Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE POLIČNIK Načelnik Lončar najavio širenje vodovodne mreže i stambeno-poslovnih zona

Objavljeno

-

Polaganjem vijenaca i svijeća ispred središnjeg križa pored crkve sv. Nikole započeo je službeni dio proslave Dana Općine Poličnik, koji se svake godine slavi ususret blagdanu Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, ujedno i zaštitnika općine. Počast poginulim braniteljima odale su njihove obitelji, suborci i predstavnici UDDR Poličnik, predstavnici Hrvatske vojske, predsjednik Općinskog vijeća Darijo Buljat, načelnik Davor Lončar, Župan zadarske županije Božidar Longin te ostali uzvanici i mještani.

Iz središta Poličnika uzvanici su se uputili u Poslovnu zonu Grabi gdje se u Centru za razvoj i edukaciju održala svečana sjednica Općinskog vijeća. Sjednica je otvorena himnom u izvedbi klape Koporan, koja ove godine obilježava 19 godina postojanja, i minutom šutnje za sve koji su svoje živote položili na oltar domovine. Sjednicu su uljepšali Mirta Barić i David Kevrić koji su izveli plesnu točku te Borna Štulić koji je odsvirao skladbu na gitari.

Nakon što je uputio pozdrave svim uzvanicima, predsjednik Općinskog vijeća Darijo Buljat, kazao je da je općina Poličnik među prvima aplicirala na natječaje za državne investicije i europske fondove što je dovelo do napretka u svim segmentima. Smatra da je tomu pridonijela i stabilna vlast te se zahvalio oporbenim vijećnicima koji su uvijek davali valjane i konstruktivne sugestije.

Načelnik Davor Lončar naglasio je da se za govornicom u ulozi čelnog čovjeka općine nalazi već 28. put.

– Nadam se da ću po 30. put, a sad sam po 28. put za ovom govornicom, kad završim određene projekte, zahvaliti Bogu i svima vama i povući se časno sa ove funkcije. Do tada ću učiniti sve da dovršim započete projekte, obećao je Lončar.

U protekloj godini produžen je vodovodni sustav za tri kilometra, uređeno je 2,5 kilometara nerazvrstanih cesta, 1,5 kilometara nogostupa, dva kilometra javne rasvjete, dva kilometra poljskih putova, proširena su groblja, izgrađene grobnice, križanje u Murvici na državnoj cesti D8, sanirana su divlja odlagališta, stambena zona Grabi je dobila električnu energiju, a započela je i izgradnja 110 kw trafostanice. Nadalje, započeta je izgradnja društvenih domova u Lovincu i Dračevcu, uređuje se okoliš crkve sv. Ante u Visočanima, adaptira se zvonik crkve sv. Nikole u Poličniku, završena je izgradnja dječjeg vrtića Murvica-Briševo, uređuju se spomen obilježja poginulim hrvatskih braniteljima Murvica-Briševo, u tijeku su sanacija krovišta sportske dvorane i izgradnja boćališta u Poličniku, rekonstruirana su malonogometna igrališta u Murvici i Visočanima. U gospodarskim zonama izgrađeno je sedam novih gospodarskih subjekata, a u tijeku je izgradnja još šest novih. Kao još neki od glavnih pokazatelja uspješnosti općine, nameću se rast broja zaposlenih od dva posto, rast ukupnih prihoda od 17 posto, rast prosječne plaće za devet posto, rast subjekata u ruralnom turizmu, rast stanovništva za 6,2 posto te drugi.

Kada je riječ o budućim projektima, Lončar objasnio kako je među kandidiranima prioritetno širenje vodovodne mreže. Stambena zona Grabi dobit će vodovod i odvodnju, zona Mazija dobit će vodovod, trajno će se riješiti spoj između Poličnika i Visočana, a izgradit će se vodosprema u Murvici. Kao jednog od većih infrastrukturnih problema istaknuo je preopterećenost dionice D8 od čvora Zadar 1 do Crnoga te objavio da je s nadležnim institucijama načelno dogovoreno izrađivanje prometne studije. Rasterećenju prometa na spornoj dionici doprinijet će realizacija nove ceste od Mlina Duševića prema CGO Biljane Donje, za čiju je dio izdana lokacijska dozvola. Istaknuo je da ga posebno vesele nove pravne pretpostavke za preuzimanje državnog zemljišta koje će omogućiti širenje stambenih i
gospodarskih zona. Međutim, dodao je da do promjena dolazi kasno jer su nedavno područje općine napustila čak četiri investitora. Na kraju se svim žiteljima općine zahvalio na podršci te im je čestitao Dan općine i nadolazeći blagdan.

Državni tajnik pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, primijetio je kako je Centar za razvoj i edukaciju simbol uređene, razvijene i infrastrukturno opremljene općine.

– Ovakvim zdanjem ne mogu se pohvaliti ni neki veći gradovi, a kada pričamo o poslovnim zonama, općina Poličnik spada u one najbolje u Hrvatskoj. Nećete naći takvih primjera koji su uspjeli napraviti u tom kontekstu ono što je uspjela općina Poličnik u zadnjih dvadeset, trideset godina, kazao je te dodao da je Poličnik primjer zašto su Hrvatskoj potrebne općine, kazao je.

Župan Božidar Longin kao primjer dobre suradnje s Općinom istaknuo je upravo Centar za razvoj i edukaciju u kojem se održavaju skupštine Zadarske županije te čiji je županija partner. Pohvalio je razvoj turizma u općini i otvaranje novih gospodarskih pogona. Kazao je da ga posebno veseli što je županija u protekloj godini isplatila 71 potporu za novorođenu djecu s područja općine Poličnik.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković iskoristila je priliku da čestita Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću, svojim kolegama i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na usvajanju partnerskog sporazuma s Europskom unijom kao preduvjeta za korištenje devet milijardi eura omotnice koja se odnosi na hrvatske ribare. Čestitala je Općini Poličnik što je postala primjer što treba raditi kako bi poljoprivreda bila uspješna. Posebno je naglasila da se, iako kao općina bez mora, probila kao lider u povlačenju sredstava iz fonda za poticanje ribarstva i akvakulture, iskoristivši više sredstava nego iz fonda za poticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Šime Vicković, državni tajnik pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, saborski zastupnici Nikolina Baradić, Rade Šimićević i Tomislav Klarić te predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić.

Nagrade Općine Poličnik dobili su Aluflexpack Novi d.o.o. za doprinos u razvoju gospodarstva na području općine, Ante Zdrilić jer je 51 put dobrovoljno darovao krv, Niko Lulić za ostvarene rezultate u kuglačkom sportu, Roko Strika za osvojenu brončanu medalju na Prvenstvu Europe za kadete u hrvanju, David Kevrić i Mirta Barić za osvojene nagrade u sportskom plesu, Jakov Bubić za ostvarene rezultate u atletici te Šimun Zdrilić za ostvarene rezultate u plivanju. Pojedinačne zahvalnice Općine pripale su Samanthi Alić, Lauri Kovačević, Lani Zdrilić, Tamari Ukalović, Zari Crnjak i Viti Savić za odličan uspjeh u osnovnoškolskom obrazovanju, Lei Zdrilić za odličan uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju te Josipu Rončeviću za odličan uspjeh pri studiranju na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci.

Uzvanici su nakon svečane sjednice posjetili nedavno otvoren pogon tvrtke Kelava d.o.o. u Poslovnoj zoni Murvica Jug gdje su ih dočekali vlasnici, braća Tomislav i Stanislav Kelava.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu