Connect with us

Hrvatska

DANAS U KLUPE SJEDA 36 TISUĆA PRVAŠIĆA Iz MUP-a čestitka za početak škole i poruka: “Trebaju punu, aktivnu pažnju svih nas!”

Objavljeno

-

Foto: MUP

Od danas, u prometu će ravnopravno sudjelovati i 36 tisuća učenika prvih razreda osnovnih škola, koji zbog svojih godina, razigranosti i impulzivnosti trebaju punu, aktivnu pažnju svih nas – stoji u objavi iz MUP-a

Danas će diljem Hrvatske u osnovnoškolske klupe po prvi puta sjesti oko 36 tisuća prvašića, a na našim prometnicama započeti svoje samostalno sudjelovanje u prometu!

Živahni i uzbuđeni, kako i priliči početku tog važnog razdoblja, pozorno će upijati mnogobrojne novosti koje ih očekuju, što je pravi trenutak za usmjeravanje njihove pažnje i na vrlo bitan faktor sigurnosti u svemu tome, a posebice prometne sigurnosti.

Stoga s prvim danima nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom (1995. godine) započinju svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti. Osim podučavanja naših najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.

Aktivnosti policije prije početka školske godine

Kao dio akcije, policija je već s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, kako bi se na vrijeme uklonili i popravili eventualno uočeni nedostaci.  Policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnove škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama. 

Za vrijeme trajanja akcije

Osim što će djecu upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, policijski službenici sudjelovat će i na prvom roditeljskom sastanku te roditeljima prenijeti najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, dok će tijekom čitavog mjeseca rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola.

Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor odvijanja prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Uz to će, naravno, policija poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, te će u istom razdoblju pojačano kontrolirati i brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

Već uobičajeno, za trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, a što najviše veseli osnovnoškolce, tamo gdje su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i školske prometne jedinice. Zadaća prometnih jedinica je da u vrijeme dolaska i odlaska djece u/iz škole upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače na nepropisno parkirana vozila.

Budući da se podjednako vodi računa o svim vidovima prometa, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Što kažu brojčani pokazatelji od početka akcije – pozitivni pomaci

Primjera radi, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. desetero, dok ih je 2016. smrtno stradalo dvoje, a 2018. i 2020. po troje. Pomaci su pozitivni, smanjenje broja najtežih stradavanja je smanjeno, no unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više najviše ne stradavaju kao pješaci, kako je bilo prije, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija.
Kao putnici u vozilima djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama, koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, a ističe se i tijekom prvog roditeljskog sastanka u školi, u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“. 
Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo petero djece, dok prošle godine u istom razdoblju stradalo njih šestero. Smanjen je broj teško ozlijeđene djece za 3,3%, ali povećan broj lakše ozlijeđene djece i to osam posto.

Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu

  • nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,
  • vidno polje im je ograničeno,
  • zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,
  • sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,
  • nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,
  • zbog zaigranosti, često reagiraju impulzivno,
  • nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Savjeti roditeljima

  • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,
  • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
  • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im u njemu prijete,
  • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
  • vježbajte sigurno prelaženje kolnika,
  • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca,
  • ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
  • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
  • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
  • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,
  • vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,
  • ne parkirajte nepropisno u zoni škole,
  • neka djeca u vozilo ulaze i iz njega izlaze na nogostup, a ne na kolnik,
  • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
  • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.

Savjeti vozačima

  • podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
  • ne parkirajte nepropisno u zonama škola,
  • povećajte pozornost u blizini škola,
  • vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,
  • poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
  • zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste.

Savjeti djeci

  • za kretanje koristite samo nogostup,
  • cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“,
  • na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,
  • obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
  • ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu. 
 

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu