Connect with us

Tech

Otkriven radijski signal iz dubokog svemira

Objavljeno

-

Novi radijski signal iz dubokog svemira ponovno dovodi u pitanje naše razumijevanje tih tajanstvenih svemirskih fenomena.

Ovaj novi brzi radijski signal (FRB), nazvan FRB 20191221A, nije samo još jedan iznimno rijedak repetitor. Njegovi radijski bljeskovi primljeni u međugalaktičkom prostoru traju tri sekunde, oko 1000 puta duže od prosjeka. Međutim, izboji radijskog zračenja jačeg intenziteta pojavljuju se svake 0,2 sekunde unutar te tri sekunde, a to je nešto što nikada prije nije viđeno u brzom radijskom izboju.

Signal je u prosincu 2019. godine otkrio radijski teleskop CHIME, a znanstvenici su odmah znali da su na tragu nečeg vrlo neobičnog.

Bilo je neobično. Ne samo da je bilo jako dugo, trajalo je oko tri sekunde, nego su postojali periodični vrhunci koji su bili nevjerojatno precizni, emitirajući svaki djelić sekunde – bum, bum, bum – poput otkucaja srca. Ovo je prvi put da sam je signal periodičan, rekao je astrofizičar Daniele Michilli s MIT-jeva Instituta za astrofiziku i istraživanje svemira Kavli.

Jedan od najfascinantnijih svemirskih fenomena

Brzi radijski izbori jedan su od najfascinantnijih aktualnih svemirskih misterija. Oni su iznimno moćni udari zračenja radiovalnih duljina, koji izbijaju iz međugalaktičkog prostora u vrlo kratkom vremenu i obično u trajanju od nekoliko milisekundi. Unutar tog kratkog treptaja vremena eksplozija emitira energiju ekvivalentnu onoj koju bi napravilo 500 milijuna zvijezda poput našeg Sunca.

Većina brzih radijskih signala pojavi se samo jednom. To je nemoguće predvidjeti, a da bi znanstvenici otkrili takav signal, jedino se mogu nadati da će se dogoditi kada je radioteleskop usmjeren u pravom smjeru, iako projekti poput CHIME-a, s velikim područjem gledanja, neizmjerno pomažu u tom pogledu. Jednokratni radijski signali iz dubokog svemira ujedno su i najčešći tipovi FRB-a.

Puno rjeđe se ponovljeni signali primaju iz jedne točke na nebu i oni predstavljaju ponavljajuće brže radio signale. Budući da se ponavljaju, znanstvenici mogu usmjeriti teleskop prema nebu i proučavati mnogo detaljnije signale.

Nejasno je, međutim, je li isti mehanizam odgovoran za sve brže radijske signale u svemiru. Mogu varirati u intenzitetu, valnoj duljini, polarizaciji i disperziji.

Značajan trag

Jedan ranije otkriveni (2020. godine) FRB sadrži značajan trag, a došao je upravo iz naše galaksije. Praćen je do vrste neutronske zvijezde zvane magnetar, što zahtijeva da bude visoko magnetiziran, ultragusti objekti mogli bi biti odgovorni za barem neke FRB-ove.

Magnetari su vrsta neutronske zvijezde (urušene jezgre masivnih zvijezda koje su završile svoj život i izbacile većinu svog materijala u svemir) s nevjerojatno jakim magnetskim poljem. Zbog vanjskog privlačenja ovog magnetskog polja koje se natječe s unutarnjim privlačenjem gravitacije, magnetari povremeno imaju masivne izboje.

CHIME je sada otkrio mnogo FRB-ova s ​​različitim svojstvima. Vidjeli smo neke koji žive unutar oblaka koji su vrlo turbulentni, dok drugi izgledaju kao da su u čistim okruženjima. Iz svojstava ovog novog signala možemo reći da oko ovog izvora postoji oblak plazme koji mora biti izuzetno turbulentan, rekao je Michilli.

Pulsar ili magnetar “na steroidima” kao izvor?

On i njegovi kolege analizirali su eksplozije iz FRB 20191221A i pronašli zajedničke značajke s emisijom radijskih signala iz magnetara i pulsara.

Pulsari su neutronske zvijezde koje izbacuju emisije radijskog zračenja sa svojih polova, okrećući se brzinom sve do milisekundi, tako da se čini kao da ti signali pulsiraju.

Postoji ipak jedan problem. Iako je nejasno koliko je daleko FRB 20191221A putovao, znanstvenici smatraju da je vjerojatno došao iz druge galaksije, a čini se da je njegov izboj više od milijun puta svjetliji od magnetara i pulsara u našoj galaksiji.

U svemiru nema mnogo stvari koje emitiraju strogo periodične signale. Primjeri za koje znamo u našoj vlastitoj galaksiji su radiopulsari i magnetari, koji se okreću i proizvode emitiranu emisiju sličnu svjetioniku. Mislim da bi ovaj novi signal mogao biti magnetar ili pulsar na steroidima, objasnio je Michilli.

Tim se nada da bi mogli uhvatiti još neke ispade iz misterioznog izvora FRB 20191221A kako bi suzili odakle dolazi i što bi ga moglo uzrokovati. Zauzvrat, ovo bi nam moglo pomoći i da bolje razumijemo same neutronske zvijezde.

Istraživanje vezano za navedeni brzi radijski signal objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature., a prenosi Dnevnik.hr.

Izvor: Science Alert

 

Tech

Postoji način na koji hakeri mogu provaliti u WhatsApp račun dok spavate

Objavljeno

-

By

Haker se pokušava prijaviti na korisnikov WhatsApp račun s njegovim brojem mobitela. To pokreće provjeru autentičnosti u dva koraka. Korisnik prima poruku sa sigurnosnim kodom. Budući da žrtva spava, ništa ne primjećuje. No haker ionako planira kliknuti na opciju “Primi poziv”. Baš kao i SMS, poziv ne dolazi do WhatsApp korisnika, već samo do govorne pošte, ali kod se još uvijek izgovara na vrpci.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na jednostavan trik koji hakeri koriste za krađu WhatsApp računa. Naime, oni koriste mobilne sekretarice da se domognu WhatsApp računa dok vlasnici spavaju. Zuk Avraham, istraživač specijaliziran za sigurnost informacija na Twitteru, objašnjava kako to hakeri rade.

“Sustav je jednostavan i genijalan. Dok vi spavate, prevarant se pokušava prijaviti na vaš WhatsApp račun. Uskoro dobijete SMS s PIN kodom i upozorenjem da ga ne dijelite ni s kim. Nećete to učiniti, a ipak ste hakirani. Kako?”, napisao je Avraham na Twitteru.

Objasnio je, prenosi Večernji list, kako prijevara funkcionira. Haker se pokušava prijaviti na korisnikov WhatsApp račun s njegovim brojem mobitela. To pokreće provjeru autentičnosti u dva koraka. Korisnik prima poruku sa sigurnosnim kodom. Budući da žrtva spava, ništa ne primjećuje. No haker ionako planira kliknuti na opciju “Primi poziv”. Baš kao i SMS, poziv ne dolazi do WhatsApp korisnika, već samo do govorne pošte, ali kod se još uvijek izgovara na vrpci.

Haker pokušava prisluškivati govornu poštu kako bi dobio kod. Većina govornih pošta je slabo osigurana, primjerice imaju posljednje četiri znamenke vlastitog telefonskog broja kao šifru, a prevaranti već imaju taj broj. Nakon što su na WhatsApp računu, postavljaju novu autentifikaciju u dva koraka. Sada dolazi posljednji korak plana – haker može preuzeti virus na pametni telefon te uzeti novac od korisnika mobitela.
poster

Avraham savjetuje postavljanje različitog koda za govornu poštu i postavljanje koda za WhatsApp dvostruku autentifikaciju.

 
Nastavi čitati

Tech

NJIH GOTOVO 40 POSTO! Internet trgovine koriste se manipulacijama da prevare potrošače

Objavljeno

-

By

Trgovina na internetu nezaustavljivo raste. Europska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača iz 23 države članice stoga su analizirali rad 399 internetskih trgovina u kojima se nude razni proizvodi, od tekstila do elektronike. 

Rezultati istraživanja poražavajući su za kupce. Gotovo 40 posto internetskih trgovina služi se različitim manipulacijama kako bi prevarili potrošače ili iskoristili njihove slabe točke.

Gospođa Barbara umalo je ostala bez 400 eura u internetskoj trgovini. Druga strana od nje je tražila da joj dostavi podatke s kreditne kartice kako bi joj izvršili uplatu, no naša je sugovornica u posljednji tren odustala.

– Par sekundi dobijem poruku s linkom onako sve lijepo na tim stranicama s logom te firme s pitanjem da li želite platiti s karticom i on te odvede da staviš svoj broj kartice i zatvoriš i u tom trenutku pomislim da je bolje otkazati, rekla je Barbara. 

Blokirala je spornu stranicu i sve prijavila policiji. Prevare u internetskoj trgovini sve su češće. Prema istraživanju Europske komisije, gotovo 40 posto internetskih trgovina koristi se različitim manipulacijama kako bi se prevarilo potrošače.

– Kupce se navodi da postoji određeni rok kako bi se navelo na bržu kupovinu, drugo je skrivanje dijela informacija kako bi se kupca navelo da kupi proizvod u prekratkom roku i isto tako koriste manipulativni jezik, kazala je Andrea Čović Vidović, iz Ureda Europske Komisije u Hrvatskoj.

Koriste se obmanjujući obrasci

Internet trgovci koriste se i takozvanim obmanjujućim obrascima kako bi sakrili važne informacije poput troška dostave, sastava proizvoda i postojanja jeftinijih mogućnosti za kupnju.

– Web shopovi ne žele prihvatiti raskide ugovora unutar 14 dana od kupovine, kada ne žele odgovoriti na njihove pisane prigovore, ne žele uvažiti reklamacije za robu s nedostatkom ili snositi troškove povrata takvih proizvoda, izjavila je Dunja Maletić, pravna savjetnica u udruzi Potrošač.

Komisija je naredila nacionalnim tijelima članicama, u našem slučaju Državnom inspektoratu, da od internetskih trgovaca kod kojih su otkrivene manipulativne prakse, zatraže da ih uklone. U suprotnom će biti novčano kažnjeni. U međuvremenu se radi na novom zakonu za digitalnu trgovinu.

– Traži se regulacija svakih nekoliko godina ne na duži vremenski period, kazao je Tin Matić, odvjetnik za internet trgovinu.

Kupnja iz naslonjača u posljednjih je deset godina postala industrija vrijedna pet bilijuna dolara, a taj broj nezaustavljivo raste. Europska komisija stoga će strožim zakonom nastojati spriječiti nepoštene poslovne prakse u toj brzorastućoj industriji.

 
Nastavi čitati

Tech

Kako nas varaju? Skoro pola internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Gotovo 40 posto internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike kako bi naveli potrošače na odluke koje nisu u njihovu najboljem interesu, pokazuje istraživanje koja je provela Komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača iz 23 države članice te Norveške i Islanda.

“Naše je istraživanje pokazalo da se gotovo 40 posto internetskih trgovina oslanja na razne manipulacije kako bi prevarilo potrošače ili iskoristilo njihove slabe točke. Taj je pristup očito protivan zaštiti potrošača i nekorektan”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Reynders dodaje da države članice imaju pouzdane alate kojima se takvi problemi mogu rješavati te ih poziva da nacionalna tijela iskoriste svoje ovlasti i poduzmu radnje protiv takve prakse.

Istraživanje je obuhvatilo 399 internetskih trgovina u kojima se nude raznoliki proizvodi, od tekstila do elektronike. Posebna je pozornost posvećena takozvanim “obmanjujućim obrascima”.

Riječ je o tri vrste manipulativnih tehnika kojima se potrošače navodi na donošenje odluka koje možda nisu u njihovu najboljem interesu. To su lažna odbrojavanja koja impliciraju da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda. Ta je praksa zabilježena kod 42 internetske trgovine.

Druga manipulativna tehnika, utvrđena u 54 internetske trgovine, sastoji se u usmjeravanju potrošače prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizualni dizajn i odabir fraza.

I treća manipulativna tehnika, zabilježena u 70 internetskih trgovina, jest potpuno ili djelomično skrivanje važnih informacija poput troškova dostave, sastava proizvoda i postojanja jeftinijih odabira. U 23 trgovine informacije su skrivene kako bi se navelo potrošače da pristanu na pretplatu.

Istraživanje je obuhvatilo i 102 aplikacije pregledanih internetskih trgovina. U 27 aplikacija pronađen je barem jedan obmanjujući obrazac.

Komisija navodi da će nacionalna tijela država članica kontaktirati trgovce kod kojih su otkrivene manipulativne prakse i zatražiti od njih da uklone probleme na svojim internetskim stranicama. Prema potrebi poduzet će dodatne mjere u skladu s nacionalnim postupcima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu