Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) AKTIVNO BIBINJE Održano šesto izdanje Večeri dalmatinske beside, svoje stihove čitali i poštar i bibinjske nevjeste

Objavljeno

-

Na Trgu Sri Sela u Bibinjama u četvrtak 21. srpnja u večernjim satima održana je šesta Večer dalmatinske beside, večer posvećena autorima koji pišu na dalmatinskom dijalektu.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 12 autora koje je predvodio proslavljeni bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin.

Već su njegovi prvi stihovi nagovijestili vatromet emocija koji je sljedećih sat i pol vremena vladao trgom. Jednostavnim, ali dubokim riječima opisao je svoje mjesto: ‘Di matere robu sušu, svaka kala ima dušu…’

Voditeljica programa Vesna Matešić otišla je korak dalje i oduševila sve nazočne kada je rekla kako se Večer dalmatinske besida održava na najljepšoj čestici zemaljske kugle, na vidljivom, ali tajnovitom mjestu u zagrljaju Svetog Roka.

Večer dalmatinske beside svojim nastupom otvorio je Josip Bepo Bralić koji je poslao snažnu poruku:

‘Domaću riječ treba čuvati i njegovati i ne dozvoliti da se rasipa jer ona nas vraća samima sebi i našim korijenima.’

Za govornicom su se izmjenjivali pjesnici iz Bibinja, Vrsi, Molata , Stankovaca, a svoj talent, neki i prvi puta, prezentirali su Anđelko Sorić Đambre, Ivan Ićan Jordan, Hrabri Perišić, Šime Lisica Kitov, Mladen Pešut, Marija Maša Perinić, Stoja Lenkić, Marko Dunatov i bibinjski poštar Marin Fuzul.

Čula se i kajkavska riječ bibinjske Varaždinke Antonije Buljan Filipović te molajska cakavica mladog Marka Dunatova.

‘Izvrsna organizacija, svi smo se osjećali počašćeno što možemo govoriti svoje stihove uz Antu Sikirića i druge bibinjske pjesnike. Malo di se može osjetiti ta ljubav prema lipoj riči i klapskoj pismi ka u Bibinjama’, rekao je Hrabri Perišić, pjesnik s Molata koji se cijeli život bavio košarkom i nogometom, a onda pronašao sebe i svoj mir u pisanju poezije.

Nadovezala se Vršanka Marija Perinić:

‘Prvi puta sam došla u Bibinje i to sasvim slučajno. Dugo pišem o običajima i kulturi moga mista i stvarima koje na neki način produljuju život. Netko je vidio te moje švrljotine i pozvao me da dođem. Bilo je treme, straha i poštovanja prema publici jer svi znamo, ako prođeš u Bibinjama prošao si svugdje.’

I prošli su. Baš svi. Pokazao je to i dugotrajni pljesak publike na kraju Večeri dalmatinske beside. Bio je to znak idejnom začetniku manifestacije Šime Sikiriću za početak priprema novog, sedmog izdanja.

‘Kad je ovako lipa večer, poruka je da se vidimo za otprilike 365 dana’, istaknuo je Sikirić na kraju druženja.

Gosti večeri bili su mlada bibinjska Klapa Grbilja i Učenička zadruga Moba OŠ Stjepana Radića Bibinje. Organizator Večeri dalmatinske beside i ovoga puta bila je Udruga Aktivno Bibinje, uz veliku podršku Općine Bibinje, TZ Općine Bibinje i komunalne tvrtke Bibinjac.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu