Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JADRAN LAZIĆ PRED SUTRAŠNJI DOLAZAK U ZADAR Na izložbi u Zadru i slavna fotografija poljubaca dvojice hajdukovaca: 50 godina je čekala “u naftalinu”

Objavljeno

-

U Kneževoj palači sutra se otvara izložba fotografija svjetski poznatog splitskog fotografa Jadrana Lazića. Osamdesetak radova probranih iz velikog Lazićevog opusa u Zadru se postavlja istovremeno s održavanjem Sunset Sports Media Festivala, s kojim ima dvije važne poveznice – sport i celebrityji.

O burnom profesionalnom i privatnom životu svjedoče fotografije Roberta De Nira, Marlona Branda, Joan Collins, Mille Jovovich, Mickeya Rourkea, Chucka Norrisa, Elizabeth Taylor, Johnnyja Deppa i mnogih drugih.  I sam Lazić je bio dio te scene, prijateljevao je s Jodie Foster, bio je u braku s pjevačicom Magazina Ljiljanom Nikolovskom, no ono odakle je Lazić krenuo, a gdje je i sada još „žestok“, zapravo je sport. Točnije – Hajduk.

– Ja sam krenuo iz Hajduka, igrao sam u pionirima, počeo snimati i tako je sve počelo. Hajduk mi je sve dao i ja ne bih bio danas gdje jesam da nije Hajduka, kaže Lazić, čija je fotografija poljupca hajdukovaca Vilsona Džonija i Dražena Mužinića iz 1973. godine nedavno izazvala veliko zanimanje javnosti. Kada je snimljena, kaže, nije ju bilo moguće objaviti jer tadašnje društvo nije bilo spremno za takvu zafrkanciju. Čekala je „u naftalinu“ skoro svih pedesetak godina Lazićeve karijere i tek sada izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti i samih igrača, a moći će ju se i ovdje vidjeti. Laziću je kao velikom hajdukovcu posebno zanimljiva činjenica koju je tek nedavno otkrio, kako je Hajduk nakon osnivanja 1911. godine i zahtjeva za registracijom, upisan u matične knjige tadašnjeg Namjesništva Dalmacije u Zadru, 1. siječnja 1912. godine.

U Hajdukovom mjestu rođenja Lazić se predstavlja s osamdesetak fotografija, dijelom bogate građe iz dvotomne monografije, koju je do sada predstavio u Zagrebu, Sarajevu, Dubrovniku, Splitu, Beogradu, Ljubljani… Zadar mu je, kaže, uvijek nekako ostajao sa strane, što se promijenilo kada su monografije došle u ruke direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Mariju Paleki. Jedan poziv sve je riješio:
– Nama je velika čast što smo mogli ugostiti jednog fotografa takvog renomea i takvu izuzetno zanimljivu izložbu, pogotovo u vrijeme održavanja Sunset Sports Media Festivala, ali i drugih manifestacija u vremenu početka turističke sezone. Lazićev rad poznat je širom svijeta, vjerujem da će i domaćim ljudima biti zanimljivo vidjeti koga je to on u svojoj karijeri susretao i u kakvim ih je trenucima fotografirao, kaže Paleka.

Kao i mnogi drugi koji su radili s poznatim glumcima, pjevačima, političarima, Lazić kaže da se radi o toplim i susretljivim osobama koje su na zlu glasu zbog okruženosti menadžerima. Kada je on počinjao, vremena su bila puno drugačija.

– Nije bilo PR agenata i tih menadžera kojima je jedini cilj uzimati 15-20 posto od zarade. Mogao si u Parizu nazvati hotel Ritz i reći „dajte mi na telefon Biancu Jagger“ i oni vam je spoje. Ne volim govoriti da su to bila bolja vremena, da je crno-bijela fotografija bolja od današnje, ili da su tadašnji automobili bili bolji, iako ima onih koji ih i danas vole. Svako vrijeme nosi svoje i ja sam uživao u svakom trenutku svoje karijere, iskreno će Lazić.
Najviše žali zbog neuspjelog pokušaja fotografiranja Brigitte Bardot u Saint Tropezu. Sve je bilo spremno za foto-session, ponio joj je i umjetničku sliku za poklon, ali na kraju do nje nije došao. Kažemo mu, možda bi uspio da je ponio psića…

– Eh, tko je tada znao da je ona ljubiteljica životinja…

Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 24. lipnja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ! Od utorka dezinsekcija komaraca na području Zadra!

Objavljeno

-

By

U periodu od 6. do 7. lipnja, stoji u obavijesti iz Grada Zadra, provodit će se adulticidna dezinsekcija komaraca na području grada Zadra.

U nastavku donosimo raspored:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZADRU U PONEDJELJAK POLAZNICI RATNE ŠKOLE Čeka ih prijem kod župana Longina, pa predavanje Mladena Fuzula

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u Zadru će boraviti polaznici 25. naraštaja ratne škole „Ban Josip Jelačić” koji u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ imaju i studijsko putovanje s nastavnim posjetima.

U sklopu posjeta, u Velikoj vijećnici Doma županije u 9 sati primit će ih župan Božidar Longin sa suradnicima i predstavnici grada Zadra, a predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu” održat će general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

Polaznici 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, zajedno s načelnikom ratne škole brigadirom Mijom Kožićem u 12 sati odat će počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima, a obići će i kulturno-povijesne znamenitosti Grada Zadra.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PLESNA UDRUGA GESTA U HNK ZADAR / U ponedjeljak premijera mjzuikla “KO?AUTOR”!

Objavljeno

-

By

Nova glazbeno, dramsko plesna produkcija zadarske Plesne udruge Gesta pod nazivom KO?AUTOR, premijerno će u ponedjeljak 05.lipnja 2023. ispričati priču o prijateljstvu, stvaranju, predanom radu kroz ljubav prema umjetnosti. Predstava je pripremana kroz drugi dio plesne sezone, ali je već dugo bila u planu. Čekala je samo zeleno svjetlo.

 Autorica svih Gestinih predstava umjetnička voditeljica Nena Jurišić, rekla bi kako je svaka priča čista ljudska emocija koja je vodi kroz stvaranje:

“Svi koji me znaju opisali bi me kao tešku emotivku i sigurno je to taj tajni kod koji uvijek imam u rukavu kod stvaranja predstave. Već sam bezbroj puta naglasila kako kroz rad s djecom osim plesnog pedagoškog rada i djelovanja, veliku ulogu ima i plodno tlo za ekspanziju mojih snova…. Ova predstava je upravo to. Ples koji je primaran u mom radu i moja prva ljubav, ali i glazba koja me oblikovala kroz odrastanje uz priče koje su uvijek pronalazile put do papira na kojem se stvarao novi svijet za moj rad u Gesti. S obzirom da se radi o mjuziklu, songovima sam ispričala dijelove priče, uz sjajnu glumačku postavu i cijeli plesni ansambl Geste. Izuzetno sam uživala u svakom djelu procesa rada, u kojem sam vjerujem dala svoj maksimum.

Ovaj put sam tri u jedan, autor predstave, autor songova i koreograf, dok je sjajan tekst napisala nagrađivana i dugogodišnja Gestina desna ruka glumica, lutkarica, pripovjedačica Sanja Grgina.

Sanja  je ujedno i režirala ovu predstavu , pa se osvrnula na temu predstave..

“Koja je formula uspjeha i postoji li, a da ne izaziva frustracije? Ono što smo dosad naučili, jest: uspješan biti i ne imati prijatelja i biti emotivno zapušten, nije opcija koju bismo izabrali. Mi u Gesti duboko vjerujemo da smo jedni drugima podrška kako u poslu tako i u privatnim životima, te tako znamo da je prijateljstvo najvažniji odnos kojeg možemo izgraditi kroz život, a to je uspjeh”… kaže Grgina.

U predstavi glume sjajni mladi glumci Kazališta lutaka Lino Brozić i Dominik Karakašić uz dječaka glumca Marka Trošelja.

Aranžmane i glazbu za ovaj mjuzikl potpisuje Renato Babić, a scenografiju Robert Košta.

Kostimografiju potpisuje Nataša Perović, a rekvizite Adriano Košta.

Ton majstor je kao i uvijek Drako Predragović Dabi, a majstor svjetla Frane Papić.

Pozivamo sve na premijeru predstave, u nadi da ćemo dočekati bar još jednu izvedbu. poručuje Jurišić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu