Connect with us

magazin

HOROSKOP ZA LISTOPAD: Škorpione čeka vrlo plodan mjesec, Strijelac će bukvalno moći „pomicati planine“!

Objavljeno

-

Foto: Pexels

Ovan

Za mnoge Ovnove, listopad 2022. će biti vrlo težak period. Suočit će se s nizom izazova koji na prvi pogled nemaju rješenje. Intuicija će vam pomoći da se nosite sa kaosom u poslovima i brigama.

Unutrašnji glas predlaže što da odmah poduzmete, a što da odložite za kasnije. Imat ćete velike ambicije u karijeri.

Sreća će ipak na kraju biti na vašoj strani: sudbina će vam pokazati alternativne mogućnosti, a vi ćete moći da napravite pravi potez. Ipak, nemojte rasipati energiju na sitnice. Izaberite nekoliko najznačajnijih projekata i bavite se njima.

U ljubavi Ovnovi će željeti sakriti svoje osjećaje i neće željeti privlačiti pažnju na sebe. Bit ćete neočekivano stidljivi i nećete moći preuzeti inicijativu. Ali, prava ljubav će čekati koliko je potrebno.

Shvatit ćete da su mnogi vaši strahovi bili neopravdani.

Bik

U listopadu se Biku savjetuje da ne žuri, kako se ne bi suočio s velikim izazovima. Međutim, pretjerana žurba ionako nije u vašoj prirodi. Polako ali sigurno ćete se izvući iz svih sukoba i pronaći pravo rješenje u svim sumnjivim situacijama.

Na poslu će vam značiti savjeti iskusnijih. Pomoć će doći odakle niste očekivali. Šansa za promjene u karijeri pojavit će se u drugoj polovici listopada.

U osobnom životu sve će se razvijati nervozno i neravnomjerno. Kratki periodi međusobnog razumijevanja bit će zamijenjeni svađama, a harmonija sukobima.

Ali postoji rješenje: ne gubite strpljenje. Vrijeme će samo postaviti sve na svoje mjesto.

Blizanci

Blizancima je vrijeme za briljantne ideje. Sve što smislite u listopadu bit će korisno koliko i jednostavno. Zato samo naprijed, budite kreativni!

Malo je vjerojatno da će biti moguće odmah sprovesti sve planirano, ali početak je već pola bitke. Komunikacijske vještine će biti zamijenjene umorom i razdražljivošću.

Ne prisiljavajte sebe da radite sve i ugodite svima. Odmorite se, opustite se. Ako to ne uradite, vaše zdravlje će trpjeti.

Ljubavne iskre u listopadu bit će usko isprepletene s poslom. Neki Blizanci će moći dobiti preferencije u službi zbog svog šarma. Moguće je lijepo poznanstvo preko posla. Uživajte, ali nemojte da posao trpi.

Rak

U listopadu će Rakovi lako pronaći saveznike da sprovedu bilo koju svoju ideju. Ovaj emotivni znak čekaju profitabilne ponude i zanimljivi projekti.

Neki od njih će biti prilično neočekivani: možda ćete morati istraživati nove pravce. Sredinom mjeseca bit će vam potrebna sva vaša odlučnost i hrabrost da obranite svoj stav. Nemojte se voditi emocijama: odluke treba donositi svježeg uma.

Mnogi Rakovi su u iskušenju kada je riječ o novcu. Možda ćete potrošiti više nego što imate. Otplata duga neće biti laka.

Na osobnom planu, Rakovi će naći mir i udobnost. Listopad je vrijeme jesenje romantike i lijepih noći u društvu obitelji. Tijekom ovog perioda, u svom partneru ćete pronaći sve što vam je potrebno da biste se osjećali sretno.

Lav

Listopad neće donijeti značajnije promjene Lavovima. Međutim, činit će vam se da će se dogoditi nešto što će vam promijeniti život. Na tragu ovog osjećaja učinit ćete toliko toga da ćete nadmašiti sebe. A nagrada vas neće natjerati da čekate.

Druga dekada mjeseca bit će izuzetno povoljna za putovanja i stjecanje novih znanja. Putovanje će biti ne samo ugodno, već i korisno. A stečene vještine i sposobnosti odmah ćete početi primjenjivati u praksi. Zahvaljujući tome, vaš autoritet u timu će još više rasti.

Osobni odnosi će se dobro razvijati, ali neće biti moguće potpuno izbjeći kritične trenutke. Stare pritužbe mogu biti uzrok nesuglasica.

Da biste ublažili napetost, prvo napravite kompromis. Vaš partner će cijeniti vašu velikodušnost i istom mjerom će odgovoriti u budućnosti.

Djevica

Najzanimljiviji događaji održat će se u prvoj polovici listopada. Ono što se događa navest će mnoge Djevice na pomisao da zaslužuju više nego što imaju. Uspjeh će doći onima koji jasno formuliraju cilj i ulažu sve napore da ga postignu.

Sredinom mjeseca Djevicama će biti teško da se usredotoče na obaveze i zadatke. Moguća su nepredviđena kašnjenja, birokratska kašnjenja i svakakve nedosljednosti koje prilično kvare raspoloženje.

Možda ste umiješani u tuđe intrige i bit će vrlo teško iznova izgraditi svoju reputaciju. Krajem mjeseca će ipak ponovno puhati vjetrovi promjena.

To će utjecati na sva područja, ali najviše na ona u kojima sami želite nešto popraviti. U ovom trenutku su mogući veliki novčani prihodi i profitabilne ponude, zahvaljujući kojima možete bukvalno okrenuti svoj život za 180 stupnjeva.

Vaga

U listopadu će Vaga imati mnogo toga za razmišljanje i preispitivanje. Zvijezde vam daju priliku da iznova pogledate poznate stvari i preispitate svoje životne prioritete. To može dovesti do skoro potpune promjene u krugu komunikacije.

Sredinom listopada Vage će razmišljati o promjeni posla. Imat ćete zanimljive ponude, ali stvari neće teći tako jednostavno. Pažljivo donosite odluke kako se kasnije ne biste kajali.

Ne fokusirajte se previše na budućnost – bolje razmislite što možete uraditi ovdje i sada.

Na ljubavnom planu, Vagu čeka potpuna harmonija. U listopadu ćete moći osvojiti osobu koja vam se sviđa, a ugodna poznanstva mogu prerasti u burne osjećaje i nježne romantične veze.

Za one koji žele promijeniti svoj bračni status, listopad će biti savršeno vrijeme.

Škorpion

Škorpione čeka vrlo plodan i bogat mjesec. Sve će se početi događati od prvog dana. Pokušaji da se situacija stavi pod kontrolu neće uspjeti.

Pustite da vas tok života vodi i prilagodite se događajima. Rješenja će doći sama od sebe.

Sredinom mjeseca mogući su problemi s novcem. Mogu se odnositi na stare dugove, neopravdanu potrošnju ili poreze. Budite praktični kada je riječ o financijama.

U ljubavnom životu vaša jača strana trebaju biti strpljenje i uzdržanost. Očekuje vas puno razgovora, potrebno vam je strpljenje.

Strijelac

Strijelac će u listopadu moći bukvalno pomicati planine. Ovaj mjesec će biti jedan od najuspješnijih ove godine. Uspjet ćete ispuniti nekoliko dugogodišnjih želja, uhvatiti se u koštac s negativnim ljudima u jednom naletu i značajno poboljšati svoje financijsko stanje.

Ali ne budite arogantni: putevi sudbine su promjenjivi. Sačuvajte pozitivan duh i optimizam bez obzira na promjene.

Prijatelji i obitelj će vas razveseliti. Kraj mjeseca je vrijeme za brigu o kući i životu. Tijekom ovog perioda velike kupovine i ulaganja u nekretnine bit će uspješne.

Jarac

Jarci će mnogo postići ako ne gube vrijeme. U listopadu vas očekuju ugodna otkrića, poslovni pomaci i novi početci. Druga dekada mjeseca bit će povoljan period. Inspiraciju će vam dati stari snovi i hobiji.

U trećoj dekadi listopada Jarci su u opasnosti da budu uvučeni u sumnjive projekte. Da biste izbjegli probleme, slobodno recite “ne” tamo gdje vam ovaj unutrašnji glas šapuće.

Držite se plana i zapamtite da su sve dobre stvari jednostavne i jasne, a tamo gdje ima neobičnosti, uvijek nešto nije u redu.

Posljednjih dana u mjesecu nađite vremena za kućne poslove. Nemojte biti pretjerano grubi prema voljenim osobama – njima je potrebna podrška.

Vodenjak

U listopadu Vodenjaci neće moći izbjeći gužvu. Morat ćete završiti gomilu nedovršenih poslova, kako svoje, tako i tuđe probleme. Kreativan pristup svemu što se događa pomaže vam da napredujete.

Ali ipak imajte na umu – s najtežim zadatcima ćete se morati sami nositi. Vaša upornost će vam pomoći da uspijete u karijeri. Ne razbacujte obećanja – sve će se morati ispuniti pa čak i udvostručiti.

Vodenjaci koji rade s ljudima moći će mnogo postići zahvaljujući svojoj karizmi.

Druga polovica mjeseca obećava putovanja na kojima Vodenjaci mogu upoznati srodnu dušu. Vodenjaci koji su u vezi, pronaći će s partnerom zajednički jezik.

Ribe

Ribe trebaju biti strpljive – očekuje se da će mjesec biti izazovan. Vaša snaga bit će testirana sa svih strana. Sredinom mjeseca poželjet ćete se izolirati, biti sami, ali ćete krajem mjeseca imati niz pozitivnih doživljaja.

Treća dekada mjeseca donijet će niz uspješnih stvari koje će vam donijeti sreću. Posljednjih dana u mjesecu sve će doći na svoje mjesto.

Možete napraviti mnogo za svoju budućnost, a posebno vam znači podrška voljenih osoba.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OD 25. KOLOVOZA DO 1. RUJNA / Drugo izdanje “Hitchcock nights” na više lokacija u Zadru. Donosimo detalje…

Objavljeno

-

By

Drugo izdanje „Hitchcock nights“, tjedna posvećenog jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma održat će se od 25. kolovoza do 1. rujna na više atraktivnih zadarskih lokacija.

Zajednica udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Muzejom antičkog stakla u Zadru, Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – „Donat“ i Turističkom zajednicom grada Zadra, uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova te sponzorstvo Maraske donosi bogati osmodnevni program. Osim u projekcijama izvrsnih filmova, publika će ove godine moći ponovno uživati u izložbi fotografija i plakata inspiriranih djelima Alfreda Hitchcocka, a tu je još i niz popratnih i ekskluzivnih sadržaja posvećenih fotografiji i filmu kojima će Zadrani odati počast ovom slavnom redatelju.

Manifestaciju otvara kultni film „Sjever sjeverozapad“ koji ove godine obilježava 65. godišnjicu izlaska. Sredinom tjedna prikazat će se psihološki triler „Spellbound“ nastao 1945., a čast filma zatvaranja pripala je „Nazovi M radi umorstva“, slavljeniku sedamdesetog rođendana.

Fotografski natječaj za najbolje fotografije inspirirane ovogodišnjim filmovima još je u tijeku. Najbolje fotografije bit će izložene u Narodnom muzeju, a njih bira žiri u sastavu Mare Milin, nagrađivana umjetnica svjetskog glasa, Nevena Štokić, viša kustosica Narodnog muzeja, Koraljka Alavanja, kustosica Narodnog muzeja, Mario Županović, povjesničar umjetnosti i nagrađivani fotograf te umjetnički savjetnik Kino Zone i Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno grafičke škole.

Učenici srednje škole Prirodoslovno grafičke izložit će rekreacije filmskih plakata filmova Alfreda Hitchcocka nastalih u raznim tehnikama pod mentorstvom profesora.

S izuzetnim ponosom najavljujemo kako će povodom 60. godišnjica posjete sir Alfreda Hitchcocka Zadru biti izložen i njegov restaurirani autoportret. Naime, prilikom druženja i kratkog prijateljevanja slavni redatelj ostavio je kultnom zadarskom fotografu Zvonimiru Brkanu svoj poznati crtež koji objedinjuje autoportret i potpis.

Udruga turističkih vodiča grada Zadra „Donat“ provesti će zainteresirane građane i turiste gradom, ali na filmski način. Otkrit će se tako sve povijesne pojedinosti o filmskim lokalitetima grada Zadra, znamenitim osobama, anegdotama i dr. pružajući poseban doživljaj grada kroz oko kamere.

Održat će se promocija knjige „Predavanja o filmskom modernizmu“ filmologa, izvanrednog profesora Sveučilišta u Zagrebu, člana Vijeća Animafesta i glavnog urednika Hrvatskog filmskog ljetopisa, Nikice Gilića. Temeljena na autorovu radu u nastavi, ova knjiga tumači i približava čitatelju fenomen filmskog modernizma, neiscrpnu temu započetu prije više od jednog stoljeća.

Manifestaciju će objediniti petodnevna radionica suspensea koju vode mladi, iznimno kreativni redateljski duo Dino Julijus i Luka Hrgović, autori sjajnih kratkih filmova „Slice of life“ i „Splashback“. Polaznici će imati jedinstvenu prigodu pisanja razrade ideje za kratki film, pisanje scenarija, snimanja i montaže. Radovi će biti prikazani tijekom završne večeri. Radionica je besplatna za sve polaznike.

Detaljni raspored vas očekuje u narednim tjednima.

Vidimo se na „Hitchcock Nights“!

 
Nastavi čitati

magazin

Istraživanje: Žene su u riziku od ranije smrti ako nemaju dovoljno seksa

Objavljeno

-

By

Pexels

Nedavna studija iz SAD-a analizirala je zdravstvene podatke i seksualne živote 14.542 muškaraca i žena.

Studija je pokazala da su žene u dobi od 20 do 59 godina koje su imale seks manje od jednom tjedno imale 70 posto veći rizik od smrti unutar pet godina u usporedbi s onima koje su imale seks više od jednom tjedno.

Utvrđeno je da žene koje imaju manje spolnih odnosa imaju povišenu razinu proteina povezanog s upalom, što može uzrokovati oštećenje zdravih stanica, tkiva i organa.

Autori studije sa Sveučilišta Walden u Pennsylvaniji vjeruju da seks doprinosi dobrom zdravlju srca, “vjerojatno smanjenjem varijabilnosti otkucaja srca i povećanjem protoka krvi”.

Zaključili su da žene imaju koristi od seksa više od jednom tjedno ili otprilike četiri puta mjesečno, prenosi The Sun.

Sam čin se ranije povezivao s bezbrojnim zdravstvenim prednostima, uključujući bolji san, poboljšanu funkciju mozga i mlađi izgled.

Međutim, istraživači su brzo primijetili da iako seks može poboljšati zdravlje, također može biti da ljudi lošeg zdravlja imaju manje mogućnosti za seks.

Izvješća su pokazala da je oko 95 posto sudionika imalo seks više od 12 puta godišnje, a 38 posto to je činilo jednom tjedno ili više.

Zanimljivo, tim je također otkrio da su ljudi s depresijom koji su imali seks manje od jednom tjedno bili izloženi 197 posto riziku od rane smrti.

Dr. Srikanta Banerjee, jedan od autora studije, sugerirao je da je to zato što pojedinci s depresijom, ali s visokom seksualnom učestalošću ne osjećaju toliko štetne učinke depresije.

“Seks oslobađa endorfine koji mogu spriječiti teške zdravstvene posljedice”, rekao je.

Previše seksa je opasno

S druge strane, studija je također otkrila da su muškarci koji su imali puno seksa zapravo sebi činili više štete nego koristi.

“Uz visoku seksualnu učestalost”, napisali su istraživači, “muškarci su imali šest puta veću vjerojatnost da će doživjeti povećanu smrtnost nego žene”.

To je vrijedilo čak i kada su znanstvenici uklonili varijable poput zdravlja, ponašanja, zanimanja, prihoda i etničke pripadnosti.

Tijekom seksa tijelo otpušta adrenalin i kortizol u krvotok, što rezultira ubrzanim otkucajima srca i krvnim tlakom.

Stoga višestruki seks također povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazala su neka istraživanja.

 
Nastavi čitati

magazin

Hrana koju sportaši jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo se neće posluživati

Objavljeno

-

By

Pixabay

U prošlosti su neke zemlje domaćini OI koristile to za promicanje svojih kuhinja. Tako je nakon Seula 1988. godine svijet upoznao kimchi.

Pripremiti sve te ogromne količine hrane svakako je veliki izazov na OI.

Da ne govorimo o tome da natjecatelji dolaze iz cijelog svijeta, pa je važno poštovati sve moguće različitosti u kuhinji.

Riječ je o dugotrajnom poslu, a tome u prilog govori i procjena kako će se pripremati jela prema više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranjivo.

Vino, kimchi i meso

Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Ateni, na kojima natjecatelji nisu previše pazili što jedu. U to vrijeme nije bilo ni olimpijskog sela, a natjecali su se amateri koji su svaki dan pili vino za snagu.

Osim toga, rado su jeli i kozje noge, vjerujući da će im to dati životinjsku snagu.

A danas? Danas se svakodnevno priprema 50.000 obroka, pri čemu se pazi na vegetarijanske obroke i održivost.

Procjenjuje se da će tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti pripremljeno više od nevjerojatnih dva milijuna obroka, a sva hrana osim banana, kave i čokolade dolazi iz Francuske.

Zvuči nevjerojatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti posluženo – i to iz sigurnosnih razloga (priprema u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele što više predstaviti svoju kuhinju, pa će se u selu održavati radionice na kojima će polaznike naučiti kako pripremiti ukusan baguette i dobar kroasan. Sve u svemu – bit će veselo i nezaboravno, prenosi citymagazine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu