Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SMILJEVAC: Nadbiskup Puljić na blagdan sv. Ante: “Usprkos deklaracijama o ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, čovjek se osjeća beznačajnim”

Objavljeno

-

Blagdan sv. Ante Padovanskog svečano je proslavljen u župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru. Večernje koncelebrirano misno slavlje na Trgu sv. Ante ispred župne crkve predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je na kraju mise blagoslovio djecu poškropivši ih blagoslovljenom vodom.

Sv. Ante jako privlači ljude, istaknuo je mons. Puljić, rekavši da je taj čuveni propovjednik „umješno govorio o molitvi, euharistiji, Božjim zapovijedima te je naglašavao ulogu kreposti dobrote, poniznosti, pravednosti i ljubavi prema siromasima“.

Taj svetac suvremen je i izazovan „svojom porukom i radikalnim opredjeljenjem za Boga,  oštroumnim uočavanjem promašaja svojih suvremenika i jasnoćom moralnih i kršćanskih načela“ rekao je nadbiskup, citirajući sv. Antu: „Smrdljive vode svijeta: oholost, putenost i pohlepa za novcem, tiranija i mržnja, toliko su se izdigle da pokrivaju već gotovo čitavu zemlju“.

„Sv. Ante nije zatvarao oči pred nemoralom svojih suvremenika, nego ih je pozivao na obraćenje. Jasno je govorio protiv zabluda svoga vremena, protiv loših običaja i krivovjernog nauka, a to mu je pribavilo naziv ‘malj heretika’“ rekao je mons. Puljić, upitavši: „Kako to da je čovjek u našem stoljeću silnoga napretka i brojnih deklaracija o ljudskom dostojanstvu, njegovoj vrijednosti i stečenim pravima, izgubio smisao za vlastitu vrijednost i dostojanstvo? Ostao je bez čvrste uporišne točke. Nema strahopoštovanje pred životom i Božjim zakonima upisanima u njegovu narav, srce i savjest. Zbog toga se osjeća i izgubljeno i nesigurno“ upozorio je nadbiskup Puljić, istaknuvši da u „vremenu velike idejne pomutnje“ treba „odvažnih svjedoka koji će neustrašivo poput sv. Ante govoriti o suvremenim herezama, zabludama i upućivati ljude na jasnoću moralnih načela“.

Pape su sv. Antu odlikovali naslovom crkvenoga naučitelja jer kod njega se i od njega imalo što čuti i naučiti, poručio je mons. Puljić, upozorivši da se čovjek danas ne osjeća zaštićenim i slobodnim.

„Usprkos brojnim deklaracijama o ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, čovjek se osjeća sporednim i beznačajnim. Ostao je bez hijerarhije vrednota. Kad izgubi osjećaj za vlastitu vrijednost i ostane bez čvrstog uporišta, on ne razumije zašto živjeti, boriti se i patiti, ne vidi smisao života“ poručio je nadbiskup.

Istaknuo je kako su „veliki ateistički pokreti čovjeka ostavili praznim i bez odgovora na pitanja njegove egzistencije“.

„Nisu li suvremeni robovi alkohola i droge i drugi perverzni oblici ovisnosti, zapravo krivo artikulirani krikovi za sigurnom lukom spasenja? U takvom stanju traganja za smislom došla je i globalizacija kako bi utješila čovjeka da nije sam i da je pod budnim okom ‘Velikoga Brata’ koji na sve misli i sve planira“ upozorio je mons. Puljić, poželjevši da se u 21. stoljeću kršćanstva nađe „dovoljan broj očeva i majki, učitelja, vjeroučitelja, svećenika, Bogu posvećenih osoba, biskupa i zauzetih vjernika laika, koji će rječnikom Lava Velikoga ponovno doviknuti suvremenom čovjeku, suputniku i supatniku: „Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo“.

Čovjeku koji se osjeća izgubljeno treba pokazati Isusa kao ugaoni kamen i središte svega te ga uvjeriti da je vrjedniji od proizvoda svojih ruku, da je slobodan, nezamjenjiv i nenadmašiv, rekao je zadarski nadbiskup.

„Tko će drugi to učiniti, ako ne oni koji se hrane s vrela besmrtnosti, koji se nadahnjuju na riječima Života, koji znaju gdje su temelji i razlozi vrijednosti čovjeka i njegovog dostojanstva, koji znaju kome su povjerovali“ potaknuo je mons. Puljić.

Sv. Ante je u svom kratkom životu od 36 godina učinio silna djela, a godinu dana poslije smrti uzdignut je na čast oltara.

Školu svetosti „izučio je na oltaru, u misi, molitvi i dobrim djelima, tu je nalazio snagu i nadahnuće. Jer Crkva slavi euharistiju, a euharistija izgrađuje Crkvu. Euharistijski Krist nije neki simbol, slika ili relikvija, nego živi Bog među nama. Isti onaj Isus koji se rodio u Betlehemu, živio u Nazaretu i umro u Jeruzalemu. On, koji je prošao zemljom čineći dobro, nastavlja i danas po euharistiji liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grešnike i  praštati im, istim onim milim licem i dobrim srcem. Gleda nas i sluša. Spreman je svakog trenutka da nas prosvijetli, ojača, blagoslovi, posveti, utješi i pomogne“ ohrabrio je mons. Puljić.

Istaknuvši da smo putnici u ovom prolaznom svijetu gdje nam nema trajnog prebivališta, nadbiskup je rekao da nam je potrebna „neprolazna hrana, jer naše putovanje jednom završava. Putujemo u kuću Očevu. Još smo na putu. Još možemo zaslužiti Očev poljubac i sreću vječne domovine. Prolazi svijet i njegova slava. Gospodin je blizu. On je tu. Među nama. Naš sugrađanin i sugovornik. Ruke su mu pune nebeskih darova i milosti. Idimo k njemu noseći svoje tegobe i probleme. I preporučimo mu sebe, Crkvu i domovinu, grešnike i patnike“ potaknuo je mons. Puljić.

U zahvalnosti za udijeljene milosti i darove, mons. Puljić je zamolio Gospodina da blagoslovi naš narod i zemlju po zagovoru sv. Ante Padovanskog koji nije uzdizao sebe i pred ljudima nije sebe stavljao u središte pozornosti, nego je uvijek pokazivao i usmjeravao na Isusa Krista.

I. G.

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

BESPLATAN ULAZ Prva Gastro večer u Poličniku spojit će delicije iz mora i zaleđa

Objavljeno

-

By

More i zaleđe, dvije naizgled nespojive stvari, spojit će se na tanjurima prve Gastro večeri u Poličniku. Tako će posjetitelji moći uživati u raznim svježe spremljenim specijalitetima od ribe i divljači, slasticama, vinu i glazbi.

Na području Općine Poličnik djeluju četiri tvrtke za ulov, preradu i distribuciju ribe, Mišlov, Marikomerc, Teši tunolov i Žuvela, koje će za ovu prigodu osigurati raznovrsnu svježu ribu. Ove tvrtke, koje su svoje pogone smjestile u gospodarskoj zoni Grabi, učinile su Općinu Poličnik „najribarskijom“ općinom u Hrvatskoj, iako sama nema izlaz na more.

Ribari na suhom, lovci iz Lovačkog društva „Kuna“, pridružit će se manifestaciji i doprinijeti svojim jelima pa će tako svatko moći pronaći nešto za sebe. Udruga žena pripremit će kruh i fritule. Sve porcije bit će podijeljene besplatno.

Tijekom manifestacije, okupljene će zabavljati KUD Carza, Klapa Koporan i Rockatansky band. Gastro večer organiziraju Općina Poličnik i TZO Poličnik u suradnji sa tvrtkama Mišlov, Marikomerc, Tuši tunolov i Žuvela, lokalnim udruženjima – KUD-om Carza, Lovačkim drušrvom „Kuna“, Klapom Koporan te NK-om Dragovoljac Poličnik.

Manifestacija će se održati pored sportske dvorane u Poličniku u subotu, 16. srpnja s početkom u 20.30 sati, a Rockatansky band okupljene će zabavljati od 21:30. Ulaz je besplatan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) Maraška Fest Vol. 2 u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST – “Fešta od maraške“ održala se po drugi put u Sv.Filip i Jakovu u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, a cilj manifestacije je bio prikazati način berbe i ponuditi proizvode od maraške i to turistički valorizirati budući da za to postoje sve povijesne i druge pretpostavke.

“U samom centru mjesta na trgu „Na vr’sela“ u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja se provukla i kroz ulicu „Kuntrata“ uključilo se mještane i turiste u našu priču o maraški. Prezentirali su se razni alati koji su se nekad koristili u berbi maraške, a posjetiteljima i turistima nudila se maraška kao voće te kao i proizvod na posebno dekoriranim štandovima. Također, u suradnji s OPG-ovima bila je organizirana degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške”, rekla je Ana Barbaroša iz TZ Sv. Filip i Jakov, te dodaje;

“Dio pripreme išao je „uživo“ kao npr. priprema nekih jednostavnih kolača i stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja šečera, tako da je to bila ujedno prezentacija i predstava, a pokušali smo animirati i uključiti turiste u pripremu, da budu aktivni sudionici”.

Zašto fešta od maraške u Sv. Filipu i Jakovu?

Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije, a njegova supruga Maria Canevari sa svoje četvero djece, posvetila se kućnoj proizvodnji likera od maraške (prunus cerasus) – kiseloj trešnji koja raste na dalmatinskoj obali južno od Zadra.

“Likeri od maraške su se spravljali u samostanima još u srednjem vijeku, pod nazivom “Rosolio maraschino”. Na inicijativu supruge Girolamo je utemeljio je destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta na novonastalu državu SHS, ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

“S obzirom na ove sve činjenice kao i da je to bilo prije više od 100 godina, kada su se u destileriji LUXARDI proizvodili likeri od maraške i koji su se prodavali dućanu u Sv. Filipu i Jakovu, vjerujemo da će ova zanimljiva priča privući posjetitelje i u budućnosti”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Sudionici MARAŠKA FEST-a:

„Maraska“d.d. Zadar, OPG „CD Raspović“ Zadar, OPG „Novaković“ Posedarje,OPG „Babac-Damjanić“ Vrsi, Boška Kadija – Sv.Filip i Jakov, Obrt „Nada“ Jastrebarsko, Puhački orkestar Pirovac, Klapa Kontrada

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA U novoj akademskoj godini novi sveučilišni diplomski studij na zadarskom Sveučilištu

Objavljeno

-

By

U akad. god. 2022./2023. na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti počinje se izvoditi novi diplomski sveučilišni studij pod nazivom Održivi razvoj turizma.

Cilj je diplomskog studija Održivi razvoj turizma odgovoriti na suvremene zahtjeve koji stoje pred turizmom, i to kroz obrazovanje kadrova koji će biti sposobni predložiti rješenja za smanjenje negativnog utjecaja koji turizam ima na okoliš i društvo, uz istovremeno povećanje dobrobiti lokalne zajednice, ali i doživljaja turista.

Na studiju će se teorijsko-praktična znanja iz menadžmenta, marketinga, financija, poduzetništva, zaštite okoliša, prometa i različitih drugih područja razmatrati u kontekstu održivog upravljanja razvojem turizma i turističke destinacije.

Temelj će biti primjena teorijskih znanja u rješavanju praktičnih zadataka/ studija slučaja kroz koje će studenti imati priliku sami razvijati održive prakse u turizmu, dok će kroz različita studijska putovanja, terensku nastavu, ali i stručnu praksu u poslovnim organizacijama u turizmu studenti imati priliku učiti iz najboljih poslovnih praksi.

Kroz studij se studente želi osvijestiti da svojim znanjem izravno mogu utjecati na promjenu ponašanja svih dionika u turizmu, kako bi se razvijali održivi turistički proizvodi i potaknulo društveno-odgovorno ponašanje turista koji uvažavaju život lokalne zajednice, što je osnova za promišljeno planiranje i kontrolu razvoja turizma.

Diplomski sveučilišni studij Održivi razvoj turizma prvi je diplomski studijski program koji je u potpunosti prilagođen prema standardu kvalifikacija za zanimanje stručnjak/stručnjakinja za upravljanje turističkom destinacijom, izrađenog u okviru projekta „Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4“. Ukupno trajanje studija je dvije godine (4 semestra), a njegovim završetkom stječe se akademski naziv magistar/ magistra ekonomije u turizmu.

Pored prvostupnika kulture i turizma Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, na studij se mogu prijaviti i pristupnici koji su završili odgovarajuće srodne sveučilišne preddiplomske studije (180 ECTS bodova) iz društvenih i interdisciplinarnih znanosti ili stručne preddiplomske studije (180 ECTS bodova) iz polja ekonomije. Studenti koji su završili ostale navedene preddiplomske studije i stekli zvanje prvostupnika polažu tri razlikovna ispita.

Sve informacije o prijavama i upisima na diplomske studije u akad. god. 2022./2023. dostupne su na sljedećoj poveznici:

https://www.unizd.hr/studiji-i-studenti/upisi-na-sveuciliste/diplomski/2022-23/upisi-u-prvu-godinu

Više informacija o studiju Održivi razvoj turizma može se pronaći na mrežnoj stranici Odjela za turizam i komunikacijske znanosti https://tikz.unizd.hr/studijski-programi/diplomski-studiji  i na službenom Instagram profilu studija Održivi razvoj turizma / Sustainable tourism development @sustainabletourismzadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu