Connect with us

Hrvatska

Izv. prof. dr. sc. Filipović ima Mercedes od 45 tisuća eura

Objavljeno

-

Objavljena je imovinska kartica ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Filipović ima bruto plaću od 27.096,57 kuna, što je neto 17.918,42 kuna.

Filipović za vrijeme mandata predaje i na Ekonomskom fakultetu, za što prima simboličnu naknadu od 250 kuna.

Stan, garaža, parkirno mjesto

Vlasnik je i stana u Zagrebu od 72.62 kvadrata koji procjenjuje na 1.670.000 kuna. Kupio ga je novcem koji su mu darovali roditelji. Filipović ne živi u ovom stanu, nego ga iznajmljuje saboru za 2500 kuna mjesečno.

Novcem koji je dobio od roditelja je u Zagrebu kupio i garažu od 18.64 kvadrata. Garažu je procijenio na 150 tisuća kuna. Posjeduje i garažno parkirno mjesto od 12.25 kvadrata, vrijedno 112.500 kuna.

Vozi Mercedes od 337.000 kuna

Filipović ima i Mercedes E 200 D iz 2019. godine. Vrijednost automobila procjenjuje na 337.000 kuna (oko 45 tisuća eura), a kupio ga je “iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada” i prodajom imovine.

Filipović i supruga posjeduju po 63 dionice HT-a, koje ukupno vrijede oko 22 tisuće kuna. Supruga je vlasnica i jedne dionice Atlantic Grupe vrijedne 40 kuna. I Filipović i supruga od kapitala godišnje zarade po 444 kune.

Do sada je uštedio 1.500.000 kuna, dok Filipovićeva supruga ima ušteđevinu od 490.000 kuna.

Filipovićeva supruga je zaposlena na Ekonomskom fakultetu i prima neto plaću od 14.958,49 kuna. Pored toga na godišnjoj razini zaradi i 7700 kuna.

Podsjetimo, novi HDZ-ov ministar gospodarstva Damir Filipović je na početku mandata tražio da se ispred njegovog službenog potpisa obavezno dodaje titula “izv. prof. dr. sc.”. Zbog toga je glavno tajništvo Ministarstva svojim djelatnicima poslalo službenu obavijest.

Filipović je na funkciji zamijenio dotadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

PANDEMIJA “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućuju da izbjegne zarazu 2 godine?”

Objavljeno

-

By

Epidemiolog Bernard Kaić gostovao je u Newsroomu i komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Ovo je peti val, koji traje već dugo. Negdje tijekom ljeta izgledalo je kao da će krenuti prema dolje, što i jest. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana je na istoj razini. Tako da ne možemo reći da broj oboljelih pada, zapravo možemo očekivati da će rasti najesen”, rekao j

Kako navodi, puno je faktora koji utječu na širenje virusa. “Omikron varijanta, koja je dominantna, više je zarazna od prethodnih. Kod velikog dijela cijepljenih cjepivo ih nije štitilo od omikrona. Tako da mislim da je to kombinacija veće zaraznosti i novih varijanti”, rekao je.

“Vidimo da je ipak više oboljelih među necijepljenima, ali i da od blagih oblika bolesti cjepivo i ne štiti, ali itekako je efektivno u zaštiti od težih oblika. Dugo nismo radili procjene djelotvornosti, ali kada se usporedi udio cijepljenih među teško oboljelima, vidi se da je ipak manji udio nego u općoj populaciji”, rekao je.

Kaže da je veoma neobično da je nekome uspjelo izbjeći zarazu nakon dvije godine. “Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućavaju da ne razvije simptome nakon zaraze? To je nejasno. Ima puno nelogičnosti kod korone”, rekao je.

“Četvrta doza za starije od 80 preporučena je jer su istraživanja pokazala da ljudima nakon četiri ili pet mjeseci ponovo raste rizik od teškog oblika bolesti. Preporuka za starije od 60 došla je krajem ljeta. Ipak, za mlađe od 60 godina bez kroničnih bolesti, i dalje nema dokaza da je četvrta doza potrebna”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OD SUTRA! Na snazi novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu

Objavljeno

-

By

Od sutra, 1. listopada 2022. na snagu stupa novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu. Slijedom odobrenja HAKOM-a, cijena usluge slanja pisma do 50 grama te razglednica i čestitaka iznosit će 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna za 1 euro). Povećanje cijene iznosi 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj i dalje je među najnižima u Europskoj uniji. Prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke u zemljama Europske unije je 0,93 eura, a samo tri zemlje nude jeftiniju uslugu od Hrvatske – Bugarska, Cipar i Malta (tablica u prilogu).

Hrvatska pošta pristupila je Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura čime se obvezala na transparentno poslovanje u procesu uvođenja eura, bez neopravdanog povećanja cijena. Ovo povećanje cijena ponajprije je vezano uz rast cijena energenata koji izravno utječe na rast operativnih troškova tvrtke. Troškovi goriva čine znatan dio troškova obavljanja osnovne djelatnosti, a porasli su čak 40%. Kako bi se u takvim uvjetima održala postojeća visoka kvaliteta usluge, Hrvatska pošta morala je korigirati cijene usluga.

Uz uslugu slanja pisma mase do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja od 1. listopada također iznosi 3,55 kuna (0,47 eura). Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 25 lipa, tj. 3 eurocenta.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Povlače se napolitanke s polica dućana! Pronađena salmonela

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000g, LOT broja i roka trajanja do 19. 8. 2023. zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. Obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je Pak Rampart d.o.o. iz Visokog u Bosni i Hercegovini, a na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Lidl Hrvatska na čijoj se stranici mogu vidjeti detaljniji podatci o povlačenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu