Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) AKTIVNO BIBINJE Održano šesto izdanje Večeri dalmatinske beside, svoje stihove čitali i poštar i bibinjske nevjeste

Objavljeno

-

Na Trgu Sri Sela u Bibinjama u četvrtak 21. srpnja u večernjim satima održana je šesta Večer dalmatinske beside, večer posvećena autorima koji pišu na dalmatinskom dijalektu.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 12 autora koje je predvodio proslavljeni bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin.

Već su njegovi prvi stihovi nagovijestili vatromet emocija koji je sljedećih sat i pol vremena vladao trgom. Jednostavnim, ali dubokim riječima opisao je svoje mjesto: ‘Di matere robu sušu, svaka kala ima dušu…’

Voditeljica programa Vesna Matešić otišla je korak dalje i oduševila sve nazočne kada je rekla kako se Večer dalmatinske besida održava na najljepšoj čestici zemaljske kugle, na vidljivom, ali tajnovitom mjestu u zagrljaju Svetog Roka.

Večer dalmatinske beside svojim nastupom otvorio je Josip Bepo Bralić koji je poslao snažnu poruku:

‘Domaću riječ treba čuvati i njegovati i ne dozvoliti da se rasipa jer ona nas vraća samima sebi i našim korijenima.’

Za govornicom su se izmjenjivali pjesnici iz Bibinja, Vrsi, Molata , Stankovaca, a svoj talent, neki i prvi puta, prezentirali su Anđelko Sorić Đambre, Ivan Ićan Jordan, Hrabri Perišić, Šime Lisica Kitov, Mladen Pešut, Marija Maša Perinić, Stoja Lenkić, Marko Dunatov i bibinjski poštar Marin Fuzul.

Čula se i kajkavska riječ bibinjske Varaždinke Antonije Buljan Filipović te molajska cakavica mladog Marka Dunatova.

‘Izvrsna organizacija, svi smo se osjećali počašćeno što možemo govoriti svoje stihove uz Antu Sikirića i druge bibinjske pjesnike. Malo di se može osjetiti ta ljubav prema lipoj riči i klapskoj pismi ka u Bibinjama’, rekao je Hrabri Perišić, pjesnik s Molata koji se cijeli život bavio košarkom i nogometom, a onda pronašao sebe i svoj mir u pisanju poezije.

Nadovezala se Vršanka Marija Perinić:

‘Prvi puta sam došla u Bibinje i to sasvim slučajno. Dugo pišem o običajima i kulturi moga mista i stvarima koje na neki način produljuju život. Netko je vidio te moje švrljotine i pozvao me da dođem. Bilo je treme, straha i poštovanja prema publici jer svi znamo, ako prođeš u Bibinjama prošao si svugdje.’

I prošli su. Baš svi. Pokazao je to i dugotrajni pljesak publike na kraju Večeri dalmatinske beside. Bio je to znak idejnom začetniku manifestacije Šime Sikiriću za početak priprema novog, sedmog izdanja.

‘Kad je ovako lipa večer, poruka je da se vidimo za otprilike 365 dana’, istaknuo je Sikirić na kraju druženja.

Gosti večeri bili su mlada bibinjska Klapa Grbilja i Učenička zadruga Moba OŠ Stjepana Radića Bibinje. Organizator Večeri dalmatinske beside i ovoga puta bila je Udruga Aktivno Bibinje, uz veliku podršku Općine Bibinje, TZ Općine Bibinje i komunalne tvrtke Bibinjac.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BENKOVAC Održana početna konferencija projekta „OCD kao odgovor na krizu“

Objavljeno

-

By

30. rujna 2022. održana je početna konferencija projekta „OCD kao odgovor na krizu“ u Gradskoj knjižnici Benkovac. Uvodni govor održao je predsjednik Udruge studenata BiK, Josip Katuša i srdačno pozdravio sve prisutne, a projekt je predstavila voditeljica projekta Tina Bačić. Projektni tim uz voditeljicu projekta čini i zaposlenik partnerske organizacije Neven Jurjević.

Naziv projekta je OCD kao odgovor na krizu UP.04.2.1.11.0285, a projekt je kreiran u vrijeme COVID 19 krize te je kao i takav orijentiran na suočavanje s kriznim situacijama.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga je raspisan početkom 2021. i glasio je „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Vrijednost projekta iznosi 401.822,41 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda (85 %).

Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, od 27. srpnja 2022. do 27. srpnja 2023.

Nositelj projekta je Udruga studenata Bukovice i Kotara dok je projektni partner AGRRA – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije. Projekt sufinanciraju Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda (85 %), i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (15 %). Cilj projekta je jačanje i unaprjeđenje OCD-a (Organizacija civilnog društva) sa područja Ravnih Kotara za provedbu aktivnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznim situacijama.

Projektom „OCD kao odgovor na krize“ kroz provedbu aktivnosti mapiranja, edukacijama upravljanja kapacitetima OCD-a u krizama, jačanjem volonterizma, tečajem zaštite i sigurnosti, praktičnom zajedničkom vježbom, on line priručnikom za ponašanje u kriznoj situaciji, umrežavanjem te osiguravanjem preduvjeta za korištenje sredstava iz različitih izvora financiranja ojačat će se i unaprijediti OCD sa područja Bukovice i Kotara za izgradnju vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznom situacijom čime će se razviti inovativni model odgovora na krize na području Ravnih Kotara i Bukovice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠI JE KRAJ! “Rizično” još tijekom jutra, pa dulje sunčano razdoblje pred nama. Novi tjedan donosi pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas djelomice sunčano. U unutrašnjosti uz prolazno više oblaka još prijepodne ponegdje malo kiše, ponajprije u gorju, dok su lokalni pljuskovi mogući poslijepodne, uglavnom na istoku. Na Jadranu promjenjivo, mjestimice s kišom i pljuskovima, lokalno izraženijim, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u gorju povremeno jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak, krajem dana u slabljenju. Najviša temperatura uglavnom od 20 do 25 °C.

U nedjelju na Jadranu pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab, na Jadranu ujutro bura, danju slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura između 8 i 13, na Jadranu od 15 do 19. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu pretežno sunčano. Ujutro na kopnu mjestimice magla. U prvom dijelu ponedjeljka u unutrašnjosti uz više oblaka može pasti malo kiše. Vjetar slab, u ponedjeljak povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, a na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak, ujutro uz obalu bura. Jutarnja temperatura u manjem padu, danju u nedjelju toplo, od ponedjeljka također manji pad temperature zraka, osobito na kopnu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu