Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(KOLUMNA) Tito je (ipak) kriv za sve

Objavljeno

-

Legenda kaže da u vrijeme druga Tita nisi mogao baš kako hoćeš preko grane. Ili da nije mogao svatko. Je l’ baš zato što nas je odgojila željezna čizma spomenutog vizionara i genija ili što smo naprosto genetski predodređeni da savijamo kičmu pred svime i svuda, ne znam, ali što godine idu sve više uviđam potrebu da se umjesto izlaska zabrani ili makar strogo selektira – ulazak u zemlju.

Ovo odavna nema smisla. Da bi rijetki pojedinci zaradili kakvih par tisuća eura na pokrpanim garažama, potkrovljima i podrumima – a nema što se ne iznajmljuje – još rjeđi na pijatu ćevapa ili caprese salati od 170 kuna, trpe svi redom nedužni i svaki izlazak na ulicu ruski je rulet.

Ovaj neselektirani otpad od turista koji ugošćavamo (rijetki su civilizirani izuzeci) pravo je pitanje što točno misli gdje je došao i velika je dilema kako naši turistički djelatnici reklamiraju Hrvatsku u svijetu? “Tako lijepa” ili “tako divlja”?

Bistre se dva velika problema. Uz Ryanair za koji se ispostavilo da ništa dobra nije donio nikomu osim vlasniku kompanije i onomu tko ga je doveo, najvjerojatnije, o kojemu smo sve rekli i sve znamo o profilu gostiju kakve nam dovodi, drugi sve jasniji problem je da su stranci u našem gradu Hrvatsku i Zadar zamijenili sa – centralnom Afrikom?

Nema drugog objašnjenja.

Parkiraju se nasred ceste – neovisno je li četverotračna ili slijepa ulica; voze u rikverc po istoj; oduzimaju prednost… a posebna je tema parkiranje. Automobili sa stranim tablicama (i to zemalja koje smo držali uljuđenima) svakodnevno su parkirani satima pred City Gallerijom, po parkovima, pred bolnicom, Poliklinikom… Odu na kupanje ili u spizu (jer u restorane ne idu) i bez ikakva problema ostave auto nasred čega već stignu.

Kad bi prosječnom Hrvatu palo na pamet isto učiniti u Trstu ili Beču? U normalnim zemljama kad staneš uz cestu, policija se pojavi kroz 15 minuta i rastjera te. Ovdje se policija besciljno vozi po gradu i sama je sebi svrha, a dotle se uz cestu neometano kampira dan, dva, tjedan… Nema brige. Pauk uglavnom vodi računa da odveze zadarske tablice. Još jedan segment iz bogate turističke ponude. Ja ovog ljeta još nisam vidjela da se odvukao auto sa stranim tablicama iz nekog od parkova ili sa zebre!?

A onda noćni život… Treba li bilo što reći? Hoće li ovi što zarađuju od apartmana (garaža uglavnom) snositi troškove za noću uključene klime u pola grada jer se od njihovih turista ne da živjeti ni u 12, 2 ili 4 ujutro? Jer, „mi“ smo podnijeli trošak njihova prijevoza do Zadra i definitivno plaćamo njihov boravak.

U prvome pasusu spomenuti pobrinuo se da mi kad prelazimo granu svi redom glumimo akademike i aristokraciju. Govorimo sve strane jezike, ispričavamo se, zahvaljujemo, klanjamo, častimo, trošimo… Kući se ne vraća ni dinar.

Sad mi točno žao. Jer da nije, misli bismo da je normalno derati se k’o budala u 3 ujutro usred grada 3.000 kilometara daleko od kuće, šetati polugol centrom i po dućanima ili pak zavesti Porsche uz crkvu Gospe od zdravlja i nestati na tri dana.

Tito, ipak si kriv za sve.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ ZADARSKE POLICIJE: “Budi navijač! Izbjegavaj protupravna ponašanja!”

Objavljeno

-

By

Dostojanstveno podržavajmo hrvatsku nogometnu reprezentaciju na UEFA EURO 2024. u Njemačkoj, poruka je iz PU zadarske

Budući da se danas u 15 sati odigrava nogometna utakmica hrvatske reprezentacije s reprezentacijom Albanije, pozivamo građane, pogotovo one koji će utakmicu pratiti na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, da dostojanstveno bodre reprezentaciju te da izbjegavaju protupravna ponašanja, priopćeno je iz PU zadarske.

“Za očekivati je da će i nastavak natjecanja u grupnoj fazi također privući veliki interes građana koji već tradicionalno prate utakmice naše reprezentacije uz obiteljska druženja, na otvorenim prostorima, prvenstveno gradskim trgovima, ulicama, rivama, terasama ugostiteljskih objekata i slično. U brojnim mjestima, prvenstveno gradovima, organizirat će se i javna praćenja TV prijenosa kojima će prisustvovati veliki broj građana.

Kako bi nakon utakmice ostao samo nogometni naboj, a ne neželjene posljedice, preporučamo:

  • da organizatori takvih okupljanja vode brigu o zdravlju i sigurnosti svojih posjetitelja – posebice žena, djece i starijih osoba
  • da navijači/posjetitelji/simpatizeri hrvatske nogometne reperezentacije:
    • izbjegavaju konzumiranje većih količina alkohola
    • ne koriste pirotehnička sredstava – budući da njihovo korištenje u mnoštvu građana može imati ozbiljne posljedice
    • prilikom dolaska ili odlaska s okupljanja navijača ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te da obrate pažnju na sigurnost u prometu općenito

Policija će uz druge službe, kao i do sada, poduzimati potrebne mjere iz svoje nadležnosti i u skladu s važećim propisima, a što može uključivati i video i foto dokumentiranje, kako bi praćenja nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na javnim prostorima protekla bez većih izgreda i protupravnih ponašanja.

Uživajte u utakmici, bodrite naše reprezentativce u zdravom sportskom duhu – učinimo našu reprezentaciju ponosnom, kao što i ona čini nas“, poručuju iz policije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Izabrano vodstvo Savjeta mladih – Frane Raspović predsjednik, zamjenica Adriana Rogić

Objavljeno

-

By

U Domu Zadarske županije održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Zadarske županije.

Za predsjednika Savjeta mladih izabran je Frane Raspović, a za njegovu zamjenicu  Adriana Rogić.

Podsjetimo, Županijski vijećnici su na 17. sjednici Županijske skupštine u Savjet mladih Zadarske županije izabrali Petru Pećarić, Luciju Marniku, Luku Vedrića, Margaretu Beltran Mirandu, Adrianu Rogić, Niku Klanac i Franu Raspovića.

Za članicu Savjeta mladih Zadarske županije kao predstavnicu Savjeta mladih Grada Biograda na Moru imenovana je Lucija Duratović.

Savjet mladih Zadarske županije osnovan je kao savjetodavno tijelo Zadarske županije koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na područnoj (regionalnoj) razini.

Djelovanjem Savjeta mladih želi se postići bolja komunikacija mladih i donositelja odluka te veći angažman mladih u lokalnoj sredini koji će povećati kvalitetu života mladih sukladno njihovim potrebama.

Na konstituirajućoj sjednici nazočni su bili predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić i pročelnik    Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Najnoviji SPAR supermarket otvoren u Ninu

Objavljeno

-

By

Nin je domaćin najnovijeg SPAR supermarketa u kojem je bogata ponuda, od mesnice, preko ribarnice do prostorije s rashlađenim pićem, oduševila kupce. I ovog prilikom, povodom otvorenja, SPAR Hrvatska donirao je lokalni DVD Pljusak Nin

Najnoviji SPAR supermarket uređen je prema najvišim tehnološkim standardima i rasprostire se na gotovo 1300m2 prodajne površine. SPAR supermarket nalazi se na adresi Put Bagata 11, Nin, a kupcima će biti dostupnije ono što poznaju od bogate SPAR ponude prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, po kojoj je SPAR naširoko poznat.

SPAR supermarket u Ninu otvoren je uz područnu voditeljicu Ivanu Zubčić, voditeljicu trgovine Stanku Jergan, direktora prodaje SPAR supermarketa Davida Korošeca te predsjednika Uprave SPAR Hrvatska Helmuta Fenzla rezanjem vrpce i formalno je otvoren novi SPAR.

Posebnost ovog SPAR supermarketa su mesnica s uvijek bogatom ponudom najboljih pozicija mesa te ribarnica s uvijek svježom ponudom ribe, kao i toploteka, odnosno raznovrsna ponuda toplih, gotovih jela i salata. Ovaj SPAR supermarket opremljen je velikom rashladnom prostorijom, što osigurava veće količine ohlađenog pića, posebnost koja je neophodna za lokaciju u Dalmaciji posebice u sezoni u kojoj se očekuju velike vrućine. Kupci, osim bogatog izbora kvalitetnog i svježeg voća i povrća te bogatog izbora neprehrambenih artikala bržu kupovinu mogu obaviti kroz jednostavne i praktične samoposlužne  blagajne.

Povodom otvorenja novog SPAR supermarketa uručena je i donacija Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pljusak Nin u iznosu od 2000 eur, za što je osigurana sigurnosna oprema što će im svakako olakšati rad.

Radno vrijeme SPAR supermarketa u Ninu je ponedjeljka do nedjelje od 7 do 22 sat.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu