Connect with us

magazin

(FOTO) “SVJETLOST DOLAZI” Karla Miletić iz Zadra pobjednica 10. Festivala duhovne glazbe

Objavljeno

-

Fotografije: Bojan Bogdanić

Jubilarni i posljednji međunarodni 10. Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2022. uspješno se održao 30. rujna u HNK Zadar. Posjetitelji i istinski ljubitelji suvremene kršćanske glazbe, u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music) i ove godine imali su prilike uživati u novokoponiranim skladbama i interpretacijama ukupno 13 izvođača.  

Pobjednica ovogodišnjeg festivala je Karla Miletić iz Zadra. Osvojila je nagradu publike za skladbu “Zagrli anđela svog”- autor teksta i glazbe Dario Vištica , autora aranžmana Dario Vištica, Jere Šešelja i Karla Miletić. Nagradu publike uručila joj je Rina Dože – Marinić, savjetnica za kulturu i tehničku kulturu,  Upravnog odjela za kulturu i šport grada Zadra.

Stručni ocjenjivački žiri u sastavu od četiri člana, Matia Čirjak kantautorica duhovne glazbe, Silvija Romić zadarska novinarka, predsjednica Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva “Zoranić”, Davor Petrović glazbeni pedagog, skladatelj, umjetnički voditelj, član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić  skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist i umjetnički ravnatelj festivala “Svjetlost dolazi” imao je težak zadatak. Trebali su odlučiti tko će ove godine osvojiti nagrade, a njihova odluka je bila jednoglasna te su odlučili Nagradu za najbolji tekst dodijeliti Sonji Agati Bišćan iz Strasbourga za skladbu “Svjetlost”- autor teksta i glazbe Sonja Agata Bišćan, autor aranžmana Ludvico Bisconti. Nagradu joj je uručila Silvija Romić. Nagradu za najbolju glazbu osvojio je duo “Dominika” iz Zagreba za skladbu “Prijatelj” – autori teksta, glazbe i aranžmana Nika Mutak i Dominik Došen. Nagradu im je uručila Matia Čirjak. Nagradu za najbolji aranžman osvojili su “Afterlife” iz Volodera  za skladbu “Na krilima” – autor teksta i glazbe Kristijan Jalšić, autor aranžmana Kristijan Jalšić, Marko Javorski i Vedran Doležal. Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija dodijelili su Esteri Stojko iz Logatec, Slovenija za skladbu “V tebi zmorem vse” -autor teksta i glazbe Bojan Škrlj, autor aranžmana Luka Petrovičić, Vana Skubic i Estera Stojko.

Izvođači su nastupali uz instrumentalne matrice, a pratili su ih back vokali zadarski glazbenici Gloria i Klaudio Krizman.

Voditelji festivalskog programa bili su Iva Rogić i Damir Granić, inspicijent festivala Mladenka Mašina, ton majstor Zoran Gugić, a light tehničar Mihovil Seko. 

Pokrovitelji festivala bil su grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, NMZ, Općina Preko, Općina Kukljica i Općina Tkon, a festival je sponzorirao Ilirija d.d. Turisthotel d.d. Nasadi d.o.o. Maraska d.d. Vina Poljak, Sirana Gligora d.o.o. i Frizerski salon “Ko te šiša”.

 Revijalni gost festivala bila je Jelena Skoko iz Širokog Brijega -BiH, kantautorica kršćanske pop glazbe, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije i državna sutkinja u Odbojkaškom savezu Federacije Bosne i Hercegovine. Nastupala je dva puta na festivalu u Zadru. 2018. godine osvojila je nagradu za najbolji aranžman za skladbu „Na križu“, a 2020. godine osvojila je nagradu za najbolji tekst za skladbu “Hrabrost. Jelena je izvodila svoje autorske pjesme Izliječi me, Pustinja, Predanje, Hrabrost i Na križu.

Ono što je važno istaknuti u ovih 10. godina održavanja festivala u Zadru skladbe su prijavljivali renomirani i potvrđeni autori,  poput Marka Tomasovića, Nedo Zuban, Davor Jašek,Toni Eterović , Antonia Tkalec, Tea Vidaić, Čedo Antolić, fra Marina Karačić, Sonja Agata Bišćan, Petra Antolić i drugi poznati autori. To su sve imena tekstopisaca i skladatelja sa nekim od strukovnih nagrada HDS-a, ili strukovnim nagradama poput nagrade Porin, članovi HDS-a koji se bave skladanjem i popularne glazbe. A kao revijalni gosti nastupali su najistaknutiji izvođači  duhovne glazbene scene u RH poput npr. Željke Marinović dobitnice nekoliko prestižnih nagrada , nagrade Porin ili Antonia Tkaleca skladatelja, tekstopisca, kantautora, glazbenog producenta i multiinstrumentaliste duhovne glazbe koji je 2016. godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske primio  status Slobodnog umjetnika što je najveće moguće priznanje jednom profesionalnom glazbeniku.

Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar bio je jedini glazbeni festival u Zadru s jubilarnim izdanjem i posljednji, a organizatori udruga “Stihovi i Note” već sada najavljuju kako grad Zadar neće ostati bez glazbenog festivala. Za sljedeću godinu planiraju s održavanjem Festivala glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. koji će se održati u Koncertnoj dvorani braće Bersa. Nadaju se da će se i taj festival razvijati iz godine u godinu te im je plan da se s vremenom održava u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Vesna Benić ravnateljica festivala duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” i predsjednica udruge “Stihovi i Note” ovim putem zahvaljuje se svima koji su podržavali ovaj festival i omogućili da se uspješno održava punih deset godina. Posebno se zahvaljuje bliskim suradnicima s kojima je uspješno surađivala na festivalu, potom se zahvaljuje svim posjetiteljima, medijima koji su ga vjerno pratili, a najviše se zahvaljuje brojnim izvođačima koji su iza sebe ostavili neizbrisive tragove i bogatstvo pisanja i skladanja suvremene kršćanske glazbe.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA Klapa Leut / Advent u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

SVJETSKI KULINARSKI KUP Mladi kuhar Klaudio Mrkić s Hrvatskom kulinarskom reprezentacijom u Luksemburgu

Objavljeno

-

By

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d’Or-a i Global Chefs Challenge-a a među njima se nalazi i mladi kuhar iz Sikova Klaudio Mrkić (25) kojemu je ovo već drugo svjetsko kulinarsko prvenstvo.

Znanja koja sudionici tim iskustvima prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon natjecanja novostečena znanja prenosu se kolegama u sklopu radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza. Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali, testirani su u nekoliko navrata te su u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljani javnosti. Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetsi kulinarski kup (26. do 30. Studeni), gdje jela ocjenjuju najugledniji svjetski kuhari.

Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju  ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od:

4 različita finger food-a

Svečana hladna plata

3 različita predjela

Svečeni menu od 5 slijedova

4 različita deserta

4 različita petit four-a

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije:     Marinko Jurešić,        Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag

Pomoćnici izborniku:          Ivan Đukić,                Restoran Lipov hlad, Osijek

Zlatko Novak,            Restoran Bedem, Varaždin

Nikolina Lončar,        Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:

Ivan Ergović, slastičar, kapetan         Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč

Tomislav Greganić,                           Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić,                                  Turisthotel d.d., Zaton

Karlo Štorga,                                     Restoran Bedem, Varaždin

Ivan Divković,                                   Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici:
Patrik Prnjak                                      Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot,                                      Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević,                               Imperial park hotel, Vodice

O Svjetskom kulinarskom kupu:

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg je ponovo postao mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.

Više o natjecanju možete pronaći na: http://vatel.lu/

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 30. studenog 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Sami se sebi čudite kako vam dobro ide, pa si dopuštate i poneki nepromišljen potez. Budite zahvalni na onom što imate.
KARIJERA: Kad ne bi bilo zahtjeva i poslovnih planova, svatko bi radio što želi, ali rezultati bi bili jadni. Trebate više surađivati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete intenzivnom zabavom pokušati odagnati brige koje vas muče. Moguć je izlazak i ludi provod bez emotivnih ispunjenja.
KARIJERA: Sad vam je već potpuno jasno da ne držite konce u svojim rukama, ali vas to ne brine toliko koliko pitanje dokle će to trajati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite umjereni u svemu.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Ako ste u otuđenoj ili ratničkoj fazi s drugom stranom, danas ćete svemu pristupati ležernije, a postojat će i određena bliskost.
KARIJERA: Čini se da će drugi zasad voditi glavnu riječ, pa je na vama da se svemu mudro prilagođavate. Budite strpljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vama nije potrebno davati dodatne informacije, jer vać sami shvaćate u kom pravcu treba djelovati da bi se odnos poboljšao. Slijedite intuiciju.
KARIJERA: Moguće je da će vam se šef povjeriti ili pokazati svoje slabije lice. Vi ste ona stijena na koju se uvijek može osloniti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete danas biti pomalo sentimentalna duša sklona osjetljivosti i ranjivosti.
KARIJERA: U svojim poslovnim komunikacijama pokazat ćete ozbiljnost kakva je rijetka. Neki suradnici će vas se plašiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prolazna duševna nestabilnost.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Danas biste mogli nepromišljenim postupanjem iznenaditi ili čak povrijediti drugu stranu, pa pazite kako se ponašate.
KARIJERA: Otvaraju se nove mogućnosti suradnje, ali samo ako budete postupali profesionalno i odmjereno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duševni nemir koji brzo prolazi.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vaša glavna dojba danas bit će da li igrati otvorenih ili zatvorenih karata. U svakom slučaju, bit će dosljedni.
KARIJERA: Novčana pitanja zauzet će vam glavninu radnog vremena. Kombinirat ćete ono što dosad nitko nije i to uspješno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pazite da se ne zapetljate.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Nećete se dati smesti ako vas druga strana malo isprovocira. Dapače, iskoristit ćete to da još više učvrstite svoj odnos.
KARIJERA: Jedna tajna ima veliku težinu, a vi ćete je čuvati znajući koliko vrijedi. Danas ćete u sebi misliti o njoj.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost bubrega i mjehura.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Zaintrigirat će vas jedna svakodnevna situacija jer ćete u njoj vidjeti golemi ljubavni potencijal.
KARIJERA: Spremni ste za promjene za razliku od vaših kolega. Njima će sve izgledati nestvarno, pa ćete ih morati uvjeravati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postoji mogućnost prehlade.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Mogli biste se jednostavno previše truditi oko osobe do koje vam je stalo, pa da sve to bude zakočeno i neprirodno. Opustite se.
KARIJERA: Bit će zatezanja na radnom mjestu jer će se trebati riješiti jedan problem koji se već dugo vuče.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izrazite svoj stav i borite se.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Još ste orni za mnoge nove ljubav ne pustolovine, a u njima vam danas pomažu vaši prijatelji. Vezani su odlično.
KARIJERA: Nema vam druge nego zasukati rukave i primiti se posla. Ne računajte na popuste, nego baš obratno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uzmite predah u slobodno vrijeme.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Neki će voljenu osobu staviti na vrh vlastitih vrijednosti, ali pri tom neće zapostaviti ni karijeru. Uspjet će sve sretno spojiti.
KARIJERA: Danas ćete biti usredotočeni na svoje nadređene koji će pokazati da neke stvari znaju raditi lošije od vas. Pomozite im.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrodit ćete prolazni stres.

 
Nastavi čitati

U trendu