Connect with us

Tech

Otkriven radijski signal iz dubokog svemira

Objavljeno

-

Novi radijski signal iz dubokog svemira ponovno dovodi u pitanje naše razumijevanje tih tajanstvenih svemirskih fenomena.

Ovaj novi brzi radijski signal (FRB), nazvan FRB 20191221A, nije samo još jedan iznimno rijedak repetitor. Njegovi radijski bljeskovi primljeni u međugalaktičkom prostoru traju tri sekunde, oko 1000 puta duže od prosjeka. Međutim, izboji radijskog zračenja jačeg intenziteta pojavljuju se svake 0,2 sekunde unutar te tri sekunde, a to je nešto što nikada prije nije viđeno u brzom radijskom izboju.

Signal je u prosincu 2019. godine otkrio radijski teleskop CHIME, a znanstvenici su odmah znali da su na tragu nečeg vrlo neobičnog.

Bilo je neobično. Ne samo da je bilo jako dugo, trajalo je oko tri sekunde, nego su postojali periodični vrhunci koji su bili nevjerojatno precizni, emitirajući svaki djelić sekunde – bum, bum, bum – poput otkucaja srca. Ovo je prvi put da sam je signal periodičan, rekao je astrofizičar Daniele Michilli s MIT-jeva Instituta za astrofiziku i istraživanje svemira Kavli.

Jedan od najfascinantnijih svemirskih fenomena

Brzi radijski izbori jedan su od najfascinantnijih aktualnih svemirskih misterija. Oni su iznimno moćni udari zračenja radiovalnih duljina, koji izbijaju iz međugalaktičkog prostora u vrlo kratkom vremenu i obično u trajanju od nekoliko milisekundi. Unutar tog kratkog treptaja vremena eksplozija emitira energiju ekvivalentnu onoj koju bi napravilo 500 milijuna zvijezda poput našeg Sunca.

Većina brzih radijskih signala pojavi se samo jednom. To je nemoguće predvidjeti, a da bi znanstvenici otkrili takav signal, jedino se mogu nadati da će se dogoditi kada je radioteleskop usmjeren u pravom smjeru, iako projekti poput CHIME-a, s velikim područjem gledanja, neizmjerno pomažu u tom pogledu. Jednokratni radijski signali iz dubokog svemira ujedno su i najčešći tipovi FRB-a.

Puno rjeđe se ponovljeni signali primaju iz jedne točke na nebu i oni predstavljaju ponavljajuće brže radio signale. Budući da se ponavljaju, znanstvenici mogu usmjeriti teleskop prema nebu i proučavati mnogo detaljnije signale.

Nejasno je, međutim, je li isti mehanizam odgovoran za sve brže radijske signale u svemiru. Mogu varirati u intenzitetu, valnoj duljini, polarizaciji i disperziji.

Značajan trag

Jedan ranije otkriveni (2020. godine) FRB sadrži značajan trag, a došao je upravo iz naše galaksije. Praćen je do vrste neutronske zvijezde zvane magnetar, što zahtijeva da bude visoko magnetiziran, ultragusti objekti mogli bi biti odgovorni za barem neke FRB-ove.

Magnetari su vrsta neutronske zvijezde (urušene jezgre masivnih zvijezda koje su završile svoj život i izbacile većinu svog materijala u svemir) s nevjerojatno jakim magnetskim poljem. Zbog vanjskog privlačenja ovog magnetskog polja koje se natječe s unutarnjim privlačenjem gravitacije, magnetari povremeno imaju masivne izboje.

CHIME je sada otkrio mnogo FRB-ova s ​​različitim svojstvima. Vidjeli smo neke koji žive unutar oblaka koji su vrlo turbulentni, dok drugi izgledaju kao da su u čistim okruženjima. Iz svojstava ovog novog signala možemo reći da oko ovog izvora postoji oblak plazme koji mora biti izuzetno turbulentan, rekao je Michilli.

Pulsar ili magnetar “na steroidima” kao izvor?

On i njegovi kolege analizirali su eksplozije iz FRB 20191221A i pronašli zajedničke značajke s emisijom radijskih signala iz magnetara i pulsara.

Pulsari su neutronske zvijezde koje izbacuju emisije radijskog zračenja sa svojih polova, okrećući se brzinom sve do milisekundi, tako da se čini kao da ti signali pulsiraju.

Postoji ipak jedan problem. Iako je nejasno koliko je daleko FRB 20191221A putovao, znanstvenici smatraju da je vjerojatno došao iz druge galaksije, a čini se da je njegov izboj više od milijun puta svjetliji od magnetara i pulsara u našoj galaksiji.

U svemiru nema mnogo stvari koje emitiraju strogo periodične signale. Primjeri za koje znamo u našoj vlastitoj galaksiji su radiopulsari i magnetari, koji se okreću i proizvode emitiranu emisiju sličnu svjetioniku. Mislim da bi ovaj novi signal mogao biti magnetar ili pulsar na steroidima, objasnio je Michilli.

Tim se nada da bi mogli uhvatiti još neke ispade iz misterioznog izvora FRB 20191221A kako bi suzili odakle dolazi i što bi ga moglo uzrokovati. Zauzvrat, ovo bi nam moglo pomoći i da bolje razumijemo same neutronske zvijezde.

Istraživanje vezano za navedeni brzi radijski signal objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature., a prenosi Dnevnik.hr.

Izvor: Science Alert

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca

Objavljeno

-

By

unsplash

Iz trgovine Google Play uklonjeno je pet aplikacija nakon što su stručnjaci upozorili da bi mogle biti iskorištene za preuzimanje kontrole nad telefonom i napade na bankarske aplikacije. Vlasnici su upozoreni da provjere telefone.

Ako ste neku od ovih aplikacija već instalirali na svoj pametni Android telefon, možda ćete ih morati ručno izbrisati ako ste isključili Google Play Protect.

Ove aplikacije sadrže skriveni bankarski trojanac imena Anatsa koji je ciljao korisnike u nizu zemalja. Nakon što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, haker može preuzeti kontrolu nad njim i obavljati zadatke bez vašeg znanja.

Najviše štete mogle bi vam nanijeti ako uspiju pristupiti vašim osobnim podacima i izvršiti plaćanja iz vaših bankovnih aplikacija. Smatra se da su ove aplikacije preuzete gotovo 200.000 puta prije nego što ih je Google izbacio.

The Sun je naveo pet aplikacija na koje treba pripaziti, a to su: plikacije na koje treba obratiti pažnju i koje treba izbrisati su:

Čistač telefona – File Explorer

PDF preglednik – File Explorer

PDF čitač – preglednik i uređivač

Čistač telefona: File Explorer

PDF čitač: Upravitelj datoteka

Iz Googlea za Bleeping Computer kažu da su “sve aplikacije identificirane i uklonjene s Google Playa”.

“Korisnici Androida automatski su zaštićeni od poznatih verzija ovog zlonamjernog softvera putem Google Play Protecta, koji je prema zadanim postavkama uključen na Android uređajima s Google Play uslugama”, rekla je tvrtka.

“Google Play Protect može upozoriti korisnike ili blokirati aplikacije za koje je poznato da pokazuju zlonamjerno ponašanje, čak i kada te aplikacije dolaze iz izvora izvan Playa.”

 
Nastavi čitati

Tech

Uskoro na WhatsAppu više nećete moći napraviti nešto uobičajeno

Objavljeno

-

By

Unsplash/Dimitri Karastelev

Iako za Facebook, odnosno Metu kako se sada kompanija zove, ne možemo reći da je sinonim za privatnost, činjenica je kako, barem kada je u pitanju WhatsApp, konstantno nadograđuju ovu aplikaciju s novim opcijama za bolju sigurnost i privatnost. Tijekom godina tako su predstavili nestajuće poruke, moguće je zaključati, odnosno sakriti razgovore kako se ne bi prikazivali među ostalim chatovima, rade na opciji s kojom se drugim korisnicima više ne bi prikazivali telefonski brojevi, već samo korisničko ime itd.

Kompanija radi na još jednom novitetu koji će zasigurno cijeniti svi korisnici, a omogućit će dodatni stupanj privatnosti. Riječ je o nemogućnosti snimanja zaslona, odnosno screenshota profilne fotografije. WhatsApp je još prošlog mjeseca počeo s testiranjem ove opcije, ali još nisu objavili njenu službenu dostupnost korisnicima službenih verzija iOS-a i Androida. Ipak, kako prenose na stranici Android Authority, ova je opcija već dostupna nekim korisnicima, piše Zimo.

Nije poznato ovisi li ta dostupnost o određenim tržištima, no čini se da u Hrvatskoj ova opcija još nije aktivna, barem ne velikom dijelu korisnika. Treba naglasiti kako se ova zabrana primjenjuje samo za osobne profile, ne i za profilne fotografije grupa.

Korisnicima kojima je opcija već aktivirana, prilikom pokušaja snimanja zaslona pojavit će se crni ekran iz poruku kako je screenshot onemogućen zbog restrikcija aplikacije. Korisnici kojima je WhatsApp aktivirao ovu opciju (dakle, bez njihova znanja), čini se, ne mogu je deaktivirati, odnosno ako i želite da netko napravi screenshot vaše profilne fotografije na ovoj platformi, to nećete moći dopustiti. Naravno, i to se može promijeniti s vremenom i s novim nadogradnjama WhatsAppa

S obzirom na to da trenutačno nema nikakvih službenih informacija iz WhatsAppa oko ove opcije, nije poznato kada će ona postati dostupna svim korisnicima, odnosno na svim tržištima.

Osim ove promjene, WhatsApp priprema i još jednu, puno veću promjenu o kojoj smo već pisali, a rezultat je stupanja na snagu Akta o digitalnim tržištima Europske unije. Pod pritiskom regulatora WhatsApp se mora otvoriti i komunikacijskim platformama trećih strana pa će tako korisnici na teritoriju EU-a moći direktno iz WhatsAppa komunicirati s korisnicima drugih platformi.

 
Nastavi čitati

Tech

Novo upozorenje za korisnike Androida: Širi se opasni virus, evo kako ga prepoznati

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Za korisnike Androida izdano je novo upozorenje zbog zlonamjernog softvera koji je poznat pod imenom XLoader. U pitanju je zlonamjerna datoteka ili kod koji može zaraziti telefon ili računalo.

Kako prenosi The Sun, otkriveno je da XLoader krade podatke korisnika i to na način da se pretvara kao da je Google Chrome, navode stručnjaci.

Ovaj zlonamjerni softver do sada je otkriven u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Tajvanu.

Zlonamjerni softver se distribuira putem SMS poruka i to na način da korisnik dobije poruku koja sadrži skraćeni URL link. Kada se klikne na tu poveznicu, na korisnikov uređaj se instalira malware.

Nakon što korisnici daju dopuštenje zlonamjernom softveru za pristup njihovim telefonima, on može ukrasti fotografije, poruke, kontakte i IMEI brojeve.

Srećom, Android uređaji s Google Play Protectom zaštićeni su od ove vrste zlonamjernog softvera. Play Protect trebao bi biti omogućen prema zadanim postavkama, ali u slučaju da nije, možete to sami napraviti u aplikaciji Google Play.

Dodati savjeti za zaštitu

Vaš uređaj bi uvijek trebao biti ažuriran najnovijim softverom. Također biste trebali izbjegavati instaliranje aplikacija iz neslužbenih trgovina.

Nadalje, nikada ništa ne biste trebali preuzimati s čudnih ili neobičnih web mjesta ili stranica.

Svakako je poželjno na uređaj instalirati antivirusni program.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu