Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(KOLUMNA) Tito je (ipak) kriv za sve

Objavljeno

-

Legenda kaže da u vrijeme druga Tita nisi mogao baš kako hoćeš preko grane. Ili da nije mogao svatko. Je l’ baš zato što nas je odgojila željezna čizma spomenutog vizionara i genija ili što smo naprosto genetski predodređeni da savijamo kičmu pred svime i svuda, ne znam, ali što godine idu sve više uviđam potrebu da se umjesto izlaska zabrani ili makar strogo selektira – ulazak u zemlju.

Ovo odavna nema smisla. Da bi rijetki pojedinci zaradili kakvih par tisuća eura na pokrpanim garažama, potkrovljima i podrumima – a nema što se ne iznajmljuje – još rjeđi na pijatu ćevapa ili caprese salati od 170 kuna, trpe svi redom nedužni i svaki izlazak na ulicu ruski je rulet.

Ovaj neselektirani otpad od turista koji ugošćavamo (rijetki su civilizirani izuzeci) pravo je pitanje što točno misli gdje je došao i velika je dilema kako naši turistički djelatnici reklamiraju Hrvatsku u svijetu? “Tako lijepa” ili “tako divlja”?

Bistre se dva velika problema. Uz Ryanair za koji se ispostavilo da ništa dobra nije donio nikomu osim vlasniku kompanije i onomu tko ga je doveo, najvjerojatnije, o kojemu smo sve rekli i sve znamo o profilu gostiju kakve nam dovodi, drugi sve jasniji problem je da su stranci u našem gradu Hrvatsku i Zadar zamijenili sa – centralnom Afrikom?

Nema drugog objašnjenja.

Parkiraju se nasred ceste – neovisno je li četverotračna ili slijepa ulica; voze u rikverc po istoj; oduzimaju prednost… a posebna je tema parkiranje. Automobili sa stranim tablicama (i to zemalja koje smo držali uljuđenima) svakodnevno su parkirani satima pred City Gallerijom, po parkovima, pred bolnicom, Poliklinikom… Odu na kupanje ili u spizu (jer u restorane ne idu) i bez ikakva problema ostave auto nasred čega već stignu.

Kad bi prosječnom Hrvatu palo na pamet isto učiniti u Trstu ili Beču? U normalnim zemljama kad staneš uz cestu, policija se pojavi kroz 15 minuta i rastjera te. Ovdje se policija besciljno vozi po gradu i sama je sebi svrha, a dotle se uz cestu neometano kampira dan, dva, tjedan… Nema brige. Pauk uglavnom vodi računa da odveze zadarske tablice. Još jedan segment iz bogate turističke ponude. Ja ovog ljeta još nisam vidjela da se odvukao auto sa stranim tablicama iz nekog od parkova ili sa zebre!?

A onda noćni život… Treba li bilo što reći? Hoće li ovi što zarađuju od apartmana (garaža uglavnom) snositi troškove za noću uključene klime u pola grada jer se od njihovih turista ne da živjeti ni u 12, 2 ili 4 ujutro? Jer, „mi“ smo podnijeli trošak njihova prijevoza do Zadra i definitivno plaćamo njihov boravak.

U prvome pasusu spomenuti pobrinuo se da mi kad prelazimo granu svi redom glumimo akademike i aristokraciju. Govorimo sve strane jezike, ispričavamo se, zahvaljujemo, klanjamo, častimo, trošimo… Kući se ne vraća ni dinar.

Sad mi točno žao. Jer da nije, misli bismo da je normalno derati se k’o budala u 3 ujutro usred grada 3.000 kilometara daleko od kuće, šetati polugol centrom i po dućanima ili pak zavesti Porsche uz crkvu Gospe od zdravlja i nestati na tri dana.

Tito, ipak si kriv za sve.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TIJELOVO Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u katedrali i procesiju središtem grada

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup Zgrablić predvodi tijelovsku procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj će vjernicima podijeliti blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega će nositi za vrijeme procesije.

U proslavi svetkovine Tijelova u katedrali tradicionalno sudjeluju svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu