Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZVJEŠĆE LUČKE UPRAVE ZADAR: Po broju putnika, 2022. je vrlo blizu rekordnoj 2019. godini!

Objavljeno

-

Zaključno s 30. rujna 2022. godine, promet putnika s brodova na kružnim putovanjima u periodu od 01. siječnja do 30. rujna 2022. godine na područjima kojima upravlja Lučka uprava Zadar realiziran je u sljedećim brojkama:

Promet putnika iznosio je 119.990, broj dolazak brodova iznosio je 119. Prosječni broj putnika po brodu iznosio je 1.008.

Usporedba broja putnika s prethodnim godinama

Obzirom da je, zbog COVID-19 pandemije, broj putnika za cijelu 2020. godinu bio 714, a u 2021. 10.164 putnika, ovu godinu možemo uspoređivati s 2019. godinom, rekordnom godinom za kruzerske putnike u Lučkoj upravi Zadar.

Kao što je prikazano u tablici niže, po broju putnika vrlo smo blizu ostvarenih rezultata iz 2019. godine.

Naime, u ovoj godini imamo 119.990 putnika, dok je u istom razdoblju 2019. godine ostvareno 145.374 putnika odnosno postotak realizacije iznosi 82,54%.

Broj putnika 2019-2022

S druge strane, broj dolazaka brodova na kružnim putovanjima ostvaruje još bolje brojke. U ovoj godini imamo 119 dolazaka brodova, dok je u istom razdoblju 2019. godine ostvareno 97 brodova. Ovdje je postotak realizacije nadmašio 2019. godinu i iznosi 122,68%.

Broj dokazaka kruzera 2019-2022

Najveći broj dolazak brodova ostvaren je u kolovozu, ukupno 29 dolazaka, dok je u srpnju realiziran rekordan broj dolazaka u jednom danu. Radi se o 16. srpnja, danu kada su u luke Lučke uprave Zadar pristala ukupno 4 kruzera.

Gledano po mjesecima, najveći broj putnika ostvaren je u kolovozu, ukupno 35.737 putnika. To je ujedno i rekordan broj putnika ostvaren u jednom mjesecu u povijesti Lučke uprave Zadar.

Kruzerski putnici po mjesecima 2022

U istom mjesecu, ostvaren je i rekordan broj putnika na jednom brodu. Radi se o brodu MSC Fantasia koji je doveo 3812 putnika dana 08. kolovoza.

O ovom brodu smo već prethodno izvještavali u svibnju ove godine. Najveći brod u povijesti koji je pristao u našu luku.

Gledano po područjima dolazaka, najveći dio otpada na našu putničku luku Gaženica, 104.235 putnika odnosno 86,87%, gradska luka ima 15.532 putnika, i sidrište s 223 putnika.

Kruzerski putnici po područjima

Za potrebe prijevoza gostiju na željene destinacije, ukupno je u promatranom razdoblju korišteno preko 1.500 vozila i plovila. Naravno, najveći udio otpada na autobuse, čak 1.210. Kao i uvijek, najveći broj posjeta bilježi naš grad, preko 42%, zatim NP Krka 27% i grad Nin 8%.

Busevi po mjesecima 2022

Svi ovi pokazatelji govore da se kruzerska industrija, nakon dvije katastrofalne godine, vraća na put oporavka. Nadalje, sezona još uvijek traje.

Sukladno našim planovima i rezervacijama, očekujemo vrlo dobar listopad i studeni, te ćemo navedene brojke objaviti po isteku navedenog razdoblja, priopćeno je iz LUZ-a.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADU BIOGRADU 11 MILIJUNA ZA NADOGRADNJU DJEČJEG VRTIĆA Bit će mjesta u vrtiću za svu djecu s područja grada!

Objavljeno

-

By

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“, objavljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, Gradu Biogradu na Moru su odobrena bespovratna sredstva u iznosu 11.016.000,00 HRK za projekt „Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Biograd“.

Svrha projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci bez obzira na socioekonomski status.

Projektom će se dograditi i nadograditi postojeći objekt predškolske ustanove DV Biograd na predjelu Kosa u Biogradu na Moru. Provedba projekta rezultirati će povećanjem broja dnevnih boravaka ( 9 dodatnih dnevnih boravaka – 1 za jasličnu i 8 za vrtićke skupine) čime će se povećati kapacitet novih učionica i broj izgrađenih mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (172 mjesta). Nakon provedbe projekta ukupan broj mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju iznositi će 316 te će biti 17 dnevnih boravaka (3 za jaslične i 14 za vrtićke skupine).

Provedba projekta rezultirati će osiguranim mjestima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju za svu djecu na području Grada Biograda na Moru.

Planirana rekonstrukcija: U prizemlju sa sjeveroistočne strane dograđuju još 2 sobe za boravak djece s pratećim sadržajima, a s jugoistočne strane dograđuje se 1 soba za boravak djece s pratećim sadržajima te novi kuhinjski pogon. Sa sjeveroistočne strane dograđuje se novi ulaz te se dio prizemlja reorganizira u skladu s novim potrebama. Na katu se nadograđuje još ukupno 6 soba za boravak djece s pratećim sadržajima od kojih se dvije mogu razdvojiti prema potrebi (višenamjenski prostor – dvorana za predstave/radionice).

Planiranom rekonstrukcijom proširuje se prostorni kapacitet dječjeg vrtića za 9 soba dnevnog boravka s pripadajućim sanitarnim i garderobnim prostorijama i terasama. Također, zahvatom će se urediti vanjski prostori: prilazni putevi, parkiralište, dvorište, slobodne i zelene površine koji će biti ograđeni i sigurni za djecu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Briševo u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 08.12.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 09:00do 14:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Briševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Samostalne satnije Briševo kod k.br.47.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV IZ GRADA: U petak javna tribina o gospodarenju otpadom – svi su pozvani!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Obavještavaju se građani da Grad Zadar organizira javnu tribinu o gospodarenju otpadom, koja će se održati u petak 9. prosinca 2022.g. u Velikoj vijećnici Grada Zadra, Narodni trg 1 s početkom u 11.00 sati, priopćeno je.

Svrha tribine je educiranje i informiranje građana o gospodarenju otpadom, odgovornom postupanju s komunalnim otpadom uključujući razvrstavanje otpada te upoznavanje sa zakonskim propisima i obvezama.

 Tribina je otvorena za sve zainteresirane, te se ovim putem pozivaju građani da se odazovu na javnu tribinu o aktualnostima iz područja gospodarenja otpadom.

Tribinu će voditi izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura, stručnjakinja u području gospodarenja otpadom s Veleučilišta Velika Gorica.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu