Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OD SV. KRŠEVANA DO DONATA Počinje 4. Zadar Organ Festival. Donosimo program…

Objavljeno

-

Prije nešto više od tjedan dana, završio je edukativni dio ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala. Riječ je o višednevnim interdisciplinarnim radionicama za djecu i mlade na kojima je sedamdesetero polaznika kombiniralo glazbu, sliku, fotografiju i film. Uspješna prezentacija radova mladih kreativaca najavila je uzbudljivi koncertni dio novog izdanja tog međunarodnog orguljaškog festivala.

Koncertni dio 4. međunarodnog interdisciplinarnog orguljaškog Zadar Organ Festivala je pred vratima, a svečano otvorenje očekuje nas u četvrtak, 1. rujna u zadarskoj crkvi sv. Krševana. Impozantni program od ukupno šest koncerata započet će s fokusom na ranu glazbu, odnosno gregorijanski koral. Vrhunsku izvedbu srednjovjekovne glazbe zagarantirat će šestero austrijskih glazbenika s bečkog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti okupljenih u CHORALSCHOLU pod vodstvom ANTANINE KALECHYTS, redovne profesorice Gregorijanskog napjeva i liturgije na prestižnom bečkom sveučilištu s doktoratom iz područja gregorijanskog korala.

Uz njih će nastupiti nagrađivani rusko-austrijski orguljaš ALEKSEY VYLEGZHANIN, miljenik zadarske publike s prethodnih izdanja ZOF-a.

Kao ravnoteža ranoj glazbi s otvorenja 4. ZOF-a poslužit će koncert renomirane grčke orguljašice OURANIJE GASSIOU s trenutačnom adresom u Londonu gdje djeluje kao orguljašica Francuske protestantske crkve i suradnica Kraljevske glazbene akademije. Ta velika grčka umjetnica najavila je svoj cjelovečernji koncert 10. rujna u crkvi sv. Krševana s dobro poznatim orguljskim djelima Bacha, Saint-Saënsa i L. Viernea te nizom suvremenih skladatelja iz Grčke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Oba koncerta u crkvi sv. Krševana realizirana su u suradnji s Koncertnim uredom Zadar.

Osim koncerta, ovaj put u suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa, Gassiou će održati i majstorski tečaj za orguljaše, sve u sklopu međunarodnog partnerskog projekta Grčke i Hrvatske s naslovom SONIC (Sustainable Organ Networking and Innovative Cooperation). Taj je projekt osim Gassiou kod nas doveo i poznatog grčkog spisatelja, glazbenog kritičara i radiotelevizijskog voditelja NIKOSA KANELLOPOULOSA koji će 9. rujna u popodnevnim satima u prostoru GŠ Blagoje Bersa održati predavanje na temu deset poznatih grčkih skladatelja klasične glazbe. Nakon grčkih umjetnika, četvrto izdanje ZOF-a ponovno širi svoju publiku izvan Zadra (Bibinje i Nin) dvama koncertima slovačkog orguljaša i skladatelja STANISLAVA ŠURINA. Atraktivni program tog trnavskog glazbenika očekuje nas 14. i 15. rujna.

Uz Austriju, Grčku i Slovačku, Zadar Organ Festival ove godine uključio je i Francusku. Iz te orguljaški bogate zemlje stiže jedan od najpoznatijih francuskih orguljaša i skladatelja libanonskih korijena – veliki NAJI HAKIM. Osim bogatog i nagrađivanog skladateljskog opusa, Hakimovu biografiju krasi i orguljaško namještenje u dvjema pariškim crkvama – bazilici Presvetog Srca Isusova (1985.- 1993.) i crkvi Presvetog Trojstva (1993.-2008.), gdje je na toj poziciji naslijedio Oliviera Messiaena. Njegov koncert očekuje nas u nedjelju, 18. rujna u katedrali sv. Stošije, a tom prilikom pridružit će mu se poznati zagrebački Oratorijski zbor crkve sv. Marka CANTORES SANCTI MARCI pod ravnanjem JURICE PETRA PETRAČA, perspektivnog dirigenta nove generacije i istančane vještine koji je s početkom srpnja ove godine ujedno postao i novi glazbeni voditelj-dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Od crkve sv. Krševana, preko sv. Stošije do sv. Donata – tim je smjerom zakazan program 4. ZOF-a. Treće izdanje ZOF-a otvorio je ples; film smo gledali na čak dva izdanja, a prošle godine prisustvovali smo i predstavi u režiji Filipa Šovagovića. Ove godine Zadar Organ Festival prelazi na fotografiju i to iz objektiva velikog Zadranina ZVONIMIRA BRKANA, jednog od najvažnijih hrvatskih fotografa i središnjih predstavnika „zadarskog fotografskog kruga“. Tako je posljednji koncert 4. ZOF-a zamišljen kao svojevrsni hommage Zvonimiru Brkanu sastavljen od izložbe uz koncertnu praizvedbu djela skladatelja BERISLAVA ŠIPUŠA posvećenog tom zadarskom fotografu, a sve u izvedbi TEE KULAŠ, orguljašice i muzikologinje, organizatorice i umjetničke ravnateljice Zadar Organ Festivala. Događaj će se održati u srijedu, 21. rujna u crkvi sv. Donata, a za postav izložbe zaslužni su unuka Zvonimira Brkana, povjesničarka umjetnosti i arheologinja ZRINKA BRKAN KLARIN te veliki hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator MILJENKO DOMIJAN.

Svi koncerti 4. Zadar Organ Festivala počinju u 20 sati, a više informacija o programu možete pronaći na službenim stranicama ZOF-a: www.zadarorganfestival.com.

AUTORICA: DORA DUNATOV

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu