Connect with us

Hrvatska

Korisnici ljuti na iznajmljivače: Traže da nosimo smeće, peremo suđe, posteljinu

Objavljeno

-

Neki vlasnici nekretnina koje iznajmljuju preko Airbnba imaju dodatne zahtjeve od gostiju, osim onih da plate usluge čišćenja koje sežu i do iznosa od 375 dolara, piše Wall Street Journal.

Turisti su svoje frustracije iznijeli na društvenim mrežama, a neki kažu da su iznajmljivači od njih tražili da za vrijeme boravka u smještaju obave i neke kućanske poslove, iznesu smeće, operu posteljinu pa čak i da pokose travu.

U viralnom je videu objavljenom na TikToku jedna korisnica rekla da je odlučila da neće rezervirati smještaj preko Airbnba, zato što su iznajmljivači tražili dodatno plaćanje usluge čišćenja u iznosu od 125 dolara, a od gostiju su još tražili i da iznesu smeće, skinu posteljinu i operu je.

“Ako plaćam 229 dolara za noć i 125 dolara za čišćenje, neću ništa prati. Znam da je to čas posla, ali stvar je principa i stvarno mi smeta”, rekla je u videu.

Video je postao viralan, a brojni su se korisnici javili sa sličnim iskustvima.

Drugi je korisnik Airbnba u srpnju na Redditu upitao je li normalno da iznajmljivač od gosta traži da pokosi travu. Dodao je da mu se to čini pretjeranim, posebno uzevši u obzir premium cijenu koju je platio za smještaj, ali da ne želi dobiti lošu ocjenu ako ne obavi zadatak.

Glasnogovornik Airbnba rekao je Insideru da iznajmljivači sami određuju naknade za čišćenje, a da im iz kompanije preporučuju da taj iznos bude razuman i čak predlažu da ga uopće ne uvrštavaju. Prema Airbnbu, 45 posto oglasa nema naknadu za čišćenje, a kod onih koji imaju, ona iznosi manje od 10 posto ukupnog troška rezervacije.

“Želite li da gosti stave prljavo posuđe u perilicu posuđa ili skinu posteljinu prije odjave? Ako je tako, razmislite o naplaćivanju vrlo minimalne naknade za čišćenje – ili nikakve naknade”, stoji na stranici Airbnba namijenjenoj iznajmljivačima smještaja. “S višom naknadom gosti mogu očekivati da će jednostavno otići iz vašeg prostora prilikom odjave, kao što bi otišli iz hotelske sobe”, dodaju.

Kimanzi Constable, digitalni nomad koji je odsjeo u više od 100 smještaja preko Airbnba, rekao je za Insider da su ga neki iznajmljivači zamolili da obavi kućne poslove, a da mu pritom nisu omogućili osnovna sredstva za čišćenje ili pranje rublja.

“Iznajmljivači Airbnba tražili su od mene da obavljam poslove kao što je iznošenje smeća kad odjavim smještaj, pranje suđa, pospremanje i druge poslove koji će im pomoći, unatoč tome što bih platio naknadu za čišćenje”, rekao je Constable, dodavši da mu nije problem napraviti spomenuto, ali da bi iznajmljivači trebali osigurati sva potrebna sredstva za čišćenje ili ukinuti naknadu za čišćenje.

 

Hrvatska

PANDEMIJA “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućuju da izbjegne zarazu 2 godine?”

Objavljeno

-

By

Epidemiolog Bernard Kaić gostovao je u Newsroomu i komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Ovo je peti val, koji traje već dugo. Negdje tijekom ljeta izgledalo je kao da će krenuti prema dolje, što i jest. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana je na istoj razini. Tako da ne možemo reći da broj oboljelih pada, zapravo možemo očekivati da će rasti najesen”, rekao j

Kako navodi, puno je faktora koji utječu na širenje virusa. “Omikron varijanta, koja je dominantna, više je zarazna od prethodnih. Kod velikog dijela cijepljenih cjepivo ih nije štitilo od omikrona. Tako da mislim da je to kombinacija veće zaraznosti i novih varijanti”, rekao je.

“Vidimo da je ipak više oboljelih među necijepljenima, ali i da od blagih oblika bolesti cjepivo i ne štiti, ali itekako je efektivno u zaštiti od težih oblika. Dugo nismo radili procjene djelotvornosti, ali kada se usporedi udio cijepljenih među teško oboljelima, vidi se da je ipak manji udio nego u općoj populaciji”, rekao je.

Kaže da je veoma neobično da je nekome uspjelo izbjeći zarazu nakon dvije godine. “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućavaju da ne razvije simptome nakon zaraze? To je nejasno. Ima puno nelogičnosti kod korone”, rekao je.

“Četvrta doza za starije od 80 preporučena je jer su istraživanja pokazala da ljudima nakon četiri ili pet mjeseci ponovo raste rizik od teškog oblika bolesti. Preporuka za starije od 60 došla je krajem ljeta. Ipak, za mlađe od 60 godina bez kroničnih bolesti, i dalje nema dokaza da je četvrta doza potrebna”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OD SUTRA! Na snazi novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu

Objavljeno

-

By

Od sutra, 1. listopada 2022. na snagu stupa novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu. Slijedom odobrenja HAKOM-a, cijena usluge slanja pisma do 50 grama te razglednica i čestitaka iznosit će 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna za 1 euro). Povećanje cijene iznosi 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj i dalje je među najnižima u Europskoj uniji. Prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke u zemljama Europske unije je 0,93 eura, a samo tri zemlje nude jeftiniju uslugu od Hrvatske – Bugarska, Cipar i Malta (tablica u prilogu).

Hrvatska pošta pristupila je Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura čime se obvezala na transparentno poslovanje u procesu uvođenja eura, bez neopravdanog povećanja cijena. Ovo povećanje cijena ponajprije je vezano uz rast cijena energenata koji izravno utječe na rast operativnih troškova tvrtke. Troškovi goriva čine znatan dio troškova obavljanja osnovne djelatnosti, a porasli su čak 40%. Kako bi se u takvim uvjetima održala postojeća visoka kvaliteta usluge, Hrvatska pošta morala je korigirati cijene usluga.

Uz uslugu slanja pisma mase do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja od 1. listopada također iznosi 3,55 kuna (0,47 eura). Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 25 lipa, tj. 3 eurocenta.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu