ZADAR / ŽUPANIJA
LUČKA UPRAVA OBJAVILA NOVO IZVJEŠĆE O OBNOVI RIVE: Radovi napreduju vrlo dobro. Više od pola posla obavljeno je bitno brže od planiranog
Radovi na projektu Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok napreduju vrlo dobro, te su u ovom trenutku ispred predviđenog dinamičkim planom, priopćeno je danas iz Lučke uprave.
Od početka radova 29.7.2021. do 31.05.2022. godine izvršeno je ukupno 51% ugovorenih radova, za što je bilo potrebno 41% vremenski predviđenog perioda trajanja.
OBALA KRALJA PETRA KREŠIMIRA IV:
Na Obali kralja Petra Krešimira IV., radovi se izvode istovremeno na 3 dijela:
- Dio 1 (od zgrade Sveučilišta do zgrade bivšeg hotela Zagreb)
- Dio 2 (od zgrade bivšeg hotela Zagreb do gata)
- Dio 4 (od gata do Morskih orgulja)
Stanje radova za dio 1, 2 i 4:
- Završeni su svi nadmorski i podmorski iskopi
- Završena je ugradnja svih montažnih „I“ elemenata – ukupno 502 kom
- Završena je ugradnja svih montažnih blokova „čuvara“ – ukupno 251 kom
- Završena je izrada svih nadmorskih betonskih zidova u ukupnoj dužini od 750 metara
Kameno popločavanje obale izvodi se na dijelu 1 i 4, te je do 31.5.2022. godine, ugrađeno:
- 382,00 m2 novih kamenih blokova – obloge obalnog zida
- 220,00 m’ novih kamenih blokova bankine
- 520,00 m2 novog kamenog opločenja
Pored navedenog, na dijelu 1 obale, izvršena je ugradnja sačuvanog kamena i to:
- 175,00 m2 kamenih blokova – obloge obalnog zida
- 117,00 m’ kamenih blokova bankine
- 360,00 m2 kamenog opločenja
Dio 3. radova koji obuhvaća sanaciju i produženje gata za 15 metara, Lučka uprava Zadar planira započeti nakon završetka sezone.
REKONSTRUKCIJA ZAOBALNOG DIJELA LIBURNSKE OBALE
Završeni su gotovo svi radovi na sva 3 dijela Liburnske obale u dužini od 400 m’, te su u tijeku završni radovi čišćenja, pospremanja i uređenja gradilišta. Preostaje još za ugraditi energetske ormariće i zaštitne bokobrane. U sklopu radova na Liburnskoj obali, rješena je oborinska odvodnja, izgrađena vodovodna i elektroinstalacijska mreža za potrebe novih energetskih ormarića. Što se tiče kamenog popločenja, isto je izvršeno u cijelosti, te je ugrađeno ukupno:
- 240,00 m’ rubnih kamenih ploča između zaobalnog dijela obale i asfaltnog kolnika
- 160,00 m’ linijske kanalice
- 400,00 m’ novih kamenih poklopnica
- 1.600,00 m2 novog kamenog opločenja
“Lučka uprava Zadar ulaže maksimalne napore kako bi opsežni radovi koji se odvijaju u sklopu Projekta Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok u što manjoj mjeri otežavali redovno odvijanje pomorskog prometa, kao i normalnih funkcija i uobičajenog života našega grada, te se ovim putem još jednom zahvaljuje svim građanima, ali i ostalim dionicima na strpljenju koje pokazuju kako bi u konačnici svi zajedno, po završetku radova, mogli uživati u još ljepšoj zadarskoj rivi”, stoji u objavi iz LUZ-a.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024
Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.
Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.
Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara – u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.
Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.
Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.
Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.
Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.
Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti
Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.
Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.
Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 sati prije
PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
(IZBORI 2024.) PREFERENCIJALNI GLASOVI / Donosimo top ljestvicu najpopularnijih političara u IX. izbornoj jedinici…
-
magazin2 dana prije
Horoskop za 18. travnja 2024.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
FOTOGALERIJA / Izborna noć u Zadru