Connect with us

Hrvatska

Pojavljuje se sve više prevara putem telefonskih poziva, evo kako se zaštititi

Objavljeno

-

Lažnih poziva i telefonskih prevara sve je više. Policija i operateri upozoravaju – ne javljajte se. Reporterka Matea Ćorić istražila je u prilogu za Dnevnik Nove TV koliki je stvaran opseg ovakvih prevara, i kako se protiv njih zaštititi.

Kad vas zovu nepoznati brojevi iz inozemstva, najpametnije je ne javljati se.

Evo što bi bilo da se javite ili da je povratno nazvoete strani broj: Od osobe se želi da je povratno nazove, pa se u slučaju povratnog poziva taj poziv skupo naplati. Ima prevara gdje se u slučaju javljanja na telefon osobu nagovara da investira u projekt, platformu ili se obećava neka brza zarada, a naravno cilj je da osoba koja se javi izgubi taj novac, rekao je CARNET-ov inženjer za računalnu sigurnost Mislav Major, piše Dnevnik.hr.

Iz policije potvrđuju da je takvih prijava sve više. Lažno se znaju predstavljati i kao bankari, policajci, mobilni-operateri. Građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da obave uplatu na inozemne bankovne račune, poručili su iz MUP-a.

Operateri kažu da su svjesni problema i traže rješenja. Ljudima savjetuju da se ne javljaju na pozive i ne otvaraju nepoznate linkove i poruke. Treba naglasiti da se neki pozivi na mobitel automatski označavaju kao neželjeni – pojavi se krug s uskličnikom kako bi ljudi znali da je riječ o prevari.

Problem leži u tome što su nam danas brojevi dostupniji nego ikada prije. Pa mi nekad svoje telefonske brojeve i podatke lako ostavljamo na raznim web stranicama i aplikacijama, a kada te stranice budu hakirane onda iscure telefonski brojevi, dodao je Major.

Koliko često ostavljamo broj mobitela i za kakve namjene pokazuje nam slučaj iz Srbije. Žena je naručivala hranu, a dobila udvarača. Ne znamo je li joj se svidjela hrana. Ali znamo da poruka nije. Prijavila ga je, i dobio je otkaz, piše Dnevnik.hr.

 

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu