Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JADRAN LAZIĆ PRED SUTRAŠNJI DOLAZAK U ZADAR Na izložbi u Zadru i slavna fotografija poljubaca dvojice hajdukovaca: 50 godina je čekala “u naftalinu”

Objavljeno

-

U Kneževoj palači sutra se otvara izložba fotografija svjetski poznatog splitskog fotografa Jadrana Lazića. Osamdesetak radova probranih iz velikog Lazićevog opusa u Zadru se postavlja istovremeno s održavanjem Sunset Sports Media Festivala, s kojim ima dvije važne poveznice – sport i celebrityji.

O burnom profesionalnom i privatnom životu svjedoče fotografije Roberta De Nira, Marlona Branda, Joan Collins, Mille Jovovich, Mickeya Rourkea, Chucka Norrisa, Elizabeth Taylor, Johnnyja Deppa i mnogih drugih.  I sam Lazić je bio dio te scene, prijateljevao je s Jodie Foster, bio je u braku s pjevačicom Magazina Ljiljanom Nikolovskom, no ono odakle je Lazić krenuo, a gdje je i sada još „žestok“, zapravo je sport. Točnije – Hajduk.

– Ja sam krenuo iz Hajduka, igrao sam u pionirima, počeo snimati i tako je sve počelo. Hajduk mi je sve dao i ja ne bih bio danas gdje jesam da nije Hajduka, kaže Lazić, čija je fotografija poljupca hajdukovaca Vilsona Džonija i Dražena Mužinića iz 1973. godine nedavno izazvala veliko zanimanje javnosti. Kada je snimljena, kaže, nije ju bilo moguće objaviti jer tadašnje društvo nije bilo spremno za takvu zafrkanciju. Čekala je „u naftalinu“ skoro svih pedesetak godina Lazićeve karijere i tek sada izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti i samih igrača, a moći će ju se i ovdje vidjeti. Laziću je kao velikom hajdukovcu posebno zanimljiva činjenica koju je tek nedavno otkrio, kako je Hajduk nakon osnivanja 1911. godine i zahtjeva za registracijom, upisan u matične knjige tadašnjeg Namjesništva Dalmacije u Zadru, 1. siječnja 1912. godine.

U Hajdukovom mjestu rođenja Lazić se predstavlja s osamdesetak fotografija, dijelom bogate građe iz dvotomne monografije, koju je do sada predstavio u Zagrebu, Sarajevu, Dubrovniku, Splitu, Beogradu, Ljubljani… Zadar mu je, kaže, uvijek nekako ostajao sa strane, što se promijenilo kada su monografije došle u ruke direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Mariju Paleki. Jedan poziv sve je riješio:
– Nama je velika čast što smo mogli ugostiti jednog fotografa takvog renomea i takvu izuzetno zanimljivu izložbu, pogotovo u vrijeme održavanja Sunset Sports Media Festivala, ali i drugih manifestacija u vremenu početka turističke sezone. Lazićev rad poznat je širom svijeta, vjerujem da će i domaćim ljudima biti zanimljivo vidjeti koga je to on u svojoj karijeri susretao i u kakvim ih je trenucima fotografirao, kaže Paleka.

Kao i mnogi drugi koji su radili s poznatim glumcima, pjevačima, političarima, Lazić kaže da se radi o toplim i susretljivim osobama koje su na zlu glasu zbog okruženosti menadžerima. Kada je on počinjao, vremena su bila puno drugačija.

– Nije bilo PR agenata i tih menadžera kojima je jedini cilj uzimati 15-20 posto od zarade. Mogao si u Parizu nazvati hotel Ritz i reći „dajte mi na telefon Biancu Jagger“ i oni vam je spoje. Ne volim govoriti da su to bila bolja vremena, da je crno-bijela fotografija bolja od današnje, ili da su tadašnji automobili bili bolji, iako ima onih koji ih i danas vole. Svako vrijeme nosi svoje i ja sam uživao u svakom trenutku svoje karijere, iskreno će Lazić.
Najviše žali zbog neuspjelog pokušaja fotografiranja Brigitte Bardot u Saint Tropezu. Sve je bilo spremno za foto-session, ponio joj je i umjetničku sliku za poklon, ali na kraju do nje nije došao. Kažemo mu, možda bi uspio da je ponio psića…

– Eh, tko je tada znao da je ona ljubiteljica životinja…

Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 24. lipnja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

ZABAVA JE U SV. FILIPU I JAKOVU: U utorak manifestacija “Gušti mora” – dobra spiza i koncert Magazina!

Objavljeno

-

By

U Sv. Filipu i Jakovu se u utorak 16. kolovoza održava manifestacija “Gušti mora” na kojoj se tradicionalno pripremaju i degustiraju ribe i školjke.

Za ovogodišnje izdanje najavljen je i koncert grupe Magazin.

Cilj organizacije manifestacije jest doprinos razvoju i prepoznavanju lokalne baštine na širem ribarskom području kroz promociju tradicije u obalnom naselju Sv. Filip i Jakov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT WELCOME: I ove godine se nagrađuju najbolji iznajmljivači u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u 2022. godini. Projekt Welcome predstavlja odličnu priliku za nagrađivanje svih onih iznajmljivača koji su dobri domaćini te su ostvarili hvalevrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude.

Nagrade se dodjeljuju s ciljem motiviranja privatnog turističkog sektora za poboljšanje kvalitete promocije destinacije i poticanje uvođenja inovacija, poticanje kreiranja i razvoja novih proizvoda kao i turističke promocije te priznavanja uloženih napora od strane sudionika u promociji obiteljskog smještaja kroz prikaz najboljih dostignuća u turizmu Zadarske županije.

„Ovim putem pozivamo sve vrijedne dionike iz segmenta obiteljskog turizma s oznakom kvalitete “Welcome” da se pridruže ovom projektu u sklopu kojeg će se valorizirati izvrsnost. Obiteljskom smještaju u Zadarskoj županiji želimo osigurati veću vidljivost, ali i naglasiti iznimnu važnost u podizanju kvalitete i praćenju suvremenih trendova ponude i potražnje. Projekt nagrađivanja najboljih iznajmljivača vidimo kao dodatni poticaj svima onima koji sustavno ulažu u kvalitetu i svakodnevno se trude pratiti zahtjeve gostiju te biti u korak s trendovima u turizmu“, istaknuo je Ante Sjauš, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Cilj projekta je podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije te:

  • prepoznavanje i medijski intenzivno promoviranje izvrsnosti, kreativnosti i profesionalnosti u području pružanja usluga privatnog smještaja na području Zadarske županije,
  • dodatno poticanje procesa inovacije i kreativnosti u turističkoj ponudi,
  • podizanje standarda usluge i dodatno osnaženje turističke ponude Zadarske županije u segmentu obiteljskog turizma,
  • nagrađivanje najboljih primjera dobre prakse na svečanosti koja će se održati u prosincu 2022. godine, a koja će ujedno biti prilika za povezivanje i razmjenu iskustava svih aktera u procesu.

Na Javni poziv za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji mogu se prijaviti privatni iznajmljivači soba, apartmana/studio apartmana i kuća za odmor na području Zadarske županije koji posjeduju oznaku kvalitete „WELCOME”. Ne mogu se prijaviti privatni iznajmljivači koji su prijašnjih godina dobili Welcome nagradu.

Nagrade će se dodijeliti za tri glavne kategorije smještaja: sobe, apartmani/studio apartmani i kuće za odmor.

Pobjednici, u svakoj od kategorija osvajaju:

  • 1. nagrada: 15.000,00 kuna i zlatnu plaketu,
  • 2. nagrada: 10.000,00 kuna i srebrnu plaketu,
  • 3. nagrada: 5.000,00 kuna i brončanu plaketu.

Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2022. godine, a detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji te prijavni obrazac dostupni su na mrežnoj stranici Zadarske županije.

Odgovore na sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se dobiti na brojeve telefona 023/350-430 ili 023/350-437.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN JAVNI POZIV Oko 100 djece iz Zadarske županije dobit će pomoćnike u nastavi

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za pomoćnike u nastavi ili stručne komunikacijske posrednike za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2022./2023.

Javnim pozivom je predviđen odabir i zapošljavanje zainteresiranih osoba u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije, partnerima u projektu „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III.” i ostalim školama koje nisu partneri u spomenutom projektu, s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije.

Očekuje se da će, kao i posljednjih nekoliko godina, kroz ovaj projekt pomoćnika u nastavi dobiti stotinjak djece s područja Zadarske županije.

Među traženim uvjetima za rad su najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela te da nije roditelj, skrbnik ili drugi član uže obitelji učenika.

Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

Odabrani kandidati, prije zapošljavanja, moraju imati potvrdu iz koje je vidljivo da su prošli program edukacije odnosno osposobljavanja za pomoćnike u nastavi. Prilikom odabira kandidata vodit će se računa o mjestu prebivališta odnosno boravišta kandidata.

Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz Javnog poziva podnose se na adresu:

Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Put Murvice 14

23000 Zadar

„Prijava na Javni poziv – pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici“

Svi kandidati koji se prijave na Javni poziv dužni su popuniti i potpisati Privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka. Obrazac Privole nalazi se na službenoj stranici Zadarske županije zajedno s Javnim pozivom.

Rok za podnošenje prijave je do kraja nastavne godine 2022./2023, a Zadarska županija zadržava pravo izmjene broja pomoćnika odnosno učenika zbog iskazivanja dodatnih potreba.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu