Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZVJEŠĆE LUČKE UPRAVE ZADAR: Po broju putnika, 2022. je vrlo blizu rekordnoj 2019. godini!

Objavljeno

-

Zaključno s 30. rujna 2022. godine, promet putnika s brodova na kružnim putovanjima u periodu od 01. siječnja do 30. rujna 2022. godine na područjima kojima upravlja Lučka uprava Zadar realiziran je u sljedećim brojkama:

Promet putnika iznosio je 119.990, broj dolazak brodova iznosio je 119. Prosječni broj putnika po brodu iznosio je 1.008.

Usporedba broja putnika s prethodnim godinama

Obzirom da je, zbog COVID-19 pandemije, broj putnika za cijelu 2020. godinu bio 714, a u 2021. 10.164 putnika, ovu godinu možemo uspoređivati s 2019. godinom, rekordnom godinom za kruzerske putnike u Lučkoj upravi Zadar.

Kao što je prikazano u tablici niže, po broju putnika vrlo smo blizu ostvarenih rezultata iz 2019. godine.

Naime, u ovoj godini imamo 119.990 putnika, dok je u istom razdoblju 2019. godine ostvareno 145.374 putnika odnosno postotak realizacije iznosi 82,54%.

Broj putnika 2019-2022

S druge strane, broj dolazaka brodova na kružnim putovanjima ostvaruje još bolje brojke. U ovoj godini imamo 119 dolazaka brodova, dok je u istom razdoblju 2019. godine ostvareno 97 brodova. Ovdje je postotak realizacije nadmašio 2019. godinu i iznosi 122,68%.

Broj dokazaka kruzera 2019-2022

Najveći broj dolazak brodova ostvaren je u kolovozu, ukupno 29 dolazaka, dok je u srpnju realiziran rekordan broj dolazaka u jednom danu. Radi se o 16. srpnja, danu kada su u luke Lučke uprave Zadar pristala ukupno 4 kruzera.

Gledano po mjesecima, najveći broj putnika ostvaren je u kolovozu, ukupno 35.737 putnika. To je ujedno i rekordan broj putnika ostvaren u jednom mjesecu u povijesti Lučke uprave Zadar.

Kruzerski putnici po mjesecima 2022

U istom mjesecu, ostvaren je i rekordan broj putnika na jednom brodu. Radi se o brodu MSC Fantasia koji je doveo 3812 putnika dana 08. kolovoza.

O ovom brodu smo već prethodno izvještavali u svibnju ove godine. Najveći brod u povijesti koji je pristao u našu luku.

Gledano po područjima dolazaka, najveći dio otpada na našu putničku luku Gaženica, 104.235 putnika odnosno 86,87%, gradska luka ima 15.532 putnika, i sidrište s 223 putnika.

Kruzerski putnici po područjima

Za potrebe prijevoza gostiju na željene destinacije, ukupno je u promatranom razdoblju korišteno preko 1.500 vozila i plovila. Naravno, najveći udio otpada na autobuse, čak 1.210. Kao i uvijek, najveći broj posjeta bilježi naš grad, preko 42%, zatim NP Krka 27% i grad Nin 8%.

Busevi po mjesecima 2022

Svi ovi pokazatelji govore da se kruzerska industrija, nakon dvije katastrofalne godine, vraća na put oporavka. Nadalje, sezona još uvijek traje.

Sukladno našim planovima i rezervacijama, očekujemo vrlo dobar listopad i studeni, te ćemo navedene brojke objaviti po isteku navedenog razdoblja, priopćeno je iz LUZ-a.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu