Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VIDEO Načelnik Zoran Pelicarić gostovao na Diadori

Objavljeno

-

Načelnik općine Sv. Filip i Jakov, Zoran Pelicarić, gostovao je jučer u emisiji “Pomalo” zadarske Diadora televizije.

U nastavku donosimo snimku:

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKE IZ ZADARSKE BOLNICE: Prof. dr. sc. Tatjana Šimurina u Singapuru na najznačajnijem anesteziološkom kongresu

Objavljeno

-

By

Iz dalekog Singapura vratila se prof. prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije, uži specijalist intenzivne medicine. Ondje je, pod okriljem Svjetske federacije anestezioloških društava (WFSA), kojoj pripada i Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu (HDARIM), od 3. do 7. ožujka 2024. godine održan 18. Svjetski kongres anesteziologa.

Ovaj najznačajniji i najveći anesteziološki kongres, često neformalno nazivan anesteziološkom olimpijadom, jer se održava u godini Olimpijskih igara, okupio je sudionike iz 142 zemlje sa svih kontinenata. Prof. prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, po treći je put, nakon 16th WCA 2016 u Hong Kongu i virtualnog kongresa 17th WCA 2021 u Pragu, bila član Organizacijskog odbora za perioperacijsku i dnevnu anesteziju, pozvani predavač i poster moderator. Predsjedavala je debatom „za“ i „protiv“ na temu „Monitoring neuromišićne blokade i reverzija“ u kojoj su sudjelovali svjetski priznati stručnjaci te istaknuti znanstvenici; prof. dr. Boris Mraović (University of Missouri), prof. dr. Kumar Belani (University of Minnesota) i prof. dr. Girish Joshi (University of Texas).

Prof. dr.sc. Tatjana Šimurina prezentirala je OB Zadar i moderna postignuća hrvatske anesteziologije kao predstavnica Hrvatske u Europskom društvu za anesteziologiju i intenzivnu medicinu kroz aktivno sudjelovanje u organizaciji, predsjedavanjem i pozvanim predavanjima na europskom kongresu Euroanaesthesia (EA 2019. u Beču, virtualna EA 2020.Barcelona, virtualna EA 2021.München i EA 2023. u Glasgowu).

Čestitamo prof.dr.sc. Šimurini na velikom priznanju te joj zahvaljujemo na uspješnoj prezentaciji naše ustanove, stoji u objavi iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DANI HRVATSKOG JEZIKA / Predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: “Zašto je Matoš aktualan i danas?” 

Objavljeno

-

By

Uz Dane hrvatskoga jezika 2024. godine, Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: „Zašto je Matoš aktualan i danas?”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u četvrtak 21. ožujka, s početkom u 18:00.

  U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika svake se godine obilježavaju  Dani hrvatskoga jezika. Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu, od 11. do 17. ožujka 1967.  Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997., Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika, u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989. Ove godine posebno ističemo svoju radost i ponos što je na inicijativu Matice hrvatske Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio  Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

   Akademkinja Dubravka Oraić Tolić, književna je teoretičarka, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica. Za svoj rad primila je brojna priznanja, između ostaloga i Državnu nagradu za životno djelo u području humanističkih znanosti za 2012. godinu i Nagradu HAZU 2013. za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području književnosti za knjigu Akademsko pismo. Redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2014. godine u Razredu za književnost. Potpredsjednica je Matice hrvatske (od 2018), kao prva žena u povijesti te institucije izabrana na tu dužnost.

    Kao istaknuta kroatistica napisala je osobito poticajne radove o Antunu Gustavu Matošu, objedinjene u knjizi Čitanja Matoša. U svojim interpretacijama Matoševih djela Dubravka  Oraić Tolić pomiče analitički interes s teksta na kontekst, na društvene i kulturalne probleme i varijable, dok se rasprave pozicioniraju u interdisciplinarnom području.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zadarski HGSS spasio psa s litice

Objavljeno

-

By

foto: HGSS

Dežurni spašavatelj Stanice Zadar, 17. ožujka u 17:00 zaprima poziv osobe s informacijom da na maloj polici u starom rudniku stoji pas koji ne može samostalno izaći iz jame.

Ekipe kreću prema lokaciji iz nekoliko smjerova (Karin, Bibinje, Zadar, Starigrad). Dolaskom prvih spašavatelja na teren (17:57) izrađuju se sidrišta i priprema linija za izvlačenje.

Pas se nalazio na 70-ak metara ispod površine na uskoj polici. Dva spašavatelja spuštena su dvostrukim užetom do psa, nakon zbrinjavanja i pakiranja u „pelenu“ započelo je izvlačenje. Bez većih poteškoća spašavatelji i pas izvučeni su iz jame u 20:30.

Pas je zadržan do jutra i nakon toga odveden u zadarski azil radi utvrđivanja vlasništva očitanjem čipa i veterinarskog pregleda.

Akcija je završila u 21:00 povratkom svih spašavatelja kućama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu