Connect with us

magazin

UTJECAJ SUVREMENE TEHNOLOGIJE NA JEZIČNI RAZVOJ Marija Pokrajčić, mag.log. poručuje: „Najbolja igračka malom djetetu su njegovi mama i tata, a ne ekrani.“

Objavljeno

-

Praksa pokazuje da je prisutno sve više djece s jezičnim teškoćama čemu razlog dijelom možemo tražiti i u suvremenoj tehnologiji. Napretkom suvremene tehnologije sve više i sami postajemo ovisni o istoj, što iz potrebe, što iz navike. No, budući da djeca imitiraju upravo ono što vide u svojoj okolini i ne iznenađuje činjenica o sve većoj izloženosti djece ekranima. Često se iz raznih razloga to i dozvoljava, te kako smo sami „robovi“ tehnologije isto to se od samog početka prenosi na najmlađe, naravno, nesvjesni negativnih posljedica koje mogu ostaviti na cjelokupni razvoj djeteta. U ranom razvoju, odnosno do druge godine života ne preporuča se izloženost ekranima, stoga bi dostupnost ekrana treba biti svedena na nula minuta dnevno – ističe Marija Pokrajčić, logopedinja u Kabinetu za ranu intervenciju. Budući da nije dovoljno samo reći: „Isključimo ekrane.“, da bi što bolje shvatili posljedice potrebno je ući u samu problematiku utjecaja ekrana na cjelokupni razvoj, ali prvenstveno jezični.

Kako ekrani utječu na dijete

Iz perspektive razvoja komunikacije utjecaj ekrana na dječji razvoj nije zanemariv. Naime, kada je dijete izloženo ekranima, odnosno jakim bojama koje se naglo izmjenjuju, kao i svjetlosnim efektima koji okupiraju njegovu pažnju nema potrebu komunicirati s drugom osobom. Upravo ovakvi visoko motivirajući sadržaji kod djeteta dovode do stanja u kojemu je dijete „hipnotizirano“ i isključeno od svijeta oko sebe, ali i sretno i mirno jer je njegova potreba za podražajima zadovoljena. S obzirom na to da se dječji živčani sustav navikava na ono što učestalo radi, s vremenom razvija i ovisnost. Tada dijete želi biti stalno izloženo takvim podražajima, odnosno „stanju sreće i zadovoljstva“ te se nerijetko nakon oduzimanja ili zabrane istih javljaju i nepoželjna ponašanja.

Utjecaj na komunikaciju, jezik i govor

Kod djece koja ne govore ekrani zapravo mogu biti jedna od velikih prepreka na putu njihovog progovaranja. Jezik i govor se u ranom razvoju usvajaju kroz komunikaciju koja je temelj samog razvoja djeteta. Kod izloženosti digitalnim sadržajima direktno se narušava sami temelj razvoja. Djeca ne mogu komunicirati s mobitelom, tabletom, TV-om…, za to smo im potrebni mi! Roditelji najčešće uoče izostanak govora, no govor je jedna od zadnjih etapa razvoja jezičnog razvoja. Teškoće se uglavnom uočavaju kako na području komunikacije tako i na području jezičnog razvoja što će se posljedično odraziti na izostanak prve riječi kao i slaganja riječi u rečenicu.

Što mi trebamo i možemo učiniti?

Važno je napomenuti da ekrani ne mogu zamijeniti nas, ekrani ne mogu biti roditelji niti odgojitelji… Ne trebamo se ugledati na društvo u kojemu se granica „normalnog“ i prihvatljivog pomiče malo po malo, važno je reagirati na vrijeme i ne dozvoliti da ekrani postanu „najbolji djetetov prijatelj“. Često se uočava kako roditelji mobitele ili televizore doživljavaju kao „dadilju“ jer tada imaju nekoliko trenutaka za sebe. Imati nekoliko trenutaka za sebe je sasvim prihvatljivo, ali ne pomoću mobitela/TV-a. Ako postoji određeno kašnjenje u pojavi govora, prva stvar koju je potrebno napraviti jest ukloniti ekrane jer taj period djetetovog ne pričanja nije „razdoblje“ koje će proći samo od sebe. Dijete se razvija pod utjecajem svoje okoline te kako vrijeme prolazi teškoće često postaju veće. Upravo zato na okolinu moramo djelovati kako bi bila razvojno poticajna. S obzirom na to da su najčešće roditelji oni koji određuju izloženost digitalnim sadržajima kod svoje djece, najvažnije je spomenuti da dijete odrasta u interakciji s drugima, jer je upravo to put ka progovaranju.

Stoga, komunicirajte s djetetom u svakodnevnim aktivnostima, zajedno s njim komentirajte sadržaj koji vas okružuje (npr. ručak, odlazak u trgovinu, šetnje ulicom…). Uključite dijete u kućanske poslove (npr. slaganje posuđa), opisujte radnje koje obavljate.

Proširujte rečenični iskaz, na sržne riječi (riječi koje dijete ima u svome ekspresivnom vokabularu) – nadograđujte vokabular. Ako dijete koristi riječ medo, možete upotrebljavati fraze kao što je npr. medo spava, ako ima riječ tata, proširujte s npr. tata sjedi. Ukoliko se dijete izražava jednom riječi, poželjno je obraćati mu se s dvije riječi npr. seka  seka jede. Zajedno čitajte slikovnice, pokazujte djetetu slike koje komentirate. Govorite polako i izražajno – budite pravilan govorni model svome djetetu. Također, iako su svi svjesni da nekada nije lako odviknuti dijete od ekrana, jedna od aktivnosti u sklopu projekta “PRRI- Podrška Razvoju Rane Intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije” su i nabava didaktičkih igračaka koje se koriste u neposrednom radu i radionicama s roditeljima naših korisnika – cilj nam je pokazati kako se na kvalitetniji način može provoditi vrijeme s našim najmilijima, što između ostaloga i aktivno podučavamo roditelje.

Ali, ne smije se zaboraviti, najbolja igračka malom djetetu su njegovi mama i tata, a ne ekrani. – poručuje Marija Pokrajčić, mag.log., logopedinja Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA Klapa Leut / Advent u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

SVJETSKI KULINARSKI KUP Mladi kuhar Klaudio Mrkić s Hrvatskom kulinarskom reprezentacijom u Luksemburgu

Objavljeno

-

By

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d’Or-a i Global Chefs Challenge-a a među njima se nalazi i mladi kuhar iz Sikova Klaudio Mrkić (25) kojemu je ovo već drugo svjetsko kulinarsko prvenstvo.

Znanja koja sudionici tim iskustvima prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon natjecanja novostečena znanja prenosu se kolegama u sklopu radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza. Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali, testirani su u nekoliko navrata te su u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljani javnosti. Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetsi kulinarski kup (26. do 30. Studeni), gdje jela ocjenjuju najugledniji svjetski kuhari.

Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju  ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od:

4 različita finger food-a

Svečana hladna plata

3 različita predjela

Svečeni menu od 5 slijedova

4 različita deserta

4 različita petit four-a

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije:     Marinko Jurešić,        Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag

Pomoćnici izborniku:          Ivan Đukić,                Restoran Lipov hlad, Osijek

Zlatko Novak,            Restoran Bedem, Varaždin

Nikolina Lončar,        Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:

Ivan Ergović, slastičar, kapetan         Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč

Tomislav Greganić,                           Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić,                                  Turisthotel d.d., Zaton

Karlo Štorga,                                     Restoran Bedem, Varaždin

Ivan Divković,                                   Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici:
Patrik Prnjak                                      Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot,                                      Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević,                               Imperial park hotel, Vodice

O Svjetskom kulinarskom kupu:

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg je ponovo postao mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.

Više o natjecanju možete pronaći na: http://vatel.lu/

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 30. studenog 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Sami se sebi čudite kako vam dobro ide, pa si dopuštate i poneki nepromišljen potez. Budite zahvalni na onom što imate.
KARIJERA: Kad ne bi bilo zahtjeva i poslovnih planova, svatko bi radio što želi, ali rezultati bi bili jadni. Trebate više surađivati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete intenzivnom zabavom pokušati odagnati brige koje vas muče. Moguć je izlazak i ludi provod bez emotivnih ispunjenja.
KARIJERA: Sad vam je već potpuno jasno da ne držite konce u svojim rukama, ali vas to ne brine toliko koliko pitanje dokle će to trajati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite umjereni u svemu.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Ako ste u otuđenoj ili ratničkoj fazi s drugom stranom, danas ćete svemu pristupati ležernije, a postojat će i određena bliskost.
KARIJERA: Čini se da će drugi zasad voditi glavnu riječ, pa je na vama da se svemu mudro prilagođavate. Budite strpljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vama nije potrebno davati dodatne informacije, jer vać sami shvaćate u kom pravcu treba djelovati da bi se odnos poboljšao. Slijedite intuiciju.
KARIJERA: Moguće je da će vam se šef povjeriti ili pokazati svoje slabije lice. Vi ste ona stijena na koju se uvijek može osloniti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete danas biti pomalo sentimentalna duša sklona osjetljivosti i ranjivosti.
KARIJERA: U svojim poslovnim komunikacijama pokazat ćete ozbiljnost kakva je rijetka. Neki suradnici će vas se plašiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prolazna duševna nestabilnost.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Danas biste mogli nepromišljenim postupanjem iznenaditi ili čak povrijediti drugu stranu, pa pazite kako se ponašate.
KARIJERA: Otvaraju se nove mogućnosti suradnje, ali samo ako budete postupali profesionalno i odmjereno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duševni nemir koji brzo prolazi.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Vaša glavna dojba danas bit će da li igrati otvorenih ili zatvorenih karata. U svakom slučaju, bit će dosljedni.
KARIJERA: Novčana pitanja zauzet će vam glavninu radnog vremena. Kombinirat ćete ono što dosad nitko nije i to uspješno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pazite da se ne zapetljate.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Nećete se dati smesti ako vas druga strana malo isprovocira. Dapače, iskoristit ćete to da još više učvrstite svoj odnos.
KARIJERA: Jedna tajna ima veliku težinu, a vi ćete je čuvati znajući koliko vrijedi. Danas ćete u sebi misliti o njoj.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost bubrega i mjehura.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Zaintrigirat će vas jedna svakodnevna situacija jer ćete u njoj vidjeti golemi ljubavni potencijal.
KARIJERA: Spremni ste za promjene za razliku od vaših kolega. Njima će sve izgledati nestvarno, pa ćete ih morati uvjeravati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postoji mogućnost prehlade.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Mogli biste se jednostavno previše truditi oko osobe do koje vam je stalo, pa da sve to bude zakočeno i neprirodno. Opustite se.
KARIJERA: Bit će zatezanja na radnom mjestu jer će se trebati riješiti jedan problem koji se već dugo vuče.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izrazite svoj stav i borite se.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Još ste orni za mnoge nove ljubav ne pustolovine, a u njima vam danas pomažu vaši prijatelji. Vezani su odlično.
KARIJERA: Nema vam druge nego zasukati rukave i primiti se posla. Ne računajte na popuste, nego baš obratno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uzmite predah u slobodno vrijeme.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 30.11.2022.
LJUBAV: Neki će voljenu osobu staviti na vrh vlastitih vrijednosti, ali pri tom neće zapostaviti ni karijeru. Uspjet će sve sretno spojiti.
KARIJERA: Danas ćete biti usredotočeni na svoje nadređene koji će pokazati da neke stvari znaju raditi lošije od vas. Pomozite im.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrodit ćete prolazni stres.

 
Nastavi čitati

U trendu