Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KNEŽEVA PALAČA Otvoren 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem

Objavljeno

-

U Kneževoj palači u srijedu, 21. rujna 2022. godine svečano je otvoren 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem na temu Teško dohvatljive skupine posjetitelja u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva i suorganizatora i domaćina Narodnog muzeja Zadar, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra.

Svečanosti otvorenja nazočili su pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra dipl. muzikologinja Dina Bušić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica mr.sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Zadru prof. dr.sc. Radomir Jurić, direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan s delegacijom i brojni drugi uzvanici.

Prisutnima obratili su se ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica mr.sc. Vlasta Krklec, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra dipl. muzikologinja Dina Bušić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić koji je otvorio Skup.

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva svake druge godine organizira Skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem u suorganizaciji s različitim muzejima koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Održavanjem Skupa muzejskih pedagoga u Zadru nakon 20 godina, otkad je posljednji Skup bio organiziran u Zadru, doprinijeti će razmjeni iskustava muzejskih stručnjaka u polju edukacije i komunikacije s posjetiteljima.

Narodni muzej Zadar u 2022. godini obilježava 190 godina postojanja i djelovanja na području očuvanja, zaštite i promocije kulturne i prirodne baštine Zadarske županije i Republike Hrvatske. Kao dio programa obilježavanja Narodni muzej Zadar ove godine je domaćin i suorganizator Skupa.

Nakon svečanog otvorenja Skupa uslijedila su plenarna i tematska usmena izlaganja, posterska izlaganja i predstavljanje Zbornika radova s prošlog skupa.

Svoje pozivno izlaganje na temu Prije dvadeset godina održao je predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Zadru prof. dr.sc. Radomir Jurić i prva muzejska pedagoginja u Zadru Cvita Raspović.

Unutar sesija na temu Pregledi, posjetitelji i digitalne platforme i Muzeji i lokalna zajednica svoja usmena izlaganja održali su ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, ravnateljica iz Muzeja Cetinske krajine-Sinj Daria Domazet, diplomirani knjižničar iz Znanstvene knjižnice Zadar Tomislav Blažević, ravnatelj, dokumentarist i kustos Gradske galerije Antun Gojak Makarska Josip Karamatić, muzejska pedagoginja iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Dubravka Tullio, muzejski pedagog iz Gradske galerije Antun Gojak Makarska Toni Bilić, kustosica iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb Ana Škegro, muzejska savjetnica pedagoginja iz Etnografskog muzeja Split Vedrana Premuž Đipalo, muzejska pedagoginja i kustosica Ena Krnčević iz Arheološkog muzeja Osijek.

Zbornik radova 11. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske „Novo normalno“ predstavili su viša kustosica pedagoginja i koordinatorica Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a Jelena Roboz i muzejski pedagog s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Danko Dujmović.

Nakon izlaganja sudionici su razgledali II Palače i izložbe Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!, Šest salonskih priča: Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar, Pablo Picasso: Novi početak uz stručno vodstvo voditelja Odjela Muzej grada Zadra kustosa prof. Hrvoja Perice i kustosice Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar dipl.pov.umj. Koraljke Alavanja.

Kako bi doživjeli duh grada Zadra i upoznali se s gradom u kojem će sudionici boraviti iduća tri dana, održan je stručni obilazak grada Zadra.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu