Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(KOLUMNA) Tito je (ipak) kriv za sve

Objavljeno

-

Legenda kaže da u vrijeme druga Tita nisi mogao baš kako hoćeš preko grane. Ili da nije mogao svatko. Je l’ baš zato što nas je odgojila željezna čizma spomenutog vizionara i genija ili što smo naprosto genetski predodređeni da savijamo kičmu pred svime i svuda, ne znam, ali što godine idu sve više uviđam potrebu da se umjesto izlaska zabrani ili makar strogo selektira – ulazak u zemlju.

Ovo odavna nema smisla. Da bi rijetki pojedinci zaradili kakvih par tisuća eura na pokrpanim garažama, potkrovljima i podrumima – a nema što se ne iznajmljuje – još rjeđi na pijatu ćevapa ili caprese salati od 170 kuna, trpe svi redom nedužni i svaki izlazak na ulicu ruski je rulet.

Ovaj neselektirani otpad od turista koji ugošćavamo (rijetki su civilizirani izuzeci) pravo je pitanje što točno misli gdje je došao i velika je dilema kako naši turistički djelatnici reklamiraju Hrvatsku u svijetu? “Tako lijepa” ili “tako divlja”?

Bistre se dva velika problema. Uz Ryanair za koji se ispostavilo da ništa dobra nije donio nikomu osim vlasniku kompanije i onomu tko ga je doveo, najvjerojatnije, o kojemu smo sve rekli i sve znamo o profilu gostiju kakve nam dovodi, drugi sve jasniji problem je da su stranci u našem gradu Hrvatsku i Zadar zamijenili sa – centralnom Afrikom?

Nema drugog objašnjenja.

Parkiraju se nasred ceste – neovisno je li četverotračna ili slijepa ulica; voze u rikverc po istoj; oduzimaju prednost… a posebna je tema parkiranje. Automobili sa stranim tablicama (i to zemalja koje smo držali uljuđenima) svakodnevno su parkirani satima pred City Gallerijom, po parkovima, pred bolnicom, Poliklinikom… Odu na kupanje ili u spizu (jer u restorane ne idu) i bez ikakva problema ostave auto nasred čega već stignu.

Kad bi prosječnom Hrvatu palo na pamet isto učiniti u Trstu ili Beču? U normalnim zemljama kad staneš uz cestu, policija se pojavi kroz 15 minuta i rastjera te. Ovdje se policija besciljno vozi po gradu i sama je sebi svrha, a dotle se uz cestu neometano kampira dan, dva, tjedan… Nema brige. Pauk uglavnom vodi računa da odveze zadarske tablice. Još jedan segment iz bogate turističke ponude. Ja ovog ljeta još nisam vidjela da se odvukao auto sa stranim tablicama iz nekog od parkova ili sa zebre!?

A onda noćni život… Treba li bilo što reći? Hoće li ovi što zarađuju od apartmana (garaža uglavnom) snositi troškove za noću uključene klime u pola grada jer se od njihovih turista ne da živjeti ni u 12, 2 ili 4 ujutro? Jer, „mi“ smo podnijeli trošak njihova prijevoza do Zadra i definitivno plaćamo njihov boravak.

U prvome pasusu spomenuti pobrinuo se da mi kad prelazimo granu svi redom glumimo akademike i aristokraciju. Govorimo sve strane jezike, ispričavamo se, zahvaljujemo, klanjamo, častimo, trošimo… Kući se ne vraća ni dinar.

Sad mi točno žao. Jer da nije, misli bismo da je normalno derati se k’o budala u 3 ujutro usred grada 3.000 kilometara daleko od kuće, šetati polugol centrom i po dućanima ili pak zavesti Porsche uz crkvu Gospe od zdravlja i nestati na tri dana.

Tito, ipak si kriv za sve.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADU BIOGRADU 11 MILIJUNA ZA NADOGRADNJU DJEČJEG VRTIĆA Bit će mjesta u vrtiću za svu djecu s područja grada!

Objavljeno

-

By

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“, objavljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, Gradu Biogradu na Moru su odobrena bespovratna sredstva u iznosu 11.016.000,00 HRK za projekt „Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Biograd“.

Svrha projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci bez obzira na socioekonomski status.

Projektom će se dograditi i nadograditi postojeći objekt predškolske ustanove DV Biograd na predjelu Kosa u Biogradu na Moru. Provedba projekta rezultirati će povećanjem broja dnevnih boravaka ( 9 dodatnih dnevnih boravaka – 1 za jasličnu i 8 za vrtićke skupine) čime će se povećati kapacitet novih učionica i broj izgrađenih mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (172 mjesta). Nakon provedbe projekta ukupan broj mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju iznositi će 316 te će biti 17 dnevnih boravaka (3 za jaslične i 14 za vrtićke skupine).

Provedba projekta rezultirati će osiguranim mjestima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju za svu djecu na području Grada Biograda na Moru.

Planirana rekonstrukcija: U prizemlju sa sjeveroistočne strane dograđuju još 2 sobe za boravak djece s pratećim sadržajima, a s jugoistočne strane dograđuje se 1 soba za boravak djece s pratećim sadržajima te novi kuhinjski pogon. Sa sjeveroistočne strane dograđuje se novi ulaz te se dio prizemlja reorganizira u skladu s novim potrebama. Na katu se nadograđuje još ukupno 6 soba za boravak djece s pratećim sadržajima od kojih se dvije mogu razdvojiti prema potrebi (višenamjenski prostor – dvorana za predstave/radionice).

Planiranom rekonstrukcijom proširuje se prostorni kapacitet dječjeg vrtića za 9 soba dnevnog boravka s pripadajućim sanitarnim i garderobnim prostorijama i terasama. Također, zahvatom će se urediti vanjski prostori: prilazni putevi, parkiralište, dvorište, slobodne i zelene površine koji će biti ograđeni i sigurni za djecu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Briševo u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 08.12.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 09:00do 14:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Briševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Samostalne satnije Briševo kod k.br.47.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV IZ GRADA: U petak javna tribina o gospodarenju otpadom – svi su pozvani!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Obavještavaju se građani da Grad Zadar organizira javnu tribinu o gospodarenju otpadom, koja će se održati u petak 9. prosinca 2022.g. u Velikoj vijećnici Grada Zadra, Narodni trg 1 s početkom u 11.00 sati, priopćeno je.

Svrha tribine je educiranje i informiranje građana o gospodarenju otpadom, odgovornom postupanju s komunalnim otpadom uključujući razvrstavanje otpada te upoznavanje sa zakonskim propisima i obvezama.

 Tribina je otvorena za sve zainteresirane, te se ovim putem pozivaju građani da se odazovu na javnu tribinu o aktualnostima iz područja gospodarenja otpadom.

Tribinu će voditi izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura, stručnjakinja u području gospodarenja otpadom s Veleučilišta Velika Gorica.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu