Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) AKTIVNO BIBINJE Održano šesto izdanje Večeri dalmatinske beside, svoje stihove čitali i poštar i bibinjske nevjeste

Objavljeno

-

Na Trgu Sri Sela u Bibinjama u četvrtak 21. srpnja u večernjim satima održana je šesta Večer dalmatinske beside, večer posvećena autorima koji pišu na dalmatinskom dijalektu.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 12 autora koje je predvodio proslavljeni bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin.

Već su njegovi prvi stihovi nagovijestili vatromet emocija koji je sljedećih sat i pol vremena vladao trgom. Jednostavnim, ali dubokim riječima opisao je svoje mjesto: ‘Di matere robu sušu, svaka kala ima dušu…’

Voditeljica programa Vesna Matešić otišla je korak dalje i oduševila sve nazočne kada je rekla kako se Večer dalmatinske besida održava na najljepšoj čestici zemaljske kugle, na vidljivom, ali tajnovitom mjestu u zagrljaju Svetog Roka.

Večer dalmatinske beside svojim nastupom otvorio je Josip Bepo Bralić koji je poslao snažnu poruku:

‘Domaću riječ treba čuvati i njegovati i ne dozvoliti da se rasipa jer ona nas vraća samima sebi i našim korijenima.’

Za govornicom su se izmjenjivali pjesnici iz Bibinja, Vrsi, Molata , Stankovaca, a svoj talent, neki i prvi puta, prezentirali su Anđelko Sorić Đambre, Ivan Ićan Jordan, Hrabri Perišić, Šime Lisica Kitov, Mladen Pešut, Marija Maša Perinić, Stoja Lenkić, Marko Dunatov i bibinjski poštar Marin Fuzul.

Čula se i kajkavska riječ bibinjske Varaždinke Antonije Buljan Filipović te molajska cakavica mladog Marka Dunatova.

‘Izvrsna organizacija, svi smo se osjećali počašćeno što možemo govoriti svoje stihove uz Antu Sikirića i druge bibinjske pjesnike. Malo di se može osjetiti ta ljubav prema lipoj riči i klapskoj pismi ka u Bibinjama’, rekao je Hrabri Perišić, pjesnik s Molata koji se cijeli život bavio košarkom i nogometom, a onda pronašao sebe i svoj mir u pisanju poezije.

Nadovezala se Vršanka Marija Perinić:

‘Prvi puta sam došla u Bibinje i to sasvim slučajno. Dugo pišem o običajima i kulturi moga mista i stvarima koje na neki način produljuju život. Netko je vidio te moje švrljotine i pozvao me da dođem. Bilo je treme, straha i poštovanja prema publici jer svi znamo, ako prođeš u Bibinjama prošao si svugdje.’

I prošli su. Baš svi. Pokazao je to i dugotrajni pljesak publike na kraju Večeri dalmatinske beside. Bio je to znak idejnom začetniku manifestacije Šime Sikiriću za početak priprema novog, sedmog izdanja.

‘Kad je ovako lipa večer, poruka je da se vidimo za otprilike 365 dana’, istaknuo je Sikirić na kraju druženja.

Gosti večeri bili su mlada bibinjska Klapa Grbilja i Učenička zadruga Moba OŠ Stjepana Radića Bibinje. Organizator Večeri dalmatinske beside i ovoga puta bila je Udruga Aktivno Bibinje, uz veliku podršku Općine Bibinje, TZ Općine Bibinje i komunalne tvrtke Bibinjac.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U OPĆINI SV. FILIP I JAKOV: Završava se vodoopskrbna mreža u dva naselja – uskoro priključci za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika!

Objavljeno

-

By

U tijeku su završni radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u naseljima Gračak te Strmote/Jurjevići. U naselju Mikulići stavljena je glavna cijev te ubrzo slijedi spajanje priključaka na stambene jedinice.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura.

NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov – Hidrostanica ”Majčin brig 1” te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo-Hidrostanica ”Sikovo”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: Uređuje se biciklistička staza između Turnja i Sv. Petra

Objavljeno

-

By

U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze između Turnja i Sv. Petra.

Postavlja se trinaest novih rasvjetnih stupova, a na jedanaest već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ / Poziv na radionicu za građanstvo: Videoigranje s umjetnošću u Zadru 

Objavljeno

-

By

Iz Narodnog muzeja pozivaju sve građane u subotu 2. prosinca od 10 do 12 sati na radionicu Videoigranje s umjetnošću u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radionice traju cca 45 minuta te se može birati između 4 tipa radionica/instalacija:

1.Instalacija:
Kamera detektira pokrete i dijelove tijela te njihove pokrete pretvara u zvuk. Ovisno o broju ljudi, brzini pokreta i svjetlosti, kamera šalje informacije u zvučni spremnik koji potom, prema instrukcijama, emitira zvukove. Pozivamo posjetitelje da se glupiraju, rade koreografije u grupi te eksperimentiraju s različitim pokretima kako bi čuli kako im pokreti zvuče.

2.Instalacija:
Sa svojim mobilnim uređajima moći ćete pokretati pjesme putem naše web aplikacije te koristiti svoj mobilni uređaj za pokretanje različitih zvukova bubnjeva koji aktiviraju određena svjetla. Udružite se s prijateljima i zajedno svirajte bubnjeve uz popularne pjesme, stvarajući pritom svjetlosni show!

3.Instalacija:
Padajuće note sugeriraju koje tipke na klavijaturi trebate pritisnuti. Ako nikada niste imali priliku svirati klavir i bojite se da je preteško, onda je ova igra za vas! Padajuće note tvore melodiju i uče vas kako svirati neke lijepe melodije.

4.Instalacija:
Klavijatura i drum mašina pokreću određene vizuale koje možete kontrolirati s PlayStation joystickom. Možete svirati, eksperimentirati sa zvukom i melodijama, slagati ritmove te u suradnji pokretati vizuale i stvarati audiovizualna djela.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu