Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR DOMAĆIN MEĐUNARODNOG SKUPA Znanstvenici, nastavnici i treneri govore o potrebi povećanja satova tjelesnog odgoja i drugim aktualnim temama

Objavljeno

-

Hrvatska i Zadar su domaćini 30. izdanju međunarodnog stručnog skupa Kineziologija u Europi koji od 29. lipnja do 2. srpnja dovodi više od 350 znanstvenika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, odgojitelja, kineziterapeuta i učitelja primarnog zdravstvenog obrazovanja. Svi oni iznijet će svoja najnovija razmišljanja i iskustva te donijeti nove zaključke kada je u pitanju goreća tema „izazovi i promjena“ u svijetu sporta te nedostatna, a prijeko potrebna veća razina provođenja tjelesne aktivnosti u školama.

Kada analiziramo sve novije dostupne informacije o pretilosti 8-godišnjih učenika u Republici Hrvatskoj, o neaktivnosti srednjoškolske populacije te usporedimo fond sati nastave TZK u Republici Hrvatskoj s nekim zemljama Europe, možemo zaključiti da je povećanje broja sati nastave TZK u školskom programu nužan i urgentan. Stoga podržavamo nastojanja ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac u inicijativi kojom od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži povećanje fonda sati nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama.“ – istaknuo je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Listu uglednih imena koja kreiraju novi pogled na potrebu kineziologije u svijetu profesionalnog sporta, rekreacije i obrazovanja predvodi predsjednik FIEPS Europe, doc. dr.sc. Dario Novak koji će izložiti jednu od najaktualnijih tema „Quo vadis, tjelesna i zdravstvena kultura?“ koja predstavlja vječito pitanje veće potrebe satova tjelesne aktivnosti u školama i njihovog nedostatnog provođenja. Tu je i dr. Biljana Popeska s makedonskog Goce Delcev Sveučilišta koja će govoriti o suradnji kineziologa i učitelja razredne nastave u osnovnim školama. Dr.sc. Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta predstavit će sustav sporta u Republici Hrvatskoj, njegove izazove te potrebne promjene. Dr. Branislav Antala sa Sveučilišta tjelesne edukacije i Sporta u Slovačkoj otkrit će nam sve o razvoju edukacije tjelesnog odgoja u školama u Slovačkoj nakon pandemije koronavirusa.

Posebnu pažnju bez sumnje će privući aktualna tema prof. Andrijane Đulman Cetin koja će govoriti o učenicima s teškoćama u razvoju u našem sustavu obrazovanja te kineziološka tribina prof. Mirele Šunde „Nastava tjelesne i zdravstvene kulture nakon COVID-19 pandemije i pogled u budućnost“. Tu su i brojni drugi strani i domaći uglednici koji na ovom prijeko potrebnom skupu donose razmišljanja koja otvaraju put boljoj i zdravijoj budućnosti naše djece i svih nas.

Uz zanimljiva predavanja na 30. izdanju skupa Kineziologija u Europi održat će se i brojne radionice poput nogometa i plesa te različiti sportski sadržaji. Ovaj stručni skup Kineziologija u Europi održava se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog kineziološkog saveza, Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta FIEPS te Međunarodne asocijacije sporta. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno- obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu