Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MAĐARSKI VELEPOSLANIK KOD DUKIĆA Dr. Csabe Demscak: “Zadar je kolijevka veza i suradnje Hrvatske i Mađarske”

Objavljeno

-

NJ. E. dr. Csabe Demscak, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj jučer je došao u nastupni posjet gradonačelniku Zadra, Branku Dukiću.

U riječima dobrodošlice gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je duge povijesno-kulturne veze Hrvatske, a posebno i Zadra s Mađarskom te dugu i plodonosnu suradnju Grada Zadra s mađarskim gradovima, s naglaskom na gradove-prijatelje: Szekesfehervar i Terezvaros. Ovoj suradnji u mnogome je doprinijela i hrvatska manjinska zajednica u Mađarskoj. Također je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetno dobrih odnosa i suradnje s mađarskim veleposlanstvom u Zagrebu.

NJ. E. dr. Csabe Demscak je, zahvaljujući na prijemu, rekao da je Zadar kolijevka veza i suradnje Republike Hrvatske i Mađarske, osvrnuvši se na duge povijesne veze koje postoje između Zadra i Mađarske, o čemu svjedoči brojna materijalna kulturna baština. Uz kulturnu suradnju, naglasio je, veleposlanstvo ima ulogu poticati i podupirati gospodarsku suradnju i kroz svoj Ured za trgovinu stoje na raspolaganju za sve inicijative potencijalnih poduzetnika i poslovnih ljudi obiju strana.

Također je izrazio zadovoljstvo zbog izvrsne bilateralne suradnje policijskih uprava i uključenju mađarskih policajaca tijekom ljetnih sezona u Zadru, a što u mnogome doprinosi osjećaju sigurnosti mađarskih turista za vrijeme njihovog boravka u našem gradu.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da podrži ovakve inicijative i pozvao NJ. E. da ukoliko postoji potreba zajedno organiziraju hrvatsko-mađarski poslovni susret ili forum u suradnji s gospodarskim komorama gdje bi se zainteresirane stranke mogle upoznati s potencijalima Zadra i zadarske regije.

Razgovaralo se o izvrsnoj suradnji Sveučilišta u Zadru s mađarskim sveučilištima i visokoškolskim ustanovama i o stručno-znanstvenoj suradnji koja se sigurno može još unaprijediti u budućnosti.

Sastanku su uz NJ. E. nazočili i zamjenica veleposlanika gđa Zsofia Gyöngöys i treći tajnik zadužen za poslove EU-a, g. Adam Novak te v. d. pročelnica UO za EU fondove gđa Stefani Mikulec Perković i Anita Gržan Martinović, voditeljica međunarodne suradnje u Uredu gradonačelnika.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu