Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KNEŽEVA PALAČA Otvoren 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem

Objavljeno

-

U Kneževoj palači u srijedu, 21. rujna 2022. godine svečano je otvoren 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem na temu Teško dohvatljive skupine posjetitelja u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva i suorganizatora i domaćina Narodnog muzeja Zadar, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra.

Svečanosti otvorenja nazočili su pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra dipl. muzikologinja Dina Bušić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica mr.sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Zadru prof. dr.sc. Radomir Jurić, direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan s delegacijom i brojni drugi uzvanici.

Prisutnima obratili su se ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica mr.sc. Vlasta Krklec, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra dipl. muzikologinja Dina Bušić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić koji je otvorio Skup.

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva svake druge godine organizira Skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem u suorganizaciji s različitim muzejima koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Održavanjem Skupa muzejskih pedagoga u Zadru nakon 20 godina, otkad je posljednji Skup bio organiziran u Zadru, doprinijeti će razmjeni iskustava muzejskih stručnjaka u polju edukacije i komunikacije s posjetiteljima.

Narodni muzej Zadar u 2022. godini obilježava 190 godina postojanja i djelovanja na području očuvanja, zaštite i promocije kulturne i prirodne baštine Zadarske županije i Republike Hrvatske. Kao dio programa obilježavanja Narodni muzej Zadar ove godine je domaćin i suorganizator Skupa.

Nakon svečanog otvorenja Skupa uslijedila su plenarna i tematska usmena izlaganja, posterska izlaganja i predstavljanje Zbornika radova s prošlog skupa.

Svoje pozivno izlaganje na temu Prije dvadeset godina održao je predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Zadru prof. dr.sc. Radomir Jurić i prva muzejska pedagoginja u Zadru Cvita Raspović.

Unutar sesija na temu Pregledi, posjetitelji i digitalne platforme i Muzeji i lokalna zajednica svoja usmena izlaganja održali su ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, ravnateljica iz Muzeja Cetinske krajine-Sinj Daria Domazet, diplomirani knjižničar iz Znanstvene knjižnice Zadar Tomislav Blažević, ravnatelj, dokumentarist i kustos Gradske galerije Antun Gojak Makarska Josip Karamatić, muzejska pedagoginja iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Dubravka Tullio, muzejski pedagog iz Gradske galerije Antun Gojak Makarska Toni Bilić, kustosica iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb Ana Škegro, muzejska savjetnica pedagoginja iz Etnografskog muzeja Split Vedrana Premuž Đipalo, muzejska pedagoginja i kustosica Ena Krnčević iz Arheološkog muzeja Osijek.

Zbornik radova 11. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske „Novo normalno“ predstavili su viša kustosica pedagoginja i koordinatorica Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a Jelena Roboz i muzejski pedagog s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Danko Dujmović.

Nakon izlaganja sudionici su razgledali II Palače i izložbe Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!, Šest salonskih priča: Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar, Pablo Picasso: Novi početak uz stručno vodstvo voditelja Odjela Muzej grada Zadra kustosa prof. Hrvoja Perice i kustosice Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar dipl.pov.umj. Koraljke Alavanja.

Kako bi doživjeli duh grada Zadra i upoznali se s gradom u kojem će sudionici boraviti iduća tri dana, održan je stručni obilazak grada Zadra.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

29. RUJNA: Sveučilište u Zadru poziva na Europsku noć istraživača 

Objavljeno

-

By

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

Kako izgleda postati istraživač na jedan dan, moći ćete saznati na popularnim gradskim lokacijama u pet mediteranskih gradova.

Evo najave za Zadar:

Sveučilište u Zadru – obnovljena zgrada stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru – Pomorski simulator, Riva ispred Sveučilišta u Zadru, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Pomorska škola Zadar, Kazalište lutaka Zadar

Zadnjeg petka u rujnu zadarski poluotok postaje učionica i laboratorij na otvorenom. Znanstvenici Sveučilišta u Zadru, zajedno sa svojim kolegama iz brojnih zadarskih škola i vrtića, pripremili su raznolik program povodom ovogodišnje Europske noći istraživača: puno zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti, njih preko 60.

Djeca, mladi, ali i odrasli, svoje će istraživanje započeti u obnovljenoj Tehničkoj školi. Tamo će moći mjeriti, snimati, digitalizirati i raditi sve drugo što znanstvenici rade. Moći će istraživati plemenite periske i jezične frazeme, a pri izlasku iz zgrade imat će priliku zastati i pogledati zvijezde i planete. Laganom šetnjom uz bedem, stići će do sljedeće postaje svog istraživačkog puta. Na Trgu Pet bunara i Trgu Petra Zoranića čekat će ih mnoštvo znanstvenih i glazbenih iznenađenja, koja će trebati detaljnije analizirati. Ako se nakon toga odluče krenuti dalje prema Poljani Šime Budinića, iznenadit će ih zabavna igra u znanstvenom parku; a ako krenu prema moru, moći će napraviti đir brodom u Pomorskom simulatoru. U Pomorskoj će školi naučiti nešto o zaštiti mora i morskog ekosustava, u Kazalištu lutaka će pogledati predstavu, a ispred Sveučilišta na Rivi će ih dočekati podmornica kojom će istraživati dubine Jadranskoga mora. Zadarski muzeji će također otvoriti svoja vrata tijekom ove noći pa će posjetitelji imati priliku istraživati blaga koja se u njima čuvaju.

Pozivamo sve znatiželjne istraživače – male i velike, mlade i one malo starije – da s nama 29. rujna zakorače u nevjerojatan svijet znanosti.

Ovo je samo mali dio onoga što Vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ANTIFAŠISTI PRIJAVILI POLICIJI MATU LUKIĆA (HSP), ON IM ODGOVARA: “Pod zvijezdom su nekad ubijali, a danas gaze neistomišljenike!”

Objavljeno

-

By

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra prijavila je Matu Lukića, gradskog vijećnika HSP-a, a jer tvrde da su povrijeđeni ranije objavljenim njegovim priopćenjem, te procjenjuju da je u istome iznesena laž i mržnja prema antifašistima.

Nije dugo trebalo da Lukić odgovori na prijavu:

“Nakon konzultacija s odvjetnikom Davorinom Karačićem, koji je konstatirao da je ovo pravno smiješna, nebulozna i neutemeljena prijava mogu reći samo da je jasno kao dan kako bi “antifašisti” rješavali ovakve slučajeve da mogu.

Onima koji su krvarili za Knin daju se kazne za povijesne i herojske oznake i ne pušta u grad, dok su ovi koji su me prijavili zaštićeni na sve moguće načine. Pod ovom zvijezdom petokrakom uništavani su Zadar i Hrvatska, ubijani i progonjeni ljudi u Domovinskom ratu.

Danas opet pod tom zvijezdom pokušavaju pogaziti neistomišljenike uz pomoć institucija.

Žalosno je da matematički nitko od njih nije po godinama sudjelovao u tome čime se predstavljaju, a sišu proračun besramno.

Još je sramotnije da su i vjerojatno tu kaznenu prijavu pečatirali crvenom krvavom zvijezdom. Sreća da je 2023, godina a ne njihovo doba jer bi moja sudbina bila definirana vrlo brzo.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA: Krajem dana opet kiša. Padat će do kraja vikenda. Evo što donosi sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

Danas djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a oborine lokalno mogu biti obilnije. Krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za kišu u ostalim krajevima uz lokalno izražene pljuskove i obilnu oborinu. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i južni, u gorju i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31 °C.

U subotu promjenjivo i pretežno oblačno, osjetno svježije, mjestimice i s obilnom kišom. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar u okretanju s umjerenog južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu jako jugo, prolazno i sjeverozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu u jačanju i okretanju na buru. Minimalna temperatura od 15 do 20, u Dalmaciji na obali oko 23 °C. Najviša dnevna temperatura u gorju, te na sjeveru i zapadu između 19 i 23, a na istoku i jugu uz kraća sunčana razdoblja od 25 do 28 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo i pretežno oblačno, za vikend osjetan pad temperature zraka, čestom s kišom, ponegdje obilnom, lokalno izraženijim pljuskovima i grmljavinom. Jugozapadnjak će okrenuti na većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, a na moru jako jugo na buru, već krajem subote na sjevernom dijelu, u nedjelju u Dalmaciji. U ponedjeljak smirivanje, ujutro još može pasti malo kiše, a razvedravanje će krenuti sa sjeverozapada, vjetar će slabjeti i danju će opet biti ugodno toplo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu