Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PISMO ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE Nadbiskup Želimir Puljić roditeljima: “Pratite intelektualni, duhovni i moralni rast svoje djece”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Pismo djeci i roditeljima, svećenicima i vjeroučiteljima povodom početka nove školske godine. Pismo prenosimo u cijelosti:

1. Pišem ovo pismo vama, djeco i mladi, koji ćete ponovno doći u školske klupe. Obraćam se i vama, cijenjeni učitelji i odgojitelji, vjeroučitelji i roditelji. Sve vas od srca pozdravljam i želim blagoslovljen početak nove školske godine.

Kad je proljetos u lipnju školsko zvono zadnji put zazvonilo i najavilo završetak nastave, svi ste, i nastavnici i đaci, radosno pošli na ljetne praznike koji su se, evo, primakli kraju. S određenim nestrpljenjem očekujete susret s novim i poznatim licima u školi. Posebice to osjećaju učenici koji će prvi put doći u školu i priključiti se starijim kolegama u procesu odgoja i obrazovanja. Škola je, naime, potrebna jer uči zajedno živjeti, razgovarati, slušati, drugima pomagati i poštivati ih. Ona uvodi đake u nove spoznaje i pomaže im otkrivati mudrost i zakone upisane u svijetu oko nas, kao i u svijetu našega uma i srca. Ona pomaže rasti u dobroti i plemenitosti te učenjem, radom i zalaganjem  humanizira vrijeme i prostor u kojem živimo.

Uz ovo pismo kojim upućujem dobre želje za blagoslovljen početak školske godine, htio bih vas potaknuti, dragi učenici, da upoznate jednoga svoga vršnjaka, Karla Acutisa (1991.-2006.), koji se rodio u Londonu u talijanskoj obitelji Andrije i Antonije Salzano. 

Nedugo poslije njegova rođenja, obitelj se vratila u Italiju, u Milano gdje je Karlo rastao i počeo ići u školu. On je bio sasvim običan učenik, kao i drugi njegovi kolege tinejdžeri. S njima se družio i imao prijatelje u razredu. Posebice je volio računala, koristio društvene mreže, uživao u filmovima i stripovima, a imao je i svoj profil na Facebooku. Prvu pričest primio je u samostanu Svetog Ambrozija u Milanu kad mu je bilo sedam godina. Nakon toga skoro je svaki dan nazočio svetoj misi kako bi primao Isusa u sakramentu pričesti. Trudio se biti angažiran u djelovanju svoje župe, posebice na karitativnom polju. No, svi su primjećivali da je mali Karlo bio zaljubljenik Euharistije. Rado se, naime, nakon pričesti zadržavao neko vrijeme ispred tabernakula u molitvi i razmišljanju. To je objasnio u jednoj bilješci gdje je napisao da „primanjem euharistije postajemo sličniji Isusu, pa već na ovoj Zemlji imamo predokus neba”.

2. No, početkom listopada 2006. na jednom liječničkom pregledu otkriveno je da Karlo ima „agresivni oblik leukemije“. Vrhunac životne drame bila je šokantna spoznaja da će uskoro umrijeti.

Pisac njegove biografije veli da se Karlo suočio s tom stvarnošću i „prihvatio vlastitu bolest i smrt kao dio svoga životnog puta i sazrijevanja“. Do kraja je zadržao osobitu pobožnost prema euharistiji, a svoju bolest i patnju prinio je kao žrtvu za Papu i svetu Crkvu Katoličku. Od posljedica razorne leukemije preminuo je u dobi od 15 godina (12. listopada 2006.).

Papa Franjo ga je u srpnju 2018. proglasio slugom Božjim. U veljači 2020. Kongregacija za proglašenje svetima predložila je Papi da ga proglasi blaženim, što je učinio kardinal Vallini, u Asizu 10. listopada 2020.

Ove godine je nakladnička kuća Verbum objavila kratki Karlov životopis koji preporučujem roditeljima (i kumovima) neka to nabave i poklone ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima. Jer, vi ste, dragi roditelji, prvi i glavni odgojitelji svoje djece. U vašem okružju oni stječu prve spoznaje i temeljne kreposti. Stoga pratite i aktivno se uključujte u životu i radu škole u koju idu vaša djeca.

Razgovarajte s nastavnicima, odgojiteljima i vjeroučiteljima o njihovom učenju i radu. Pratite intelektualni, duhovni i moralni rast svoje djece. Radujte se njihovim uspjesima i pomažite u njihovim problemima. Oni će vam za to biti trajno zahvalni. Posebice vam stavljam na srce da se za svoju djecu molite i s njima zajedno sudjelujete na nedjeljnom liturgijskom slavlju. Molite se za svoju djecu i molite zajedno s njima. Neka i vaša djeca, poput Karla Acutisa, otkriju ljepotu mise i značenje euharistije. Žrtvujte se za njih i Bog će blagosloviti vaš trud i nastojanje.

Cijenjeni učitelji, vjeroučitelji i odgojitelji.

Vašoj brizi i odgovornosti povjerena su djeca Zadarske nadbiskupije i ovoga kraja. Koristim stoga prigodu zahvaliti vam na vašem zauzetom radu. Potičem vas, budite ustrajni u odgovornom i časnom odgojnom zadatku. Surađujte s roditeljima vaših učenika i pomažite mladima u traganju za smislom života, a to često nije lako. Jer, brojne nevolje u društvu i obitelji, kao i slučajevi beznađa, stvaraju kod mladih stanja napetosti.

Što u tom vidu mogu i trebaju činiti odgojitelji? Kako unositi smisao i radost u zamišljenom i problematičnom okruženju? Kako prožeti odgoj i obrazovanje etikom i moralom? To su zahtjevni zadaci i pitanja o kojima mladi s vama žele iskreno razgovarati. Ali, na valu njihovih traženja i shvaćanja.

Otvorite im, stoga, vrata svoga srca. Osluškujte njihova pitanja. I podnosite njihove nesavršenosti kojih ima kod svakog čovjeka. Ali, nadasve, volite svoj posao i svoje učenike. Vama, dragi vjeroučitelji, koji mojim mandatom predstavljate i zastupate ugled Zadarske Crkve u zbornici i u razredu, upućujem riječi zahvale i ohrabrenja. Budite na visini svoga poziva i zvanja. I neka vam ne dojadi činiti dobro. 

Svim učenicima, učiteljima, odgojiteljima, vjeroučiteljima i roditeljima srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PROMOCIJA PRVOSTUPNIKA ODJELA ZA GERMANISTIKU Mladi germanisti stekli dobre temelje za diplomski studij

Objavljeno

-

By

U petak je na Sveučilištu u Zadru održana promocija prvostupnika prijediplomskog sveučilišnog studija njemačkog jezika i književnosti Odjela za germanistiku. Pročelnica Odjela prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić u pozdravnoj je riječi istaknula kako su na Odjelu bili usmjereni na stvaranje izvrsnih temelja germanističke struke, uključivanjem najnovijih znanstvenih i stručnih saznanja proizašlih iz istraživanja. Veliki naglasak bio je stavljen na izvannastavne aktivnosti kojima prije se studentima daje uvid u različite aspekte posla kojim će se baviti u budućnosti.

– Diploma koju danas primate dokaz je vašeg uspjeha, pokazatelj vašega truda, ali i potvrda kako imate čvrste temelje za daljnju nadogradnju vaših znanja i vještina. Predano ste radili, a vjerujem i da ste puno naučili o sebi, spoznali svoje slabe, ali i jake strane. Iskustvo studiranja u pandemiji zasigurno vam je pokazalo i koliko se brzo možete prilagoditi na nove uvjete rada. Bio mi je veliki užitak raditi s vama i promatrati kako sazrijevate i upijate nova znanja i vještine. I u nastavku studija i profesionalnog života budite spremni preuzimati odgovornost, učiti, promišljati o temama kojima se bavite i usavršavati se. Njegujte strast za znanjem jer upravo strast pokreće pozitivne promjene u našem okruženju, rekla je pročelnica Pavić Pintarić, poželjevši da im prvostupnička diploma bude vjetar u leđa i ohrabrenje za daljnji rad i razvoj.

Promoventima, njihovim obiteljima i prijateljima na uspjehu je čestitala promotorica doc. dr. sc. Nikolina Miletić. Pozvala ih je da upornost i ustrajnost zadrže i nakon stjecanja prvostupničke diplome, na diplomskom studiju.

– Upisom diplomskoga studija pokazali ste da ste pronašli svoj smjer u ovoj struci, a osjećaju ljubavi i odgovornosti za struku nadam se da smo i mi pridonijeli. Nastojali smo vam prenijeti stručna znanja, vještine i kompetencije, i pripremiti vas za sve što vas čeka u daljnjem studiju, poslu, životu. U svemu što budete radili budite savjesni, uporni, koristite savjesno stečena znanja i vještine, svojim radom i ponašanjem budite uzor mlađim generacijama, poručila im je promotorica.

Na promociji su dodijeljene i pohvale uspješnim studentima u kategorijama za uspješnost u studiranju po godinama, za uspješnost u studiranju za završen studij i za izvannastavne aktivnosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVRTLJIVO VRIJEME Za vikend pretežno sunčano i hladno. U nedjelju bura u slabljenju. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U većini krajeva unutrašnjosti danas oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita gdje može biti i orkanskih. Najviša temperatura zraka većinom od -1 do 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U nedjelju na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. U ostalim krajevima pretežno oblačno, s malo snijega uglavnom u gorju. Popodne sa sjevera razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni, a na moru umjerena i jaka bura, popodne u slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 2 i 6 °C. Najviša dnevna u gorju oko 0, drugdje u unutrašnjosti od 2 do 5, a na obali i otocima između 7 i 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Na kopnu još u nedjelju oblačnije, moguće i malo snijega. U ponedjeljak ujutro hladnije, osobito na kopnu, a mjestimice i magla. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak u gorju jugozapadni. Na moru umjerena, u nedjelju ujutro na sjeveru i jaka bura, u utorak slab sjeverozapadni, u Istri i jugozapadni vjetar. Jutra hladna, dnevna temperatura u blagom porastu, osjetnijem na kopnu u utorak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici – Denisu Špiki i Draganu Gulanu

Objavljeno

-

By

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu