Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JADRAN LAZIĆ PRED SUTRAŠNJI DOLAZAK U ZADAR Na izložbi u Zadru i slavna fotografija poljubaca dvojice hajdukovaca: 50 godina je čekala “u naftalinu”

Objavljeno

-

U Kneževoj palači sutra se otvara izložba fotografija svjetski poznatog splitskog fotografa Jadrana Lazića. Osamdesetak radova probranih iz velikog Lazićevog opusa u Zadru se postavlja istovremeno s održavanjem Sunset Sports Media Festivala, s kojim ima dvije važne poveznice – sport i celebrityji.

O burnom profesionalnom i privatnom životu svjedoče fotografije Roberta De Nira, Marlona Branda, Joan Collins, Mille Jovovich, Mickeya Rourkea, Chucka Norrisa, Elizabeth Taylor, Johnnyja Deppa i mnogih drugih.  I sam Lazić je bio dio te scene, prijateljevao je s Jodie Foster, bio je u braku s pjevačicom Magazina Ljiljanom Nikolovskom, no ono odakle je Lazić krenuo, a gdje je i sada još „žestok“, zapravo je sport. Točnije – Hajduk.

– Ja sam krenuo iz Hajduka, igrao sam u pionirima, počeo snimati i tako je sve počelo. Hajduk mi je sve dao i ja ne bih bio danas gdje jesam da nije Hajduka, kaže Lazić, čija je fotografija poljupca hajdukovaca Vilsona Džonija i Dražena Mužinića iz 1973. godine nedavno izazvala veliko zanimanje javnosti. Kada je snimljena, kaže, nije ju bilo moguće objaviti jer tadašnje društvo nije bilo spremno za takvu zafrkanciju. Čekala je „u naftalinu“ skoro svih pedesetak godina Lazićeve karijere i tek sada izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti i samih igrača, a moći će ju se i ovdje vidjeti. Laziću je kao velikom hajdukovcu posebno zanimljiva činjenica koju je tek nedavno otkrio, kako je Hajduk nakon osnivanja 1911. godine i zahtjeva za registracijom, upisan u matične knjige tadašnjeg Namjesništva Dalmacije u Zadru, 1. siječnja 1912. godine.

U Hajdukovom mjestu rođenja Lazić se predstavlja s osamdesetak fotografija, dijelom bogate građe iz dvotomne monografije, koju je do sada predstavio u Zagrebu, Sarajevu, Dubrovniku, Splitu, Beogradu, Ljubljani… Zadar mu je, kaže, uvijek nekako ostajao sa strane, što se promijenilo kada su monografije došle u ruke direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Mariju Paleki. Jedan poziv sve je riješio:
– Nama je velika čast što smo mogli ugostiti jednog fotografa takvog renomea i takvu izuzetno zanimljivu izložbu, pogotovo u vrijeme održavanja Sunset Sports Media Festivala, ali i drugih manifestacija u vremenu početka turističke sezone. Lazićev rad poznat je širom svijeta, vjerujem da će i domaćim ljudima biti zanimljivo vidjeti koga je to on u svojoj karijeri susretao i u kakvim ih je trenucima fotografirao, kaže Paleka.

Kao i mnogi drugi koji su radili s poznatim glumcima, pjevačima, političarima, Lazić kaže da se radi o toplim i susretljivim osobama koje su na zlu glasu zbog okruženosti menadžerima. Kada je on počinjao, vremena su bila puno drugačija.

– Nije bilo PR agenata i tih menadžera kojima je jedini cilj uzimati 15-20 posto od zarade. Mogao si u Parizu nazvati hotel Ritz i reći „dajte mi na telefon Biancu Jagger“ i oni vam je spoje. Ne volim govoriti da su to bila bolja vremena, da je crno-bijela fotografija bolja od današnje, ili da su tadašnji automobili bili bolji, iako ima onih koji ih i danas vole. Svako vrijeme nosi svoje i ja sam uživao u svakom trenutku svoje karijere, iskreno će Lazić.
Najviše žali zbog neuspjelog pokušaja fotografiranja Brigitte Bardot u Saint Tropezu. Sve je bilo spremno za foto-session, ponio joj je i umjetničku sliku za poklon, ali na kraju do nje nije došao. Kažemo mu, možda bi uspio da je ponio psića…

– Eh, tko je tada znao da je ona ljubiteljica životinja…

Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 24. lipnja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“UČINIMO PRIVLAKU PRIVLAČNIJOM” / U subotu u Privlaci akcija čišćenja podmorja i priobalja

Objavljeno

-

By

U Privlaci se priprema akcija čišćenja podmorja i priobalja pod nazivom “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Akcija će održati u subotu 25. svibnja od 9 do 12 sati u glavnoj luci u privlačkom Selu.

Udruga “Šijavoga” iz Privlake je glavni organizator, a u čišćenju će im se pridružiti ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, volonteri Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Dječji Vrtić Sabunić iz Privlake, udruga Kanata te brojni drugi volonteri koji će pomoći veslajući na barkama ili skupljajući smeće uz obalu. Akciju sponzoriraju Općina Privlaka, TZ Općine Privlaka i T.O. Alen iz Privlake.

Sudionici se okupljaju na glavnom mulu u Selu od 9 sati, a nakon akcije se sve sudionike očekuje roštilj i dobra zabava.

Pozivaju se svi koji su spremni pomoći u akciji i pritom se dobro zabaviti da sutra u jutro dođu na glavni mul u Selu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Vlasnici zamoljeni da uklone autobuse uoči utakmice Zadar – Split!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve korisnike i javnost o sljedećem:

petak, 24. svibnja 2024. u 20 sati i u nedjelju, 26. svibnja 2024., u 20 sati, u dvorani Krešimir Ćosić održavaju se finalne utakmice između KK Zadar i KK Split (FAVBET Premijer liga). Zbog velikog interesa publike i navijača, molimo sve vlasnike autobusa da ih uklone kako bi oslobodili parkiralište za posjetitelje utakmica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI POZIV / Turistička zajednica ZŽ dijeli potpore za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa. 

Ovaj javni poziv omogućuje bespovratna sredstava za programe i projekte koji obogaćuju turističku ponudu i stvaraju motive za dolazak kroz cijelu godinu. Uz to, cilj je produljiti potaknuti ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima županije, kao i stvaranje prepoznatljivosti i brenda Zadarske županije kao destinacije turizma posebnih interesa, destinacije raznovrsne ponude i posebnih doživljaja. 

Potpore su namijenjene za edukaciju radi specijalizacije, promotivne svrhe ili nabavku opreme i uređenje prostora koji će podići razinu kvalitete ili dati dodatnu vrijednost na postojeću uslugu. U svakome slučaju ova inicijativa želi pružiti priliku za unapređenje i stvaranje jedinstvenih doživljaja za posjetitelje.  

U tu svrhu je protekle godine TZ Zadarske županije izdala „Priručnik za stvaranje doživljaja u Zadarskoj županiji“ koji može potencijalnim korisnicima pomoći u planiranju i realizaciji transformacije klasičnog i uobičajenog turističkog proizvoda ka autentičnom i relevantnom doživljaju koji ima dodanu vrijednost i koji se pamti. 

Korisnici mogu biti turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave, ustanove; tvrtke i i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, te OPG-i. 

Predmetni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Zadarske županije na poveznici https://www.zadar.hr/hr/o-nama/natjecaji-pozivi-i-obavijesti, dok će online prijave biti dostupne do 7. lipnja na poveznici:  https://www.zadar.hr/hr/o-nama/prijava-projekta.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu