Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JUČER TRI PROVALE NA ZADARSKOM PODRUČJU Policija apelira na samozaštitno ponašanje. Evo što činiti kad ostavljate prazan stan…

Objavljeno

-

Jučer, 4. srpnja u Zadru,  u Zrinsko-Frankopanskoj ulici nepoznati počinitelj je provalio u  stan koje koriste 41-godišnjak i 40-godišnjakinja, odakle je otuđio novac. Materijalna šteta iznosi preko tisuću kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške  krađe.

Istog dana u Zadru, u ulici Zore dalmatinske, nepoznati počinitelj je provalio u  stan 70-godišnje vlasnice, odakle je otuđio zlatni nakit i sat. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške  krađe.

Jučer poslijepodne u Biogradu,  nepoznati počinitelj je provalio u mobilnu kućicu  41-godišnjeg državljanina Slovenije, odakle je otuđio novac. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe.

Obzirom na činjenicu da su građani na odmoru, a neki će tijekom sezone otići na put i svoje kuće i stanove ostaviti prazne – bez nadzora, iz Policijske uprave zadarske još jednom skreću pozornost na značaj samozaštitnog ponašanja. Evo što poručuju:

“Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, dajemo nekoliko korisnih savjeta: 
 novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja
 ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i sličnim mjestima,
 nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene,
 ključ ostavite osobi od vašeg povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom),

 organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga,
 ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni,
 adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja,
 ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate,
 spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično,
 na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima,
 preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem,
 ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenoj mreži.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen.

Također, pozivamo građane da svoja zapažanja o sumnjivim osobama ili događajima, npr. registarske oznake i slično odmah zapišu i prijave policiji na besplatan broj 192.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

“ZALOGAJ MORA”: U subotu ribarska manifestacija u Sv. Filipu i Jakovu uz koncert Tomislava Bralića i klape Intrade

Objavljeno

-

By

Kroz provedbu programa „Zalogaj mora“ natječaja FLAG-a Lostura, u okviru Mjere 3.2 „Ribarske manifestacije i aktivno sudjelovanje turista u pripremi hrane“ svi se pozivaju 20. kolovoza u Sv. Filip i Jakov na rivu, na gastro manifestaciju u kojoj kuharski dio predvodi Renato Kraljev, a zabavni dio Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Cilj manifestacije Zalogaj mora je promocija tradicije ribarstva i konzumacije ribarskih proizvoda.

20:00 priprema i prezentacija ribljih specijaliteta

21:30 koncert Tomislav Bralić i klapa Intrade

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Kod Zrća se utopio mladić, policija objavila detalje

Objavljeno

-

By

Na otoku Pagu, na području Zrća utopio se u srijedu popodne 21-godišnji Francuz, izvijestila je u četvrtak Policijska uprava zadarska.

Policija je jučer u 17,10 sati zaprimila dojavu da je na Pagu na predjelu Katarelac iz mora izvučeno tijelo nepoznate mlađe muške osobe.

Policija je po nalogu nadležnog Županijskog državnog odvjetništva provela očevid te poduzela mjere za utvrđivanja identiteta osobe te okolnosti događaja. Utvrđeno je kako je riječ o državljaninu Francuske rođenom 2001. godine, navodi se u priopćenju.

Naložena je obdukcija kojom se kao uzrok smrti navodi utapanje, a o događaju slijedi posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

EURODESK: Ispunite online nagradni kviz udruge CINAZ…

Objavljeno

-

By

Eurodeskov nagradni kviz

Udruga CINAZ organizira online nagradni kviz s ciljem promocije europskih programa za mlade. Evo najave:

“Testiraj svoje znanje o programima Erasmus+ i Europskim snagama solidarnosti i osvoji bogatu promotivnu nagradu!

Udruga CINAZ organizira kratki online nagradni kviz s ciljem promocije europskih programa za mlade. Svi sudionici kviza koji  točno odgovore na sva pitanja ulaze u krug izvlačenja glavne promotivne nagrade koja se sastoji od: platnena torba/ruksak, 16 GB usb stick, kišobran, sunčane  naočale (UV400), podloga na miš, bookmarker, buff marama i zaštita za kameru za mobitel ili laptop,  a pobjednik/ica će se izabrati putem random.org. 

Igramo se do nedjelje 21.8.2022. do 23:59h, a u ponedjeljak 22.8.2022. ćemo objaviti ime sretnog dobitnika/ice putem stranica društvene mreže udruge cinaz.

Kviz je dostupan na: shorturl.at/dgkMS

Aktivnost se provodi u sklopu Eurodesk programa Udruge CINAZ u suradnji sa Agencijom za mobilnost i programe EU.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu