Connect with us

Sport

AŠK Zadar: Riješite zaletište za bacanje koplja!

Objavljeno

-

Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, u Press salonu, u srijedu, 7. rujna 2022. održana je konferencija za novinare na kojoj su se glasilima i javnosti obratili predstavnici Atletskoga športskoga kluba Zadar. Govorili su Ivica Šola, predsjednik i jedan od trenera, Predrag Saratlija, trener, te bacačice koplja Veronika Šokota i Anita Odžaković.

U uvodu je Ivica Šola iznio podatak da je AŠK Zadar u svim natjecanjima u sezoni i u svim kategorijama osvojio 39 medalja, od čega je bilo 10 naslova državnih prvakinja i prvaka, te posebno istaknuo plasmane Veronike Šokota (prvakinja Balkana i četvrta na SP za mlađe juniore) što joj je omogućilo da je trenutačno na svjetskim tablicama četvrta, a druga u Europi.
– Njezino (Šokotino, pr. a.) nedavno postignuće ujedno je i najbolji pojedinačni plasman nekoga iz AŠK-a Zadar u cijeloj klupskoj povijesti – istaknuo je Ivica Šola.

Nadalje, Šola je zborio da uvjeti za bacačice/bacače nisu odgovarajući na igralištu Bagat, zamjerio pasivnost Županijskom atletskom savezu “na nerazumijevanju”, kao i pasivnost drugih klubova na prijedlog AŠK-a Zadar o objedinjavanju klubova.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Poslije Ivice Šole govorio je Predrag Saratlija, trener u klubu. On je istaknuo da će govoriti s pozicije natjecateljske uspješnosti, te s pozicije uvjeta održavanja kvalitetnih treninga. Za rezultat Veronike Šokota naveo je da je najveći uspjeh zadarske atletike uopće i da je značajan jer se Veronika Šokota time “smjestila u juniorski svjetski vrh”.
– Nije lako ući u svjetski seniorski vrh, to znamo svi. Potencijal koji Veronika ima izvrsna je baza za taj put, ali, iskreno, nažalost to neće biti moguće u Zadru. U ovom trenutku mogu reći da mi tri godine ne znamo kad možemo trenirati. Uskoro će Hanžekovićev memorijal, na kojem će nastupiti i Veronika Šokota, a mi ne znamo kad ćemo sutra (četvrtak, 8. rujna 2022., pr. a.) trenirati. Svoje ambicije ona neće moći ostvariti u Zadru. Optužujem Grad Zadar za to što je Veronika na nedavnom SP-u izgubila medalju. A izgubila je jer nije moguće u Zadru ostvariti onaj tehnički dio treninga usavršavanja hitca. Na Bagatu nam je termin od 11 do 15, ljeti po zvizdanu. I to zato jer je pod pritiskom nogometnoga lobija unutar nedavno rekonstruirane i obnovljene atsletske staze i drugih atletskih borilišta izmijenjena travnata podloga. To nigdje u svijetu nisam vidio, nigdje! Ne kažem da nema dobre volje, svi nas tapšu, ali realizacije dobre volje je izostala. Molili smo Grad Zadar i odgovorne da ne mijenjaju podlogu. Na Bagatu je napravljeno zaletište ali mi smo tamo nepoželjni i u prenesenom značenju svaki dan nam kažu “Idite ća”. Zaletište je već devastirano. Koplja? Da, postoje koplja i za umjetnu travu, ali njima se koriste samo Skandinavci u dijelu godine kad ne mogu vani – kazao je Predrag Saratlija.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Poslije Saratlije ponovno je Ivica Šola kazao nekoliko riječi:
– Predlagali smo alternativni prostor unutar ŠC-a Višnjik, ali to nije prihvaćeno. AŠK Zadar ovako više neće istupati, ovo je zadnji put jer se drugi klubovi prikriju, zašute i čekaju da sve bude gotovo. Podsjetit ću da je od svih zadarskih klubova i udruga najbolje rezultate i postignuća uopće imao ženski dio AŠK-a Zadar. Sad je Veronika Šokota u određenoj razini programa HOO-a, a i Anita Odžaković će uskoro biti, pa ne tražimo ništa niti očekujem ništa više od omogućavanja kvalitetnih uvjeta za njihov razvoj, ali i razvoj svih atletičara u bliskoj budućnosti.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Anita Odžaković, koja je trenutačno osma mlađa juniorka u svijetu, istaknula je da je puno radila, da voli atletiku, te dodala:
– Nedavni rezultati i plasmani značit će mi umotivaciji veoma puno. Stekla sam nove prijatelje, vidjela kako sve izgleda na velikim natjecanjima. Želim dalje raditi, razvijati se i bilo bi veoma lijepo od Grada Zadra na nam omogući uvjete u kojima nećemo razmišljati o tomu kad ćemo, gdje ćemo trenirati, gdje se presvući, itd. Hvala svima na potpori, roditeljima, treneru, prijateljima, rodbini…

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Veronika Šokota, pak, kazala je da su joj prošle dvije godine bile najljepše.
– Osnažila je u meni želja da se nastavim baviti atletikom, da prijeđem u seniorski sustav. Žalosno je što su uvjeti u Zadru nedovoljno dobri i kao da će se svaki tren pojaviti odluka da predstanemo sa svim. Ružan je osjećaj nepoželjnosti na Bagatu. Nema svlačionice, nema ostave za odjeću, događaju se i druge neprilike i u takvim uvjetima, eto, uspjeli smo ostvariti značajna postignuća.

U Zaključku Ivica Šola podsjetio je da je atletika od 2017. dobila znatno bolje uvjete jer su tad, kaže on, zahvaljujući Gradu Zadru, ŠC-u Višnjik i Denisu Karloviću, direktoru, rekonstruirani i obnovljeni atletski sadržaji, ali i da apelira da se jednom zauvijek, ističe – u interesu atletike, kvalitetno riješi pitanje zaletišta za bacanje koplja.

Izvor: ŠC Višnjik

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

NEDJELJA NA VIŠNJIKU Kids’ Athletics Day u Krešin dom dovodi djecu iz šest hrvatskih gradova

Objavljeno

-

By

U organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije u nedjelju 27. studenoga u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra pod svodovima dvorane Krešimir Ćosić održat će se Kids’ Athletics Day.

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra. Očekuje se sudjelovanje preko 150 najmlađih atletičara koji će se natjecati u šest disciplina: trčanje na 60 m, trčanje preko niskih prepona 50 m, štafetno trčanje (formula), žabice skokovi, bacanje medicinke 1kg iz klečećeg položaja i aerobno kružno trčanje tri minute s lopticama.

„Izuzetno smo sretni da možemo biti domaćini djeci koja se tek upoznaju s atletikom. U gradu Zadru ovaj vid natjecanja provodimo zadnjih osam godina i pokazao se jako dobrim i korisnim“, rekao je predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije Slobodan Miolović.

Specifičnost natjecanja su mješovite ekipe djevojčica i dječaka čime se potiče ravnopravnost spolova i razvija timski duh.

Za sve sudionike osigurane su medalje kao uspomena na ovaj sportski događaj, a tri najbolje ekipe po dobnim kategorijama osvojit će pehare.

Početak natjecanja je u 12 sati.

 
Nastavi čitati

Sport

FOTOGALERIJA Tradicionalni panel u čast Krešimiru Ćosiću otvorio raspravu o važnosti sportaša kao ambasadora Hrvatske

Objavljeno

-

By

U danima kad živimo s hrvatskom nogometnom reprezentacijom i s nestrpljenjem očekujemo svaki njihov novi nastup, održan je panel u čast 74. rođendana košarkaškog velikana Krešimira Ćosića SPORTAŠI – AMBASADORI HRVATSKE, ČAST I(ili) OBVEZA. Kolika je stvarna diplomatska moć sportaša? Reprezentacija – izbor ili obveza? Javno ponašanje sportaša, do koje granice predstavlja sebe, a do koje državu? Vlastita odricanja u korist društvu? – samo su neke od važnih tema panel rasprave u kojoj su svoja razmišljanja i iskustva razmijenili neki od vodećih stručnjaka u području sporta.

Panel je organiziran temeljem Krešinog uvijek pozitivnog primjera kao jednog od najvećih ambasadora naše zemlje u devedesetima. Odbio je NBA zbog Zadra, umjesto da je igrao za klub, odlučio je školovati gdje nije primao prihod, to isto znanje koje je stekao je primijenio kasnije u klubovima i reprezentaciji. Krešimir Ćosić 1992. godine odbio je unosan trenerski ugovor i za znatno manju plaću otišao u Washington DC kao zamjenik veleposlanika uspostaviti diplomatske odnose Hrvatske i SAD-a. Sa svojim tada jedinstvenim poznanstvima znatno je pomagao u stvaranju hrvatsko – američkih odnosa.

Na samom počeku panela govorio je umirovljeni general Krešimir Ćosić koji je predstavivši svoju knjigu Između prošlosti i budućnosti iznio svoja iskustva te istaknuo koliko je bio veliki utjecaj njegovog istoimenjaka na stvaranje Hrvatske države.

“Sportaši su oduvijek jedni od najvećih ambasadora naše zelje. Svi se sjećamo 92. godine kada je novoformirana država bila finalist Olimpijskih igara, kad smo igrali protiv američke reprezentacije – jedinog pravog “dream teama”. Ta utakmica bila je najgledanija utakmica u povijesti u tom vremenu. Ne možemo ni zamisliti koliki je to imao značaj za novoformiranu državu kojoj tada nitko nije znao ni ime.” – istaknuo je izbornik Hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Aco Petrović te se prisjetio prijateljstva i suradnje s Krešimirom Ćosićem: “Krešo i ja proveli smo tri godine zajedno u Ciboni kad je ona po prvi put postala prvak Jugoslavije. On nam je dao jedan segment, genijalnost koja nam je falila. Još jedna vrijednost Krešimira Ćosića kao izbornika bivše države je ona da je uveo u reprezentaciju četiri mlada igrača od 18 i 19 godina. Govorimo o Divcu, Kukoču, Rađi i Đorđeviću. Na tim igračima sljedećih 10 godina kako reprezentacija Jugoslavije tako i reprezentacija Hrvatske bilježile su fantastične uspjehe.”

Svoja razmišljanja je podijelio i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač koji je naglasak stavio na promociju naše zemlje kroz sport. “Svaka zemlja koja želi dobro njegovati odnose u svojem okruženju i šire nema jačih diplomata od sporta. Sportaši s kojima se poistovjećuju naši klinci i odrasli ljudi vrlo su snažni promotori naše zemlje prema van i vrlo je bitno da se ovakvi paneli održavaju jer oni stvaraju. Sport je medij koji spaja ljude. Kod nas je u ovom trenutku više od 200 sportaša iz Ukrajine. Financiramo i sufinanciramo njihov boravak te njihova natjecanja za njihovu zemlju. Organizacijom velikih sportskih priredbi možemo puno doprinijeti pozicioniranju naše zemlje u Europi i svijetu.”

Bivši vaterpolo reprezentativac i predstavnik Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc u zanimljivoj raspravi osvrnuo se na ulogu sporta u promociji Hrvatske kao važne sportske i turističke destinacije. “Ponosni smo što su sve sportske manifestacije koje se održavaju u Hrvatskoj najbolji alat za promicanje naše zemlje. Na turnire u Hrvatsku dolaze najbolji svjetski igrači. Uloga sportaša je ogromna u promicanju Hrvatske koja je toliko mala, a toliko velika. Robert Prosinečki i Igor Vori bili su pozvani na večeru s kraljem i kraljicom Španjolske za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj te upravo to govori koliko su sportaši važni predstavnici svoje zemlje. ”

Veliku ulogu u razvoju uspješnih sportaša ima obrazovanje koje je usko povezano sa sportom. Uspjeh u karijeri sportaša također donosi i obrazovanje njihovih trenera te ljudi u timovima. Obrazovanje je ključno i nakon sportske karijere kako bi se sportaši pronašli u “novom” životu na način da budu uspješni kao što su bili u sportu. “Apeliramo na sportaše, imamo podršku ministarstva i Hrvatskog olimpijskog odbora te svih ostalih organizacija koje pomažu da sportaši prebrode određenu krizu novog života. Mi kao fakultet skromno na taj način sudjelujemo i sudjelovati ćemo te ćemo razvijati programe još i više.” – istaknuo je bivši dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Knjaz.

Kolika je čast igrati za jednu od najtrofejnijih hrvatskih reprezentacija istaknuo je bivši zlatni vaterpolo olimpijac, danas posebni savjetnik za sport ministrice turizma i sporta Josip Pavić. “Uspjeh je jedan od faktora koji budi strast u svima, uvjeren sam da svi žele igrati za reprezentaciju koja je po mom mišljenju izbor. Izuzetno je važan i način na koji predstavljamo svoju domovinu u svijetu. Uvjeren sam da jedan pošten, fin i pristojan sportaš pridonosi i samom ugledu Republike Hrvatske.” – kaže Josip Pavić te dodaje koliko je važan utjecaj sporta i sportske diplomacije: Taj “soft power”, jedna tiha diplomacija koja pridonosi pozicioniranju same Hrvatske na europskoj i svjetskoj mapi.”

Na izlaganje Josipa Pavića nadovezao se i bivši NBA igrač i hrvatski reprezentativac Damjan Rudež. “Igrati za reprezentaciju u svakom trenutku je stvar izbora igrača, ovisno o njihovim privatnim i materijalnim prioritetima.”

Ovaj panel posebno je značenje imao za obitelj Krešimira Ćosića i prijatelje članove Udruge koji putem Udruge “Dani Krešimira Ćosića” brojnim hvalevrijednim projektima radi u cilju promocije sporta. “Ovaj panel je jako važan jer osim što na konstruktivan način obilježavamo 74. rođendan Krešimira Ćosića, moga oca. Na ovaj način se prisjećamo svega što je napravio za Hrvatsku i koristimo ga kao uzor mlađim naraštajima. Kroz ovu panel diskusiju i kroz svaku temu se vidi koliko je bitan za povijest Hrvatske i sporta.” – istaknula je Ana Ćosić Pajurin te dodala: “Ovo ljeto smo po prvi puta organizirali besplatne košarkaške kampove u suradnji s lokalnim klubovima koji su pokazali veliki interes za suradnju. 50% djece koja su sudjelovala u kampu ovu su jesen upisali školu košarke i tu vidimo koliko je malo potrebno za njezinu popularizaciju. Iduće godine projekt ćemo nastaviti na još više lokacija. Jedan od mnogih nadolazećih projekata Udruge je spajanje s lokalnim klubovima s kojima ćemo organizirati treninge za osnovnoškolce te će se u sklopu programa održati radionice koje uključuju teme kao što su sportska psihologija, anatomija, pravilna prehrana, jačanje samopouzdanja i timski rad. Cilj je usmjeriti djecu da shvate da psihička i fizička aktivnost idu ruku pod ruku. Da shvate ako se žele baviti profesionalnim sportom puno više mogu dati na terenu i izvan terena ukoliko imaju širinu i poštenje, upravo kao što je imao Krešimir Ćosić.”

Uz Anu Ćosić Pajurin panelu su prisustvovali Ljerka Ćosić i Iva Cota, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković i drugi. Događaj su moderirali Mirna Zidarić i Vladimir Vanjak.

“Današnji konstruktivni panel još je jednom pokazao izuzetnu važnost samih sportaša kao ambasadora naše zemlje, ali ujedno ukazao i na važnost organizacije međunarodnih sportskih manifestacija te njihovu znatnu ulogu u promociji Hrvatske u Europi i svijetu.” – zaključila je Zdenka Zrilić, vlasnica Zadar Basketball Tournamenta, hrvatskog košarkaškog turnira s najvećim dosegom u svijetu i potpredsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića.

 
Nastavi čitati

Sport

POBJEDA U DERBIJU KOLA, MOCIRE I DALJE NEPORAŽENE Rukometaši Zadra pobijedili do sada neporaženu ekipu Karlovca

Objavljeno

-

By

U suretu osmog kola 1. HRL Jug rukometaši Zadra su pobijedili, do sinoć, neporaženu ekipu Karlovca.

U iznimno uzbudljivoj utakmici Zadrani su ti koji su većinu utakmice kontrolirali ritam i rezultat.

Osim početnog vodstva 5:7 gosti iz Karlovca su uglavnom lovili prednost naših rukometaša. Nakon te početne prednosti Zadrani su zaigrali puno čvršću obranu iz koje su razvijali kontru i polukontru te su prekrenuli rezultat na 12:9 pogotkom golmana Perića preko cijelog terena.

Kada su gosti smanjili na 13:11 i pri tome zaradili i igrača više očekivale su se teške dvije minute za domaćine. Ali to razdoblje igre Zadar je zabio jedan gol, a nije primio niti jedan, te su se na taj pogodak nadovezali sa nova dva preko Čirjaka i Korljana za najveću prednost na utakmici (16:11) što je natjeralo goste na minutu odmora. Do kraja poluvremena gosti uspijevaju smanjiti zaostatak na 3 gola (17:14).

U drugi dio bolje ulaze gosti, i nakon samo četiri minute igre su na minus 1 (18:17). Zadar preko Korljana i Suraća održava prednost, ali gosti ipak uspijevaju doći do izjednačenja (20:20), ali ne i prednosti. Zadrani igraju čvrsto u obrani i ne dopuštaju gostima da prijeđu u vodstvo. Tu treba istaknuti Suraća i Maršana koji su vodili veliku bitku sa pivotom gostujuće ekipe, ali i ostatak momčadi koji se lavovski borio. U napadu preko Čirjaka, nepogrešivog Suraća i Martinovića ponovno imamo osjetniju prednost (23:21), koju održavamo, a sa dva vezana pogotka Merhara smo i na +3 (26:23), na 10 minuta do kraja. Naši rukometaši kontroliraju rezultat, do isključenja Merhara koje gosti koriste za smanjenje zaostatka na 1 razlike i novo uzbuđenje za posljednju minutu. Nakon minute odmora koju su pozvali Zadrani, preko iskusnog Čirjaka dolazimo do dva pogotka razlike i velike pobjede. Gosti su do kraja uspjeli samo smanjiti rezultat na konačnih 28:27 jer za nešto više nije bilo vremena.

Sastav: Perić (1 + 14 obrana), Marić, Surać 4, Fratucanov, Jurišić, Korljan 5, Maršan 1, Knežević, Merhar 5, Bukva, Čirjak 9, Martinović 3, Trošelj, Maričić, Perinović.

Trener: Krešimir Maraković

Sljedeće kolo Zadrane čeka gostovanje u Rijeci protiv mlade i odlične ekipe MRK Kozala.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu