Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KNEŽEVE PALAČE: Nela Šarić i Koncertni ured otvorili glazbeno-scenski studio Arija

Objavljeno

-

Svečano je otvoren novi glazbeno-scenski studio Arija u angažmanu eminentne zadarske operne pjevačice, sopranistice Nele Šarić u suradnji s Koncertnim uredom Zadar.

Na otvorenju u atriju Kneževe palače zapjevala je Nela uz pratnju dua na gitari i klavijaturi Frane Bubičića i Damira Sutlovića. Otvorenje su posjetili brojni eminentni glazbenici i pjevači klasične glazbe.

Nela Šarić, umjetnička voditeljica Glazbeno-scenskog studija Arija zahvalila se svim nazočnima na dolasku i podršci:

“Prije 10 godina započeo je moj san o studiju pjevanja. Uzela sam svoj planer i ideje stavila na papir. Danas, nakon 10 godina, moj se san ostvaruje! Tu, večeras! Trebalo je za sve puno hrabrosti! Hvala našoj pročelnici za kulturu i šport Grada Zadra, Dini Bušić, koja je prepoznala moju ideju i pomogla njenoj realizaciji. Hvala Meliti Ivković, ravnateljici Koncertnog ureda Zadar, koja je cijelu ideju tako svesrdno prihvatila i podržala ovu divnu priču, hvala i cijelom timu Koncertnog ureda na pomoći kod organizacije. Zahvaljujem se svojoj obitelji koja me podržava svih ovih godina. Hvala i mom suradniku, Tomislavu Košti, koji je pristao biti dio nečeg ovako velikog. Hvala svim mojim polaznicima, naša plovidba tek počinje!”

Zadarska sopranistica zahvalila se i sponzorima: Degarra vinariji na izuzetnim vinima, Vindiji na fantastičnim sokovima, Bebalon Art & Event design-u na zaista nesvakidašnjoj dekoraciji.

Ravnateljica koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković pozdravila je uzvanike i naglasila kako je iznimno zadovoljna što je Koncertni ured podržao ovakvu incijativu i time obogatio svoju ponudu.

Nela Šarić magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić te na Velškoj međunarodnoj akademiji za glas, gdje se usavršavala kod renomiranog verdijanskog tenora Dennisa O’Neilla i talijanske sopranistice Nuccie Focile. Godine 2017. osvaja prvu nagradu žirija te nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, zatim odnosi apsolutnu pobjedu na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu, a godinu prije osvaja drugu nagradu žirija na natjecanju Otto Edelmann u Beču. Uz to je bila finalistica prestižnog natjecanja Belvedere u Moskvi, te natjecanja Zinka Milanov u Rijeci.

Među njenim uspjesima ističu se uloga Contesse Almavive u operi “Figarov pir” na New Generation Festivalu u Firenzi, cover za ulogu Violette u Verdijevoj “La Traviati” za Velšku nacionalnu operu, uloge Musette u Puccinijevoj operi “La Boheme” u Sendaiju te Gilde u Verdijevom “Rigolettu” u Nagoyi u Japanu, izvedba Faureova Requiema s New York’s West Village Choraleom, te praizvedba uloge Anđe u Strmićevoj operi “La Madre Slava” uz Simfonijski orkestar i zbor HRT-a.

Surađivala je s brojnim velikanima glazbene industrije. Nagrađena je Grbom Grada Zadra kao Laureatkinja za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture. Od 2010. godine aktivna je u pedagoškom radu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu