Connect with us

Hrvatska

Objavljeni dijelovi Beroševe reforme zdravstva, evo što se planira promijeniti

Objavljeno

-

Dugovi, liste čekanja, premalo liječnika, nezdrave navike. Hrvatski zdravstveni karton ima tisuće stranica. I svi ministri planirali su ga reformirati, no zdravstvena reforma nikako da zaživi. Više od godinu dana ministar Beroš je svečano najavljuje, a sada su poznati i neki reformski obrisi koje je objavio Dnevnik.hr. Reformske planove koji su do sada poznati podijelili su u dva dijela – obiteljsku medicinu i bolnice.

Primarna zaštita prvi je korak kad vam treba doktor. Ovdje se planiraju mobilne ljekarne, mobilne ambulante. Plan je otvoriti više ordinacija u domovima zdravlja. Tu je ipak najveći problem koji će to liječnici raditi jer, unatoč planovima specijalizacija i rasta plaća, ne treba zaboraviti da svaki treći liječnik u Hrvatskoj u roku od pet godina može u mirovinu.

Prijedlog je i da bi bolnički liječnici dolazili u domove zdravlja obaviti neke preglede, recimo ginekolog iz bolnice odradio bi poslijepodnevnu smjenu u domu zdravlja koji ima problem s manjkom te struke. No tu je pitanje kada, u sklopu radnog vremena, i kako ako znamo da liječnici rade prekovremeno. Tu su sistematski pregledi za starije od 18, doduše još uvijek se ne znaju detalji.

Prevencija je ključ i kod nacionalnih programa, pa će zaživjeti i dva nova, melanom i otkrivanje kolesterola kod djece. Za sve one koji nemaju dopunsko, a završe na bolničkom liječenju, umjesto dosadašnjih 2000 kuna spominje se da bi maksimalni iznos za zdravstvene usluge bio dvostruko veći.

Bolnički sustav

Što se bolničkog sustava tiče, županijske bolnice mijenjaju vlasnika, iz lokalnih idu u državne ruke. Mogle bi se tu mijenjati i neke stare navike, da se ne ide na svaki pregled u bolnicu koja vam je najbliže, nego u onu koja je kvalitetnija po usluzi koju vam pruža. Laički rečeno, to znači da ne moraju svi biti za sve.

Na primjer, karcinom štitnjače više se ne bi operirao u manjoj bolnici, gdje doktori to možda obavljaju pet puta na godinu, nego u centrima izvrsnosti. Pročešljat će se opet lista skupih lijekova da se vidi koji zaista trebaju biti na popisu i koji pomažu pacijentima. Neki liječnici više ne bi smjeli raditi u dvije bolnice, javnoj i privatnoj, jer i tu bi se uvela neka ograničenja.

Bolničko liječenje trebalo bi se smanjiti za deset posto, dok bi se u dnevnim bolnicama povećalo za dvadeset posto, pa bi sve to dovelo do toga da se prosječni broj dana liječenja smanji sa sadašnjih devet na sedam. Sve ovo su tek obrisi reforme, navodi Dnevnik.hr, koji bi se trebali uvoditi u tri faze, do 2030.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Objavljena rang lista najjačih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

Za većinu najvećih trgovačkih lanaca prošla je godina bila prilično dobra, a neki su se pohvalili i rekordnim brojkama.

Na rang listama hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima među prvih 10 iz godine u godinu su tri-četiri trgovačka lanca. Na onoj za 2021. zauzeli su četiri pozicije. Uz vodeći Konzum u toj su skupini Lidl, Spar i Plodine, piše Poslovni dnevnik.

U milijardama kuna godišnji se prihod mjeri u još pet lanaca trgovina pretežito prehranom, pićem i proizvodima za kućanstvo. A računajući i neprehrambene trgovačke niše, od drogerija do do-it-yourself segmenta, u “klubu milijardera” po prometu lani je bilo još sedam igrača.

Za većinu najvećih trgovačkih lanaca prošla je godina bila prilično dobra, s visokim jednoznamenkastim, a za neke i s dvoznamenkastim stopama rasta prihoda. Neki su se pohvalili i rekordnim brojkama. Kao i ukupnom gospodarskom oporavku, tome je nemalo pridonio oporavak privatne potrošnje, posebice turističke.

No, očito su se glavni igrači dobro prilagodili i promjenama navika potrošača. Konzum kao dugogodišnji “broj 1” među maloprodajnim lancima u Hrvatskoj izdvaja nekoliko glavnih trendova. Primjerice, potrošači se sve više okreću kupnji osnovnih proizvoda (a ne luksuznih) i akcijama.

Oko polovine ukupne mjesečne prodaje odnosi se na svježu hranu, meso, voće i povrće. Raznolikost u kanalima prodaje dobiva na važnosti iako i dalje prevladavaju tradicionalni načini kupovine. Trend online kupovine i dalje je u porastu, a vrijeme dostave je sve bitniji faktor. Povećao se i trend velikih kupnji jednom tjedno, a najposjećeniji formati su supermarketi. Ublažavanjem Covid-mjera vidljiv je i oporavak ToGo segmenta.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od ponoći blago pojeftinjenje goriva

Objavljeno

-

By

Od ponoći blago pojeftinjenje goriva. Vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donijela uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri.

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan – butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kune po kilogramu.

Nove cijene bit će: 10,49 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje za 0,09 kuna); 12,19 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje za 0,10 kuna); 8,49 kuna po litri za plavi dizel; 9,99 kuna po kilogramu UNP-a za spremnike (porast za 0,30 kuna po kilogramu) i 13,94 kune po kilogramu UNP-a za boce.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Državni inspektorat opozvao s tržišta jednu vrstu jaja

Objavljeno

-

By

Izvor: Jakub Kapusnak on Unsplash / Ilustracija

Zbog prisutnosti bakterije roda Salmonella Enteritidis Državni je inspektorat u nedjelju s tržišta opozvao “Konzumna jaja – Okusi zavičaja – 10 komada klasa A, razred M iz podnog uzgoja, farma Lukač”, koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska.

Riječ je o proizvodu s oznakom “LOT: 111022, roka trajanja: 11.10.2022.”.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu