Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ODA ZEMUNIČKOM KULTURNOM PEJZAŽU” Nova knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

„Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ naslov je nove knjige Tomislava Marijana Bilosnića. knjiga je tiskana dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. prijevod na engleski jezik potpisuje Andrea Cetinić, mag. angl. ovo divot izdanje, tiskano u koloru i formatu monografije, kao nakladnik potpisuje Općina Zemunik, dok je urednik Ivica Šarić, dipl. ing.

Tomislav Marijan Bilosnić autor je i fotografija tiskanih u monografiji, dok je za naslovnicu izabrana litografija „Gradina“ A. Ulricha Ravensburga, nastala davne 1905. godine.

”Pejzaž je lice našeg krajolika, a lice je ogledalo njegove duše, složena slika nutrine, svi titraji i sve tajne, arhiva svakoga zapisanog trenutka življenja od prvoga časa nastanka do danas. Zato me kad je riječ o povjesnicama zanima pejzaž (krajolik, krajobraz), samo tlo, zemlja, sve ono što čini jedan prostor, u njegovu sveobuhvatnom, stvarnom, metaforičkom i morfološkome značenju, jer su u njemu, u njegovim zrncima, u putovima, njivama, vinogradima, voćnjacima, šumama i šikarama, vodama i brdima, u toponimima, nazivlju, legendama i pričama, zapretane svekolike njegove tajne; i one zakopane, prekrivene, urušene, sagrađene, ukorijenjene, zasijane, i one što iz pejzaža rastu, vide se i u njemu se skrivaju; u pejzažu su naslijeđene, zaboravljene, pohranjene, tu su njihove duhovne supstance svih povijesnih perioda, flore i faune, i zemlje i duše, slika čovjeka, njegov karakter i narav, njegova priroda, genetika i geneza, sve moguće pamćenje, vrijednosti koje su preoblikovane, naši korijeni, naša unutarnja nužnost, enigma stvaranja; dakle, sve ono što je duh minulih vremena, životi i smrti, radosti i tuge, uspjesi i padovi, uzleti i nesigurnosti, ratnički, ratarski, stočarski i umjetnički, pjesnički, filozofski i vjerski izrazi; i konačno, u konfiguraciji terena, pejzaža, možemo nazrijeti kako sve minule horizonte, cjelokupnu arheološku horizontalu, tako i sve one duhovne vertikale življenja, iskrižane, prekrižene, ili ukrižene sve ritmove i mijene, rušenja i podizanja, sliku trošenja, trajanja, ali i obnavljanja i preobražavanja. Jednostavno, pejzaž to smo mi. U pejzažu naziremo sve ono što je bilo našim preduvjetom, što je uzrokom našeg trajanja i razlog naše budućnosti; u pejzažu se ogleda sve što je u njemu i na njemu i s njime stvoreno, pejzaž je najčistiji, najjasniji, najljepši likovni jezik svega postojećeg, on je tajna svekolike topografije i kronologije“, piše Bilosnić u uvodu teksta ove knjige.

Tekst „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ prvotno je objavljen kao pogovor znanstvenoj monografiji ”Zemnik u prostoru i vremenu”, čiji su urednici prof. dr. sc. Josip Faričić i doc. dr. sc. don Zdenko Dundović, a nakladnici Sveučiliše u Zadru i Općina Zemunik Donji, te Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Župa Marije Kraljice Mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U PONEDJELJAK U SV. FILIPU I JAKOVU: Primopredaja POS-ovih stanova na Rabatinu. Stiže i ministar Bačić

Objavljeno

-

By

Za ponedjeljak, 29. svibnja najavljena je konačna primopredaja POS-ovih stanova na Rabatinu u Svetom Filipu i Jakovu, a nazočit će joj i ministar Branko Bačić i direktor APN-a Dragan Hristov.

– Interesa za POS-ove stanove bilo je puno. Izgrađene su četiri zgrade, ali da ih je izgrađeno još toliko, sve bi se popunilo. Naš cilj bio je mladima omogućiti rješavanje stambenog pitanja po povoljnjim uvjetima i u tome smo uspjeli, svojevremeno je izjavio načelnik Zoran Pelicarić.

Za 24 POS-ova stana kamen temeljac stavljen je u studenom 2021., a izgradnja koja je trebala trajati oko 500 dana dovršena je gotovo u roku, s minimalnim kašnjenjem, piše Zadarski list.

U Svetom Filipu i Jakovu prepoznali su Program poticane stanogradnje i kao jedan od demografskih koraka poticaja te poboljšanja kvalitete života tamošnjih mještana. Za mlade obitelji važna je i činjenica kako je OŠ Sv. Filip i Jakov u neposrednoj blizini novih stanova.

Općina Sv. Filip i Jakov platila je svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova, a ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba ukupne je vrijednosti od 248.625,00 kn s PDV-om u skladu s provedenim otvorenim postupkom javna nabave. Skupa s ishođenjem građevinskih dozvola za izgradnju zgrada Općina je radila paralelno i na potrebnim infrastrukturnim radovima u nekoliko faza.

Općina je tako, osim što je osigurala svu potrebnu projektnu dokumentaciju, u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućila i svu potrebnu infrastrukturu, puteve, priključak na kanalizaciju te vodu i struju, piše ZL.

Program poticane stanogradnje jedan je od najodrživijih projekata u kojem se uspješno vidi sinergija APN-a i jedinica lokalne uprave te Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA MISA U KATEDRALI Danas vjernici slave blagdan Duhova. Evo što znači…

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Danas, na svetkovinu Duhova, svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Za vrijeme te mise, nadbiskup Zgrablić će podijeliti sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije i zadarske župe sv. Šime.

Duhovi tj. blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova uskrsnuća. Od tuda i izraz Blagdan Pedesetnice, Pentekoste itd.

Slavi se i kao blagdan “rođenja Crkve” jer Djela apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”. Inače to je i jasno otvaranje spasonosnog poslanja Crkve prema svima a ne samo prema Židovima.

Naziv “Duhovi” je doslovce preuzet iz staroslavenskog, gdje je to genitiv jednine, a zapravo se odnosi na Duha Svetog koji je jedan, a ne na više duhova kako to zvuči u suvremenom jeziku.

Ovaj blagdan slave katolici, pravoslavci i mnoge druge kršćanske zajednice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA: Jutra sunčana, uz mogućnost za poslijepodnevne pljuskove do kraja produženog vikenda. Bura

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti umjeren i jak razvoj oblaka, a uglavnom poslijepodne na istoku, u gorju i u Dalmaciji lokalno pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena bura, pod Velebitom ujutro jaka s olujnim udarima, a od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 23 do 28 °C, u gorju malo niža.

U ponedjeljak prijepodne uglavnom sunčano i većinom suho. Od sredine dana promjenjivo oblačno, najprije na istoku i u gorju mjestimice kiša. S lokalno jačim razvojem oblaka mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan, na moru prijepodne do jaka bura, popodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 20 °C. Najviša dnevna na kopnu od 21 do 25, na obali i otocima od 25 do 28 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, mjestimice malo kiše, tijekom popodneva i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, osobito u unutrašnjosti gdje mogu biti i izraženiji. Vjetar umjeren sjeveroistočni, na Jadranu bura, osobito na sjevernom dijelu, u Dalmaciji i sjeverozapadni vjetar. Temperatura bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu