Connect with us

Hrvatska

DOBRE VIJESTI ZA OB ZADAR Ministarstvo nabavlja 23 linearna akceleratora za najopterećenije bolnice

Objavljeno

-

Prvi linearni akceleratori od ukupno 23, koji se nabavljaju putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za liječenje onkoloških bolesnika, pacijentima bi trebali biti na raspolaganju iduće godine, dok je nabava ostalih u planu za 2024., doznaje se u Ministarstvu zdravstva.

Nabavljamo 23 linearna akceleratora za najopterećenije radioterapijske ustanove kako bi se ujednačila opterećenost opreme za zračenje te osigurala učinkovitost obavljanja pregleda i terapija, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Riječ je o KBC-ima Zagreb, Sestre milosrdnice, KBC Split, Rijeka i Osijek te KB Dubrava i OB Zadar.

Ističu kako će 720 milijuna kuna biti uloženo u umrežavanje radioterapijske opreme u jedinstvenu, nacionalnu onkološku mrežu s bazom radioterapijskih onkoloških podataka čime se želi optimizirati korištenje opreme, pratiti kontrola kvalitete radioterapije i rezultata liječenja.

Povjerenstvo za nabavku linearnih akceleratora sastaje se redovito a svi poslovni procesi oko nabavke idu prema planu.

“Do kraja ove godine planiramo raspisivanje javnog natječaja, no postupci javne nabave imaju svoje specifičnost te su nepredvidivi. Budu li u granicama dosadašnje prakse, prve akceleratore pacijenti će koristiti već sljedeće godine, dok je nabava svih 23 uređaja u planu 2024.”, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Time će Hrvatska doseći prosjek Europske unije po broju uređaja od pet uređaja na milijun stanovnika

Nabava nove radiološke opreme samo je jedna od niza aktivnosti koje Ministarstvo zdravstva treba provesti u sklopu Nacionalnog strateškog okvira za rak, koji je donesen radi poboljšanja skrbi za onkološke pacijente u Hrvatskoj.

No, prije nekoliko mjeseci udruge pacijenata pokrenule su inicijativu za njegovo oživotvorenje tvrdeći da nakon usvajanja plana u prosincu 2020. nije ništa učinjeno da on zaživi.

Akcijski plan u završnoj fazi 

U Ministarstvu odgovaraju kako je u završnoj fazi donošenja Akcijskog plana za iduće trogodišnje razdoblje što je prvi korak u implementaciji Okvira a njegova skora realizacija uključuje zanavljanje radiološke opreme, uspostavu onkološke mreže i baze onkoloških podataka, prevenciju, rano otkrivanje, adekvatno liječenje i rehabilitaciju bolesnika.

Ističu i da će se u nacionalnu onkološku mrežu uključiti sve onkološke ustanove a mreža predviđa ugradnju algoritama osnovnih dijagnostičkih procedura nužnih za započinjanje liječenja najčešćih dijagnoza.

Time će se standardizirati liječenje na svim razinama, od onkoloških ambulanti do kliničkih bolničkih centara.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić, ujedno i član Povjerenstva, kazao je, sudjelujući prošloga tjedna na panelu u sklopu konferencije MEDMED 2022. u Grožnjanu, kako prvi linearni akceleratori dolaze 2023. i zamijenit će dio starih, među kojima neki imaju i više od 10 godina.

“U našoj ustanovi imamo dva u Klinici za tumore a sljedeće godine kreće zamjena.”

Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva rekla je kako je Akcijski plan poslan na mišljenje drugim nadležnim tijelima.

“Nama je ključno Ministarstvo financija jer moramo znati s kojih pozicija se može povlačiti sredstva. Kad dobijemo mišljenja plan odmah ide u proceduru donošenja”, rekla je.

Što se tiče onkološke mreže u pripremi je materijal koji će biti podloga za izradu tendera za softver.

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli oko 25.000 ljudi, a umire oko 13.500, a od donošenja Okvira 15. prosinca 2020. do početka lipnja ove godine umrlo je 21.168 osoba, navela je predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera.

Najčešća sijela kod muškaraca su prostata, pluća, debelo crijevo i rektum, kod žena dojka, pluća, debelo crijevo i maternica, a zbog pandemije koronavirusa u idućim se godinama očekuje porast broja oboljelih i umrlih.

Udruge očekuju da oboljeli od karcinoma dobiju pravovremenu dijagnostiku i liječenje, individualni pristup i praćenje ishoda liječenja, ali i osiguranje maksimalne kvalitete života, adekvatnu palijativnu skrb kao i zadržavanje osoba u svijetu rada.

“Situacije bolesnika su različite, a uglavnom se sve svodi na to da nisu bili adekvatno zbrinuti i u velikim kliničkim bolnicama. Također, potpuno je izostala socijalna skrb društva o onkološim bolesnicima”, kazala je Kalodjera.

U Hrvatskoj godišnje 3600 novooboljelih od raka debelog crijeva

Koordinator Nacionalnog programa za prevenciju karcinoma debelog crijeva Neven Ljubičić naglašava važnost multidisciplinarnih timova u pristupu liječenju te važnost uspostave centara izvrsnosti.

“Moramo početi povezivati sustav jer to nije stvar jedne struke nego niza njih, kako bi bili su stanju riješiti što više kazuistike.”

Ljubičić ističe kako se godišnje u Hrvatskoj godišnje otkrije 3600 novooboljelih od raka debelog crijeva, no svi bolesnici nemaju jednaku kvalitetu liječenja.

“Bolesnici koji se liječe u Zagrebu imaju bolje praćenje nego oni izvan, a to će se riješiti uspostavom centara izvrsnosti”, kaže.

Kad je riječ o kolorektarnom karicinomu, smatra da su Hrvatskoj potrebna četiri centra izvrsnosti u četiri velike bolnice te navodi primjer Nizozemske koja je, kaže, suzbila kolorektarni karcion na razinu gripe te ima najbolju stopu preživljenja jer ima četiri centa koji su akreditirani za liječenje te bolesti.

U suzbijanju karcinoma debelog crijeva nužna je prevencija, no odaziv od 25 posto na preventivni program nije dovoljan.

Ljubičić ističe kako odaziv od ispod 45 posto ne može utjecati na smanjenje mortaliteta pa drži nužnim u sve više uključiti liječnike obiteljske medicine koji bi sami svoje pacijente upućivali na preventivni pregled ako se ne odazovu na poziv za preventivni pregled koji dobiju na kućnu adresu.

Da to može dati rezultate pokazuje primjer iz Rijeke gdje su se obiteljski liječnici aktivno uključili u provedbu preventivnog programa.

“Od zadnja 264 karcinoma u tretmanu u KBC-u Rijeka, 251 su otkrili obiteljski liječnici u svojoj ordinacijama. Volio bih da je tako u cijelog Hrvatskoj. Smrtnost od kolona u mojoj ordinaciji je 0 posto”, rekao je obiteljski liječnik Leonardo Bressan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

CRO Demoskop: Rejting HDZ-a raste, inflacija najvažnija tema

Objavljeno

-

By

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi CRO Demoskop za studeni.

Istraživanje je provela agencija Promocija Plus za RTL od 2. do 4. studenog na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Rejting stranaka

HDZ-ov rejting raste.

Gotovo četvrtina građana (studeni 24,7 posto – listopad 24,4 posto) birala bi upravo HDZ, koji i dalje ima veliku prednost pred glavnim konkurentom SDP-om, koji bilježi sličnu potporu kao i prije mjesec dana (studeni 16,5 posto – listopad 16,7 posto). Daleko ispod je Možemo, koji ima oko 10 posto posljednjih mjeseci (studeni 10,0 posto – listopad 10,6 posto).

Dok kao treća opcija Možemo blago pada, za vratom im pušu mostovci (studeni 9,5 posto – listopad 9,2 posto).

Na petom mjestu i dalje je još jedna desna opcija, Domovinski pokret koji raste posljednja tri mjeseca (studeni 6,1 posto – listopadu 6 posto).

U ostatku biračkog tijela grupirale su se dvije skupine stranaka (s granicom na 1 posto izborne podrške). U prvoj su skupini iznad 1 posto su sljedećih sedam stranaka: Centar (2,2 posto), Fokus (1,4 posto), Socijaldemokrati i HSS (po 1,3 posto), Radnička fronta (1,2 posto), Hrvatski suverenisti (1,1 posto) i IDS (1,0 posto).

Ispod jedan posto su ovih šest stranaka: Ključ Hrvatske (0,9 posto), HSU (0,8 posto), HNS (0,7 posto), Reformisti i BM 365 (po 0,5 posto) i HSLS (0,4 posto).

Ove posljednje opcije unutar su statističke pogreške. Prostora za pridobivanje građana ima jer je neodlučnih 17 posto.

Najpozitivniji političar

Promjene nema na ljestvici pozitivaca i negativaca – i dalje su na vrhu predsjednici Republike i Vlade.

Neprekidno već 21 mjesec najpozitivniji političar je Zoran Milanović s 18 posto (prema prošlomjesečnih 16,9 posto ili rekordnih 23,7 posto iz studenog prošle godine), a popularnost raste i hrvatskom premijeru koji je sada je na 16 posto (14,3 posto listopad).

Pada rejting zagrebačkom gradonačelniku (studeni 4,2 posto – 5,5 posto listopad), ali i vukovarskom (studeni 1,9 posto – listopad 2,2 posto), iako su zadržali treće, odnosno četvrto mjesto.

Slijede Nikola Grmoja na petom mjestu s izborom od (studeni 1,7 posto – listopad 1,3 posto), Sandra Benčić (studeni 1,5 posto), a među deset najpozitivnijih aktualnih domaćih političara još su Ivica Puljak i Peđa Grbin (po 1,1 posto), te Dalija Orešković i Zdravko Marić (po 1 posto).

U Hrvatskoj je najpozitivniji gospodin Nitko za čak 28 posto ispitanika.

Zanimljivo je da je među 10 najpozitivnijih hrvatskih političara pet predsjednika stranaka – HDZ, SDP, Možemo, DP i Centar, dok je jedino izostao predsjednik Mosta kojega je nadomjestio potpredsjednik stranke Nikola Grmoja.

Najnegativniji političar

Nema promjena na samom vrhu ljestvice negativaca – prvo mjesto drži Andrej Plenković s 29 posto (28,9 posto listopad), a prati ga Zoran Milanović (studeni 15,2 posto – listopad 14,6 posto).

Hrvoje Zekanović izbio je na treće mjesto (studeni 3,3 posto – listopad 2 posto).

Raste nepopularnost i šefu Sabora Jandrokoviću (studeni 3,2 posto – listopad 1,9 posto), a pada Miloradu Pupovcu (studeni 2 posto – listopad 3,1 posto). Slijede ga Mario Banožić, (1,5 posto), Nikola Grmoja (1,3 posto), Peđa Grbin (1,0 posto), a listu zaključuju zagrebački gradonačelnik i ministar zdravstva (obojica s po 0,9 posto izbora).

Da su svi hrvatski političari negativni, misli gotovo 16 posto ispitanika.

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

Najbolje u studenom prolazi Ured Predsjednika iz mjeseca u mjesec, drži čvrstu trojku (studeni 2,85 – listopad 2,79), a prosjek mu dižu glasači SDP-a (3,56), dok je najniža ocjena zabilježena među biračima HDZ-a (2,23).

Tako je Hrvatski sabor za svoj je rad zabilježio ocjenu 2,14 (listopad 2,16 ). Birači HDZ-a su ocijenili rad s 2,86 dok je ocjena nešto niža među glasačima ostale četiri zastupljenije stranke (SDP 2,05; Domovinski pokret 2,02; Most 1,92; Možemo 1,70).

Vlada RH je početkom studenog za svoj rad dobila ocjenu 2,23 (listopad 2,18 ). Najviša ocjena zabilježena je među biračima HDZ-a (3,47), dok su birači ostalih zastupljenijih stranaka bili manje darežljivi (SDP 1,96; Most 1,89; Možemo 1,68; Domovinski pokret 1,58).

Rekordna stopa inflacije najvažnija tema proteklog mjeseca

Pesimizam i dalje vlada među građanima – gotovo 76 posto (studeni 75,7 posto – listopad 75,5 posto) smatra da idemo u pogrešnom smjeru. Dok 15 posto (studeni 15,1 posto – listopad 14,9 posto) smatra da je smjer dobar.

Devet posto ne vidi pomake ni naprijed ni unatrag (studeni 9,2 posto – listopad 9,6 posto). Među optimistima najviše HDZ-ovih birača – njih gotovo 50 posto (studeni 49,6 posto). Dok je među glasačima glavnih oporbenih stranaka taj udio znatno niži (Domovinski pokret 11,6 posto; Možemo! 7,4 posto; SDP 7,2 posto i  Most 4,2 posto).

U ovomjesečnom se istraživanju tema rasta stope inflacije i poskupljenja, ponovo vratila na vrh izbora mjesečnih tema i događaja, te s vrha nakon dva mjeseca smijenila veliku pljačku u INA-i.

Rekordna inflacija u Hrvatskoj je najvažnija tema za 27,3 posto hrvatskih građana.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ovo je glavni uzrok smrti u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Covid-19 bio je najčešći pojedinačni uzrok smrti tijekom prošle godine. To je prvi put nakon više od 50 godina da je zarazna bolest prouzročila više smrti nego bilo koja druga, piše u subotu Jutarnji list.

Slijede ga ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti i šećerna bolest, na četvrtom mjestu je hipertenzija, dok je na petom rak bronha i pluća.

Riječ je o podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz najnovijeg Izvješća o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini.

Covid-19, kao potpuno nova bolest, tako je prvi put promijenio poredak na tablici, na kojoj su dosad na prvom mjestu kao vodeći uzročnici smrti bile bolesti iz skupine cirkulacijskih te novotvorine, odnosno razni karcinomi.

– Ovo je izvješće samo potvrda onoga što od početka govorimo: covid je teška bolest, a pokazalo se i smrtonosna. Naravno, najvećim dijelom preminuli su imali i druge dijagnoze, koje su najčešće iz skupina vodećih uzroka smrti – kaže predsjednik Društva epidemiologa Miroslav Venus.

Kada se gleda po grupama bolesti, one iz spektra cirkulacijskog sustava, od kojih je umrlo 22.817 osoba, i dalje su na prvom mjestu. Novotvorine (sve vrste karcinoma) druge su po redu skupine bolesti, koje su u 2021. godini uzele 13.508 života, dok je covid-19 bio koban za čak 8557 građana.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a koji se prenose i u Izvješću, u prošloj godini imamo čak 62.712 umrlih, što je čak 5689 više nego godinu prije. Ujedno, to je najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugog svjetskog rata.

Naime, to je čak 20,6 posto ili 10.866 umrlih više u odnosu na prosječan broj umrlih u razdoblju od 2015. do 2019. godine. Demograf Ivan Čipin kaže da ga brojke ne iznenađuju te da idu u prilog činjenici da je višak mortaliteta usko povezan s epidemijom koronavirusa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

DAN MLADEŽI HDZ-a Plenković: “Od mladih očekujem rad, vidljivost, politički angažman”

Objavljeno

-

By

foto: Facebook, HDZ

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Bjelovaru. Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao je na svečanom obilježavanju Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a. 

Na svečanom obilježavanju 4. Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a okupilo se više od 200 članova, a pozdravili su ih predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i član stranačkog Predsjedništva Gordan Jandroković.

Plenković je uvodno opisao situaciju u kojoj se nalazi HDZ te istaknuo kako je ulazak Hrvatske u eurozonu i Šengen fascinantan uspjeh koji oporba pokušava proglasiti rutinskim.

 Od članova Mladeži HDZ-a očekuje da imaju svoje jasne političke stavove, ali i gard.

– Od vas očekujemo vidljivost koja se postiže političkim angažmanom. U politici je bitan stav, spremnost na duel i polemiku. Kada imate argumente koji moraju biti usidreni u činjenicama, pobijedit ćete u duelima, kazao im je Plenković.

– Politika je u prvom redu rad za javno dobro, a u drugom ona bitka koju gledate u Hrvatskom saboru, rekao je okupljenima Jandroković i dodao kako te često besmislene bitke u Saboru često upadaju u prvi plan, iako je pravi smisao Sabora donošenje kvalitetnih zakona.

– Stoga, ne nasjedajte na prvoloptaške provokacije jer većina ljudi prepoznaje što su igra i zabava, a što ozbiljan posao. Godine koje dolaze pripadaju vama, poručio je stranačkoj Mladeži.

U sklopu Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a dvije panel rasprave

O izazovima medijske komunikacije u digitalnom dobu govorit će predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a i glasnogovornik Vlade Marko Milić, dok će panel raspravu Hrvatska na pragu pune europske integracije predvoditi državni tajnici Terezija Gras i Ivan Vidiš, saborski zastupnik Marko Pavić te zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Poslijepodne je na rasporedu humanitarna nogometna utakmica, dok je za nedjelju predviđen odlazak na spomen-područje Barutana i groblje Borik gdje će se sudionici skupa pokloniti poginulim hrvatskom braniteljima, a održat će se i sveta misa.

Kao i svake godine, dodijelit će se priznanja najboljim pojedincima, ali i organizaciji Mladeži u Hrvatskoj.

Domaćin susreta je bjelovarsko-bilogorska Mladež HDZ-a, a organizacija im je pripala zbog dobrih rezultata u dosadašnjem radu, angažmana u stranačkim aktivnostima i na lokalnim izborima, ali i zbog činjenice da Bjelovarsko-bilogorska županija ima najmlađeg župana u Hrvatskoj.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu