Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VIKEND NA ZADARSKIM CESTAMA Čak 10 prometnih nesreća i 16 pijanih za volanom! Trojica ugrožavala promet s preko 1,50 promila

Objavljeno

-

Tijekom vikenda i provođenja pojačanih aktivnosti u prometu, policijski službenici Policijske uprave zadarske su kontrolirali ukupno 458 vozila i vozača.

Policijski službenici su alkotestirali 207 vozača, od kojih je 16 sankcionirano zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadalje, temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirano je:
– 35 vozača zbog prekoračenja  brzine,
–  2 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji,
–  1 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
–  7 vozača zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije,
–  2 vozača zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita
–  2 vozača zbog prolaska kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svijetla
–  te 134 vozača zbog ostalih raznih prometnih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 19 vozača i 12 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 10 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže i jedna osoba lakše ozlijeđena.

Pod utjecajem alkohola vozili u Gračacu, Biogradu i Kukljici, a u Kakmi bez vozačke dozvole

U nedjelju, 11. rujna u 00.25 sati u Kukljici policijski službenici zatekli su u prometu automobil Fiat zadarskih registarskih oznaka. U namjeri zaustavljanja vozača policijski službenici su uporabili svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje, na koje se vozač oglušio i nastavio vožnju. Daljnjim postupanjem je utvrđeno kako je vozilom upravljao 36-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1,72 g/kg. Vozač je uhićen te smještenu službene prostorije do otrježnjenja.

Istog dana u 04.50 sati u Kakmi policijski službenici su zaustavili automobil Dacia zagrebačkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 38-godišnjak bez položenog vozačkog ispita, a kod sebe nije imao osobnu iskaznicu. Vozač je isključen iz prometa i uhićen.

Po završetku postupanja, 38-godišnjak zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici, te 36-godišnjak zbog počinjenih prometnih prekršaja su uz Optužne prijedloge prepraćeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje im je određena mjera zadržavanja u zatvoru, nakon čega su predani u Zatvor u Zadru.

U petak, 09. rujna u 19.40 sati u Gračacu u Vranskoj ulici policijski službenici su tijekom kontrole prometa zatekli 68-godišnjeg vozača koji je upravljao automobilom Citroen bez registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,87 g/kg, a u nedjelju, 11. rujna u 03.45 sati u Biogradu u Zagrebačkoj ulici policijski službenici su zaustavili automobil Volkswagen zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 24-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,50 g/kg.

Oba vozača su isključena iz prometa i smještena u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega su prekršajno sankcionirani temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

STIGAO ULTRAZVUČNI UREĐAJ NAJVIŠE KLASE! / Zadarska Pedijatrija uz bok najvećima!

Objavljeno

-

By

Zadarska Pedijatrija svrstala se uz bok Odjelima pedijatrije većih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Na ovaj je Odjel, prvenstveno za potrebe dječje gastroenterološke i nefrološke ambulante, instaliran ultrazvučni uređaj najviše klase, proizvođača Samsung Medison. Riječ je o modelu RS85 Prestige, koji se može pohvaliti nizom najnaprednijih softverskih rješenja. Tu svakako prednjači mogućnost kontrastne ultrasonografije te tkivne elastografije.

Što to točno znači za malene pacijente?

Ta je pretraga svojevrstan zlatni dijagnostički standard za dokazivanje i praćenje urođenih bubrežnih bolesti u djece. U Zadru je nigdje nije moguće izvesti, pa su roditelji djecu morali voditi u Split ili Zagreb. Sada je na redu edukacija liječnika, koji će potom započeti s izvođenjem mikcijske urosonografije pojačane kontrastom i u zadarskoj bolnici.

Za novi ultrazvučni uređaj Opća je bolnica izdvojila gotovo 97 tisuća eura vlastitih sredstava. Njegova nabavka od iznimne je važnosti jer Odjel pedijatrije sada podiže dijagnostiku na višu razinu. Dijagnoze su tako pouzdanije i kvalitetnije, a sve u korist tisuća djece koja se na ovom Odjelu obrade. Godišnje se, primjerice, učini oko 1500 ultrazvuka trbuha. Hitni pedijatrijski prijem i Dnevna bolnica obradi i zbrine oko 23 500 djece godišnje. Njih 1600 u prosjeku zahtijeva hospitalizaciju. Posebno je „vruće“ na Odjelu u sezoni. Samo tijekom ljetnih mjeseci ove godine ovdje je obrađeno 6976 djece. Najteže je, dakako, malenim pacijentima, mamama i tatama, no sasvim sigurno ni osoblju Pedijatrije nije lako. Vjetar u leđa su im dječji osmijeh i riječi zahvale koje im nerijetko upućuju roditelji te kontinuirani nastavak ulaganja u opremu.

Sve to zalog je boljoj medicinskoj skrbi za naše najmlađe.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV GRAĐANIMA: Najavljena akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na  odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika  o gospodarenju otpadnim vozilima (NN 125/15,90/16, 60/18, 72/18, 81/20 i 84/21).

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na  e-mail adresu: okolis@grad-zadar.hr ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22.  listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POČETAK JEDNOG PRIJATELJSTVA / Veleposlanica Indonezije Nj.E. Suwartini Wirta u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik Branko Dukić jutros je u Gradskoj vijećnici primio u nastupni posjet Nj. E. Suwartini Wirta, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj,  u pratnji g. Wahyua Haria Satria, prvog tajnika i voditelja političkog odjela Veleposlanstva.

Veleposlanica je svoj mandat u RH započela prošle godine i u svojoj uvodnoj riječi naglasila je da joj je velika želja bila službeno posjetiti gradonačelnika Grada Zadra i porazgovarati o uspostavi suradnje između njezine zemlje i hrvatskih gradova, među kojima bi željela da je svakako i Zadar. Mišljenja je da bi Zadar mogao pronaći odgovarajućeg suradnika i postati grad-prijatelj nekog od indonezijskih gradova koji ima turističku orijentaciju kao Zadar te bi jedan takav grad mogao biti glavni grad Provnicije Bali, Denpasar.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlanici i prvom tajniku Veleposlanstva, gradonačelnik Dukić je  izrazio zadovoljstvo da se imaju priliku susresti i razgovarati te razmijeniti iskustva i ideje kako bi razmotrili mogućnosti uspostave suradnje. Zahvalio je na iznijetom prijedlogu povezivanja gradova, sugerirajući da se najprije započne s razmjenom službene prepiske u kojoj bi se navelo područja u kojima bi dva grada mogla surađivati.  

Veleposlanica se složila s gradonačelnikovim prijedlogom, spomenula da bi neka od područja zajedničke suradnje mogla biti vezna i za studentsku razmjenu i praksu, osobito u području turizma i hotelijerske industrije i sl. Istaknula je da Indonezija ima izvrsnu suradnju s hrvatskim sveučilištima, ponajprije Sveučilištem u Zagrebu i da bi bilo dobro da se takva suradnja uspostavi sa Sveučilištem u Zadru.

Sastanku su nazočile Anita Gržan Martinović, viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i Ivana Dadić, voditeljica Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom u Uredu gradonačelnika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu