Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PONEDJELJAK, CRKVA SV. KRŠEVANA Papandopulo kvartet, jedan od najtraženijih domaćih komornih sastava današnjice

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 18. 7. u 21 sat u crkvi sv. Krševana Papandopulo kvartet izvodi program hrvatskih skladatelja, među kojima se ističe Polka Slava zadarskoga skladatelja 19. stoljeća Nikole Strmića u obradi za kvartet saksofona.

Kao jedan od najtraženijih domaćih komornih sastava današnjice, Papandopulo kvartet ispunjava sve zadaće koje pred njega stavlja suvremena glazbena scena: praizvodi djela domaćih skladatelja (najmlađi na programu zadarskoga koncerta tek je zašao u tridesete godine života), skida prašinu sa starih partitura i izvodi ih u novom aranžmanu i – naravno – širi glas o domaćoj glazbenoj baštini u zemlji i inozemstvu. Šest skladateljskih imena s programa zadarskoga koncerta može se grupirati na dva načina: jedna skladateljica (Mirela Ivičević) nasuprot petorice skladatelja i generacijski – osim Nikole Strmića iz pretprošloga stoljeća, ostalih pet skladatelja zrcali drugu polovicu prošloga stoljeća (Tomislav Uhlik je rođen pedesetih, Davor Bobić šezdesetih, Petar Obradović sedamdesetih, Mirela Ivičević osamdesetih, a a Tihomir Ranogajec devedesetih godina 20. stoljeća). 

Najvažniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav, Papandopulo kvartet, čine četvorica hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić, sopran-saksofon, Gordan Tudor, alt-saksofon, Goran Jurković, tenor-saksofon i Tomislav Žužak, bariton-saksofon. Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike. Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora. Članovi surađuju s mnogim istaknutim glazbenicima, ansamblima i orkestrima. Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia Recordsa, koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porin za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina taj je album najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. Kvartet je održao više od dvjesto koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redoviti gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji. Godine 2015. Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka Per quattro, a 2017. i treći album Scherzo, oba u izdanju Croatia Recordsa, kojima je opravdao očekivanja. Godina 2019. bila je jedna od najuspješnijih godina za Papandopulo kvartet. Osim brojnih koncerata, u lipnju iste godine osvojili su Diplomu Milka Trnina, a nedugo nakon toga i prvu nagradu – Grand Prix na cijenjenom međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od čak 40 komornih sastava te su kao pobjednici u svojoj kategoriji nastupili u dvorani Berlinske filharmonije. Osim prve nagrade, Grand Prixa u kategoriji profesionalnih komornih sastava, osvojili su i nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award. Godine 2021. osvajaju Nagradu Danijel Marušić za najbolji koncert na Osorskim glazbenim večerima, zlatnu medalju u kategoriji komorne glazbe na Vienna International Music Competition te posebnu nagradu koja se sastoji od objavljivanja best of albuma za diskografsku kuću Orpheus Classical Music. Uskoro objavljuju svoj četvrti nosač zvuka pod nazivom Scene, koji se, kao i njihov prvi nosač zvuka, sastoji isključivo od skladbi hrvatskih skladatelja.

*

Ulaznice za koncerte Glazbenih večeri u Sv. Donatu su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info pultu II palače, svaki dan osim nedjelje od 11 do 13 i 19 do 21. Na dan koncerta blagajna radi od 11 do 13, te ispred koncertnog prostora od 20 do 21.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / I dalje nestabilno i svježe. Bura za početak i kraj vikenda

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla i slab mraz pri tlu. Od sredine dana mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, u višem gorju malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, navečer podno Velebita na udare i olujna, poslijepodne na jugu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 17 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

U petak na sjevernom i srednjem Jadranu pretežno, a drugdje djelomice sunčano, poslijepodne rijetko moguć kratkotrajni pljusak. Više oblaka u noći i tijekom jutra na jugu te navečer na sjeverozapadu zemlje. Ujutro je u Gorskoj Hrvatskoj moguć slab mraz pri tlu. Vjetar slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, na sjeveru poslijepodne jugozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita lokalno s olujnim udarima, poslijepodne u slabljenju i okretanju na sjeverozapadni, krajem dana na sjevernom dijelu i južni vjetar. Najniža temperatura zraka između 1 i 6, na Jadranu od 8 do 11 °C. Najviša dnevna većinom između 13 i 18 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, mjestimice s kišom ili ponekim lokalnim većinom popodnevnim pljuskom. U petak većinom suho. Ujutro na kopnu ponegdje magla, a većinom u gorju moguć je i slab mraz. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponajprije u petak i nedjelju s olujnim udarima. Temperatura bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(IZBORI 2024.) PREFERENCIJALNI GLASOVI / Donosimo top ljestvicu najpopularnijih političara u IX. izbornoj jedinici…

Objavljeno

-

By

Građani su na jučer održanim izborima za Sabor imali mogućnost i preferencijalnog glasovanja. Ovo su rezultati, odnosno top ljestvica najistaknutijih zadarskih političara prema broju glasova osvojenih u IX. izbornoj jedinici, s izuzetkom Enija Meštrovića alias Ričarda koji je bio kandidat u X. jedinici:

1. Šime Erlić, HDZ – 8.812

2. Damir Biloglav, DP – 5.644

3. Enio Meštrović, RN – 4.326

4. Josip Bilaver, HDZ – 2.854

5. Jure Brižić, HDZ – 1.024

6. Daniel Radeta, SDP – 900

7. Ante Babić, HDZ – 872

8. Nikolina Baradić, HDZ – 784

9. Danijel Kotlar, DP – 682

10. Irena Dragić, SDP – 566

11. Duško Vuković, Umirovljenici – 564

12. Mate Lukić, HSP – 342

13. Slobodan Dević, HSP AS – 180

14. Drita Dunatov, RN – 151

15. Marjana Botić, JD – 98

16. Adela Frank, RN – 77

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Izborna noć u Zadru

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu