Connect with us

Tech

Može li se mobitel pratiti i kada je lokacija isključena?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Svi pametni telefoni na tržištu dolaze s ugrađenim uslugama lokacije koje se mogu koristiti za otkrivanje podataka o lokaciji. No, što ako ne želite dijeliti podatke o svojoj lokaciji? Ako samo isključite tu uslugu, je li i dalje moguće pratiti vaš mobitel?

To je naizgled samo tehničko pitanje, jer bi u praksi isključivanje usluga lokacije trebalo onemogućiti praćenje uređaja. Ipak, to ne vrijedi u svakom slučaju.

Isključivanje lokacije može dobro prikrivati vašu lokaciju, ali mogu koristiti druge tehnologije i tehnike kako bi otkrili lokaciju vašeg uređaja, bez obzira jesu li usluge lokacije uključene ili ne.

4 načina za praćenje mobitela bez GPS-a
Tornjevi pružatelja usluga mobilne telefonije se nalaze posvuda, a mogu pomoći u praćenju uređaja tako da identificiraju na koji toranj je spojen vaš mobitel i potom mjere vremensku odgodu koje je potrebno signalu da napravi povratnu vezu između tornjeva i vašeg telefona.

Ta se odgoda zatim izračunava i pretvara u određenu udaljenost ili raspon, a na osnovu toga može se dobiti prilično točna lokacija telefona. Ovo dobro funkcionira jer je mobitel stalno spojen s obližnjim torenjem.

Besplatna Wi-Fi mreža na određenim javnim lokacijama sve je češća pojava, no spojite li se na nju, moguće je pratiti lokaciju vašeg uređaja. Većina pružatelja besplatnih Wi-Fi usluga prikuplja adresu vašeg uređaja za kontrolu pristupa medijima (MAC) u zamjenu za vezu, a davatelji na osnovu toga mogu vidjeti mjesta koja posjećujete.

StingRays koji su poznati kao simulatori stanica funkcioniraju poput mobilnih tornjeva, osim što im je jedina svrha praćenje vašeg telefona umjesto pružanja stvarne mrežne veze. StingRay uglavnom koriste službe za provođenje zakona za praćenje uređaja u određenom području. Oni emitiraju jače signale od mobilnih tornjeva, što prisiljava mobilne telefone da se odspoje s legitimnih mobilnih tornjeva i umjesto toga se povežu na njih, piše Make use of.

Zlonamjerni softveri mogu pratiti lokaciju uređaja na kojima su instalirani i pri tome su maskirani kao ažuriranje koje služi poboljšanju internetske brzine.

Ako želite spriječiti praćenje uređaja, nemojte se spajati na beslatne Wi-Fi mreže, isključite GPS, surfajte koristeći VPN, preuzimajte aplikacije samo sa službenih, provjerenih trgovina, proučite dopuštenja koja aplikacija traži od vas i redovito ažurirajte uređaj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Nova prevara putem WhatsAppa, policija opet izdala važno upozorenje

Objavljeno

-

By

Policiji je prijavljena računalna prijevara počinjena na štetu 43-godišnjaka s područja Popovače, objavila je PU sisačko-moslavačka.

Nakon dogovora oko kupnje nepoznati počinitelj je muškarca putem WhatsApp aplikacije naveo da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dao tražene podatke primijetio je da mu s računa nedostaje novac i shvatio je da je prevaren. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Policija poziva građane na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetuju da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.

 
Nastavi čitati

Tech

FBI upozorava: Ove igre radije nemojte igrati na mobitelu!

Objavljeno

-

By

Neovlaštene kupnje unutar aplikacije i sumnjive igre uvijek su opasnosti na koje treba biti oprezan kada preuzimate nove aplikacije. FBI je objavio upozorenje svima koji pokušavaju igrati igre za zarađivanje. Takve bi igrice trebali izbjegavati pod svaku cijenu.

FBI upozorava na kriminalce koji kreiraju lažne aplikacije za igranje kako bi ukrali milijune dolara u kriptovalutama. Prevaranti reklamiraju aplikacije kao igre za zaradu nudeći financijske poticaje igračima.

Kako to zapravo funkcionira? Prevaranti najprije kontaktiraju žrtvu i pokušavaju izgraditi odnos, a potom žrtvu upoznaju s igricom u kojoj navodno možete zaraditi nagrade u kriptovaluti u zamjenu za neku aktivnost, poput uzgoja “usjeva” na animiranoj farmi.

Kako biste sudjelovali u igri, kriminalci vam govore da napravite novčanik za kriptovalute, kupite kriptovalute i pridružite se određenoj aplikaciji za igru. Što više novca žrtve pohrane u svoje novčanike, to više nagrada mogu zaraditi u igri.

A onda nastaje problem. Igrate igru i vidite lažne nagrade koje se gomilaju u aplikaciji. Kada prestanete uplaćivati sredstva u kripto novčanik, kriminalci ga isprazne pomoću zlonamjernog programa koji ste nesvjesno aktivirali nakon što ste preuzeli tu igricu na svoj mobilni uređaj.

Prevaranti potom žrtvi kažu da mogu vratiti svoja sredstva plaćanjem dodatnih poreza ili pristojbi, ali žrtve nikada ne dobiju svoj novac, prenosi Komando.

 
Nastavi čitati

Tech

Hoće li se Facebook i Instagram doista ugasiti u Europi?

Objavljeno

-

By

Zakon o zaštiti podataka stvara ozbiljne probleme društvenim mrežama. Instagram i Facebook – koji imaju više od nekoliko milijardi korisnika, za sada su relativno sigurni, objašnjavaju stručnjaci. Odluka o ukidanju TikToka pričekat će do svibnja.

Instagram, Facebook, TikTok – aplikacije su koje gotovo svi imamo u svojim mobitelima. Možemo li uopće zamisliti život bez njih? Može li se takvo što uopće dogoditi u današnjem tehnološkom svijetu u kojem živimo?

Vjerojatno se to neće dogoditi. Riječ je o nekakvim ratovima i igrama između Europske komisije i Facebooka, odnosno SAD-a o zaštiti osobnih podataka korisnika, pojasnio je stručnjak za marketing i tehnologiju Ilija Brajković za Dnevnik Nove TV.

Brajković dodaje da zapravo žele da ti podaci ostanu tehnološki spremljeni na serverima unutar EU-a, a Facebooku to ne odgovara jer mu to stvara dodatne komplikacije te da se cijela priča vodi oko toga kako će oni to riješiti.

Korisnici Instagrama i Facebooka zato mogu odahnuti – dok je poznata kineska društvena mreža u većim problemima.

“Kod TikToka je puno teža stvar zato što je TikTok u vlasništvu kineske tvrtke, a tu su sad onda geopolitički ratovi između SAD-a i EU-a s jedne strane i Kine s druge. SAD-u bi bilo u interesu možda ubiti TikTok jer jako puno tih podataka zapravo onda ide u Kinu”, smatra Brajković.

“Od svoje pojave, društvene mreže postale su pravi globalni komunikacijski fenomen, a nove generacije od njih stvaraju unosan biznis. Društvene mreže su me i dovele do toga da mogu raditi iz bilo kojeg dijela svijeta tako da jako često snimam putovanja i publiku koja me gleda upoznajem s različitim dijelovima svijeta”, rekao je Marko Vuletić koji priznaje da mu je to hobi koji je uspio unovčiti.

Veliki globalni izvještaj iz 2021. godine otkriva da više od 60 posto stanovnika zemlje sada koristi internet, a velika većina njih ima društvene mreže. Stoga je teško vjerovati da bi se pogotovo vodeće društvene mreže mogle ugasiti, no vrlo je izvjesno da će se još neke usluge početi naplaćivati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu