Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ODA ZEMUNIČKOM KULTURNOM PEJZAŽU” Nova knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

„Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ naslov je nove knjige Tomislava Marijana Bilosnića. knjiga je tiskana dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. prijevod na engleski jezik potpisuje Andrea Cetinić, mag. angl. ovo divot izdanje, tiskano u koloru i formatu monografije, kao nakladnik potpisuje Općina Zemunik, dok je urednik Ivica Šarić, dipl. ing.

Tomislav Marijan Bilosnić autor je i fotografija tiskanih u monografiji, dok je za naslovnicu izabrana litografija „Gradina“ A. Ulricha Ravensburga, nastala davne 1905. godine.

”Pejzaž je lice našeg krajolika, a lice je ogledalo njegove duše, složena slika nutrine, svi titraji i sve tajne, arhiva svakoga zapisanog trenutka življenja od prvoga časa nastanka do danas. Zato me kad je riječ o povjesnicama zanima pejzaž (krajolik, krajobraz), samo tlo, zemlja, sve ono što čini jedan prostor, u njegovu sveobuhvatnom, stvarnom, metaforičkom i morfološkome značenju, jer su u njemu, u njegovim zrncima, u putovima, njivama, vinogradima, voćnjacima, šumama i šikarama, vodama i brdima, u toponimima, nazivlju, legendama i pričama, zapretane svekolike njegove tajne; i one zakopane, prekrivene, urušene, sagrađene, ukorijenjene, zasijane, i one što iz pejzaža rastu, vide se i u njemu se skrivaju; u pejzažu su naslijeđene, zaboravljene, pohranjene, tu su njihove duhovne supstance svih povijesnih perioda, flore i faune, i zemlje i duše, slika čovjeka, njegov karakter i narav, njegova priroda, genetika i geneza, sve moguće pamćenje, vrijednosti koje su preoblikovane, naši korijeni, naša unutarnja nužnost, enigma stvaranja; dakle, sve ono što je duh minulih vremena, životi i smrti, radosti i tuge, uspjesi i padovi, uzleti i nesigurnosti, ratnički, ratarski, stočarski i umjetnički, pjesnički, filozofski i vjerski izrazi; i konačno, u konfiguraciji terena, pejzaža, možemo nazrijeti kako sve minule horizonte, cjelokupnu arheološku horizontalu, tako i sve one duhovne vertikale življenja, iskrižane, prekrižene, ili ukrižene sve ritmove i mijene, rušenja i podizanja, sliku trošenja, trajanja, ali i obnavljanja i preobražavanja. Jednostavno, pejzaž to smo mi. U pejzažu naziremo sve ono što je bilo našim preduvjetom, što je uzrokom našeg trajanja i razlog naše budućnosti; u pejzažu se ogleda sve što je u njemu i na njemu i s njime stvoreno, pejzaž je najčistiji, najjasniji, najljepši likovni jezik svega postojećeg, on je tajna svekolike topografije i kronologije“, piše Bilosnić u uvodu teksta ove knjige.

Tekst „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ prvotno je objavljen kao pogovor znanstvenoj monografiji ”Zemnik u prostoru i vremenu”, čiji su urednici prof. dr. sc. Josip Faričić i doc. dr. sc. don Zdenko Dundović, a nakladnici Sveučiliše u Zadru i Općina Zemunik Donji, te Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Župa Marije Kraljice Mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZABAVA JE U SV. FILIPU I JAKOVU: U utorak manifestacija “Gušti mora” – dobra spiza i koncert Magazina!

Objavljeno

-

By

U Sv. Filipu i Jakovu se u utorak 16. kolovoza održava manifestacija “Gušti mora” na kojoj se tradicionalno pripremaju i degustiraju ribe i školjke.

Za ovogodišnje izdanje najavljen je i koncert grupe Magazin.

Cilj organizacije manifestacije jest doprinos razvoju i prepoznavanju lokalne baštine na širem ribarskom području kroz promociju tradicije u obalnom naselju Sv. Filip i Jakov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT WELCOME: I ove godine se nagrađuju najbolji iznajmljivači u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u 2022. godini. Projekt Welcome predstavlja odličnu priliku za nagrađivanje svih onih iznajmljivača koji su dobri domaćini te su ostvarili hvalevrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude.

Nagrade se dodjeljuju s ciljem motiviranja privatnog turističkog sektora za poboljšanje kvalitete promocije destinacije i poticanje uvođenja inovacija, poticanje kreiranja i razvoja novih proizvoda kao i turističke promocije te priznavanja uloženih napora od strane sudionika u promociji obiteljskog smještaja kroz prikaz najboljih dostignuća u turizmu Zadarske županije.

„Ovim putem pozivamo sve vrijedne dionike iz segmenta obiteljskog turizma s oznakom kvalitete “Welcome” da se pridruže ovom projektu u sklopu kojeg će se valorizirati izvrsnost. Obiteljskom smještaju u Zadarskoj županiji želimo osigurati veću vidljivost, ali i naglasiti iznimnu važnost u podizanju kvalitete i praćenju suvremenih trendova ponude i potražnje. Projekt nagrađivanja najboljih iznajmljivača vidimo kao dodatni poticaj svima onima koji sustavno ulažu u kvalitetu i svakodnevno se trude pratiti zahtjeve gostiju te biti u korak s trendovima u turizmu“, istaknuo je Ante Sjauš, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Cilj projekta je podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije te:

  • prepoznavanje i medijski intenzivno promoviranje izvrsnosti, kreativnosti i profesionalnosti u području pružanja usluga privatnog smještaja na području Zadarske županije,
  • dodatno poticanje procesa inovacije i kreativnosti u turističkoj ponudi,
  • podizanje standarda usluge i dodatno osnaženje turističke ponude Zadarske županije u segmentu obiteljskog turizma,
  • nagrađivanje najboljih primjera dobre prakse na svečanosti koja će se održati u prosincu 2022. godine, a koja će ujedno biti prilika za povezivanje i razmjenu iskustava svih aktera u procesu.

Na Javni poziv za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji mogu se prijaviti privatni iznajmljivači soba, apartmana/studio apartmana i kuća za odmor na području Zadarske županije koji posjeduju oznaku kvalitete „WELCOME”. Ne mogu se prijaviti privatni iznajmljivači koji su prijašnjih godina dobili Welcome nagradu.

Nagrade će se dodijeliti za tri glavne kategorije smještaja: sobe, apartmani/studio apartmani i kuće za odmor.

Pobjednici, u svakoj od kategorija osvajaju:

  • 1. nagrada: 15.000,00 kuna i zlatnu plaketu,
  • 2. nagrada: 10.000,00 kuna i srebrnu plaketu,
  • 3. nagrada: 5.000,00 kuna i brončanu plaketu.

Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2022. godine, a detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji te prijavni obrazac dostupni su na mrežnoj stranici Zadarske županije.

Odgovore na sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se dobiti na brojeve telefona 023/350-430 ili 023/350-437.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN JAVNI POZIV Oko 100 djece iz Zadarske županije dobit će pomoćnike u nastavi

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za pomoćnike u nastavi ili stručne komunikacijske posrednike za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2022./2023.

Javnim pozivom je predviđen odabir i zapošljavanje zainteresiranih osoba u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije, partnerima u projektu „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III.” i ostalim školama koje nisu partneri u spomenutom projektu, s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije.

Očekuje se da će, kao i posljednjih nekoliko godina, kroz ovaj projekt pomoćnika u nastavi dobiti stotinjak djece s područja Zadarske županije.

Među traženim uvjetima za rad su najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela te da nije roditelj, skrbnik ili drugi član uže obitelji učenika.

Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

Odabrani kandidati, prije zapošljavanja, moraju imati potvrdu iz koje je vidljivo da su prošli program edukacije odnosno osposobljavanja za pomoćnike u nastavi. Prilikom odabira kandidata vodit će se računa o mjestu prebivališta odnosno boravišta kandidata.

Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz Javnog poziva podnose se na adresu:

Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Put Murvice 14

23000 Zadar

„Prijava na Javni poziv – pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici“

Svi kandidati koji se prijave na Javni poziv dužni su popuniti i potpisati Privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka. Obrazac Privole nalazi se na službenoj stranici Zadarske županije zajedno s Javnim pozivom.

Rok za podnošenje prijave je do kraja nastavne godine 2022./2023, a Zadarska županija zadržava pravo izmjene broja pomoćnika odnosno učenika zbog iskazivanja dodatnih potreba.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu