimo jela na žlicu servirana u tanjurima od kruha. Ovaj put je odlučio da su mu glavni aduti burgeri: Black Garlic, u kojem su čak četiri mesna sastojka – junetina, svinjska vratina, janjetina i čvarci, te sočni Pulled Pork Burger, trgana svinjetina u brioš pecivu. I jedan i drugi burger su obogaćeni Fainovim black garlic umakom (od crnog češnjaka, naravno). Ovaj je put Vinko opet iznenadio s jestivim posuđem: bićerinima za rakiju i likere koje izlijeva od bijele i tamne čokolade, koji podnose i nekoliko rundi ispijanja, a na kraju se naravno, mogu pojesti. U njih pak ne toči svoj kuhani gin sa sokom od bazge i brusnice te medom i paprom, čokolada bi ipak kratko trajala, ali to vruće piće svakako treba popiti iz neke čvrste ambalaže i to za najhladnijih večeri.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu