Connect with us

Hrvatska

Kome je namijenjeno novo cjepivo protiv korone?

Objavljeno

-

Izvor : N1

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, gostovala je u Novom danu i komentirala stanje epidemije u Hrvatskoj.

U ponedjeljak je u Hrvatskoj počelo cijepljenje novim cjepivom protiv covida, a Pavić Šimetin rekla je da je prvoga dana novim cjepivom cijepljeno 707 osoba diljem zemlje.

“To je podatak koji smo imali zadnji put u ožujku ove godine. Pozivam građane i dalje da dođu. Ovo cjepivo je i za treću i za četvrtu dozu”, rekla je Pavić Šimetin, dodavši da se građani mogu cijepiti u zavodima za javno zdravstvo, na punktovima u domovima zdravlja te kod liječnika obiteljske medicine.

Objasnila je i kome je novo cjepivo namijenjeno.

“Za treću dozu preporučujemo ju jako dugo svima koji imaju 18 i više godina. Mi imamo nešto više od milijun ljudi koji su primili prve dvije doze, ali nisu treću dozu i već je dugo vremena preporuka za sve da je prime. Četvrta doza, od milijun koji jesu primili treću dozu, za njih je namijenjena četvrta doza, ali među njima se odnosi na one koji imaju 60 i više godina i na one koji su bolesni. S time da četvrtu dozu mogu primiti i svi oni koji to žele. Pogotovo na četvrtu dozu pozivamo osobe od 60 i više godina i one s kroničnim bolestima”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Objasnila je i u čemu je razlika između novog cjepiva i onog dosadašnjeg.

“Razlika je u tome što se novo cjepivo odnosi na wuhanski soj, kao i dosadašnje, ali i na omikron. Ima mRNA i za wuhanski i za omikron, glasnička RNA potiče proizvodnju proteina šiljka koji se odnosi i na omikron i na wuhanski soj, koji onda pruža zaštitu”, rekla je.

Istaknula je da i preboljenje i cijepljenje pružaju zaštitu i određenu sigurnost da će, u slučaju nove zaraze, klinična slika biti blaža te da neće završiti u bolnici. “Međutim, to što nam pruža zaštitu opada s vremenom pa je preporuka da se tri mjeseca nakon posljednjeg cijepljenja ili preboljenja cijepe novim cjepivom”, rekla je Pavić Šimetin.

Što se tiče promocije novog cjepiva, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je da će se nove kampanje pokušati vezati uz promociju cijepljenja protiv gripe. “Ciljne skupine su nam iste, to su stariji građani i oni koji imaju kronične bolesti, važno je da se cijepe novim cjepivom i cjepivom protiv gripe, ipak je onda zima lakša. Najveći rizik je u starijoj generaciji, što je viša dobna skupina, to je veći rizik”, rekla je.

Govoreći o epidemiji, sadašnja je epidemiološka situacija povoljna, istaknula je. “Najvažniji podaci su nam uvijek broj hospitaliziranih i preminulih. Sada imamo povoljnu situaciju i zadnjih 2 tjedna imamo pad i u broju hospitaliziranih i u broju preminulih pa imamo nešto više od 400 hospitaliziranih, a prije toga smo imali 1200. I kroz kolovoz je dnevno umiralo 12 ljudi, a sad je mortalitet na oko 8 dnevno”, rekla je Pavić Šimetin.

Ni početak škole nije uzrokovao povećanje broja zaraženih, dapače, zabilježen je pad. “To smo očekivali jer je pad vezan uz podvarijantu omikrona B.A. 5, koja je zadnjih tjedana apsolutno dominantna. To smo naučili, kad je neka varijanta dominantna, to je trenutak u kojemu je procirkulirao virus i dolazi do pada broja novooboljelih i to se sada događa s ovom podvarijantom omikrona. Očekujemo i dalje pad, a jedino što bi tu moglo promijeniti stvari je pojava neke nove podvarijante”, rekla je Pavić Šimetin.

Na pitanje postoji li opasnost od pojave novih podvarijanti, Pavić Šimetin rekla je da Europski centar za kontrolu bolesti stalno vodi brigu o tome i da se zasad govori da nema ništa od toga.

Međutim, podsjetila je na novu podvarijantu omikrona koja je zastupljena u Indiji, ali ne vjeruje da će se ona širiti. “Iz dosadašnjeg iskustva, o njoj se govori oko mjesec dana i da je trebala imati karakteristike brzog širenja na cijeli svijet, proširila bi se. Ali ipak trebamo biti oprezni”, rekla je Pavić Šimetin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Guverner HNB-a očekuje pad inflacije tijekom ljeta i rast gospodarstva ove godine

Objavljeno

-

By

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u četvrtak je rekao da očekuje daljnje smanjenje godišnje stope inflacije, pa bi se njezina ciljana razina od dva posto mogla postići već ovoga ljeta, a gospodarski rast ove godine mogao bi biti veći od projiciranih 3,2 posto.

Vujčić je na konferenciji Financijsko tržište koja se održava u Opatiji, ustvrdio da je u Hrvatskoj nakon Slovenije druga najniža kumulativna stopa inflacije među zemljama središnje i istočne Europe.

Guverner HNB-a očekuje pad stope inflacije na dva posto tijekom ljeta, unatoč očekivanom povećanu cijena, navodeći da je očekivano povećanje cijena manje nego prošle godine, pa je tako i stopa inflacije na godišnjoj razini niža.

Naveo je da bi gospodarstvom ove godine moglo rasti i više od projiciranih 3,2 posto, zbog boljeg ostvarenja u prvom kvartalu u odnosu na projekciju. Taj rast je znatno veći nego kod naših trgovinskih partnera, a očekujemo da se i kod njih počne snažnije oporavljati gospodarstvo, rekao je.

Inflaciju u Hrvatskoj je prema njegovim riječima manje poticao rast cijena energenata nego u zemljama zapadne Europe, ali ju je jačao veći rast cijena hrane ego u eurozoni. U Hrvatskoj je od komponenti inflacije jedino tekuća inflacija cijena usluga još osjetno daleko od dugoročnog prosjeka stope inflacije, naveo je Vujčić.

Niska nezaposlenosti i snažna potražna za radom potiču trend rasta realnih plaća, a profiti ublažavaju domaće inflatorne pritiske po osnovi troškova rada, a u prilog tome ide i smanjenje uvoznih cijena, istaknuo je guverner.

Na cijenu usluga snažno utječe strana turistička potražnja i tako doprinosi višoj inflaciji u sektoru turizma, naveo je.

Ustvrdio je da je rast izvoznih cijena nakon pandemije poništio negativne učinke visokih uvoznih cijena energenata, pa su tako poboljšani uvjeti trgovine.

Kaže da su se kamatne stope u Hrvatskoj značajno smanjile nakon uvođenja eura i sad su na razini prosjeka eurozone, a u zemljama izvan eurozone su znatno više.

Upitan o situaciji na tržištu nekretnina, rekao je da pada potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. ”

To odražava zatezanje monetarne politike Europske središnje banke, jer se stranci uglavnom zadužuju u inozemstvu za kupovinu nekretnina, a tamo su kamatne stope porasle, pa je interes za kupovinom nekretnina manji. Očekujem da će to utjecati i na tržište nekretnina u Hrvatskoj”, rekao je Vujčić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju

Objavljeno

-

By

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Severina poslala podršku Elli Dvornik: “Najteže borbe, najjači vode”

Objavljeno

-

Severina je poslala podršku Elli Dvornik nakon što je influencerica objavila paparazzo fotografiju sa suda, nakon ročišta s bivšim suprugom Charlesom Pearceom.

“Odeš na ročište i dobiješ streetstyle fotke djabe. @antonio__volarevic nosi najskuplju torbicu”, napisala je, našalivši se na račun svog odvjetnika koji je pod rukom nosio sudske spise.

U komentarima se javila i Severina, koja je kasnije Ellinu objavu i podijelila. “Najteže borbe,najjači vode✊🏻🖤grlim nježno”, poručila joj je pjevačica koja iza sebe ima niz sudskih parnica sa svojim bivšim partnerom Milanom Popovićem. Inače, Ella je ranije dala naslutiti da ni ona, kao ni Severina, ne smije više objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

U tajnosti se razvode još od lani, podnijeli su više tužbi

Podsjetimo, par je zajedno bio 10 godina, a vjenčali su se 2019. u Las Vegasu. Imaju dvije kćeri: Balie Dee i Lumi Wren. Navodno je par još u travnju 2023. u tajnosti podnio zahtjev za razvod.

Tome su prethodili mjeseci razdvojenog života. Charles je živio u kući u Balama, u koju su se uselili 2021., a Ella je često boravila u Zagrebu, gdje se posvetila poslovnim obvezama. Nakon što su zatražili sporazumni razvod braka, uslijedile su međusobne tužbe. Kako je ranije izvijestila Slobodna Dalmacija, riječ je o tužbama u kojima se raspravlja o razvodu braka, roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djece.

Charles je, navodno, angažirao odvjetnicu iz Engleske, dok je Ellin odvjetnik Antonio Volarević. Njemu smo ranije poslali upit o trenutnim slučajevima koji se vode među Ellom i Charlesom.

“Zahvaljujem na Vašem upitu i razumijem interes, no radi poštivanja pravila struke i zaštite privatnih interesa klijentice i njezine obitelji, za sada nisam u mogućnosti komentirati slučajeve moje klijentice koji su u tijeku pred nadležnim tijelima”, kazao je za Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu